Γιατί ο Φώτης Ιωαννίδης δεν θα αγχωνόταν ούτε σε τελικό Champions League

Γιατί ο Φώτης Ιωαννίδης δεν θα αγχωνόταν ούτε σε τελικό Champions League

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Γιατί ο Φώτης Ιωαννίδης δεν θα αγχωνόταν ούτε σε τελικό Champions League

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την προσωπικότητα του Φώτη Ιωαννίδη, την οποία γνωρίσαμε καλύτερα στην προπόνηση σέντερ φορ με τον Αιμίλιο.

Το Βελοντρόμ να κοχλάζει, ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0, αντιμέτωπος με τον αποκλεισμό και στο 97' ένας Έλληνας επιθετικός 23 ετών στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα. Στα πόδια του κρέμεται ολόκληρος ο οργανισμός. Εκείνος παίρνει φόρα, αδιαφορώντας για τα λέιζερ που του πέφτουν στα μάτια και για τη βοή. Στέλνει την μπάλα με δυνατό πλασέ ψηλά στην αριστερή γωνία του τερματοφύλακα, ο οποίος και σωστά να έπεφτε, δεν θα μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα.

Φώτης Ιωαννίδης: Το σπάνιο χαρακτηριστικό στον Παναθηναϊκό

Αυτή η εκπληκτική ανθεκτικότητα στην πίεση, η ικανότητα της σωστής απόφασης και του «καθαρού» μυαλού όταν τα πάντα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, δεν είναι κάτι το δεδομένο, όσο κι αν εκπαιδεύεται ο ποδοσφαιριστής στο υψηλότερο επίπεδο, όσο κι αν αποκτά εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Απορρέει από τον χαρακτήρα και από την ψυχοσύνθεση του καθενός, από τις καταβολές του, από τον τρόπο που έχει μάθει να δουλεύει σε μικρή ηλικία. Πάρτε για παράδειγμα τον Μίλτο Τεντόγλου.

Ο Φώτης Ιωαννίδης το έχει. Το απέδειξε όχι μόνο στα πέναλτι με τη Μαρσέιγ, αλλά και στα γκολ που έχει σημειώσει. Το δείχνει μπαίνοντας από τον πάγκο και αλλάζοντας τη ροή ενός αγώνα. Προφανώς και όλη η εξέλιξή του είναι αποτέλεσμα δουλειάς, ατομικής και ομαδικής, ο χαρακτήρας ενός αθλητή είναι τελικά αυτός που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο διεθνής επιθετικός, άλλωστε, βρέθηκε σε μια ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα, έχοντας πολύ λίγες παραστάσεις από τη μεγάλη κατηγορία και τις απαιτήσεις της. Ο πήχης ήταν ψηλά, από την πρώτη στιγμή.

Ο Φώτης Ιωαννίδης πανηγυρίζει απέναντι στη Μαρσέιγ

Μολονότι ένα fun video μπορεί συχνά να μην λέει τίποτα, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στο συναπάντημά του με τον Αιμίλιο στο «Γιώργος Καλαφάτης» που δείχνουν ότι αυτό το coolness δεν είναι προσποιητό, ούτε «επικίνδυνο». Γνωρίζει καλά ποιος είναι, καταλαβαίνει ότι στη θέση του πρέπει να υπάρχει ποδοσφαιρικός εγωισμός, κατανοεί τα προτερήματά του και το πώς είναι η ιδεατή πραγματικότητα του σύγχρονου φορ. Χωρίς όμως να αγχώνεται για το πώς θα τα καταφέρει!

Με χιούμορ, με διάθεση και μια ωραία χαλαρότητα, αλλά και με το γνώθι σαυτόν. «Κατάλαβα ότι είχα κάνει σημαντικά πράγματα για την ομάδα με τα γκολ μου, γιατί εντάξει, τους πήγα στον τελικό!», έλεγε γελώντας δίπλα στον έκπληκτο Δημήτρη Κουρμπέλη στην ταινία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2022, με τους δύο να γελούν με την καρδιά τους. Μια ατάκα χωρίς σκέψη, μια ατάκα που έδειξε και τη χημεία που έχει χτίσει αυτή η ομάδα.

Φώτης Ιωαννίδης: Η καθολική αποδοχή

Αναφέραμε πριν το ότι δεν γίνεται «επικίνδυνο», γιατί μπορεί κάποιες φορές να παρεξηγηθεί. Ότι ο παίκτης είναι «ψώνιο», καβάλησε το καλάμι κτλπ. Ο Φώτης δεν είναι αυτή η περίπτωση, ούτε νομίζει ότι είναι ο Ρονάλντο επειδή κουνάει το δάχτυλο όπως το ίνδαλμά του. Επιπλέον, στις κουβέντες του, εξηγούνται αρκετά για τον τρόπο που ξέρει να κινείται εκτός του «κουτιού», πώς μπορεί να βοηθήσει στο playmaking όταν χρειάζεται, πώς μπορεί να συμμετέχει στην επιθετική φάση του παιχνιδιού χωρίς να αποτελεί απλά έναν target man. Έχει περάσει από διαφορετικές θέσεις σε μια εύπλαστη ποδοσφαιρικά ηλικία και έχει «κρατήσει» από αυτές τα σημαντικά, κατανοεί τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο σε περίπτωση δικού του λάθους.

Παρατηρώντας τα σχόλια στο βίντεο, καταλαβαίνεις εύκολα ότι ο Ιωαννίδης είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κυρίως στις νέες γενιές, ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης. Σε μια περίοδο που καλλιεργείται το μίσος ποικιλοτρόπως, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Ούτε είναι κάτι που ο Φώτης το κάνει σκοπίμως. Είναι απλά ο εαυτός του, είναι εξαιρετικός σε αυτό που κάνει και τέλος. Δεν ασχολείται με πολλά-πολλά και αυτό τον βοηθάει να διατηρεί τα πηγαία χαρακτηριστικά του, τα οποία επηρεάζουν και τα αποδυτήρια με τρόπο που ο απλός παρατηρητής μπορεί να μην κατανοεί.

Ο Ιωαννίδης δείχνει ότι διαθέτει όλο το «πακέτο» για να χαράξει τη δική του πορεία όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Αρκεί να μη χάσει ποτέ τον Φώτη…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.