Ο Μαρτίνεθ ήθελε αρχηγό και για την άμυνα του Ολυμπιακού και έφερε μία σημαντική μεταγραφή του Μίτσελ!

Ο Μαρτίνεθ ήθελε αρχηγό και για την άμυνα του Ολυμπιακού και έφερε μία σημαντική μεταγραφή του Μίτσελ!

Ο Μαρτίνεθ ήθελε αρχηγό και για την άμυνα του Ολυμπιακού και έφερε μία σημαντική μεταγραφή του Μίτσελ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta 1000 λέξεις για τον Φρέιρε, τον στόπερ που έκλεισε ο Ολυμπιακός.

Άργησε, αλλά βρήκε λοιπόν στόπερ ο Ολυμπιακός. Τον Αργεντίνο Νίκολας Φρέιρε, αρχηγό της μεξικάνικης Ουνάμ Πούμας. Με την έξυπνη φόρμουλα του δανεισμού, ο Ολυμπιακός ενοικιάζει για τη φετινή σεζόν τον 29χρονο άσο πληρώνοντας όλο το συμβόλαιο του (ένα εκ. δολάρια) και το άλλο καλοκαίρι τον αγοράζει, αν του «κάνει».

Ένας παίκτης που ήταν μέσα στις τρεις τελευταίες επιλογές του Μαρτίνεθ, όλοι Αργεντίνοι, όλοι αριστεροπόδαροι! Ο Νο 1 στη λίστα ήταν ο Παλομίνο της Αταλάντα, αλλά ο 33χρονος άσος έχει προτεραιότητα να παραμείνει στο Καμπιονάτο και μάλλον θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κάλιαρι. Ο Φρέιρε αν μη τι άλλο καλύπτει τις βασικές προδιαγραφές που είχε θέσει ο Ισπανός προπονητής του Ολυμπιακού: έμπειρος, ποιοτικός, ψηλός, αριστεροπόδαρος, με αρχηγική παρουσία και…Αργεντίνος!

Ο Μαρτίνεθ πήρε ένα αρχηγό για τη μεσαία γραμμή, τον Ιμπόρα και ήθελε κι ένα αρχηγό για την αμυντική γραμμή, επιλέγοντας τον Φρέιρε, με τον οποίο δίνει ύψος στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, αλλά όχι και ταχύτητα, σε συνδυασμό και με τον Ιμπόρα, που επίσης δεν είναι πολύ γρήγορος. Ήθελε ο προπονητής να προσθέσει προσωπικότητα στην ομάδα, με παίκτες που έχουν ειδικό βάρος-ο Ιμπόρα ήταν αρχηγός στη Λεβάντε, όπως κι ο Φρέιρα ήταν αρχηγός στην Πούμας…

Μαρτίνεθ

Πώς άφησε η μεξικάνικη ομάδα τον αρχηγό της, ενώ ήταν βασικός εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια; Πολύ απλά, τον περασμένο Απρίλιο η Πούμας άλλαξε προπονητή, ανέλαβε ο Αντόνιο Μοχάμεντ και μετά από μόλις πέντε παιχνίδια, τα τελευταία της περασμένης σεζόν, ξεκαθάρισε ότι ήθελε να αλλάξει αρκετούς βασικούς παίκτες, μεταξύ των οποίων και τον Φρέιρε, τον οποίο δεν είχε ούτε στην αποστολή στα τρία πρώτα παιχνίδια της νέας σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι η Πούμας στο πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν δεν πήγε καλά, ο δε Φρέιρε, εμβληματικός παίκτης της ομάδας επί σειρά ετών, δέχθηκε κριτική για την απόδοση του, αλλά και για γκρίνια στα αποδυτήρια.

Κάπως έτσι, ένας παίκτης-σύμβολο, σημείο αναφοράς εδώ και χρόνια της Πούμας, μπήκε στη λίστα των υπό αποχώρηση παικτών εδώ κι ένα τρίμηνο. Το όνομα του ενεπλάκη σε σενάρια με δύο σημαντικές ομάδες της Αργεντινής, την Μπόκα Τζούνιορς και την Ιντεπεντιέντε, με δύο συλλόγους του Μεξικού, την Κρουζ Αζουλ και την Χουάρες, αλλά και με ομάδες από το MLS, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Σαουδική Αραβία. Για να καταλήξει στον Ολυμπιακό, που είχε ήδη καθυστερήσει να πάρει τον στόπερ που ήθελε ο Μαρτίνεθ και που «κούμπωσε» και ως προς το ότι ήταν άμεσα διαθέσιμος, ενώ ο άλλος Αργεντίνος που ήταν στη λίστα μπορεί να χρειάζονταν υπομονή μέχρι και τον Αύγουστο. Η Πούμας είχε συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στο δανεισμό του στην Ιντεπεντιέντε, όμως έλειπε η συγκατάθεση του παίκτη, που περίμενε κάτι από την Ευρώπη και το βρήκε στην πρόταση των «ερυθρόλευκων».

Κατά τα άλλα, η Πούμας μπορεί να μην είναι από τις πιο μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου στο Μεξικό, αλλά το Δεκέμβριο του 2020 απέκλεισε στα πλέι οφς την Πατσούκα και την Κρουζ Αζούλ φτάνοντας στον τελικό, όπου έχασε από τη Λεόν (1-1, 0-2), ενώ ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2021, απέκλεισε στα προημιτελικά των πλέι οφς την Αμέρικα φτάνοντας στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον Άτλας (0-1, 0-1). Αυτά τα παιχνίδια ήταν τα πιο σημαντικά της καριέρας του Φρέιρε, καθώς έφτασε κοντά στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος στο Μεξικό. Μαζί, φυσικά, και οι τελικοί του Τσάμπιονς Λιγκ της Κεντρικής Αμερικής (Concacaf), την άνοιξη του 2022, όταν η Πούμας έχασε το τρόπαιο από τους Σιάτλ Σάουντερς του MLS (2-2-, 0-3).

Μίτσελ

Ενδιαφέρον: Ο Φρέιρε ήταν από τις πρώτες μεταγραφές, ίσως η πρώτη, του…Μίτσελ, όταν ο γνώριμος μας Ισπανός προπονητής ανέλαβε την Πούμας τον Ιούλιο του 2019! Ο Μίτσελ, με τον οποίο είμαι βέβαιος ότι ο Μαρτίνεθ θα τηλεφωνήθηκε για τον Φρέιρε, είχε αναντικατάστατο στην ενδεκάδα τον Αργεντίνο στόπερ, που όμως ατύχησε αφού το Νοέμβριο του 2019 τραυματίστηκε κι έμεινε εκτός δράσης για τέσσερις μήνες-άλλους σοβαρούς τραυματισμούς δεν είχε, παρά μόνο κάποιους μικρότερους, όπως φαίνεται κι από τις συμμετοχές του τις τρεις επόμενες σεζόν: Την περασμένη, 2022-23, είχε 32 παιχνίδια (δύο γκολ και μία ασίστ), το 2021-22 είχε 40 παιχνίδια και το 2020-21 είχε 39 παιχνίδια.

Δυναμικός στόπερ, με καλή αντίληψη του παιχνιδιού, καλές τοποθετήσεις, όχι άμυνα πολύ ψηλά, χωρίς πολλές κάρτες. Στην Πούμας τέσσερα χρόνια είχε μία αποβολή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στις καθυστερήσεις πήρε δύο κίτρινες μέσα σε ένα λεπτό για διαμαρτυρίες! Συνολικά στους Μεξικάνους είχε 129 συμμετοχές με έξι γκολ και δύο ασίστ. Στην ομάδα στην οποία αναδείχθηκε, στην Αρχεντίνος Τζούνιορς της Αργεντινής, είχε 96 συμμετοχές με τέσσερα γκολ και δύο ασίστ. Στην Ευρώπη είχε παίξει μία σεζόν (2017-18) στην μικρομεσαία ολλανδική Τσβόλε, με 21 συμμετοχές, ένα γκολ και δύο ασίστ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έπαιξε και στο Κόπα Λιμπερταδόρες της Νότιας Αμερικής, έξι παιχνίδια στη φάση των ομίλων, με την Κίτο από το Εκουαδόρ, στην οποία έμεινε ένα τρίμηνο, κάνοντας αμέσως τη μεταγραφή στην Πούμας, αντί 2,7 εκ. Ευρώ. Ο Φρέϊρε, ένας από τους πιο καλοπληρωμένους παίκτες της Πούμας, είχε κάνει και μεταγραφή στην Παλμέιρας το καλοκαίρι του 2018, αλλά έμεινε μόλις έξι μήνες, αφού δεν έπαιξε καθόλου, περίεργο γι΄ αυτόν, αφού ήταν η μοναδική ομάδα στην οποία δεν πήρε την ευκαιρία.

Σε γενικές γραμμές ας περιμένουμε έναν καλό στόπερ, όχι βεβαίως τον καλύτερο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, που με τη βοήθεια της γλώσσας μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε μία ομάδα με πολλούς ισπανόφωνους. Θα χρειαστεί λογικά τον χρόνο του, καθώς εκτός των άλλων έχει να παίξει σε επίσημο παιχνίδι από τις 29 του περασμένου Απρίλη. Μπορεί να προσφέρει και στις στατικές φάσεις, καθώς σκοράρει με το κεφάλι, ενώ έχει σημασία να δούμε κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει και τους Μπα, Ρέτσο, Ντόη να βελτιωθούν.

Νομίζω, όμως, ότι αν δεν πείσουν τον Μαρτίνεθ τουλάχιστον δύο από αυτά τα τρία παιδιά, στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου η, και νωρίτερα, ο Ολυμπιακός θα έχει πάρει κι άλλο στόπερ…

Άσχετο: Πολλοί μάνατζερ που μιλάνε με τον Κορδόν για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού τον ρωτάνε και για τη Νότιγχαμ. Ο Ισπανός απαντάει στερεότυπα ότι, «τώρα το βάρος το έχουμε ρίξει στον Ολυμπιακό».

Έστω με...αργά βήματα θα συμπλήρωνα εγώ, καθώς στις 21 Μαίου ήρθε ο Κορδόν, στις 21 Ιουνίου ήρθε ο Μαρτίνεθ και στις 22 Ιουλίου έχουν γίνει μόνο τρεις μεταγραφές-δεν βάζω τον Σκοτσέζο Χόλσγκροουβ, που θα πάει να παίξει δανεικός.

Η φωτογραφία της ημέρας: o Μαρτίνεθ έχει καλή πρώτη εικόνα για τον Αγκιμπού Καμαρά. Γι΄ αυτό και ζήτησε να τον έχει στις προπονήσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έστω κι αν μέχρι τις 7 Ιουλίου έπαιζε στο Κόπα Άφρικα Κ23, όπου έφτασε έως τον μικρό τελικό με τη Γουϊνέα. Με δύο εβδομάδες ξεκούραση, ο νεαρός Αφρικάνος τίθεται στη διάθεση του προπονητή του.

Αγκιμπού Καμαρά

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.