Η στιγμή υπερηφάνειας του προπονητή και η χημεία των μπαλαδόρων στον Ολυμπιακό
Η ανάλυση του φιλικού του Ολυμπιακού στην Γλασκώβη έφερε πολλά συμπεράσματα στο τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού. Το πιο ίσως ευχάριστο; Η καλή κατοχή της μπάλας που είχε η ομάδα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.
Η φάση του πρώτου γκολ του Ολυμπιακού, με τον Φορτούνη, είναι μία για την οποία κάθε προπονητής θα ένιωθε υπερήφανος-το ίδιο κι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Βλέπετε, οι παίκτες του «γύρισαν» την μπάλα για δύο ολόκληρα λεπτά (!!!), χρόνος απίστευτος ακόμη και για φιλικό παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» κυκλοφόρησαν την μπάλα από το 41.49 έως το 43.36 και για πάνω από 100 δευτερόλεπτα οι παίκτες της Ρέιντζερς την ακούμπησαν μόνο δύο φορές, κι αυτές από λάθος πάσες του Ιμπόρα και του Κίνι, και αμέσως η κατοχή έρχονταν πάλι στον Ολυμπιακό. Μέχρι που φτάσαμε στο 1-0, με την καλά φτιαγμένη επίθεση από αριστερά με τη συνεργασία Κίνι-Φορτούνη, τη σέντρα του Κίνι που κατέληξε στον Ελ Αράμπι, το γύρισμα του Αράμπι πάλι στον Κίνι, τη σέντρα σουτ που επιχείρησε αυτός και το καλά ζυγισμένο σουτ του Φορτούνη, όταν πήρε την απόκρουση.
Μπορούμε δε εδώ να σταθούμε και σε μία άλλη διαπίστωση, τον εντελώς διαφορετικό τρόπο με τον οποίο σκόραρε και γενικά απείλησε ο Ολυμπιακός, δείχνοντας ένα πλουραλισμό επιθετικά: το πρώτο γκολ ήρθε μετά από συνεχή κυκλοφορία της μπάλας…το δεύτερο γκολ ήταν μία άμεση επίθεση, με τον Μαντί να παίρνει την πάσα του Κίνι μετά την εκτέλεση αράουτ, να βρίσκει με έξοχη 30άρα αλλαγή τον Μασούρα κι εκείνος με κεφαλιά-πάσα τον Αράμπι, που το έχασε το γκολ, αλλά το έκανε ο Καρβάλιο που έρχονταν από πίσω του…το δε τρίτο γκολ ήταν μία προσωπική ενέργεια, του Ρόντινεϊ, που έκανε κούρσα και γύρισε την μπάλα όπως έπρεπε για τον Καρβάλιο, που έρχονταν από πίσω σαν τρέιλερ…
Παρεμπιπτόντως, ήταν η δεύτερη ασίστ του Ρόντινεϊ στον Καρβάλιο στο ματς της Γλασκώβης. Κι ήταν πραγματικά κρίμα που δεν έγινε γκολ κι η πρώτη, γιατί θα ήταν χάρμα ιδέσθαι: πρώτα έκανε καταπληκτική κίνηση στο χώρο ο Καρβάλιο, μετά τον είδε ο Ρόντι και του πέρασε την 40άρα πάσα ακριβείας, για να χαθεί η μαγεία στο κοντρόλ του Καρβάλιο με το στήθος-αν ήταν καλύτερο θα τον έβγαζε φάτσα με τον γκολκίπερ.
Και κάτι άλλο για τον Καρβάλιο: είναι σαφές ότι ο Μαρτίνεθ ποντάρει στη χημεία που βγάζει με τον Φορτούνη. Μπαλαδόροι και οι δύο, με ικανότητα να πάρουν μπάλες (και φάουλ), να δημιουργήσουν αλλά και να απειλήσουν, θεωρητικά δεν είναι για να παίζουν στην ίδια ενδεκάδα αφού κινούνται περίπου στα ίδια τετραγωνικά, αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού δείχνει να θεωρεί ότι μπορεί να τους ταιριάξει.
Μπορεί δε κάποιος να προσέξει ότι πραγματικά ο Φορτούνης με τον Καρβάλιο «βρίσκονται» πολύ καλά μέσα στο γήπεδο. Κόντρα στη Ρέιντζερς συνδυάστηκαν επανειλημμένως, ορισμένες δε φορές με ιδανικό τρόπο, ειδικά δύο φορές που έπαιξαν το ένα-δύο με τον Φόρτου να συνέχισε το συνδυαστικό ποδόσφαιρο πασάροντας στον Μασούρα.
Να προσέξουμε και την κομπίνα που κάνουν οι δύο πλέι μέικερ στις εκτελέσεις κόρνερ, με τον Καρβάλιο να εκτελεί χαμηλά προς τα πίσω, εκεί που κινείται ο Φορτούνης για να κάνει το σουτ. Και με τη Ρέιντζερς και σε ένα άλλο φιλικό, η ίδια κομπίνα, που είναι σαφές ότι δουλεύεται στις προπονήσεις και μπορεί να «βγει».
Για τον Φορτούνη μπορούμε να καταγράψουμε ότι μαζί με τον Αράμπι είναι οι μόνοι δύο παίκτες που έχουν παίξει βασικοί και στα τέσσερα φιλικά! Κι αν για τον Άραβα είναι θέμα ότι δεν γίνεται κι αλλιώς αφού δεν υπάρχει κι άλλος φορ, για τον Φορτούνη είναι ένδειξη για το πόσο τον υπολογίζει ο προπονητής, είτε σαν το 10άρι της ομάδας, είτε για να παίζει πιο πλάγια. Ο Μαρτίνεθ είδε στο αμέσως προηγούμενο φιλικό, το 1-1 με τον Σαμπάχ, πόσο καταλυτική ήταν η παρουσία του Φόρτου σε ρόλο έξω αριστερά σε εκείνο το πολύ καλό πρώτο 20λεπτο του β΄ ημιχρόνου στο οποίο ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και δημιουργούσε συνεχώς φάσεις και έτσι του προέκυψε η ιδέα να τον ξεκινήσει από αριστερά και στο τεστ με τη Ρέιντζερς, προκειμένου παράλληλα να χωρέσει στην ενδεκάδα τον Καρβάλιο σε ρόλο πιο επιθετικό κι όχι ως οκτάρι που τον έβαζε στα προηγούμενα φιλικά.
Βλέπετε, ο Καρβάλιο παρότι βγάζει διάθεση και πνεύμα μαχητικότητας δεν έχει συνηθίσει να αμύνεται αποτελεσματικά. Φάνηκε αυτό ξεκάθαρα σε μία ευκαιρία της Ρέιντζερς στο β΄ ημίχρονο, όταν ο Πορτογάλος έτρεξε και έκανε καλή επιστροφή, όμως την κρίσιμη στιγμή που έπρεπε να μαρκάρει τον αντίπαλο και να τον εμποδίσει να σουτάρει, ήταν λες και πάτησε φρένο και τον άφησε να εκτελέσει με όλη του την άνεση-δεν σκόραρε μόνο και μόνο εξαιτίας των αντανακλαστικών του Πασχαλάκη.
Γενικότερα ήταν και σε αυτό το φιλικό ένα σημαντικό θέμα η αδυναμία της ομάδας να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα ανασταλτικά, κάτι που ξεκινάει από το χούι των Φορτούνη και Μασούρα να κάνουν λάθη η, να χάνουν την μπάλα, με συνέπεια ο αντίπαλος να βγαίνει σε κόντρα επιθέσεις.
Νομίζω ότι ο Φορτούνης θα πρέπει να αρχίσει να βγάζει μεγαλύτερη διάρκεια στην απόδοση του-από τα τέσσερα φιλικά, στα δύο ήταν όπως θα έπρεπε, αλλά στα άλλα δύο σε χαμηλές στροφές. Στην Γλασκώβη δύο φορές χάλασε αντεπιθέσεις με κινήσεις απαράδεκτες για την κλάση του. Στη δε φάση του πέναλτι (άσχετα αν ήταν βουτιά, ευκαιρία προέκυψε για τη Ρέιντζερς) τόσο αυτός, όσο και οι Μαντί και Κίνι είχαν πολύ κακές επιστροφές στην κόντρα επίθεση των Σκοτσέζων. Όπως είχε κακές επιστροφές σε δύο στιγμές κι ο Μασούρας, αφήνοντας τον Ρόντινεϊ να βρεθεί μόνος του εναντίον δύο αντιπάλων.
Η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει πάλι ομάδα, θέλει ακόμη δουλειά.
Άσχετο: Έγραφα χθες ότι ο Ολυμπιακός έκανε στροφή στο θέμα της μεταγραφής του σέντερ φορ, γιατί χάλασε μία περίπτωση την οποία συζητούσε επί 10 ημέρες και που έδειχνε να πηγαίνει καλά. Δεν είχα γράψει όνομα, γιατί πολύ απλά δεν ήξερα. Λοιπόν όλο και βεβαιώνομαι ότι ο επιθετικός αυτός ήταν ο Μπόρε. Η Άιντραχτ τον δίνει τον Κολομβιανό, αλλά το ενδιαφέρον ιδίως της Λιόν, ίσως και άλλης ομάδας από μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κάνει την χαλάστρα. Αν ερμηνεύω σωστά κάποιες ενδείξεις, αυτός πρέπει να ήταν ο στόχος.
Η φωτογραφία της ημέρας: Είναι αλήθεια ότι η Τράμπζονσπορ θέλει πολύ τον Ζίνκερναγκελ κι έχει συμφωνήσει με τον παίκτη στο οικονομικό. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι η περσινή πρωταθλήτρια Τουρκίας δεν έχει καμία συμφωνία με τον Ολυμπιακό, προσπαθώντας να πάρει τον Δανό με 1,3-1,5 εκ. Ευρώ η, με δανεισμό και οψιόν αγοράς με μεγαλύτερο ποσό, ενδεχομένως και υποχρεωτικής.
Εκεί, όμως, που αυτή την στιγμή καταλήγει ο Ζίνκερναγκελ είναι στην Κλαμπ Μπριζ! Ο προπονητής της Κλαμπ, Νορβηγός Ρόνι Ντέϊλα, τον είχε πέρυσι στην Σταντάρ Λιέγης και ξεκινούσε από αυτόν την ενδεκάδα, γνωρίζοντας τον κι από το πρωτάθλημα Νορβηγίας, όπου ο παίκτης του Ολυμπιακού είχε σπάσει τα κοντέρ. Η Κλαμπ Μπριζ μιλάει επίσημα με τους «ερυθρόλευκους» σε μία σοβαρή βάση για την αγορά του παίκτη.
Παρεμπιπτόντως, επειδή από την Τουρκία εμπλέκουν τον Ολυμπιακό με την φημολογούμενη επιστροφή του Σιώπη στην Ελλάδα, ρώτησα πηγή του συλλόγου αν ισχύει κάτι περί Ολυμπιακού και η απάντηση που μου δόθηκε είναι αρνητική.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.