Ο Μαρτίνεθ θέλει και μεταγραφή Νο 8 στον Ολυμπιακό, αλλά «βλέπει» και την εσωτερική λύση

Ο Μαρτίνεθ θέλει και μεταγραφή Νο 8 στον Ολυμπιακό, αλλά «βλέπει» και την εσωτερική λύση

Ο Μαρτίνεθ θέλει και μεταγραφή Νο 8 στον Ολυμπιακό, αλλά «βλέπει» και την εσωτερική λύση

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta γιατί ο Μαρτίνεθ θέλει και παίκτη στη θέση Νο 8, αλλά και καταγράφει τι «βλέπει» από το…εσωτερικό μέτωπο.

Μπορεί τα μεταγραφικά του Ολυμπιακού να έχουν επικεντρωθεί στην απόκτηση στόπερ και σέντερ φορ, αφού εκεί είναι η προτεραιότητα που λογικά έχει δώσει ο προπονητής, αλλά μία θέση στην οποία ο Μαρτίνεθ έχει ζητήσει επιπλέον ενίσχυση είναι στο Νο 8.

Ο Ολυμπιακός έχει, βέβαια, εκεί τον καλύτερο του παίκτη, τον Χουάνγκ, ενώ στη θέση αυτή παίζουν κι ο Μπουχαλάκης με τον Μαντί Καμαρά. Γιατί λοιπόν θέλει ο προπονητής κι άλλο Νο 8; Πολύ απλά γιατί έχει δύο πλάνα στα μυαλό του, για το πώς θα παίζει ο Ολυμπιακός. Το ένα είναι αυτό που έχουμε δει από τα φιλικά, το κλασικό 4-2-3-1. Έχει, όμως, υπόψιν του ο Μαρτίνεθ και το 4-3-3, με ένα κόφτη και δύο εσωτερικά χαφ. Σε αυτή την περίπτωση, θα παίζει π.χ. με τον Ιμπόρα αμυντικό χαφ και δύο μπροστά του, έναν πιο δεξιά και έναν πιο αριστερά-με τον Φορτούνη στον πάγκο η, να μετατοπίζεται στα πλάγια της επίθεσης, όπως έπαιξε ο Ανιγκό στα τρία καλά για τον Ολυμπιακό ντέρμπι στο τέλος της σεζόν (Εμβιλά, Χουάνγκ, Σαμασέκου στα χαφ, με Μπιέλ, Μπακαμπού, Φορτούνη μπροστά).

Σε αυτό το σχέδιο, το 4-3-3, ο Μαρτίνεθ θέλει κι άλλον έναν Χουάνγκ. Θα τον εξυπηρετούσε ο Μαντί Καμαρά, όμως στο πλάνο του Ολυμπιακού αυτή την στιγμή η προτεραιότητα για τον Αφρικάνο χαφ είναι η πώληση του, αφού το μυαλό του είναι στην Ιταλία κι όχι να παίξει άλλο εδώ. Οπότε, γι΄ αυτό ο Ισπανός προπονητής θέλει άλλο ένα 8άρι: αφενός μεν ως εναλλακτική του Χουάνγκ, αφετέρου δε για να παίζει μαζί με τον Χουάνγκ, ανάλογα με το σύστημα.

Κάπου εδώ λοιπόν μπαίνει ο Καρβάλιο, στον οποίο ο Μαρτίνεθ έχει αλλάξει θέση, όπως φαντάζομαι έχετε παρατηρήσει. Διότι ο Πορτογάλος είναι κλασικό 10άρι-και δη σε στιλ Φορτούνη, δηλαδή πλέι μέικερ που ξεκινάει τις προσπάθειες του από πίσω. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, όμως, μόνο 10άρι δεν τον έχει βάλει έως τώρα, κακώς κατά την γνώμη μου, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ο Μαρτίνεθ τον βάζει τον Καρβάλιο καθαρά σε ρόλο Νο 8. Και ζητάει από αυτόν αφενός μεν αμυντική προσήλωση, αφετέρου δε δημιουργία από πίσω. Η δε αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα ο παίκτης του τα δίνει. Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να δω κατά πόσο θα ανταποκριθεί και στα πιο δύσκολα φιλικά, στην Βρετανία με τη Ρέιντζερς και τη Νόριτς, αλλά σε αυτά τα δύο πρώτα τεστ του Ολυμπιακού ο Πορτογάλος σε ρόλο 8αριού ήταν από τους καλύτερους «ερυθρόλευκους».

Καρβάλιο

Τον είδαμε και να κόβει, βοηθώντας ανασταλτικά, αλλά και να δημιουργεί, είτε με πολύ ωραίες πάσες, είτε κλέβοντας μπάλες κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Ο προπονητής εκμεταλλεύεται την ικανότητα του να παίζει σίγουρα την μπάλα, συνήθως με τη μία, να την κυκλοφορεί κάθετα, να αλλάζει παιχνίδι και να έχει γενικά καλή κατοχή μπάλας. Είναι δε σαφές ότι ο Καρβάλιο βλέποντας ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή, παίζει με άλλο αέρα κι έτσι τον βλέπουμε να κάνει «ποδιές» έξω από την περιοχή του Τζολάκη και να βγάζει αμέσως και καλή πάσα αντεπίθεσης.

Ο Καρβάλιο είναι εν τέλει ο παίκτης-έκπληξη της φετινής προετοιμασίας του Ολυμπιακού, δικαιώνοντας την πρόβλεψη που από εδώ είχα κάνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο-κάθε καλοκαίρι υπάρχει ένας παίκτης που αναδεικνύεται από τα φιλικά, εκεί που κανείς δεν τον περιμένει. Ο δε Πορτογάλος εξυπηρετεί κιόλας ακριβώς αυτό το πλάνο του Μαρτίνεθ, που θέλει να έχει ένα επιπλέον οκτάρι από τον Χουάνγκ, ώστε να τον αντικαθιστά, αλλά και να παίζει και μαζί του. Τον έχει βοηθήσει προφανώς τον Καρβάλιο ότι την περασμένη σεζόν στην Εστορίλ έπαιξε πολλά παιχνίδια σε τέτοιο σύστημα, με ένα κόφτη και δύο εσωτερικούς χαφ, για πρώτη φορά στην καριέρα του. και είναι προφανές ότι αντεπεξήλθε, αφού ήταν από τους καλύτερους παίκτες της πορτογαλικής ομάδας σε ολόκληρη τη σεζόν.

Τώρα, για να είμαστε ρεαλιστές, τι ψάρια θα πιάσει ο Καρβάλιο πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Μπορεί να αποδειχθεί μία απλή εναλλακτική λύση και ο Μαρτίνεθ πολύ απλά να επιμείνει στην απόκτηση ενός Νο 8. Το ολοφάνερο όμως είναι ότι ο 26χρονος άσος έχει πραγματικά μία δεύτερη ευκαιρία στον Ολυμπιακό, ίσως μεγαλύτερη κι από την πρώτη που είχε επί Πέδρο Μαρτίνς, αφού ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, παρότι συμπατριώτης του, ποτέ δεν τον είχε πιστέψει ως σημαντική λύση για την ομάδα.

Άσχετο: Πώς καταλαβαίνω εγώ το θέμα στόπερ στον Ολυμπιακό. Για τη θέση του βασικού κεντρικού αμυντικού προτεραιότητα είναι ένας παίκτης που δεν είναι Ισπανός, νομίζω δεν είναι καν ισπανόφωνος-υποψιάζομαι τον Μπαϊγί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν το έχω διασταυρώσει. Στο κόλπο είναι κι ο Παλομίνο της Αταλάντα, αλλά ακόμη δεν έχει την εξέλιξη που φαινόταν ότι θα είχε. Για τη θέση του δεύτερου στόπερ που ζητάει ο Μαρτίνεθ υπάρχει κατά κύριο λόγο η περίπτωση του Πορτογάλου Ντουάρτε της Χετάφε.

Η φωτογραφία της ημέρας: Πάλι χωρίς μεταγραφή θα μείνω εγώ; «Υπομονή».

Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.