Η πρώτη εικόνα του Ορτέγκα και το «εργαλείο» του Ολυμπιακού

Η πρώτη εικόνα του Ορτέγκα και το «εργαλείο» του Ολυμπιακού

Η πρώτη εικόνα του Ορτέγκα και το «εργαλείο» του Ολυμπιακού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τους δύο Αργεντίνους του Ολυμπιακού.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει ήδη βάλει στην ομάδα 10 (!) μεταγραφές σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Μην το νομίζετε και τόσο…απλό, γιατί δεν είναι. Δέκα παίκτες, την στιγμή που οι άλλοι προπονητές των μεγάλων ομάδων παίζουν ουσιαστικά με την περσινή τους ομάδα, συν κάποιες προσθήκες.

Η επιτυχία του Ισπανού προπονητή γίνεται μεγαλύτερη, γιατί αυτή η δύσκολη προσπάθεια έχει συνοδευθεί με άριστα αποτελέσματα του Ολυμπιακού. Δεν λέω, βοήθησε και το πρόγραμμα, με τα τρία σερί παιχνίδια στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα, όμως είδαμε ότι η ΑΕΚ γκέλαρε στη Φιλαδέλφεια με τον Πανσερραϊκό κι ο ΠΑΟΚ κέρδισε με αυτογκόλ στην Τούμπα την Κηφισιά. Η δε πρόκριση επί της Γκενκ ήταν μία σπουδαία υπόθεση-η ΑΕΚ αποκλείστηκε από μία απολύτως ισάξια (βάσει του πρωταθλήματος που τέλειωσε αρχές Ιουνίου) βελγική ομάδα, την Άντβερπ.

Χθες, στο 4-0 με τη Λαμία, μία ομάδα που σε μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού ήταν ανταγωνιστική μέσα στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός έβαλε και μία 10η μεταγραφή, τον Ορτέγκα, οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μας έδειξε στο πρώτο παιχνίδι του στην Ευρώπη ο 24χρονος Αργεντίνος αριστερός μπακ, ο οποίος είχε να παίξει πάνω από ένα μήνα, από τις 30 Ιουλίου με την πρώην ομάδα του, τη Βέλεζ, στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Ο Μαρτίνεθ προφανώς γι΄ αυτό, άλλωστε, τον άφησε στο παιχνίδι 58 λεπτά, καταλαβαίνοντας ότι το παιδί δεν μπορούσε να παίξει παραπάνω.

Τι μας έδειξε ο Ορτέγκα; Νομίζω πρωτίστως ότι είναι ένας ταχυδυναμικός ακραίος αμυντικός, με καλή τεχνική και ικανότητα να βοηθήσει πολύ επιθετικά, κάτι που είναι σημαντικό για μία ομάδα της οποίας το παιχνίδι από τα πλάγια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μπακ. Δύο μπούκες που έκανε στην αντίπαλη περιοχή ήταν ενδεικτικές του παιχνιδιού του-στην πρώτη περίπτωση το γύρισμα του πριν τον φορ, τον Ελ Καάμπι, κόπηκε από τον στόπερ, αλλά στη δεύτερη περίπτωση πέρασε προς τον Φορτούνη που έρχονταν από πίσω σαν τρέιλερ και ήταν καθαρή ευκαιρία για γκολ.

Ο Ορτέγκα στο ματς με τη Λαμία

Ο Ορτέγκα αρχικά δεν μπήκε πολύ στο παιχνίδι και πέρασε κάμποση ώρα για να αρχίσει να έχει συνεργασίες, αλλά έκτοτε συνδυάστηκε αρκετά συχνά με τον Φορτούνη, ενίοτε και με τον Μασούρα. Έχει μία ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, όπως φάνηκε κι από το φάουλ και την κίτρινη στον αντίπαλο που κέρδισε, εκεί που τσίμπησε ωραία την μπάλα, ενώ είναι σαφές ότι την ξέρει καλά τη θέση, όπως διαπιστώσαμε σε μία στιγμή που έκλινε ωραία προς τον άξονα κόβοντας την πάσα προς τον εξτρέμ που είχε γίνει φορ.

Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι μας άφησε κι ερωτηματικά η εμφάνιση του. Τουλάχιστον τρεις φορές έχασε την μπάλα όταν πιέστηκε λίγο-τη μία η Λαμία έβγαλε κι αντεπίθεση και την άλλη ο ίδιος ο Αργεντίνος υποχρεώθηκε να κάνει φάουλ. Μοιάζει κάπως απρόσεκτος, σε κοντρόλ και πάσες κι αυτό πρέπει να το δει πολύ σοβαρά. Η χειρότερη στιγμή του ήταν, όμως, στο κόρνερ της Λαμίας, όταν έχασε την κεφαλιά από τον παίκτη που μάρκαρε κι ο Κίνι έσωσε προ της γραμμής διώχνοντας την μπάλα.

Σε γενικές γραμμές, ήταν μία πρώτη εικόνα χωρίς να ενθουσιάσει, αλλά με υποσχέσεις. Αν θυμάμαι καλά, κάπως έτσι ήταν κι ο Έσε στο πρώτο του παιχνίδι στον Ολυμπιακό, με την Τσουκάριτσκι στο 3-1 στο Καραϊσκάκη.

Ο Ορτέγκα κάνει τάκλιν στο ματς με τη Λαμία

Παρεμπιπτόντως, όσο τον βλέπω αυτόν τον παίκτη, τόσο και πιο πολύτιμο τον καταλαβαίνω να εξελίσσεται στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Έσε λοιπόν είναι ήδη αυτή την στιγμή ένα από τα πραγματικά καλά εργαλεία της «ερυθρόλευκης» ενδεκάδας. Κάνει πραγματικά καλή δουλειά, καλύπτει λάθη συμπαικτών του, σταματάει αντίπαλες επιθέσεις, παίρνει κεφαλιές, κάνει τάκλιν, παίζει το ρόλο του 3ου στόπερ, κόβει, κλέβει μπάλες, πασάρει ανάμεσα στις γραμμές. Από μία δυναμική του επέμβαση προήλθε μία ευκαιρία του Ελ Καάμπι.

Λίγο να προσέξει πρέπει, όμως, γιατί έχασε δύο φορές την μπάλα από την κατοχή του κι αυτό, να χάνει ο κόφτης την μπάλα σε τέτοιες θέσεις, είναι πολύ επώδυνο με βάση τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, που παίζει ψηλά. Ο μικρός πρέπει να το δει αυτό.

Άσχετο: Ένας από τους σέντερ φορ που εξέτασαν τελευταία στιγμή στον Ολυμπιακό ήταν ο αριστεροπόδαρος 24χρονος Σκοπιανός Μπόγιαν Μιόφσκι της Άμπερντιν, με τα 18 γκολ την περσινή σεζόν και τα πέντε ήδη τη φετινή. Αλλά δεν κρίθηκε σκόπιμο να πάει η ομάδα σε μία τέτοια επιλογή. Όπως δεν κρίθηκε σκόπιμο από πλευράς προπονητή να προχωρήσει στην απόκτηση του Μπιανκόνε, του 23χρονου Γάλλου αμυντικού της Νότιγχαμ, καθώς είναι ευχαριστημένος από τους παίκτες που ήδη έχει για την πίσω γραμμή του.


Η φωτογραφία της ημέρας: η συμφωνία που έκανε ο Ολυμπιακός για την πώληση του Χουάνγκ στον Ερυθρό Αστέρα ήταν η καλύτερη δυνατή, έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση. Θα πάρει 5 εκ. Ευρώ σε τρεις ετήσιες δόσεις κι έχει κρατήσει ένα ποσοστό μεταπώλησης 20% για μεταγραφή πάνω από τα 5 εκ. Ευρώ. Αν δηλαδή π.χ. σε ένα χρόνο ο Αστέρας τον πουλήσει 10 εκ. Ευρώ, ο Ολυμπιακός θα πάρει άλλο ένα εκ. Ευρώ.
Η άλλη επιλογή ήταν να υπέγραφε ο Χουάνγκ σε άλλη ομάδα χωρίς τη συγκατάθεση του Ολυμπιακού, να πήγαινε ο Ολυμπιακός στη ΦΙΦΑ διεκδικώντας αποζημίωση και να έπαιρνε μετά από δύο-τρία χρόνια ένα ποσό, πιθανότατα μικρότερο η, και αρκετά μικρότερο από αυτό που πήρε τώρα.

Ο Χουάνγκ τραυματίας

Αρχικά, οι μάνατζερ του Χουάνγκ ήθελαν να τον πάρουν με τρία εκ. Ευρώ κι όταν ο Ολυμπιακός αρνήθηκε, ο Κορεάτης σηκώθηκε κι έφυγε και πήγε στη Σεούλ! Μετά το ανέβασαν στα 4 εκ. Ευρώ, οι «ερυθρόλευκοι» και πάλι δεν το συζήτησαν, μέχρι που ήρθε η λύση με τα 5 εκ. Ευρώ του Ερυθρού Αστέρα, που είναι και μία ομάδα με καλές σχέσεις με τον Ολυμπιακό.

O Κορεάτης θα έχει την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά στη ζωή του στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα ψάξει σε ένα χρόνο, στα 28 του, μία ακόμη μεταγραφή, με την προσδοκία αυτή τη φορά να είναι σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ελπίζουμε λιγότερο... μισθοφόρος πλέον.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.