ΠΑΟΚ-Προετοιμασία: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να ηρεμήσει (κάπως…)

ΠΑΟΚ-Προετοιμασία: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να ηρεμήσει (κάπως…)

ΠΑΟΚ-Προετοιμασία: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να ηρεμήσει (κάπως…)
Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει την προετοιμασία στο εξωτερικό με ένα τελευταίο φιλικό κόντρα στη Βέστερλο και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για έναν ΠΑΟΚ που δείχνει διάθεση να αλλάξει, τρέχοντας, ενόψει των αγώνων με την Μπεϊτάρ.

Ο ΠΑΟΚ, στην Ολλανδία, παρουσίασε (θα 'ταν, μεταξύ μας, παράξενο να μην παρουσιάσει) σημάδια οργάνωσης. Ιδίως, πίσω απ' την μπάλα. Οπου πάντοτε οι δυσκολίες είναι λιγότερες απ' όσες στην οργάνωση του τι κάνουμε με την μπάλα στα πόδια. Οχι ότι εκεί η ομάδα του Λουτσέσκου έδειξε σημάδια ανοργανωσιάς. Το αντίθετο συνέβη, ειδικά από τη δεύτερη εβδομάδα της προετοιμασίας και μετά. Ενδεχομένως, να είναι ελλειμματική, ακόμη, σε προσωπικότητα. Όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει με μία-δύο μεταγραφές από το πάνω ράφι.

Το Gazzetta βρίσκεται στην Ολλανδία με την υποστήριξη της Novibet

Η πρόοδος, μια σκάρτη εβδομάδα μέσα στην προετοιμασία, είναι πως ο ΠΑΟΚ αλλάζει. Από ένα σύνολο που στο α' μέρος στην Ολλανδία πάσχιζε ν' ανταποκριθεί στον ρυθμό των αντιπάλων, αγκομαχώντας τουλάχιστον δύο ταχύτητες κάτω να μπει στο παιχνίδι, έγινε μια ομάδα με παίκτες που δείχνουν στο γήπεδο την απαιτούμενη συγκέντρωση να μην παρεκκλίνουν απ' το πλάνο. Στα δύο τελευταία φιλικά κράτησαν τις θέσεις, την πειθαρχία, την προσήλωση. Με προθυμία και ζωντάνια.

Η ανάπτυξη, οπωσδήποτε, δεν είναι εύκολο πράγμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πιθανότατα, είναι το πιο δύσκολο. Ιδίως εναντίον πολυπρόσωπων αμυντικών γραμμών. Και, σίγουρα, χρονοβόρο. Το γνωρίζει καλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι συγχρονισμοί δε, παίρνουν σπάνια επιμονή και απεριόριστη υπομονή, για να εδραιωθούν. Αν δεν έχεις ομορφιά, ας έχεις ορμητικότητα.

Προϋπόθεση; Οι παίκτες να έχουν εμπεδώσει (και εδώ παίζει κρίσιμο ρόλο το καθετί, το παραμικρό, της καθημερινότητάς τους στην ομάδα) ότι ανήκουν σε μεγάλο κλαμπ. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσο σημαντικό είναι να προσλάβει κανείς δάσκαλο, στην προκειμένη περίπτωση τον Λουτσέσκου, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αγοράσει και λάμψη. Διεθνές βεληνεκές απ’ το καλοκαιρινό παζάρι των μεταγραφών. Ο Εκονγκ, o Μπάμπα, ο Σαμάτα πληρούν 100% το δεύτερο σκέλος. Μακάρι να αποδειχθούν ικανοί και στο πρώτο. Όπως και παίκτες που (λέγεται ότι) έρχονται. Ο Οζντόεφ, Ο Καρασκάλ.

Οι μεταγραφές, πάντως, δεν μπορούν να κριθούν, κατά την προσφιλή τακτική του ο ΠΑΟΚ καθυστέρησε δραματικά στο ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο από το καλοκαίρι του 2019, με αποτέλεσμα ο προπονητής να μην έχει τα «εργαλεία» που ζήτησε, στον χρόνο που θα ήθελε να τα έχει, προκειμένου να μπορέσει να δουλέψει και να φτιάξει κάτι καινούργιο, κάτι φρέσκο, κάτι ωραίο. Ο Μπάμπα με τον Κεντζιόρα, μετά βίας πρόλαβαν τέσσερις, πέντε, προπονήσεις στην Ολλανδία, ο δε Σαμάτα θα μπει με την ομάδα την ερχόμενη Πέμπτη, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας σεζόν.

Αυτή η ομάδα, ο ΠΑΟΚ (έτσι όπως δημιουργήθηκε στην Ολλανδία), μπροστά έχει ακόμα δέκα ημέρες. Η ημερομηνία λήξης, καλοκαίρι του 2023, είναι τα δύο παιχνίδια με την Μπεϊτάρ μ' έναν και μόνο στόχο: να κάνει τη δουλειά, έως το τέλος, σωστά. Βάσει των όσων είδαμε αυτές τις δύο εβδομάδες της προετοιμασίας, δείχνει ότι θα την κάνει. Δε θα την πατήσει, όπως την πάτησε χοντρά πέρσι με τη Λέφσκι. Η διαδρομή, σε τούτο τον προκριματικό γύρο του Conference League, θα μαρτυράει εύγλωττα τη δυναμική του γκρουπ που έμαθε από τα λάθη του και δείχνει ξεκάθαρη διάθεση να αλλάξει.

Ο ΠΑΟΚ, επαναλαμβάνω, τη δουλειά απέναντι στην Μπεϊτάρ θα την κάνει. Επαγγελματικά. Με… μισό μηδέν, χωρίς να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, άλλωστε τέτοια εποχή δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Οι νίκες και οι προκρίσεις είναι ο μοναδικός στόχος. Ακόμη και στα φιλικά. Το πόσο άλλαξε το κλίμα, προς το καλύτερο, μετά τις δύο σερί νίκες, μόνο αν ήσασταν στην Ολλανδία δίπλα στην ομάδα θα μπορούσατε να αντιληφθείτε του λόγου το αληθές.

Κάνοντας αρχή από την αναμέτρηση της περασμένης Τετάρτης (12/7) με την Γκενκ, συνεχίζοντας στις προπονήσεις και στο προπονητικού χαρακτήρα χθεσινό φιλικό με την Αλ Ταβόν, ο Λουτσέσκου φανέρωσε την επιθυμία του να παρουσιάσει κάτι καινούργιο σε σχέση με την ομάδα των περασμένων ετών. Δουλεύοντας μ’ ένα πολυπληθές γκρουπ 33 ποδοσφαιριστών ο Ρουμάνος τεχνικός έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής σε κάποιους ποδοσφαιριστές, δείχνοντας ξεκάθαρη πρόθεση ο βασικός κορμός της ομάδας να είναι έτοιμος για το πρώτο ματς της χρονιάς και να μην είναι ασχημάτιστος, χωρίς αρχή και τέλος, όπως πέρσι με τους Βούλγαρους.

Όσες αλλαγές κι αν έκανε σε πρόσωπα, η προσέγγιση δεν αλλάζει, οι παίκτες συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, στην ίδια λογική ανάπτυξης και δημιουργίας φάσεων. Πίεση ψηλά, γρήγορη ανάπτυξη, συνδυαστικό ποδόσφαιρο, εκτέλεση. Με την Αλ Ταβόν οι «ασπρόμαυροι» πρέπει να είχαν πάνω από 20 κλεψίματα της μπάλας, γιατί πολύ απλά ήξεραν τι ήθελαν και τι ζητούσαν πάνω στο χορτάρι. Όταν καλύπτεις τους χώρους σωστά, μπορείς να προσδοκάς σε μια τέτοιου είδους κυριαρχία.

Το θετικό είναι πως οι «ασπρόμαυροι» δείχνουν πως ενόψει του Conference League, στο οποίο το περιθώριο στα λάθη είναι εξ ορισμού στενό από την αρχή του καλοκαιριού κιόλας, έχουν διάθεση να αλλάξουν.

Αν μάλιστα η διοίκηση φροντίσει ώστε να μην πηγαίνει άλλο πια τις μεταγραφές από το σήμερα στο αύριο και από το αύριο στο μεθαύριο, κάτι που είναι εντελώς ριψοκίνδυνο και τζογαδόρικο, ίσως, τότε ο ΠΑΟΚ που θα εμφανιστεί μέσα στη χρονιά να είναι κάτι ωραίο και στο μάτι..

@Photo credits: eurokinissi
Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.