Με ποιους θα κληρωθεί ο Ολυμπιακός στο Europa League!
Εφόσον λοιπόν όλα πάνε καλά και δεν πέσει θύμα κάποιας ακραίας έκπληξης και περάσει την Τσουκάριτσκι, ο Ολυμπιακός θα παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Θα είναι μάλιστα για 5η φορά τα οκτώ τελευταία χρόνια-τα άλλα τρία ήταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως ήταν (απευθείας τότε ως πρωταθλητής Ελλάδας) στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και σερί την προηγούμενη πενταετία από αυτά τα οκτώ τελευταία χρόνια, στα οποία πλέον οι προκρίσεις έρχονται μέσα από τη διαδικασία προκριματικών του καλοκαιριού.
Με πρόκριση επί της 3ης καλύτερης ομάδας του πρωταθλήματος Σερβίας εδώ και μία τριετία, ο Ολυμπιακός στην κλήρωση της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι δεδομένα στο Β γκρουπ δυναμικότητας, ενώ οριακά θα μπορούσε (τώρα είναι ανέφικτο) να φτάσει και στο Α γκρουπ εάν του έρχονταν βολικά κάποια αποτελέσματα άλλων ομάδων.
Στο Β γκρουπ θα είναι μαζί του, άρα δεν μπορεί να κληρωθεί με αυτές, δύο γαλλικές ομάδες (Ρενς, Μαρσέιγ) κι η ισπανική Μπέτις, κατά πάσα πιθανότητα δε και η Σλάβια Πράγας, η αυστριακή Λασκ, η Γκαραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν και η PSV, αν αποκλειστεί από τη Ρέιντζερς Γλασκώβης στα πλέι οφς του Τσάμπιονς Λιγκ. Εάν οι Ολλανδοί περάσουν, τότε στο Β γκρουπ δυναμικότητας του Γιουρόπα Λιγκ θα μπει μία εκ των Σλόβαν Μπρατισλάβας η, Μόλντε Νορβηγίας, εκτός κι αν αποκλειστούν και οι δύο στα πλέι οφς και πάρει τη θέση τους η Μπράιτον. Αυτή θα ήταν μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για τον Ολυμπιακό, διότι έτσι θα γλίτωνε την αγγλική ομάδα ως υποψήφια αντίπαλο του από το Γ γκρουπ δυναμικότητας!
Στο Α γκρουπ δυναμικότητας θα είναι οι Λίβερπουλ, Ρόμα, Βιγιαρεάλ, Μπάγερ Λέβερκουζεν, Αταλάντα, Σπόρτινγκ, Γουέστ Χαμ και ο Άγιαξ, αν λογικά περάσει τη Λούντογκορετς. Με μία από αυτές τις οκτώ ομάδες θα κληρωθεί ο Ολυμπιακός.
Στο Γ γκρουπ δυναμικότητας υποψήφια αντίπαλος του θα είναι σίγουρα η γερμανική Φράιμπουργκ και όπως μνημόνευσα πριν η Μπράιτον, εάν δεν βολέψουν τον Ολυμπιακό τα αποτελέσματα άλλων αγώνων. Λογικά στο Γ γκρουπ θα είναι και η βελγική Ουνιόν με τη Σέριφ από τη Μολδαβία και, τουλάχιστον θεωρητικά, οι Σλόβαν, Μόλντε, Σπάρτα Πράγας και η Άντβερπ, αν την αφήσει έξω η ΑΕΚ.
Από το Δ γκρουπ δυναμικότητας πιο επικίνδυνος αντίπαλος εμφανίζεται η γαλλική Τουλούζ, ενώ σίγουρα είναι υποψήφιοι για να κληρωθούν με τον Ολυμπιακό τόσο η Μπάτσκα Τόπολα από τη Σερβία, όσο και η ελβετική Σερβέτ. Πιθανοί η σκοτσέζικη Άμπερντιν και η πολωνική Ράκοφ, ενώ είναι πιθανό να βρει μπροστά του την γνωστή του Μακάμπι Χάιφα, είτε στο Γ, είτε στο Δ γκρουπ δυναμικότητας. Όπως φυσικά και την Μπράγκα η, ενδεχομένως και την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, εφόσον τις αποκλείσουν οι άλλες ελληνικές ομάδες. Στο Δ γκρουπ θα είναι και η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, εάν αποκλειστούν από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν θα γίνεται να κληρωθούν με τον Ολυμπιακό.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ένας νορμάλ Ολυμπιακός, όχι όπως ο περσινός, με μία νορμάλ κλήρωση θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός και να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις η, έστω την τρίτη θέση, που οδηγεί στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ. Σαφές το ζητούμενο είναι να «δέσει» αγωνιστικά όσο το δυνατό πιο γρήγορα, μέσα κι από προσθήκες παικτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Παρεμπιπτόντως, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είχε περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ την άλλη φορά που είχε…δοκιμάσει, ως προπονητής τότε της Γρανάδα, τη σεζόν 2020-21. Στα προκριματικά είχε αποκλείσει την αλβανική Τέουτα, την γεωργιανή Λοκομοτίβι και τη σουηδική Μάλμε, ενώ στους ομίλους η ισπανική ομάδα ήταν δεύτερη στη βαθμολογία ένα πόντο πίσω από την πρώτη PSV (2-1 έξω, 0-1 μέσα), πέντε μπροστά από τον τρίτο ΠΑΟΚ (0-0 και τα δύο ματς) και εφτά από την τέταρτη Ομόνοια (2-0 έξω και 2-1 μέσα). Στα νοκ άουτ της διοργάνωσης είχε αποκλείσει πρώτα τη Νάπολι (2-0 μέσα, 1-2 έξω) και μετά τη νορβηγική Μόλντε (πάλι 2-0 μέσα και 1-2 έξω), ώσπου στους «16» αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-2 μέσα κι έξω), που είχε φτάσει εκείνη τη σεζόν στον τελικό χάνοντας στα πέναλτι από τη Βιγιαρεάλ.
Τόσο ο Μαρτίνεθ, όσο κι ο Κορδόν πανηγύρισαν δεόντως την πρόκριση επί της Γκενκ. Παρότι χρόνια στο κουρμπέτι ήταν σαφές ότι έβγαλαν πολύ μεγάλη χαρά, έως κι ανακούφιση. Μίλησαν στους παίκτες, τους έδωσαν συγχαρητήρια και χαρακτήρισαν τεράστια υπόθεση αυτή την πρόκριση. Όχι άδικα κατά την γνώμη μου. Αν σκεφθούμε…
Πρώτον ότι αν ο Ολυμπιακός έμενε έξω μπορεί να μη συνέχιζε καν στο Κόνφερενς Λιγκ, έχοντας αντίπαλο την ισχυρή τουρκική Άδανα Ντεμίρσπορ, αλλά και το βάρος του αποκλεισμού από το Γιουρόπα Λιγκ.
Δεύτερον ότι μπορεί να υποτίμησαν πολλοί την Γκενκ από τις εμφανίσεις της, αλλά μιλάμε για την ομάδα που τερμάτισε στη δεύτερη θέση στο βελγικό πρωτάθλημα, το οποίο κι έχασε από ένα γκολ που έφαγε στο 94ο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής. Το δε Βέλγιο είναι Νο 8 στην κατάταξη της UEFA, ενώ η Ελλάδα Νο 19.
Και τρίτον, η Γκενκ δεν άλλαξε ομάδα, ούτε προπονητή, ούτε έχασε κανένα παίκτη της στις μεταγραφές, αντιθέτως ενισχύθηκε. Την στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει καινούριο προπονητή και πολλές αλλαγές στο ρόστερ του, παίζοντας πλέον χωρίς τους περισσότερους από τους βασικούς του παίκτες της περασμένης σεζόν (Ρέαμπτσιουκ, Παπασταθόπουλο, Εμβιλά, Χουάνγκ, Μπακαμπού, Χάμες αλλά και Κανός, Σαμασέκου, Βαλμπουενά) και δουλεύοντας μόλις ενάμιση μήνα για να φτιάξει μία νέα ομάδα, χωρίς ακόμη να έχει κάνει τις μισές μεταγραφές του και παίζοντας με 10άρι τον δανεικό στην Εστορίλ Καρβάλιο.
Ναι, ο Ολυμπιακός έχει άλλη ευρωπαϊκή εμπειρία (εξ ου και Νο 48 στην κατάταξη της UEFA, ενώ η Γκενκ είναι Νο 148) και οι Βέλγοι έπαιξαν χωρίς τον αρχηγό τους κεντρικό χαφ Χέινεν και (στο δεύτερο ματς) τον εξτρέμ Τρεζόρ, αλλά αυτά δεν εξασφάλιζαν τίποτα. Ακόμη κι από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, η Γκενκ έχει 127 εκ. Ευρώ κι ο Ολυμπιακός 94 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. Ευρώ για παίκτες που είναι εκτός πλάνων.
Άσχετο: Η Τρουά, από την οποία ο Ολυμπιακός πήρε τον στόπερ Πορόσο, εμφανίζεται ενδιαφερόμενη για έναν στόπερ του Ολυμπιακού! Ο λόγος για τον Σισέ, που με τη σειρά του δεν έχει προτεραιότητα να πάει στη Β’ Γαλλίας. Ίσως είναι πιο πιθανό να δώσει τη λύση ο…Πέδρο Μαρτίνς και να πάρει μαζί του στην Αλ Γκαράφα τον Σισέ, αφού ψάχνει για σέντερ μπακ και πήγε να πάρει, χωρίς επιτυχία, τον παλιόφιλο του…Σεμέδο, από την Αλ Ντουχαϊλ. Το κακό είναι ότι η ομάδα του Κατάρ ζήτημα αν δίνει 1,5 εκ. Ευρώ για αγορά κεντρικού αμυντικού. Κάπου τόσα που έδινε κι η Ντινάμο Ζάγκρεμπ για τον Σισέ.
Η φωτογραφία της ημέρας: Επιτέλους βλέπουμε τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων συλλόγων της Ελλάδας να έχουν κοινές θέσεις απέναντι στο μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή στο ποδηγετούμενο από εκεί που όλοι ξέρουμε όργανο. Και να τις επικοινωνούν τις θέσεις τους εκεί που πρέπει, δηλαδή τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην ηγεσία της UEFA.
Είναι προφανές ότι ο Γ. Αλαφούζος μετά το φινάλε του περσινού πρωταθλήματος, όπου η διαιτησία τις τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές ήταν ξεκάθαρα μονόπατη και σε σοβαρό βαθμό έκρινε την έκβαση της μάχης του τίτλου, αντιλήφθηκε πόσο ελεγχόμενη είναι η κατάσταση από εκεί που επίσης ξέρουμε όλοι και ότι είχε δίκιο ο Β. Μαρινάκης σε όσα έλεγε όλη τη σεζόν.
Είναι δε πάρα πολύ σημαντικό να βλέπει τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο κι ο πρόεδρος της UEFA να έχουν σε γενικές γραμμές τις ίδιες απόψεις για το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του τόπου. Διότι, άλλο είναι να τα λέει μόνο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και άλλο είναι να τα λέει και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί κάποιοι να μιλήσουν για ιδιοτέλεια, στη δεύτερη όμως τι να πουν;…
Μετά τον Αλαφούζο, που μίλησε στο Reuters για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μίλησε κι ο Μαρινάκης στην αγγλική Daily Μail, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.