Κίριλ Ντεσπόντοφ: Ένας ηγέτης με FastTrack διαδικασίες

Κίριλ Ντεσπόντοφ: Ένας ηγέτης με FastTrack διαδικασίες

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Κίριλ Ντεσπόντοφ: Ένας ηγέτης με FastTrack διαδικασίες

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει όλο το παρασκήνιο της μεγάλης κίνησης του ΠΑΟΚ με την απόκτηση του Κίριλ Ντεσπόντοφ και τη νέα πρόκληση που έχει μπροστά του ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Το ποδόσφαιρο είναι τέχνη. Ως τέτοια, ζει από το μεγάλο πάθος. Ειδάλλως, δεν θα υπήρχε. Ουδείς θα ήθελε να ξέρει γι' αυτό, να το βλέπει, να διαβάζει, ουδείς θα ενδιαφερόταν να ρίχνει τα λεφτά του σ' αυτό. Το πάθος είναι το αίμα του ποδοσφαίρου. Το νόημά του, η καρδιά, η ψυχή και το πορτοφόλι του. Το πάθος είναι αδύνατον, ενίοτε, να μην εκτρέπεται. Θα συμβαίνει, πάντοτε. Είναι, σε τούτο το σενάριο, θέμα διαχείρισης.

«Είμαι ΠΑΟΚ, είναι η ομάδα της καρδιάς μου, όχι μόνο για τα επιτεύγματα που έχω πετύχει εκεί. Δεν σκέφτομαι ότι πέτυχα τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του συλλόγου, είμαι ΠΑΟΚ μέχρι τα βάθη της ψυχής μου», είπε σήμερα ο Ραζβάν Λουτσέσκου στους συμπατριώτες του ως επιβεβαίωση όλων των παραπάνω. Είπε και κάτι άλλο ο Ρουμάνος αρχιτέκτοντας της φετινής αγωνιστικής υπέρβασης των «ασπρόμαυρων»: «Στο ξεκίνημα η κατάσταση για εμάς ήταν περίπλοκη και οι κληρώσεις ποτέ δεν μας έκαναν την χάρη. Αντιμετωπίσαμε αντιπάλους σε μια δύσκολη περίοδο για εμάς, αλλά όλα πήγαν καλά στο τέλος. Ήταν όντως υποχρέωση για εμάς να προκριθούμε στους ομίλους, η πίεση ήταν τεράστια». Κι αυτό ισχύει στο 100%.

Ο Λουτσέσκου γνώριζε ότι δεν είχε δικαίωμα στην αποτυχία. Ήξερε ότι αυτό το το καλοκαίρι έπρεπε να τρέξει για να μετατρέψει σε χρόνο dt, εν μέσω αγώνων, ένα καλό και νεανικό σύνολο σε μια ομάδα που θα κερδίζει προκρίσεις. Όχι μία, αλλά τρεις διαδοχικές μέσα στο καλοκαίρι. Η κρυφή γοητεία τέτοιων καταστάσεων-transition είναι ότι σ’ αυτές δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

Η… επαναφόρτιση, ήδη, επετεύχθη. Αν δεν ξέρεις τι έκαναν πέρυσι, και τους βλέπεις τώρα, νομίζεις ότι είναι ομάδα που για χρόνια δεν έχει καταφέρει κάτι και σκοτώνουν, τη μάνα τους και τον πατέρα τους μαζί, για να το καταφέρουν. Η όρεξη, η πείνα, το κίνητρο, το πάθος, ανανεώθηκαν επιτυχώς. ‘Η ότι, ανεξάρτητα απ’ τον ρυθμό αφομοίωσης των καινών δαιμονίων, εμφανώς βγαίνει η επιθυμία, η θετική στάση, να πειθαρχήσουν σ’ αυτά. Η διάθεση, να τα μάθουν. Να τα βάλουν να λειτουργήσουν.

 

Για τον ΠΑΟΚ όλα μοιάζουν σαν ένα παραμύθι, βγαλμένο απ’ τα πιο τρελά όνειρα. Ποιος ΠΑΟΚ; Αυτός που εάν τις προηγούμενες εβδομάδες είχε (από την έξωθεν πίεση) να αποδείξει ότι δεν... είναι αυτοκαταστροφικός, τώρα πρέπει» (από την ίδια έξωθεν πίεση) να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας και μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά.

Αρχές Σεπτεμβρίου, παρά την ήττα από τον ΟΦΗ και την λίγο πολύ αναμενόμενη κακή εμφάνιση, όλα ακούγονταν ωραία. Σήμερα, ύστερα από τρεις προκρίσεις στα προκριματικά του UEFA Conference League, έχει δημιουργηθεί η βάση για να 'ναι πειστική η οποιαδήποτε δικαιολογία που μπορεί να έρθει στο μέλλον. Όμως, ο ΠΑΟΚ μας (απ)έδειξε ότι δεν πρόκειται να ξανακοιτάξει πίσω. Μονάχα μπροστά.

Πάντως, το έργο του Λουτσέσκου τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Καλείται να φτιάξει μια (νέα) ομάδα, διατηρώντας τις ισορροπίες και το πολύ καλό κλίμα εντός των αποδυτήριων, εν μέσω πολλών αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όμως, δεν τον φοβάμαι τον Ραζβάν. Έχει αποδείξει πόσο δουλευταράς είναι, αλλά και τι μπορεί να δημιουργήσει όταν έχει τα κατάλληλα υλικά στα χέρια του.

Ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε προς το τέλος των μεταγραφών να φέρει τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που φώναζε ο Λουτσέσκου από τις αρχές του καλοκαιριού ότι θέλει στην ομάδα. Αυτή η περίφημη «mentality» («νοοτροπία), μια λέξη που την άκουσα πάνω από εκατό φορές από το στόμα του Ρουμάνου προπονητή, ο οποίος καλείται να χτίσει μια ομάδα με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Σουαλιό Μεϊτέ, ο Μάρκος Αντόνιο και ο Κίριλ Ντεσπόντοφ.

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ με την φανέλα του ΠΑΟΚ

Ο 26χρονος Βούλγαρος σταρ ήταν το κερασάκι στην τούρτα από τον Σαββίδη. Στην περίπτωση του δε, οι «ασπρόμαυροι» μας εξέπληξαν ευχάριστα με τον τρόπο που τη χειρίστηκαν και την έφεραν εις πέραν. Σε χρόνο άψε-σβήσε. Μια μεταγραφή με FastTrack διαδικασίες, που μπήκε πάνω στο τραπέζι το πρωί του περασμένου Σαββάτου (2/9) και έκλεισε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ο «Δικέφαλος» στην υπόθεση Ντεσπόντοφ κινήθηκε αστραπιαία, ειδικά για τα δικά του στάνταρ, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με το που χάθηκε ο Σεάντ Σαξαμπανοβιτς, ο οποίος είχε ετοιμάσει βαλίτσες για τη Θεσσαλονίκη, οι «ασπρόμαυροι» έβγαλαν πάνω στο τραπέζι το όνομα του Ντεσπόντοφ.

Γνώριζαν ότι για τον Βούλγαρο αρχηγό μέχρι χτες της Λουντογκόρετς, είχε δείξει ενδιαφέρον και μάλιστα έντονο ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μιλήσει τόσο με την πλευρά του παίκτη, όσο και με την ομάδα. Στην ποδοσφαιρική πιάτσα τίποτα δε μένει κρυφό, ότι κι αν λέγεται προς τα έξω για επικοινωνιακούς λόγους.

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός δεν ήταν ένας άγνωστος ποδοσφαιριστής. Το αντίθετο. Ήταν γνωστό όνομα, άλλωστε ήταν στις λίστες του Δικεφάλου από το 2020, τότε έγινε μια πρώτη ανεπιτυχής κρούση, μάλιστα από τις αρχές Ιουνίου ο ΠΑΟΚ παρακολουθούσε την περίπτωση του. Όμως, εκείνο το διάστημα οι απαιτήσεις των Βουλγάρων ήταν στα... ουράνια. Ζητούσαν τρελά λεφτά, όμως στη Μικράς Ασίας γνώριζαν πολύ καλά ότι ο 26χρονος μεσοεπιθετικός ήθελε να αποχωρήσει πριν μπει στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

Το τμήμα scouting του «Δικεφάλου» ήταν σίγουρο για τις ποδοσφαιρικές ικανότητες και της ηγετικές τάσεις του Βούλγαρου σταρ, τον είχε παρακολουθήσει στενά και τον πρότεινε με... κλειστά τα μάτια, αφού πρώτα είχε πάρει το «ΟΚ» του προπονητή.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου έγινε η πρώτη επικοινωνία με το γραφείο που εκπροσωπεί τον Ντεσπόντοφ. Το κλειδί για ένα τόσο μεγάλο deal (θα ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια μαζί με τα χρήματα στην ομάδα, στον παίκτη και τους ατζέντηδες) ήταν ότι στην Τούμπα γνώριζαν τον σωστό δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Απέσπασαν το ΟΚ από τους εκπροσώπους του ποδοσφαιριστή, μίλησαν μέσω βιντεοκλήσης μαζί του, ενθουσιάστηκαν από τον χαρακτήρα του και μπήκαν σε συζητήσεις με την ομάδα, αφού πρώτα ο Ιβάν Σαββίδης άναψε το πράσινο φως.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

@Photo credits: PAOK FC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.