Αυτή μπορεί να είναι μεταγραφή τίτλου για τον Ολυμπιακό…

Αυτή μπορεί να είναι μεταγραφή τίτλου για τον Ολυμπιακό…

Αυτή μπορεί να είναι μεταγραφή τίτλου για τον Ολυμπιακό…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta τη μεταγραφή του Ντανιέλ Ποντένσε στον Ολυμπιακό.

Όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο-κι όχι μόνο ο Ολυμπιακός-ασχολείται από τη Δευτέρα το βράδυ, που βγήκε η σχετική είδηση, με τη μεταγραφή-επιστροφή του Ποντένσε στον Ολυμπιακό. Διότι ναι μεν πρόκειται για κίνηση που αφορά τον Ολυμπιακό, αλλά έχει και προεκτάσεις, που αγγίζουν και τις υπόλοιπες ομάδες.

Πολύ απλά γιατί ο Ποντένσε δεν είναι μία απλή μεταγραφή, μπορεί να είναι μία μεταγραφή τίτλου, καθώς μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά-κι ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα είχε μόνο τον Φορτούνη να κάνει τη διαφορά, αλλά δεν είναι ποτέ καλό να πέφτει όλο το βάρος στις πλάτες μόνο ενός παίκτη…Δεν είναι μία μεταγραφή ο Ποντένσε, από την οποία ο Ολυμπιακός κέρδισε τις εντυπώσεις, όπως π.χ. του Μαρσέλο. Ούτε μία μεταγραφή ενός πραγματικά άλλου επιπέδου ποδοσφαιριστή, γεμάτου όμως ερωτηματικά λόγω τραυματισμών, διάθεσης να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο κλπ, όπως π.χ. του Χάμες.

Ο Ποντένσε είναι μία μεταγραφή ουσίας. Ένας κυνηγός που αν αξιοποιηθεί σωστά και εφόσον δεν έχει ο ίδιος ατυχίες (βλέπε τραυματισμούς), μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός αναφορικά με τη διεκδίκηση των στόχων του Ολυμπιακού, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, όπου θυμόμαστε ότι ο Πορτογάλος είχε κάνει αρκετά σπουδαία παιχνίδια.

Γιατί ο κοντός έχει τη δυνατότητα και να φτιάχνει φάσεις για τους συμπαίκτες του, αλλά και να σκοράρει ο ίδιος. Ακριβώς δε σε αυτό το τελευταίο κομμάτι έχει βελτιωθεί μέσα από την παρουσία του στην Πρέμιερ Λιγκ. Έτσι, ενώ στην πρώτη του (μισή) σεζόν στην Αγγλία (αφού είχε πάει Γενάρη του 2020) είχε κάνει ένα γκολ και στη δεύτερη (2020-21) τρία γκολ, τόσο πρόπερσι (2021-22), όσο και πέρυσι (2022-23), έκανε από έξι γκολ ανά σεζόν, δηλαδή συνολικά 12: οκτώ στο πρωτάθλημα, δύο στο Κύπελλο και δύο στο Λιγκ Καπ. Και δεν είναι λίγα τα 12 γκολ για ένα κυνηγό (όχι σέντερ φορ) που δεν ήταν πάντα βασικός-40 παιχνίδια στην αρχική ενδεκάδα σε αυτή την προηγούμενη διετία, συν 27 παιχνίδια αλλαγές.

Ποντένσε

Μάλιστα, σχεδόν όλα τα γκολ του Ποντένσε ήταν βαθμοί στην Πρέμιερ Λιγκ για τη Γουλβς και οι οπαδοί της ομάδας είχαν να το λένε αυτό-κι ακόμη και τώρα μπορείς να διαβάσεις στα social media να σχολιάζουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Και ειδικά να στέκονται στην περασμένη σεζόν, στην οποία ο Πορτογάλος με τα έξι γκολ του στο πρωτάθλημα, βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα του να σωθεί, αφού τα τέσσερα έδωσαν νίκες (δύο νικηφόρα 1-0 και δύο νικηφόρα 2-1), το πέμπτο έδωσε ισοπαλία (1-1) και μόνο το ένα δεν είχε εν τέλει ουσία, λόγω ήττας (1-2) της Γουλβς.

Να έχουμε δε και κάτι άλλο υπόψιν μας: εμείς μπορεί να γνωρίσαμε τον Ποντένσε στον Ολυμπιακό σε ρόλο καθαρού εξτρέμ, αλλά στην Αγγλία δεν έπαιξε μόνο εκεί. Έπαιξε, ουκ ολίγες φορές, σε ρόλο δεύτερου κυνηγού, πίσω από τον σέντερ φορ, Κι έπαιξε ακόμη και μόνος του στην επίθεση, σέντερ φορ, όταν τον είχε ανάγκη η ομάδα του, τόσο με τον Πορτογάλο Νούνο Εσπίριτο Σάντος, όσο και με τον επίσης συμπατριώτη του, Μπρούνο Λάζε στον πάγκο. Αυτός που τον έβαζε αποκλειστικά σε θέση εξτρέμ ήταν ο Ισπανός Λοπετέγκι.

Το περίεργο με τον Λοπετέγκι είναι ότι ενώ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του ως προπονητής της Γουλβς, τον περασμένο χειμώνα, βοηθήθηκε αφάνταστα από τον Ποντένσε, με τρία γκολ που έδωσαν στην ομάδα δύο νίκες και μία ισοπαλία, ξαφνικά τον άφησε εφτά σερί αγώνες στον πάγκο (!) και μέχρι το τέλος της σεζόν τον ξανάβαλε βασικό σε τέσσερα παιχνίδια, συν δύο ημίχρονα.

Ποντένσε

Πολύ σημαντικό για τον Ποντένσε είναι ότι την περασμένη σεζόν άφησε πίσω του κάποιους τραυματισμούς που τον είχαν ταλαιπωρήσει το 2021 κι έτσι ολόκληρο το 2022-23 έχασε από τραυματισμό μόλις ένα παιχνίδι. Για τον Πορτογάλο το κακό διάστημα ήταν από το Γενάρη έως τον Αύγουστο του 2021, που είχε προβλήματα κυρίως με τους προσαγωγούς και τελικά τα αντιμετώπισε με μία επέμβαση στους κοιλιακούς και βρήκε την υγεία του, αφού έκτοτε, εδώ και δύο χρόνια, είχε μόνο ένα τραυματισμό με απουσία ενός μήνα την άνοιξη του 2022, κάτι απολύτως νορμάλ για δεδομένα του σκληρού αγγλικού πρωταθλήματος.

Αυτό που θα χρειαστεί τώρα ο Ποντένσε είναι να επανακτήσει τη φυσική του κατάσταση και κυρίως αγωνιστικό ρυθμό, καθώς δεν έχει παίξει ούτε λεπτό από το ξεκίνημα της σεζόν. Κι όταν θα είναι έτοιμος, όλα θα γίνουν πιο εύκολα για την ομάδα, με το που συγχρονιστεί με τους άλλους «ερυθρόλευκους» και κατανοήσει τι ακριβώς θέλει ο ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Σε τι θέση μπορεί να τον δούμε; Είτε στα άκρα, εκεί που παίζουν τώρα οι Φορτούνης, Μπιέλ, είτε πίσω από τον φορ, εκεί που παίζει τώρα ο Μασούρας.

Άσχετο: Με την απόλυση του Κίκε Σετιέν από τη Βιγιαρεάλ και την πιθανή του Μεντιλίμπαρ από τη Σεβίλλη, ήδη αρχίζουν και γράφουν διάφορα σχόλια στην Ισπανία για τον Μαρτίνεθ, του στιλ ότι μπορεί να βιάστηκε να υπογράψει στον Ολυμπιακό. Προσθέτουν, βέβαια, κι ότι έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του στην Ελλάδα, σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη. Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι η επιλογή του Μαρτίνεθ αποτελεί την πιο έξυπνη κίνηση που έχει κάνει ο Κορδόν από τότε που ήρθε στον Ολυμπιακό. και στη συνέχεια η μεταγραφή του Έσε.

Η φωτογραφία της ημέρας. Κάποιων το μυαλό πάει μακριά, σε αποχώρηση του Φορτούνη από τον Ολυμπιακό, μετά τις μεταγραφές των Ποντένσε και Σολμπάκεν, με αφορμή το ενδιαφέρον που είχε ήδη εκδηλώσει η ομάδα του Δώνη από τη Σαουδική Αραβία. Μόνο που το θέμα αυτό έχει τελειώσει εδώ και 10 ημέρες…

Φορτούνης

Κι αυτό που έχει ανοίξει είναι μία (κατ΄ αρχήν προς το παρόν) συζήτηση με την προοπτική να επεκτείνει το συμβόλαιο του, που λήγει το καλοκαίρι του 2024, ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.