Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Ράγιο Βαγεκάνο

Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Ράγιο Βαγεκάνο

Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Ράγιο Βαγεκάνο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα ξεχώρισε από την πρόβα τζενεράλε του Παναθηναϊκού κόντρα στη Ράγιο Βαγιεκάνο.

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τα φιλικά προετοιμασίας ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη κόντρα στην Ντνίπρο για τα προκριματικά του Champions League στο Κόζιτσε της Σλοβακίας. Στη πρόβα τζενεράλε με αντίπαλο την πιο δυνατή και ποιοτική ομάδα που βρέθηκε απέναντί του, το Τριφύλλι ηττήθηκε 1-0 από την Ράγιο Βαγιεκάνο στη Λεωφόρο.

Όπως μετά τις πέντε σερί νίκες στην Αυστρία, έτσι και μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, σημειώνουμε πως το τελευταίο που έχει σημασία στα φιλικά είναι το τελικό σκορ. Αυτό που μετρά είναι η εικόνα σε συνολικό και ατομικό επίπεδο, είναι τα όσα βγάζει ή δεν βγάζει η ομάδα πάνω στο χορτάρι. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ισοφαρίσει στο 90' με τον Γερεμέγεφ ο Παναθηναϊκός. Θα άλλαζε κάτι; Όχι.

Οι ''πράσινοι'' δεν ήταν ομαδάρα επειδή έκαναν το 5/5 στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ούτε και τώρα είναι για... πέταμα επειδή δεν νίκησαν μία από τις καλές ομάδες της La Liga. Τούτη την εποχή τόσο η αποθέωση όσο και η καταστροφή, δεν έχουν καμία θέση στη πραγματικότητα της κατάστασης, την οποία την ορίζει το ίδιο το ποδόσφαιρο και όχι τα social media.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε όσα ξεχωρίσαμε από το συγκεκριμένο παιχνίδι και κάποια μαθήματα που πήρε ο Παναθηναϊκός, σε ένα ματς όπου η βασική σύνθεση που επέλεξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς(Μπρινιόλι-Χουάνκαρ Σένκεφελντ Μάγκνουσον Βαγιαννίδης-Ρούμπεν Τσοκάι Τζούρισιτς-Μπερνάρντ Παλάσιος Σπόραρ) δείχνει πράγματα ενόψει Ντνίπρο, με την απουσία δύο εβδομάδων του Τσέριν(οστικό οίδημα) να περιπλέκει την κατάσταση στη μεσαία γραμμή και να αφαιρεί από τον κόουτς ένα πολύ σημαντικό του ''όπλο''.

Τα δύο διαφορετικά ημίχρονα και η αποδοτική πίεση ψηλά

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν κακός. Σύμφωνοι πως ανασταλτικά δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα, δεν επέτρεψε φάσεις στη Ράγιο και αυτό είναι θετικό αλλά στο κομμάτι της κυκλοφορίας, της δημιουργίας, της παραγωγής, πέρασε κάτω από τον πήχη.

Πολλά εύκολα λάθη, ακόμη περισσότερα ''πουλήματα'', καμία υπομονή και ηρεμία στο παιχνίδι, πράγματα που τα ''έχει'' αυτή η έκδοση του Τριφυλλιού. Με εξαίρεση την μπαλιά του Μάγκνουσον στο χαμένο τετ α τετ του Σπόραρ, οι ''πράσινοι'' μέσα από την κατοχή της μπάλας δεν έβγαλαν άλλη φάση, μη μπορώντας να φτιάξουν διαδρόμους και χώρους προς εκμετάλλευση, είτε μέσα από συνδυασμούς είτε από ατομικές ενέργειες.

Στο δεύτερο μέρος η εικόνα βελτιώθηκε σε αυτό το κομμάτι και ο Παναθηναϊκός έγινε πιο απειλητικός. Έφτιαξε καλές στιγμές, κυκλοφόρησε καλύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την μπάλα και έδειξε κάποια από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως ομάδα.

Το κομμάτι, πάντως, που το πρόσημο ήταν θετικό και στα δύο ημίχρονα, αφορά τις πιέσεις ψηλά. Ο Παναθηναϊκός τουλάχιστον πέντε φορές από το πρέσινγκ και τις ''παγίδες'', κατάφερε να επανακτήσει την κατοχή σε σημεία του γηπέδου που ''μυρίζουν'' ευκαιρία. Γενικά σε αυτόν τον τομέα το Τριφύλλι μοιάζει να έχει κάνει καλή δουλειά και να παίρνει πράγματα που δεν έπαιρνε μέχρι πέρσι.

Μάθημα πρώτο: Απαγορεύεται να σπαταλάς τόσες ευκαιρίες και προϋποθέσεις

Στο σουτ του Τσόκαι στο 6' εκτός περιοχής ο Σπόραρ είναι μόνος του εντός περιοχής και είναι εύκολο να τον βρει ο Αλβανός χαφ. Δεν σήκωσε ποτέ το κεφάλι. Στο τετ α τετ το δικό του, ο Σλοβένος στο πρώτο μέρος σουτάρει πάνω στον τερματοφύλακα. Στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι από τον κίπερ της Ράγιο προσπαθεί αποτυχημένα να τον περάσει και όχι να εκτελέσει άμεσα, ο Παλάσιος από τα πλάγια σε ιδανικές συνθήκες δεν γύρισε σωστά την μπάλα δύο φορές, ο Μλαντένοβιτς προς το φινάλε από πλεονεκτική θέση κάνει... τσαφ και ο Γερεμέφεφ στο 90' βάζει λάθος το σώμα του και στέλνει την μπάλα πάνω στον τερματοφύλακα. Τις περισσότερες φορές από όσες έκλεψε την μπάλα ψηλά, η τελική πάσα ήταν κακή, το ίδιο έγινε και σε κάποια επιθετικά τρανζίσιον.

Όταν έχεις απέναντι σου μία ποιοτικότατη ομάδα όπως η Ράγιο, απαγορεύεται να σπαταλάς τόσες ευκαιρίες και τόσες προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ματς με την Ντνίπρο. Στις λεπτομέρειες κρίνονται αυτά τα ζευγάρια και δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός στις λεπτομέρειες να είναι τόσο πρόχειρος, βιαστικός και μη ποιοτικές στις τελικές του αποφάσεις. Το... καμπανάκι είχε χτυπήσει και στο ματς με την Χάποελ Μπερ Σεβά, όπου και εκεί πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων σημαντικές ευκαιρίες για το δεύτερο γκολ.

Μάθημα δεύτερο: Αν χάσεις εκεί την μπάλα θα το βρεις μπροστά σου

Την καλή εικόνα στο ανασταλτικό κομμάτι χάλασε η... τετραπλή ευκαιρία της Ράγιο που έφερε και το γκολ. Και είναι ένα τέρμα αυτό που δέχεται ο Παναθηναϊκός, φτηνό πέρα για πέρα. Όχι από έναν καλό συνδυασμό του αντιπάλου, όχι από ένα λάθος της αμυντικής γραμμής αλλά από ένα ''πούλημα'' της μπάλας από τον Ρούμπεν έξω από την περιοχή.

Δώρο κανονικό, από αυτά που στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν τα πληρώνεις στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά στην Ευρώπη τα βρίσκεις μπροστά σου.

Παρόμοιο λάθος έκανε και ο Τσόκαι στο πρώτο ημίχρονο, στα όρια της περιοχής.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Σε ατομικό επίπεδο ποιοι είναι εκείνοι που ξεχώρισαν; Στο κακό πρώτο ημίχρονο ο Χουάνκαρ και ο Μάγκνουσον και στο δεύτερο ο Φίλιπ Τζούρισιτς που ήταν εξαιρετικός και από τα δικά του πόδια ξεκίνησαν αρκετά όμορφα πράγματα στην επίθεση του Παναθηναϊκού.

Καλή εικόνα, αρκετά δραστήριος ήταν και ο Σεμπαστιάν Παλάσιος αλλά δεν μπόρεσε να βάλει ουσία, ειδικά στις σέντρες του.

Στο ντεμπούτο του ο Βιλένα φάνηκε εμφανώς έξω από τα νερά του και είναι λογικό να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.

Αυτοί που προβλημάτισαν

Πάμε και σε εκείνους που δεν είχαν την απαιτούμενη εικόνα. Ο Μπερνάρντ έκανε το χειρότερό του φιλικό, προσπαθώντας πράγματα που δεν βγαίνουν στο πρώτο ημίχρονο, χάνοντας πολλές φορές την μπάλα.

Κακή εικόνα από τον Τσόκαι που υστερεί τεχνικά και στο κομμάτι των επιλογών στις μεταβιβάσεις και απλά επιβεβαιώνει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι η αξιόπιστη εναλλακτική του Ρούμπεν.

Ο Σπόραρ ήταν και πάλι ''μέσα'' στις φάσεις αλλά δεν συνδέθηκε με το πλεκτό και πρέπει να πάρει σύντομα τα πάνω του ενώ μέτρια ήταν και η εικόνα του Ρούμπεν.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.