Τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τους Βέλγους στο Καραϊσκάκη είναι θρίλερ, συνήθως με καλό τέλος
Αντί προλόγου: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του οπαδού της ΑΕΚ...
Μέχρι τώρα είχαμε λόγια. Και φιλικά. Τώρα ήρθε η ώρα των πράξεων. Των επίσημων αγώνων. Ο Ολυμπιακός μεθαύριο ξεκινάει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του για τη νέα σεζόν, δίνοντας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά μέσα στο σπίτι του.
Με αντίπαλο τη δευτεραθλήτρια Βελγίου, την Γκενκ που έχασε το πρωτάθλημα πριν ακριβώς δύο μήνες στα τελευταία λεπτά της τελευταίας αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός που τερμάτισε 3ος στο περσινό πρωτάθλημα Ελλάδας δεν μπορεί να είναι το φαβορί για την πρόκριση στα play offs του Γιουρόπα Λιγκ. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά στο ranking της UEFA το Βέλγιο σε επίπεδο συλλόγων είναι No 8, ενώ η Ελλάδα Νο 20. Μιλάμε, δυστυχώς, για χαώδη διαφορά…
Αυτό που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να κοιτάξει να εκμεταλλευθεί τον παράγοντα έδρα και να κερδίσει. Άλλωστε, παραδοσιακά το κάνει όταν υποδέχεται στο Καραϊσκάκη ακριβώς ομάδες από το Βέλγιο: πριν δύο χρόνια, το 2021, είχε νικήσει 2-1 την Άντβερπ στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ…Το 2013 είχε νικήσει 3-1 την Άντερλεχτ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ…Το 2009 είχε νικήσει 2-1 την Σταντάρ Λιέγης επίσης στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ…Και στις τρεις περιπτώσεις ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τις βελγικές ομάδες!
Η αλήθεια είναι ότι στη μοναδική περίπτωση στη σύγχρονη ιστορία του που αντιμετώπισε ομάδα από το Βέλγιο σε νοκ άουτ παιχνίδι ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε, από την Άντερλεχτ στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ, με ήττα 0-1 στις Βρυξέλλες και 1-2 στον Πειραιά. Η ρεβάνς είχε πάει τότε στην παράταση, καθώς ο Ολυμπιακός κέρδιζε 1-0 στο 90λεπτο ισοφαρίζοντας την ήττα του στο πρώτο παιχνίδι.
Γενικά όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού με τις βελγικές ομάδες είναι πολύ αμφίρροπα. Όπως διαπιστώνουμε, το ένα (με Άντερλεχτ) έφτασε στην παράταση, δύο κέρδισε ο Ολυμπιακός με γκολ στο φινάλε (2-1 την Σταντάρ με τον Στολτίδη στο 90’ και 2-1 την Άντβερπ με Ρέαμπτσιουκ στο 87’) κι άλλο ένα κέρδισε πάλι σε ματς θρίλερ ο Ολυμπιακός (3-1 την Άντερλεχτ, με το τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις κι αφού νωρίτερα είχε χάσει δύο πέναλτι και οι Βέλγοι είχαν τρεις αποβολές!).
Δεν έχω και πολλές αμφιβολίες, κάπως έτσι, εξαιρετικά αμφίρροπο, περιμένω και τον αγώνα της Πέμπτης. Ο Ολυμπιακός έχει την έδρα και την δίψα μίας ομάδας με νέο προπονητή και αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της. Η Γκενκ είναι πιο έτοιμη ομάδα, με τον ίδιο προπονητή και το ίδιο ρόστερ (ενισχυμένο μάλιστα), έχοντας στα πόδια της ήδη δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια και δύο πρωταθλήματος. Δεν έχει δείξει να είναι ακόμη στην καλύτερη της κατάσταση και θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσε να το εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός.
Μετά το 1-1 στην Ελβετία με τη Σερβέτ, όπου θα μπορούσε και να χάσει, η Γκενκ είχε την πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος, όπου κέρδισε εκτός έδρας 4-0 τη νεοφώτιστη Μόλενμπεκ, ενώ στη συνέχεια έφερε 2-2 στην εντός έδρας ρεβάνς με τους Ελβετούς από τους οποίους αποκλείστηκε στα πέναλτι, μολονότι έπαιζε επί 117 λεπτά με παίκτη παραπάνω. Και την προηγούμενη Κυριακή ηττήθηκε 0-1 για το βελγικό πρωτάθλημα εντός έδρας από την άσημη Έουπεν, παίζοντας πάντως χωρίς τρεις από τους καλύτερους παίκτες της, τους οποίους ξεκούρασε ενόψει Ολυμπιακού: τον στράικερ Αροκοντάρε (σκόρερ δύο γκολ στα προκριματικά κατά της Σερβέτ), τον μεσοεπιθετικό Παιντσίλ (17 γκολ την περασμένη σεζόν) και τον Κολομβιανό δεξιό μπακ Μουνιόθ.
Μπορούμε να θυμηθούμε ότι τα τελευταία περίπου 10 χρόνια οι ομάδες από το Βέλγιο συνήθως δεν τα καταφέρνουν κόντρα στις ελληνικές. Δεν είναι μόνο οι προκρίσεις του Ολυμπιακού, αλλά κι εκείνες του ΠΑΟΚ επί της Γκεντ (και δη με δύο νίκες, 1-0 και 2-1) το 2022 στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ και επί της Κλαμπ Μπριζ (1-1, 1-1) στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ το 2010, αλλά και της ΑΕΚ επί της Κλαμπ Μπριζ (0-0, 3-0) στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2017. Ο Παναθηναϊκός μόνο έχει κακή παράδοση (με τρεις σερί αποκλεισμούς στην τριετία 2014-16, δύο από Στάνταρ Λιέγης κι έναν από Κλαμπ Μπριζ).
Το ζητούμενο, βέβαια, για μας είναι τι εικόνα θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός, εν τέλει πολύ αλλαγμένος σε σχέση με την περασμένη σεζόν, χωρίς Ρέαμπτσιουκ, Παπασταθόπουλο, Εμβιλά, Σαμασέκου, Μπακαμπού, Κανός και με Κίνι, Φρέιρε, Ιμπόρα, Μαντί, Καρβάλιο, Ελ Καάμπι.
Άσχετο: Για τη μεταγραφή του Ρέαμπτσιουκ στην Σπαρτάκ δεν χάρηκαν μόνο τα…ταμεία του Ολυμπιακού, που θα γεμίσουν με 6 εκ. Ευρώ, αλλά και τα ταμεία της προηγούμενης ομάδας του Μολδαβού διεθνή αριστερού μπακ, της Πάσος Φερέιρα, που κατά τον πορτογαλικό Τύπο δικαιούται γύρω στις 300 με 400 χιλ. Ευρώ από τα 6 εκ. Ευρώ, καθώς είχε κρατήσει 10% ποσοστό μεταπώλησης για ποσό πάνω από 2 εκ. Ευρώ-με τόσα τον είχε αγοράσει ο Ολυμπιακός από τους Πορτογάλους.
Παρεμπιπτόντως, ο Ολυμπιακός από τις πωλήσεις των Ονιεκούρου (3,5 εκ. Ευρώ στην Άδανασπορ) και Ζίνκερναγκελ (2,5 εκ. Ευρώ στην Κλαμ Μπριζ) δεν κέρδισε τίποτα. Τα λεφτά που είχε δώσει στη Μονακό και στη Γουότφορντ για να τους αγοράσει πήρε πίσω…
Κατά τα άλλα, ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει μέσα στην ημέρα να κλείσει τη μεταγραφή του Μπρίνιτς από τη Μάριμπορ. Εάν οι Σλοβένοι εξακολουθήσουν να το παίζουν δύσκολοι και να επιμένουν στο 1,5 εκ. Ευρώ, θα έρθει άλλος εξτρέμ, που είναι «έτοιμος» να υπογράψει. Το πιθανότερο, όμως, είναι να κλείσει ο 22χρονος Κροάτης.
Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Ελ Καάμπι αποτελεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και φαντάζει μία εξαιρετική επιλογή από την στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν έναν γκολτζή επιθετικό κι ο Μαροκινός αν μη τι άλλο είναι τέτοιος.
Στο…φίνις της μεταγραφής σέντερ φορ στον Ολυμπιακό είχε φτάσει κι άλλο ένα όνομα, ο Μαυροβούνιος διεθνής (68 φορές-31 γκολ) Στέφαν Γιόβετιτς, που είχε μείνει τον Ιούνιο ελεύθερος από τη Χέρτα, η οποία υποβιβάστηκε από την Μπουντεσλίγκα. Το πλεονέκτημα της λύσης Γιόβετιτς ήταν ότι δεν θα έπιανε θέση ξένου και το επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς πρόκειται για παίκτη με καριέρα σε Φιορεντίνα, Μάντσεστερ Σίτι, Ίντερ, Σεβίλλη και Μονακό.
Από την άλλη μιλάμε για παίκτη που οδεύει ολοταχώς για τα 34 χρόνια του (2.11.1989) και που μπορεί να είναι πραγματικά καλός επιθετικός, αλλά εδώ και μία δεκαετία είναι σε μονοψήφιο αριθμό γκολ και με μόλις 8 συμμετοχές ως βασικός και συνολικά 4 γκολ την περασμένη σεζόν στην Μπουντεσλίγκα. Γενικά δε βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε διαδικασία συνεχούς φθοράς. Αντίθετα, ο Ελ Καάμπι μπορεί να μην προέρχεται από μεγάλα πρωταθλήματα, όμως είναι διαπιστωμένης αξίας σκόρερ, 30 ετών, χωρίς τραυματισμούς και πολύ πιο διψασμένος.
Οι δύο αλλαγές που μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός στη λίστα του στην ΟΥΕΦΑ γίνονται τελικά μέχρι αύριο Τετάρτη τα μεσάνυχτα κι όχι μέχρι απόψε. Άρα, υπάρχει χρόνος και για δεύτερη αλλαγή μετά από εκείνη του Ελ Καάμπι με τον Αγκιμπού. Να δούμε αν θα είναι εξτρέμ (πιθανότατα ο Μπρίνιτς) η, αριστερός μπακ (Καρντόνα η, ο άλλος που έχει ο Κορδόν).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.