Χρήστος Μανδάς, το story της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του ΟΦΗ

Χρήστος Μανδάς, το story της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του ΟΦΗ

Γιώργος Ντυμένος
Ο Μανδάς στο «Γ. Καραϊσκάκης»

bet365

Ο Χρήστος Μανδάς φορά πλέον τη φανέλα της Λάτσιο, στα 21 του χρόνια άνοιξε τα «φτερά» του για άλλες πολιτείες και πλέον αναγράφεται στα χρονικά του ΟΦΗ ως το μεγαλύτερο deal της ιστορίας του. Την ίδια στιγμή οι Κρητικοί ανέβασαν τις ποδοσφαιρικές τους «μετοχές» και ενίσχυσαν το «brand name» τους.

Στην μπάλα, κακά τα ψέματα, παίζει ρόλο και η τύχη σε όλα τα επίπεδα. Μία κόντρα για παράδειγμα που ενδέχεται να στείλει το τόπι στα δίχτυα κρίνει τίτλους, καθορίζει καριέρες και αλλάζει το ρου της ιστορίας, παρότι στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να μιλάμε για λίγα μόνο εκατοστά. Τόσα χωρίζουν άλλωστε τον ποδοσφαιρικό παράδεισο από την αντίστοιχη κόλαση, ενώ ας έχουμε κατά νου πως κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις μεταγραφές.

Εκεί τα πράγματα/δεδομένα είναι άκρως απρόβλεπτα, παρουσιάζονται δεκάδες «καραμπόλες» και ουκ ολίγες φορές μία υπόθεση περνά από «χίλια-μύρια κύματα» μέχρι τελικά να πέσουν οι τζίφρες. Η απόσταση από την ολοκλήρωση ενός deal μέχρι να βρεθείς κατάφατσα σε ένα ενδεχόμενο «ναυάγιο» απέχει... ένα τηλέφωνο δρόμο.

Πήρε τη «σκυτάλη» από τον Ζοάο Φιγκερέιδο

Εδώ και μερικές ώρες ο Χρήστος Μανδάς είναι παίκτης της Λάτσιο, από χθες (1/9) το μεσημέρι συγκεκριμένα, και ο 21χρονος πορτιέρε καλείται αν ζήσει το όνειρό του στον μαγικό κόσμο της Serie A, όπως φυσικά και του Champions League. Ας μην ξεχνάμε και την τελευταία παράμετρο, αφού πήγε σε μία υπερδύναμη του ευρωπαϊκού football.

Παράλληλα πέρασε στην ιστορία του ΟΦΗ ως η μεγαλύτερη μεταγραφή από καταβολής του club, καθώς πήρε τη «σκυτάλη» από εκείνη του Ζοάο Φιγκερέιδο που τον Σεπτέμβριο του 2020 πήγε στην Αλ Βασλ του Κουβέιτ έναντι περίπου 800.000 ευρώ.

«Παράσημο» να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με ομάδες όπως η Λάτσιο

Πριν πούμε το οτιδήποτε ας έχουμε κατά νου το εξής. Για τον ΟΦΗ αποτελεί μεγάλο «παράσημο» ότι έκατσε στο ίδιο τραπέζι με έναν σύλλογο βεληνεκούς της Λάτσιο, ενώ σε ότι αφορά το καθεαυτό story πάντα θα υπάρχει η παράμετρος της μη ύπαρξης κάποιας... αφορμής.

Τι εννοούμε; Αν π.χ. από το Ηράκλειο συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο Μανδάς πραγματοποιούσε εξαιρετικές εμφανίσεις στα προκριματικά θα ήταν κάπως... φυσιολογικό να κεντρίσει το ενδιαφέρον, όμως στην προκειμένη περίπτωση η ιταλική ομάδα δεν τον «είδε» από εκεί.

Πώς όμως ο νεαρός γκολκίπερ και οι Κρητικοί πέρασαν την πόρτα της Via di Santa Cornelia όπου στεγάζεται το «αρχηγείο» των Ρωμαίων και έκλεισαν τη συμφωνία;

Το φιλικό της 12ης Αυγούστου στο «Αρτέμιο Φράνκι»... άνοιξε δύο πόρτες

Ηταν λοιπόν 12 Αυγούστου όταν ο ΟΦΗ έπαιξε στο Αρτέμιο Φράνκι με τη Φιορεντίνα, στην «πρόβα τζενεράλε» του ενόψει της νέας σεζόν, όπου και στάθηκε πολύ καλά απέναντι στην περσινή φιναλίστ του Conference League. Τελικά απέσπασε ισοπαλία 1-1 και ο Μανδάς που αγωνίστηκε σε όλο το ματς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση.

Από εκείνη τη στιγμή οι «βιόλα» μπήκαν στη διαδικασία να μάθουν πράγματα για εκείνον, όμως δεν επιθυμούσαν να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία απόκτησής του, ίσως και είχαν μόλις δαπανήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια για τον πορτιέρε Ολιβερ Κρίστινσεν από την Χέρτα και προφανώς είχαν άλλες μεταγραφικές προτεραιότητες.

Ωστόσο «ψήθηκαν» πολύ μαζί του και εκείνο το φιλικό άνοιξε για τον ΟΦΗ, χωρίς μάλιστα να το ξέρει, δύο πόρτες. Η μία και προφανής της Φιορεντίνα, αφού ανέπτυξε δίαυλο επικοινωνίας με ακόμη ένα «μεγάλο» club, αλλά η έτερη έγκεινται στα της ιταλικής αγοράς, κάτι που... έμαθε αργότερα.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι παρακολούθησαν αρκετοί στη γειτονική χώρα και επειδή η πιάτσα είναι πάντα μικρή, νόμος αυτός, έφτασε στα «αυτιά» αρκετών ομάδων πως από την Τοσκάνη τοποθέτησαν ψηλά στη λίστα τους έναν μικρό ηλικιακά Ελληνα γκολκίπερ και ενόψει Ιανουαρίου ενδέχεται να κάνουν πρόταση για χάρη του, αφού θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Δηλαδή υπήρχε potential.

Γιατί ένα δημοσίευμα της «Il Messaggero» δεν ήταν... τυχαίο

Ετσι τα σχετικά μαντάτα έφτασαν και στο Ολίμπικο και εδώ μπορούμε να σταθούμε σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα της «Il Messaggero». Η έγκυρη εφημερίδα με πολύ καλή ενημέρωση για τα ενδότερα της Λάτσιο έγραψε (στην έντυπη και ηλεκτρονική της έκδοση) πως η ομάδα της Ρώμης «πρόλαβε» για τον Μανδά και άλλα clubs της Serie A, όπως για παράδειγμα την πρωταθλήτρια Νάπολι! Εκείνα τα γραφόμενα είχαν/έχουν (πολύ μεγάλη) βάση.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν σύντομες/άμεσες

Πάμε λοιπόν στο προκείμενο. Στην «αιώνια πόλη» τον είδαν εν δράση, συνέλεξαν πληροφορίες, αποφάνθηκαν πως αξίζει να επενδύσουν πάνω του και πριν από μερικές ημέρες «χτύπησαν» την πόρτα του ΟΦΗ.

Παρένθεση: Το όλο story δεν κράτησε πολύ, ελέω και της προσφοράς των Λατσιάλι που αμέσως «κάλυψε» σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τα «θέλω» των Κρητικών και κατά μία πηγή οι διαπραγματεύσεις ζήτημα να κράτησαν πέντε, έξι, «βαριά» επτά 24ώρα μαζί με εκείνα που ο Μανδάς βρίσκονταν στην Ιταλία, από την ημέρα της άφιξής του μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε (Τρίτη-Παρασκευή).

Η Λάτσιο «πλησίασε» με το «καλημέρα» το buy-out του νεαρού

Το buy-out του μικρού ανέρχονταν στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ, από το Ολίμπικο το πλησίασαν (μαζί με τα bonus), τοποθέτησαν ποσοστό ενδεχόμενης μεταπώλησης (10% με 15%) και παράλληλα έθεσαν επί τάπητος το ενδεχόμενο παραμονής του στο «Γεντί Κουλέ» τη σεζόν 2023/24 ως δανεικός.

Το deal δεν έμοιαζε απλά αλλά και ήταν... ονειρικό και επανερχόμαστε σε κάτι που είπαμε παραπάνω. Ο ΟΦΗ πούλησε παίκτη στη Λάτσιο χωρίς Ευρώπη ή έστω να υπήρχε ένα τουρνουά μικρών Εθνικών όπου και να διακρίθηκε. Αντίθετα τον παραχώρησε αποκλειστικά και μόνο μέσω των εγχώριων εμφανίσεών του, κάτι που «λέει» πολλά και μεγαλώνει στο status του συλλόγου.

Νέα παρένθεση: Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ποδοσφαιριστή που δεν του κόστισε κάτι, άρα μπαίνει στην «εξίσωση» της κουβέντας και ο όρος «αξιοποίηση έμψυχου δυναμικού».

Εφτασε στη Ρώμη με σκοπό να επιστρέψει στην Κρήτη, ωστόσο άλλαξαν τα δεδομένα

Φτάσαμε λοιπόν την Τρίτη (29/8) το απόγευμα όπου ο νεαρός μαζί με τον Διευθύνων Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο της ομάδας Μηνά Λυσσάνδρου προσγειώθηκαν στη Ρώμη, με σκοπό να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, αμέσως μετά ο Μανδάς να περάσει από ιατρικά και να πέσουν οι υπογραφές. Το πλάνο μάλιστα ήταν να γυρίσει άμεσα στην Κρήτη καθώς υπολογίζονταν για τον αυριανό αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Ωστόσο όπως είπαμε στην αρχή τα πάντα σε μία μεταγραφή μπορούν να αλλάξουν με ένα τηλεφώνημα. Εδώ πάντως προφανώς έγιναν δύο.

Παράλληλα με την άφιξή του η Λάτσιο επισημοποίησε την παραχώρηση, ως δανεικού, του Μάριους Αντάμονις στην Περούτζια, με σκοπό ο Λιθουανός πορτιέρε να «πάρει» ματς. Αυτό θεωρητικά δεν άλλαζε τα δεδομένα γύρω από το μέλλον του, όμως στην προκειμένη περίπτωση ίσως έχουμε να κάνουμε με έναν... έρωτα με την πρώτη ματιά. Θα δείτε το γιατί.

Εκείνη τη στιγμή η τριπλέτα των γκολκίπερ της ιταλικής ομάδας αποτελούνταν από τους Ιβάν Προβεντέι, Λουίτζι Σέπε και Αλέσιο Φουρναλέτο, όμως ο τεχνικός της Μαουρίτσιο Σάρι φαίνεται πως «πιστεύει» πολύ στον Ελληνα keeper και υπό αυτές τις συνθήκες παρατηρήθηκε στροφή 180 μοιρών στο πλάνο που είχε τεθεί επί χάρτου.

Ο Σάρι ήταν ξεκάθαρος: «Μένει από τώρα στην ομάδα»

Ο Φουρναλέτο είναι 22 ετών, γέννημα θρέμμα της Λάτσιο και έπαιζε πέρσι με on loan καθεστώς στη Ρενάτε. Με τον Μανδά στην «εξίσωση» όμως ο Σάρι αποφάσισε πως μπορεί εκ νέου να αποχωρήσει (σ.σ. τελικά παραχωρήθηκε χθες στη Φερμάνα) γιατί πολύ απλά ήθελε να κρατήσει τον Ελληνα γκολκίπερ. «Θα μείνει από τώρα μαζί μας», διαμήνυσε ξεκάθαρα και επιθυμία του έγινε πραγματικότητα.

Ο 21χρονος δεν έφυγε από το Formello» με προορισμό πίσω την Κρήτη, το βράδυ της Τετάρτης τροποποιήθηκαν μερικώς υπέρ του ΟΦΗ οι όροι της συμφωνίας (ακόμη ένα credit για τους Κρητικούς) και λίγο μετά τις 10 το βράδυ η μεταγραφή του «τελείωσε» και τυπικά. Η ανακοίνωση ήρθε περίπου 39 ώρες μετά και η ιστορία άρχισε να «γράφει».

ΟΦΗ και Μανδάς ήταν «προετοιμασμένοι» για ενδεχόμενη μεταγραφή

Κλείνοντας και για την ιστορία ας σταθούμε σε κάτι που ίσως θα έπρεπε να ειπωθεί στην αρχή, αλλά ακολουθήσαμε με ροή λόγου/κειμένου βήμα-βήμα τα όσα έγιναν.

Ο ΟΦΗ ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για ενδεχόμενη παραχώρηση του Μανδά, όπως και η πλευρά του παίκτη για την πιθανότητα να αποχωρήσει. Η μεταγραφή του, όχι στη Λάτσιο αφού όπως είπαμε τα πάντα «έτρεξαν μπαμ-μπαμ», δουλεύονταν από καιρό και τα όσα είπε ο Βάλντας Νταμπράουσκας πριν γίνει επίσημη, ότι δηλαδή στο «Γεντί Κουλέ» θα στηρίξουν τον Νίκο Χριστογεώργο, δεν είναι απλά... λόγια.

Πρόκειται για από καιρό ειλημμένη και συνειδητοποιημένη απόφαση, χωρίς βέβαια αυτό να «μεταφράζεται» πως δεν θα αποκτηθεί κάποιος γκολκίπερ. Ωστόσο στο Ηράκλειο «πιστεύουν» πολύ στον 23χρονο και θα πάρει τις ευκαιρίες του.

Γιατί παραχωρήθηκε τώρα

Και ως συνέχεια του παραπάνω. Γιατί πουλήθηκε τώρα ο Μανδάς και στον ΟΦΗ δεν περίμεναν να τσουλήσει και η τρέχουσα σεζόν όπου θα ήταν από την αρχή starter και ενδεχομένως θα καλούνταν και στην Εθνική μας, εξέλιξη που επί χάρτου θα ανέβαζε την αξία του;.

Η παραπάνω διαπίστωση δύναται να χαρακτηριστεί εύλογη, όμως δεν συμβαδίζει με τους «κανόνες» της αγοράς. Θα ειπωθεί για τρίτη φορά στο κείμενο σε βαθμό που ίσως κουράσει, αλλά ας θυμόμαστε πάντα πως οι Κρητικοί πούλησαν παίκτη σε έναν ευρωπαϊκό «κολοσσό» μέσω των εμφανίσεών του στην κανονική διάρκεια και τα play-outs, ούτε καν play-offs, του πρωταθλήματός μας. Χωρίς ευρωπαϊκές ή διεθνείς υποχρεώσεις και σε ένα deal που χαρακτηρίζεται και δικαίως εξαιρετικό.

Την ίδια στιγμή δεν έχει κάνει κάποιος «συμφωνία» πως η τρέχουσα περίοδο θα εξελίσσονταν ανάλογα με την περσινή τόσο για τον ίδιο τον παίκτη (γερός και δυνατός να είναι πάντα) όσο και την ομάδα. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο, καλώς ή κακώς.

Από το «Γεντί Κουλέ» άνοιξαν πλέον πολλές... πόρτες και μέσω των χειρισμών τους σε αυτή την υπόθεση θα αποκομίσουν, κατά πάσα πιθανότητα, πολλά παραπάνω οφέλη στο μέλλον.

Φινάλε θα κάνουμε με ένα εύρημα που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητο. Ο Μανδάς έγινε ο τρίτος γκολκίπερ της ομάδας που σε διάστημα δύο ημερολογιακών ετών και ισάριθμων καλοκαιριών «φεύγει» με μεταγραφή! Για όσους θυμούνται προηγήθηκε ο Αντώνης Μακατουνάκης που το 2021 πήγε στη γερμανική Ντάρμσταντ και ο Ντέβις Επασί που έφυγε πέρσι με προορισμό την Αμπχα της Σαουδικής Αραβίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα