Γκλάζερ, το «αγαπημένο παιδί» του «Bloomfield» που λατρεύεται στην Μακάμπι
- Ξάδερφος του Πέρεζ της Μπάγερν Μονάχου, τα δίδυμα αδέρφια του παίζουν στην Μακάμπι
- Η ιστορική πρόκριση στο EURO U19 της Ουγγαρίας και η μεταγραφή στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης που δεν έγινε ελέω των κανονισμών της FIFA
- Η φυγή του Ζόρντι Κρόιφ και η αλλαγή «πολιτικής» τον κράτησαν στο «Bloomfield»
- Το 2019/20 είναι η κορυφαία του σεζόν, η Μακάμπι απέρριψε προτάσεις της Ρέιντζερς και της Αντερλεχτ
- Ο Ρόμπι Κιν τον έθεσε ξαφνικά εκτός πλάνων!
- Εχει μπάτσελορ από κολέγιο και συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις!
- Στην Ελλάδα έρχονταν για διακοπές, τώρα έγινε «μόνιμος» κάτοικος
- Ο Γκλάζερ με αριθμούς
- Τίτλοι και ατομικές διακρίσεις
Πολλάκις έχουμε ακούσει ή και χρησιμοποιήσει φυσικά την έκφραση «Ουδέν κακόν αμιγές καλού», που ακόμη και σήμερα δεν έχει αποδοθεί σε κάποιον αλλά πιστώνεται ευρύτερα στους αρχαίους μας φιλόσοφους. Σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, ότι «δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό» και μπορεί να μας προσφέρει κουράγιο και μία νότα αισιοδοξίας σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, μικρή ή μεγάλη είναι εντελώς υποκειμενικό.
Οσο «κάπως» και αν ακούγεται η περίπτωση του Νταν Γκλάζερ που εισήλθε στην αθλητική μας «συζήτηση» καθώς υπέγραψε στον ΟΦΗ μπορεί να... αποδοθεί ανάλογα, αφού η πορεία του στο χώρο του ποδοσφαίρου και η μετέπειτα εξέλιξή του ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια μίας αντίστοιχης κατάστασης, έστω και σε όχι τόσο «δύσκολο» βαθμό, που βίωσε η Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Πρόκειται για την ομάδα όπου ο 26χρονος ανασταλτικός χαφ ανδρώθηκε εντός και εκτός γηπέδων, αγάπησε και λατρεύτηκε όσο λίγοι, με τη φανέλα της κατέκτησε τίτλους και συγκαταλέγεται σήμερα στα πιο «hot» ονόματα του ισραηλινού ποδοσφαίρου.
Ξάδερφος του Πέρεζ της Μπάγερν Μονάχου, τα δίδυμα αδέρφια του παίζουν στην Μακάμπι
Πριν πούμε το οτιδήποτε για εκείνον ας έχουμε κατά νου πως προέρχεται από μία «φουλ» ποδοσφαιρική φαμίλια. Ο ξάδερφός του Ντάνιελ Πέρεζ που είναι 23 ετών και αγωνίζεται κάτω από τα γκολπόστ πήρε πρόσφατα μεταγραφή για την Μπάγερν Μονάχου, ενώ οι δίδυμοι μικρότεροι αδερφοί του Ταμίρ και Αμίρ ξεκίνησαν επίσης την καριέρα τους από την Μακάμπι.
Τώρα πώς «κόλλησαν» τρία αγόρια στο ίδιο σπίτι το «μικρόβιο» της μπάλας χωρίς η «κεφαλή» της οικογένειας να ασχολείται ουσιαστικά με το άθλημα; Αγνωστο, αν και όπως είπε ο Γκλάζερ σε ανύποπτη στιγμή ίσως και να πήραν το «μαχητικό πνεύμα» του παππού τους που ήταν στρατιωτικός.
Η ουσία πάντως είναι πως έγιναν επαγγελματίες και ο νέος χαφ του ΟΦΗ δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμπαράσταση που έλαβε από τον πατέρα του. «Οταν πήρα το βραβεία του καλύτερου παίκτη του Ισραήλ του έγραψα πως ανήκει και σε εκείνον. Μαζί με τη μητέρα μας έδωσε τα πάντα. Σηκωνόντουσαν τα χαράματα για να μην μας λείψει κάτι. Δεν ξέρω πώς έγινα ποδοσφαιριστής. Πάντα με θυμάμαι με μία μπάλα στα πόδια. Ισως αν δεν έπαιζα μπάλα να έμενα μόνιμα στον στρατό. Αυτό μου άρεσε από παιδί. Το ποδόσφαιρο», σχολίασε παλαιότερα ο ίδιος για τα παιδικά του χρόνια.
Η ιστορική πρόκριση στο EURO U19 της Ουγγαρίας και η μεταγραφή στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης που δεν έγινε ελέω των κανονισμών της FIFA
Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1996 στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, πέρασε σε ηλικία 6 ετών την πόρτα της ακαδημίας της Μακάμπι Τελ Αβίβ που έμελλε να γίνει το «σπίτι» του. Ορισμένες φορές ήταν μπακ, σταδιακά όμως καθιερώθηκε στον άξονα, ξεχώριζε και παράλληλα άρχισε να μονιμοποιείται σε όλες της «μικρές» ηλικιακά Εθνικές της χώρας του.
תודה רבה על הכל ובהצלחה דן 💛💙 pic.twitter.com/tvV5cOPktF
— Maccabi Tel Aviv FC (@MaccabiTLVFC) September 11, 2023
Μάλιστα ήταν εκ των πρωταγωνιστών της U-19 που το 2014 προκρίθηκαν στην τελική φάση του αντίστοιχου EURO που έγινε στην Ουγγαρία και συγκαταλέγεται στις μεγάλες διακρίσεις του εκεί football.
Ιδια «φουρνιά» με τον «κολλητό» του νυν διεθνή μεσοεπιθετικό Γιονατάν Κοέν, στα 17 του έφτασε για πρώτη φορά μια ανάσα από το «μεγάλο άλμα».
Λόγω καταγωγής διατηρεί και γερμανικό διαβατήριο και σε ένα ματς της Under του Ισραήλ με την αντίστοιχη των «πάντσερ» έκανε σούπερ εμφάνιση. Σκάουτερ της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης που το παρακολούθησε live κάλεσε αμέσως τον πιτσιρικά τότε Γκλάζερ στη χώρα για δοκιμή και ύστερα από λίγες ημέρες προπονήσεων του μετέφεραν πως θέλουν να τον κρατήσουν και να υπογράψει συμβόλαιο.
Ομως η FIFA απαγορεύει σε παιδιά κάτω των 18 ετών να πάνε σε άλλη χώρα χωρίς τη συνοδεία κάποιου κηδεμόνα τους και εκείνος δεν ήθελε ο πατέρας του να τον ακολουθήσει και να αφήσει τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια του.
Ετσι η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ και ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τη πορεία θα ακολουθούσε εάν συνέχιζε τότε στους «αετούς». «Δεν το μετάνιωσα. Ολα γίνονται για κάποιον λόγο», είπε μεταγενέστερα για εκείνη την απόφασή του.
Η φυγή του Ζόρντι Κρόιφ και η αλλαγή «πολιτικής» τον κράτησαν στο «Bloomfield»
Ετσι έμεινε στο «Bloomfield Stadium» και στις αρχές του 2016 έγινε επαγγελματίας. Ομως η Μακάμπι εκείνα τα χρόνια, υπό τις οδηγίες του Ζόρντι Κρόιφ, ακολουθούσε μία πολιτική δαπανηρών, τηρουμένων των αναλογιών, μεταγραφών και ο νεαρός δεν «χωρούσε» στα πλάνα της. Ετσι τις επόμενες 2,5 σεζόν έκανε το «αγροτικό» του σε διάφορες άλλες ομάδες ακόμη και των χαμηλών κατηγοριών, αφού παραχωρήθηκε δις δανεικός στην Μπεϊτάρ Τα Ράμλα και μία στη Μπνέι Γιεχούντα.
Στο club επέστρεψε για «μόνιμη» εγκατάσταση το καλοκαίρι του 2018 οπότε και τον Ολλανδό που διατέλεσε τόσο τεχνικός της διευθυντής όσο προπονητής της διαδέχθηκε ο «γνώριμός» μας Βλάντιμιρ Ιβιτς, από τον οποίο δεν «κρύβει» πως έμαθε πολλά. Παράλληλα από τα ενδότερα του συλλόγου αποφασίστηκε να μαζευτούν τα οικονομικά και έτσι παιδιά όπως εκείνος, ο φίλος του Κοέν και άλλοι μπήκαν στην αγωνιστική του εξίσωση.
Εδώ λοιπόν «κολλάει» το «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» που είπαμε στην αρχή, αφού στο Τελ Αβίβ είχαν «θέμα» (σ.σ. το κακό δηλαδή) όμως λόγω αυτού δημιούργησαν έναν «κορμό» που... σάρωσε τα πάντα (σ.σ. το καλό).
Το 2019/20 είναι η κορυφαία του σεζόν, η Μακάμπι απέρριψε προτάσεις της Ρέιντζερς και της Αντερλεχτ
To 2018/19 έπαιξε 36 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και το 2019/20 «μέτρησε» ακόμη 38 στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του, όπου και στέφθηκε back to back πρωταθλητής, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην πατρίδα του. Δέσποζε στον άξονα και ήταν πια ένας «κόφτης»... φόβητρο για κάθε αντίπαλο.
Εκείνο το καλοκαίρι μάλιστα υπήρξε ντεμαράζ δημοσιευμάτων που τόνιζαν πως Ρέιντζερς και Αντερλεχτ «μονομαχούσαν» για την απόκτησή του και αμφότερες προσέφεραν, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να τον αποκτήσουν. Ομως η Μακάμπι ζητούσε τα διπλά και έτσι δεν άλλαξε... γειτονιά, χωρίς πάντως να τα... βάψει μαύρα αφού εκεί ένιωθε σαν το σπίτι του.
Ο Ρόμπι Κιν τον έθεσε ξαφνικά εκτός πλάνων!
Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν παρέμεινε «κολόνα» της ομάδας και η εξέδρα τον «λάτρευε», μέχρι που φτάσαμε στο πρόσφατο καλοκαίρι, του 2023, οπότε και τα «ηνία» πήρε ο Ρόμπι Κίν και τα δεδομένα άλλαξαν.
O «θρύλος» του ιρλανδικού ποδοσφαίρου που από το 2018 κάνει και καριέρα προπονητή δεν τον υπολόγιζε για το αρχικό του σχήμα, βρέθηκε εκτός πλάνων και μέχρι στιγμής στην τρέχουσα σεζόν έπαιξε με τη φανέλα της για λίγα λεπτά και ως αλλαγή σε ένα ματς με την Ασχόντ. Σε όλα τα υπόλοιπα βρίσκονταν στον πάγκο ή την εξέδρα και προφανώς το μέλλον του στην ομάδα της καρδιάς του πρόβαλε δυσοίωνο.
Ο εκεί Τύπος άρχισε να κάνει λόγο για αποχώρηση-έκπληξη, αφού προφανώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παίκτης του rotation και για αυτό μπήκε – εύλογα – στη διαδικασία να δει τι θα κάνει στην καριέρα του.
Κάπου εδώ στην... κουβέντα του προέκυψε ο ΟΦΗ, ρώτησε, έψαξε, έμαθε τι και πώς, συνέλεξε μόνο θετικές πληροφορίες πληροφορίες για τους Κρητικούς και έτσι επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, για να ολοκληρωθεί το deal. Πριν από λίγο έγινε επίσημο και αυτόματα γύρισε σελίδα στην καριέρα του.
Εχει μπάτσελορ από κολέγιο και συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις!
Ξέχωρα από την μπάλα o 26χρονος μέσος έχει καταφέρει να διακριθεί και στον ακαδημαϊκό «στίβο» και συχνά μιλάει για την αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε οι ποδοσφαιριστές – και όχι μόνο – πρέπει να είναι έτοιμοι για τη στιγμή που θα κληθούν να τερματίσουν την καριέρα τους.
Ο νέος χαφ του ΟΦΗ έχει μπάτσελορ από κολέγιο του Κιργιάτ, πιο συγκεκριμένα το «Ono Academic College», με ειδίκευση στα παιδεία της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, το οποίο και απευθύνεται ως επί το πλείστων σε αθλητές.
Την ίδια στιγμή συμμετέχει συχνά σε κοινωνικές δράσεις, αλλά και επισκέπτεται σχολεία και ακαδημίες όπου φοιτούν παιδιά. «Είναι ευχαρίστησή μου να βοηθάω οικογένειες που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε όταν πριν από καιρό έδωσε το παρών στο project «Maccabi Tel Aviv FC Foundation», όπου και συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας που στερούνταν τα βασικά.
Στην Ελλάδα έρχονταν για διακοπές, τώρα έγινε «μόνιμος» κάτοικος
Πλέον λοιπόν έγινε κάτοικος Ηρακλείου, αλλά ο ΟΦΗ δεν είναι το πρώτος... λόγος που ήρθε στη χώρα μας. Μαζί με τη σύντροφό του και φίλους του βρέθηκε και παλαιότερα στα μέρη μας, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2021 οπότε και επισκέφθηκε τη Ρόδο, τη Χαλκιδική και άλλα τουριστικά θέρετρα για διακοπές. Του αρέσει η Ελλάδα και πλέον θα έχει την ευκαιρία να τη μάθει ακόμη καλύτερα και με μεγαλύτερη χρονική άνεση.
Ο Γκλάζερ με αριθμούς
Μακάμπι Τελ Αβίβ: 194 ματς/2 γκολ/6 ασίστ
Μπεϊτάρ Τελ Αβίβ: 43 ματς/2 γκολ
Μακάμπι Νετάνια: 30 ματς/1 γκολ/1 ασίστ
Εθνική Ισραήλ: 18 ματς/1 γκολ/1 ασίστ
Εθνικές Under Ισραήλ: 53 ματς/1 γκολ/2 ασίστ
Τίτλοι και ατομικές διακρίσεις
Πρωταθλήματα Ισραήλ: 2 (2019, 2020)
Κύπελλα Ισραήλ: 2 (2019, 2021)
State Cup Ισραήλ: 1 (2021)
Σούπερ Καπ Ισραήλ: 2 (2019, 2020)
Ποδοσφαιριστής της χρονιάς στο Ισραήλ: 1 (2020)
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Stoiximan Superleague: Τα κριτήρια ισοβαθμίας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος
- Κύπελλο Ελλάδας: Σέντρα στα προημιτελικά με ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και «μάχες» σε Ηράκλειο - Καλλιθέα
- Αθλητικές μεταδόσεις σήμερα: Ντέρμπι με ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, ψάχνει επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός με αντίπαλο τη Βίρτους