Wyscout Analysis: Η «αστερόσκονη» του Ποντένσε με τα χρώματα της Γουλβς στην περσινή σεζόν

ελλαδα

bet365

Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, εισχωρεί στα πεπραγμένα του Ντάνιελ Ποντένσε από την περσινή σεζόν με τη Γουλβς, με αφορμή την επιστροφή-«βόμβα» στον Ολυμπιακό.

«Περίμενα αυτή τη στιγμή από τότε που πήγα στη Γουλβς», ήταν μία πρόταση ανάμεσα στις φράσεις που μοιράστηκε ο Ντάνιελ Ποντένσε, μέσα στο ντελίριο του ενθουσιασμού που υπήρχε κατά την άφιξη του στην Αθήνα για χάρη του Ολυμπιακού.

Ο Πορτογάλος εξτρέμ αποτέλεσε το «μπαμ» του καλοκαιριού στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την ολοκλήρωση της επιστροφής του στον Πειραιά έπειτα από 2,5 χρόνια στη Γουλβς όπου μέτρησε πάνω από 100 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και με απολογισμό 16 γκολ και 9 ασίστ.

Στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για τη συγκεκριμένη μεταγραφή και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας αναλύει τι πρόσφερε την περσινή σεζόν στους «λύκους» ο βραχύσωμος ποδοσφαιριστής.

οσφπ
Οι κινήσεις του Ντάνιελ Ποντένσε στην περσινή σεζόν με τη Γουλβς με τη βοήθεια του Wyscout

Σκόρερ τις κατάλληλες στιγμές και η βελτίωση του «αδύναμου» ποδιού

Από τα συνολικά 16 γκολ, τα 6 ήταν στην περσινή σεζόν με τη φανέλα της Γουλβς, όπου ο Ποντένσε χάρισε συνολικά δύο νίκες, βοήθησε σε άλλη μία αλλά και δύο ισοπαλίες χάρη στα τέρματά του. Το ποδόσφαιρο κρύβει πολλά... αν αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ο Πορτογάλος εξτρέμ έβαλε το χεράκι του για να μαζευτούν πολύτιμοι βαθμοί για την παραμονή των «λύκων» καθώς τερμάτισαν στο +7 από την επικίνδυνη ζώνη.

οσφπ
Συνολικά τα σουτ του Ποντένσε στην περσινή σεζόν με τη Γουλβς

Συγκεκριμένα σκόραρε...

  • Λιντς-Γουλβς 2-1
  • Γουλβς-Σάουθαμπτον 1-0
  • Έβερτον-Γουλβς 1-2
  • Άστον Βίλα-Γουλβς 1-1
  • Γουλβς-Γουέστ Χαμ 1-0
  • Νότιγχαμ Φόρεστ-Γουλβς 1-1

Εκτός από το πόσο κρίσιμα ήταν αυτά τα τέρματα, είναι αξιοσημείωτο πως τα δύο από αυτά ήταν με το αριστερό του και τα άλλα τέσσερα με το δεξί. Θεωρητικά το αριστερό είναι το... αδύναμο πόδι του Πορτογάλου εξτρέμ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποιούσε και όσο ήταν στον Ολυμπιακό. Ωστόσο στη Γουλβς φαίνεται πως το δούλεψε ακόμα παραπάνω καθώς όχι μόνο σκόραρε αλλά μοίραζε και εξαιρετικές πάσες με αυτό.

Το παραπάνω διάγραμμα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Ποντένσε εκτελούσε από παντού μέσα στην περιοχή. Είχε την ευκολία λόγω της εξυπνάδας του αλλά και της ταχύτητας του να... τρυπώνει στις άμυνες από οπουδήποτε ήθελε και να δοκιμάζει τα πόδια τόσο έξω από την περιοχή όσο και εντός.

Ένας παίκτης που είναι... παντού και προτιμά το κάθετο παιχνίδι

Σε αντίθεση με άλλα εξτρέμ, ο Ποντένσε δεν μένει «βιδωμένος» στο πεδίο δράσης του. Ο Πορτογάλος εξτρέμ είναι ικανός να πάρει την μπάλα και να φτιάξει παιχνίδι ακόμα και αν χρειαστεί να γυρίσει πίσω στην άμυνα για να το κάνει. Ουκ ολίγα παιχνίδια είχαν διπλάσιο αριθμό στο πόσες φορές έπαιρνε πρωτοβουλίες και ζητούσε την κατοχή. Ενδεικτικό ότι στο τελευταίο παιχνίδι με τη Γουλβς, κόντρα στην Έβερτον, πήρε την μπάλα 18 φορές και μάλιστα σε διαφορετικά σημεία του αγωνιστικού χώρου.

Επιπρόσθετα, ο βραχύσωμος εξτρέμ είναι μία περίπτωση που λατρεύει το κάθε παιχνίδι. Δεν... φοβάται που λέμε να κοιτάξει μπροστά και να δοκιμάσει τα πόδια του για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Από τις 78 κάθετες πάσες που δοκίμασε στο επιθετικό τρίτο, το 52% ήταν με επιτυχία δημιουργώντας ρήγματα στον αντίπαλο.

οσφπ
Οι φορές που πήρε την μπάλα στο παιχνίδι με την Έβερτον ο Ποντένσε

Ο «βιρτουόζος» που... θάμπωσε (και) την Αγγλία

Ο Ντάνιελ Ποντένσε είναι για πολλούς ο καλύτερος εξτρέμ που πέρασε από τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε του επαφή στον αγωνιστικό χώρο, ξεσήκωνε το κοινό με τις ντρίμπλες και τις εμπνεύσεις του.

Όμως αυτό δεν έμεινε μόνο εν Ελλάδι, αφού και η Αγγλία πήρε αυτή τη... γεύση και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Μόνο την περσινή χρονιά, ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής είχε κάτι παραπάνω από τέσσερις ντρίμπλες μέσο όρο ανά ματς με τους «λύκους», με το 49% αυτών να είναι επιτυχημένες.

Πιο αναλυτικά, ο Ποντένσε επιχείρησε συνολικά 100 ντρίμπλες σε 1924 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις με τις 49 από αυτές να του «βγαίνουν». Ειδικά όταν ήταν βασικός, θα είχε πάντα τουλάχιστον μία ντρίμπλα μέσα στο ματς με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στη Γουέστ Χαμ (όπου βέβαια πέτυχε το νικητήριο γκολ).

Ο διεθνής εξτρέμ είχε υψηλά ποσοστά στις ντρίμπλες απέναντι και σε μεγάλα κλαμπ όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4 στις 7 πετυχημένες), η Μπρέντφορντ (5 στις 8 πετυχημένες) και η Νότιγχαμ Φόρεστ (4 στις 7 επιτυχημένες).

Πολυθεσίτης που ψάχνει κάθε τρόπο να πατήσει περιοχή

Με τη Γουλβς και μόνο στην περσινή σεζόν, ο Ντάνιελ Ποντένσε αγωνίστηκε σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις. Εκτός από την κύρια που ήταν ως αριστερό εξτρέμ, έπαιξε τόσο στο δεξί άκρο, όσο και ως φορ αλλά και ως επιθετικός μέσος. Από αυτούς τους ρόλους είχε κάτι παραπάνω από 51% επιτυχημένων ενεργειών μ.ο. ανά ματς στο αγγλικό πρωτάθλημα ενώ συνολικά στα 37 παιχνίδια που έπαιξε, είχε 41 σουτ.

Όσον αφορά τις πάσες, μετά τις ντρίμπλες ήταν από τα δυνατά του σημεία καθώς είχε 70% επιτυχία στις πάσες σε ένα σύνολο 1.000 προσπαθειών σε όλες τις διοργανώσεις. Παράλληλα ήταν και από τους παίκτες που γέμιζαν την αντίπαλη περιοχή αφού είχε δύο σέντρες μ.ο. ανά παιχνίδι ενώ ήταν από τους ποδοσφαιριστές που δημιουργούσαν μία τελική προσπάθεια για τους «λύκους».

οσφπ
Οι φορές που ο Ποντένσε έδωσε πάσες στην περιοχή της Τσέλσι

Ο Ποντένσε δεν είναι μόνο ποδοσφαιριστή που θα κάνει τη... ζημιά με ατομική ενέργεια αλλά και με τις πάσες του προς την αντίπαλη περιοχή. Οι αριθμοί του από την περσινή σεζόν δείχνουν πως πρόκειται για έναν παίκτη που θα φέρει την μπάλα στο «κουτί» ώστε να φέρει τον πανικό στην άμυνα.

Συνολικά προσπάθησε να δώσει 99 πάσες στην περιοχή και μάλιστα κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους όπως για παράδειγμα η Τσέλσι όπου είχε 4 στις 6 προσπάθειες που έκανε. Επίσης είναι ένας παίκτης που πατάει περιοχή καθώς συνολικά σε 37 παιχνίδια το έκανε 67 φορές με αποκορύφωμα κόντρα στη Λέστερ όπου συνέβη επτά φορές μέσα σε 94 λεπτά που αγωνίστηκε.

Από τον Γενάρη του 2020 όταν και πουλήθηκε στη Γουλβς μέχρι και σήμερα, ο Ντάνιελ Ποντένσε είχε πάντα γεμάτες σεζόν καθώς την πρώτη του σεζόν είχε 13 ματς, τη δεύτερη 25 παιχνίδια με τρία γκολ και δύο ασίστ, την τρίτη 30 συμμετοχές με έξι τέρματα και τρεις ασίστ και πέρσι, 37 αναμετρήσεις με έξι γκολ και μία ασίστ.

@Photo credits: Christos Zoidis

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα