Οι Σκάρπα, Ρόντινεϊ και τα άκρα της άμυνας του Ολυμπιακού
Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι του Ολυμπιακού το όνομα του Σκάρπα, ο Μαρτίνεθ κι ο Κορδόν υπερθεμάτισαν για την απόκτηση του Βραζιλιάνου άσου.
Τον ήξεραν φυσικά καλά από την παρουσία του τόσα χρόνια στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, με νωπή την ανάδειξη του ως καλύτερου παίκτη του εθνικού πρωταθλήματος του 2022, το οποίο και κατέκτησε με την Παλμέϊρας, ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες, του Τσάμπιονς Λιγκ της Νότιας Αμερικής. Ο Σκάρπα είχε πάρει το Κόπα Λιμπερταδόρες και το 2020, όπως και το εθνικό πρωτάθλημα Βραζιλίας το 2018, συν το Κύπελλο το 2020, αλλά η αλήθεια είναι ότι στη διετία 2021-2022 βρέθηκε στο πικ της καριέρας του, με συνολικά σε αυτή τη διετία 18 γκολ και 28 ασίστ σε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιμπερταδόρες (χωρίς δηλαδή να υπολογίζω τα στατιστικά του στο τοπικό πρωτάθλημα του Σάο Πάουλο).
Οι Ισπανοί του Ολυμπιακού είπαν αμέσως «ναι» στην προοπτική του Σκάρπα γιατί πολύ απλά είδαν στο πρόσωπο του έναν παίκτη που τον είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός, καθότι δημιουργικά στηρίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στον Φορτούνη. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο προπονητής τον έβαλε να παίξει ένα ημίχρονο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ενώ ο Βραζιλιάνος είχε μία (!) προπόνηση στα πόδια του και στην κυριολεξία δεν ήξερα καν τα ονόματα των συμπαικτών του, πλην των άλλων δύο Βραζιλιάνων, του Ρόντινεϊ και του Ραμόν.
Ο Μαρτίνεθ έμεινε ευχαριστημένος από τον Σκάρπα γιατί πολύ απλά έκανε ό,τι του είπε, πάσαρε άλλοτε σίγουρα κι άλλοτε κάθετα και σούταρε από μακριά-έστω κι αν σε αυτό το κομμάτι το παράκανε. Σίγουρα ο προπονητής του Ολυμπιακού θα επενδύσει στην ικανότητα του αριστεροπόδαρου άσου να παίζει κάθετο ποδόσφαιρο, να σεντράρει καλά, να σουτάρει από μέση απόσταση και να εκτελεί καλά στημένα-κατά την γνώμη μου έπρεπε να αναλάβει αυτός τις εκτελέσεις κόρνερ στο β΄ ημίχρονο στο οποίο έπαιξε.
Κάθε μεταγραφή χρειάζεται προσαρμογή, αλλά ο Σκάρπα είναι μεγάλο παιδί στα 29 προς 30 χρόνια του, ενώ θα βοηθηθεί λογικά από τους εννιά μήνες του στο αγγλικό πρωτάθλημα-μην ξεχνάμε ότι κι ο έμπειρος συμπατριώτης του, ο Ρόντινεϊ, ήρθε στον Ολυμπιακό Δεκέμβρη μήνα κι από 1η Γενάρη που είχε δικαίωμα συμμετοχής πήρε φανέλα βασικού.
Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι ο δεξιός μπακ του Ολυμπιακού χρειάζεται διαχείριση. Στα 31 προς 32 χρόνια του δεν ξέρω αν είναι η πιο σοφή λύση να παίζει Πέμπτη-Κυριακή. Αν θυμάμαι καλά και στην Φλαμένγκο προτιμούσαν και τον έβαζαν στα παιχνίδια του Λιμπερταδόρες και του Κυπέλλου, λιγότερο σε αυτά του πρωταθλήματος, όταν έμενε πίσω η Φλαμένγκο στη διεκδίκηση του. Ποτέ δεν είναι εύκολο να παίρνεις όλη την πλευρά και να κάνεις τη μία κούρσα μετά την άλλη. Κάποια στιγμή οι ανάσες λιγοστεύουν. Η, ο παίκτης θα ξεκινήσει σε χαμηλούς τόνους για να έχει δυνάμεις στο β΄ και να μη φανεί ότι «τα φτύνει» τότε.
Τον Ρόντι τον είδαμε με τον Πανσερραϊκό να μην είναι στα καλά του στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, να κόβεται εύκολα, να μην περνάει καλές σέντρες, να κάνει αψυχολόγητα φάουλ κοντά στην περιοχή των Σερρών, ακόμη και να διώχνει επιπόλαια την μπάλα σε κόρνερ στη φάση που έκανε το πέναλτι ο Μαντί, ενώ θα μπορούσε να διώξει την μπάλα με κεφαλιά όχι προς τα πίσω, αλλά μπροστά, όπως κι έπρεπε να κάνει. Με το που άρχισε να ανεβαίνει ο Βραζιλιάνος, έγινε και πιο επικίνδυνος όλος ο Ολυμπιακός-ένα καλό του γύρισμα έδωσε την ευκαιρία στον Μπιέλ να ανοίξει το σκορ κι ένας συνδυασμός του με τον Φορτούνη ξεκίνησε τη φάση του πέναλτι για το δεύτερο γκολ. να θυμίσω ότι Φορτούνης και Ρόντινεϊ συνεργάστηκαν και στη φάση του 1-0.
Για να καταλήξω, όσο έχει περισσότερη μπαταρία στη μηχανή ο Ρόντι, τόσο καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Οπότε, χαιρετίζω την κίνηση της απόκτησης του αριστερού μπακ της Νότιγχαμ, του Ρίτσαρντς στη θέση ουσιαστικά του Ραμόν, καθώς ο πιο νεαρός Βραζιλιάνος σε αυτούς τους οκτώ μήνες που βρίσκεται στο Ρέντη μοιάζει ακόμη να ψάχνει τα πατήματα του. Με τον Κίνι εναλλακτική του Ρόντινεϊ και τον Άγγλο εναλλακτική του Ορτέγκα (ουσιαστικά είναι κλεισμένος), ο Μαρτίνεθ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα ωραίο ροτέϊσον, κρατώντας φρέσκα τα άκρα της ομάδας.
Με τον αστερίσκο, βέβαια, ότι ο Ρίτσαρντς θα είναι σε θέση γρήγορα να μπει και να παίξει, καθότι είναι ένας παίκτης πολύ ταλαντούχος (για να τον πάρει η Μπάγερν και να του δώσει 17 παιχνίδια σε μία σεζόν, προερχόμενος από τη Ρέντινγκ της Τσάμπιονσιπ), αλλά έχει τεράστια ατυχία από τραυματισμούς, με κάταγμα κνήμης πρώτα και με χειρουργείο κήλης στη συνέχεια, με συνέπεια να είναι χωρίς παιχνίδια στα πόδια του 15 μήνες.
Παρεμπιπτόντως, είδαμε τον Κίνι να μπαίνει αλλαγή στο ημίχρονο την Κυριακή και να βοηθάει περισσότερο από τον Ραμόν, κόβοντας, κλέβοντας, σουτάροντας (δύο φορές), σεντράροντας, αλλάζοντας το παιχνίδι, κερδίζοντας κόρνερ. Όσο τον βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ένας…ουάου ακραίος μπακ, όμως σε γενικές γραμμές κάνει τη δουλειά του-και δεν τον έχουμε δει ακόμη στη θέση του, ως δεξιό μπακ, καθώς παίζει μόνο από αριστερά, με ανάποδο πόδι.
Είναι ξεκάθαρο ότι έχει αδυναμίες, τόσο στις πάσες στην πλάτη του, όσο και στα σπρινταρίσματα (εξ ου και οι κάρτες που τρώει). Και στη φάση του πέναλτι της Γκενκ, για όποιον προσέχει τις σωστές λεπτομέρειες, ο παίκτης του, ο δεξιός εξτρέμ, είναι που του ξεφεύγει με ταχύτητα και φτάνει πρώτος στην μπάλα, για να γίνει αμέσως μετά η παράβαση από τον Φρέιρε. Αλλά δίνει και καλές βοήθειες ο Κίνι. Είναι αρκετά δυναμικός, πιεστικός στον αντίπαλο του, κόβει και στον αέρα, δεν φοβάται να πάρει ενέργειες (έστω κι αν δεν είναι πάντα αξιόπιστος σε αυτό το κομμάτι και φεύγει μπροστά, κάνοντας τον εξτρά παίκτη, κάτι που από μόνο του βοηθάει επιθετικά, ακόμη και αν δεν είναι «άσος» στη σέντρα.
Ας θυμηθούμε ότι στη φάση του γκολ του Αλεξανδρόπουλου, ο Κίνι ήταν αυτός που αρχικά πήρε την πάσα του Ιμπόρα στην περιοχή των Βέλγων κι όταν δεν έκανε καλό κοντρόλ και την έχασε, «σκίστηκε» με τάκλιν για να την βρει και παρότι δεν το κατάφερε, ήταν σαφές ότι εν τέλει διευκόλυνε πολύ τον σκόρερ στο να σουτάρει.
Άσχετο: Προτάθηκε (και) στον Ολυμπιακό ο Μανδάς, ο (22χρονος) ταλαντούχος γκολκίπερ του ΟΦΗ, ο οποίον τον κοστολογεί με ένα εκ. Ευρώ. Βέβαια, για να κάνει κίνηση ο Ολυμπιακός και να τον πάρει, θα πρέπει να επιλέξει να δώσει κάπου δανεικό τον (21χρονο) Τζολάκη, προκειμένου να παίξει βασικός.
Εκτός κι αν προτιμήσει να έχει και Πασχαλάκη και Τζολάκη και Μανδά, κάτι που δεν μου μοιάζει πιθανό. Προς το παρόν, απ΄ ότι καταλαβαίνω, η λογική είναι να προχωρήσει η ομάδα με δίδυμο Πασχαλάκη-Τζολάκη, που πέρυσι πήγε μια χαρά, και με τρίτον ίσως κάποια μεταγραφή έμπειρου, για «καλό και για κακό». Μέχρι τώρα, στο ξεκίνημα της σεζόν 3ος είναι ο πιτσιρικάς (20 ετών) Παπαδούδης.
Η φωτογραφία της ημέρας: Η ΑΕΚ ήταν καλή, έως πολύ καλή, χθες στο Βέλγιο-έβλεπες μία πραγματικά ωραία ομάδα όταν έχει την μπάλα στα πόδια της κι επιτίθεται. Όντως, σου έδινε την αίσθηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί από την Άντβερπ.
Τουλάχιστον ένα γκολ, όμως, θα το φάει σε όλα τα παιχνίδια (και πώς γλίτωσε και το δεύτερο από τον αντίπαλο στόπερ σε εκείνη την προώθηση του στο τέλος…) κι αυτό πάντοτε δυσκολεύει το πράγμα. Δεν της περιποιεί επίσης τιμή ότι δεν σκόραρε ούτε καν παίζοντας με παίκτη παραπάνω σχεδόν σε όλο το β΄ ημίχρονο. Και βλέποντας τις τελικές, είναι 21-8 για την ΑΕΚ, αλλά 4-4 εντός εστίας. Ο Ολλανδός προπονητής δεν ήταν όπως ο Κροάτης της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και παίζοντας με τρεις στόπερ θωράκισε αρκετά σωστά την άμυνα του. Ο Λιβάι έχει χάσει το άστρο του, χάνει ευκαιρίες, πέναλτι και μακάρι να μην είναι σοβαρός ο τραυματισμός του.
Αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό μας ότι ο Ολυμπιακός, παίζοντας κι αυτός στο Βέλγιο, επίσης χάνοντας 0-1, μένοντας κι αυτός (από το 63’) με παίκτη παραπάνω, μπόρεσε κι ισοφάρισε την Γκενκ, που έχασε το πρωτάθλημα από την Άντβερπ για ένα γκολ. Να είναι, πάντως, για την ΑΕΚ ένα θέμα ότι έπαιξε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι μόλις το περασμένο Σάββατο, με την Ντινάμο, που της έβγαλε χαρά, αλλά και φθορά.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.