Wyscout Analysis: Τσούμπερ και Μασούρας είναι οι... εξτρέμ του άξονα

Γιώργος Ντυμένος
..

bet365

Οι Στίβεν Τσούμπερ και Γιώργος Μασούρας κάνουν στο γήπεδο (πάρα) πολλές δουλειές και αναμένεται να είναι κομβικοί στο αποψινό μεγάλο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό.

Τα «καλά» της θα φορέσει απόψε (17/9) η «OPAP Arena», καθώς θα φιλοξενήσει το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και πλέον η εγχώρια αγωνιστική κίνηση μπαίνει σε... ρυθμούς μεγάλων ματς. Οι «κιτρινόμαυροι» και οι «ερυθρόλευκοι» συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα ατομικής ποιότητας και συνόλου, αφού υπάρχουν εκατέρωθεν παίκτες πρώτης γραμμής που με μόνο μία τους κίνηση μπορούν να κρίνουν το... ρου της αναμέτρησης.

Μέσω του Wyscout θα σταθούμε σε δύο παίκτες που λογίζονται ως «πολυεργαλεία», καθώς οι Στίβεν Τσούμπερ και Γιώργος Μασούρας παίζουν σε πολλές θέσεις και συνεισφέρουν πάρα πολλά στο δημιουργικό, εκτελεστικό και όχι μόνο σκέλος.

Με μία μάλιστα υποσημείωση. Αμφότεροι υπό τις οδηγίες των Ματίας Αλμέιδα και Ντιέγκο Μαρτίνεθ αντίστοιχα ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και ως όχι «καθαροί» εξτρέμ, όπως τους «μάθαμε».


Στίβεν Τσούμπερ
Αγώνες: 5
Λεπτά: 363'
Ο Ελβετός λογίζεται και είναι ως ένα άκρως σημαντικό «κομμάτι» της «μηχανής» που δημιούργησε από πέρσι ο Ματίας Αλμέιδα, όπου μάλιστα στα μέσα της περασμένης σεζόν τον πήρε από τα άκρα και τον μετέφερε στον άξονα, κοντά στον εκάστοτε φορ.

Με αυτή την «ιδιότητα» έκλεισε την περασμένη χρονιά και ως επί το πλείστων σε ανάλογη τον βέπουμε φέτος, στα πέντε παιχνίδια που έχει αγωνιστεί σε πρωτάθλημα και Champions League (ήταν εκτός στην πρεμιέρα με τον Πανσερραϊκό). Το ότι άλλωστε κινείται σε αυτόν τον χώρο αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα «πατήματά» του μέσα στις τέσσερις γραμμές.
..

Τελικές: 6
Γκολ: 2
xG: 0,5
Στην μπάλα οι αριθμοί δεν λένε (πάντα) την αλήθεια, όμως στην περίπτωση του 32χρονου ίσως και να... φωνάζουν ότι σημειώνει δύσκολα τέρματα, χωρίς να παίρνει πολλές τελικές τα οποία μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση είναι και ιδιαίτερα κρίσιμα. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι με μόλις 0,5 xG έχει ήδη βρει στόχο δύο φορές σε μόλις έξι απόπειρές του να το πράξει.

Η πρώτη ήταν στο Ζάγκρεμπ όπου μετά από πολύ όμορφη ατομική του ενέργεια μέσα στο αντίπαλο «κουτί» ισοφάρισε σε 1-1 και άνοιξε για την Ενωση τον δρόμο ώστε να φτάσει στη νίκη-ανατροπή (2-1) και η έτερη στο Πανθεσσαλικό, όταν με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ «έγραψε» το 2-1 για την ομάδα του, σε ένα ματς όπου και επικράτησε 3-2. Αρα στην «κουβέντα» μας για τα πεπραγμένα του μέσα στο γήπεδο μπαίνουν και τα καλά του στατικά.

Για την ιστορία ο γκολκίπερ Λιβάκοβιτς του «στέρησε» τη δυνατότητα να βρει δίχτυα και στον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας με την Ντιναμό, άρα για.. λίγο δεν έχει 3/6.

Πάσες: 111/136
Ποσοστό ευστοχίας: 81,6%
Ο διεθνής μεσοεπιθετικός «ξέρει μπάλα», αυτό είναι κοινά αποδεκτό, και για αυτό άλλωστε συμμετέχει ενεργά στο «δημιουργικό» κομμάτι της Ενωσης και πασάρει με επιτυχία άνω του 80%. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο επιχειρεί μία μεταβίβαση κάθε 3,5' που παίζει (336'/136), κάτι που δείχνει πως από εκείνον περνούν πολλές «κιτρινόμαυρες» επιθέσεις.

Παραπάνω σταθήκαμε στο ότι διαθέτει καλά πόδια και παίρνει αρκετά στημένα, κάτι που του «επιβεβαιώνεται» και από το γεγονός πως ψάχνει (και) την μακρινή μεταβίβαση. Ηδη η σχετική του φετινή επίδοση ανέρχεται στα επίπεδα του 55,6% και για παράδειγμα «μέτρησε» 3/4 πρόσφατα στον Βόλο.
..

Μάλιστα έχει ήδη «φτιάξει» 6 ευκαιρίες για συμπαίκτες του, εκ των οποίων οι 2 λογίζονται για «καθαρές» και πιο συγκεκριμένα του Ρότα στο 22' του Πανθεσσαλικού και του Λιβάι Γκαρσία στο 16' του Μάξιμιρ.

Σε αμφότερες οι αντίπαλοι πορτιέρε του «στέρησαν» την ασίστ και από την ομάδα του ένα γκολ, ενώ πρόκειται για εντελώς αντίθετες φάσεις. Στην πρώτη ελίχθηκε σε μικρό χώρο παρά την πίεση που του ασκήθηκε και στη δεύτερη εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του στον κενό (με και χωρίς την μπάλα στα πόδια) και την κατάλληλη στιγμή είδε τον συμπαίκτη του.

Συμπέρασμα; Μπορεί να κάνει ποικιλοτρόπως τη «ζημιά» και δεν είναι τυχαίο πως οι xA του ανέρχονται στα επίπεδα του 1,06.

Ευρύτερα μεταφέρει σωστά τη «δράση» στο επιθετικό τρίτο της ΑΕΚ - σε επίπεδα πάνω του 60% - και είναι παίκτης που «ψάχνει» το 1 vs 1, ελέω της τεχνικής του κατάρτισης. Για παράδειγμα στην Κροατία το επιχείρησε 6 φορές και του βγήκε στις 5, κάτι που επέτρεψε στην Ενωση να έχει σε αντίστοιχες περιπτώσεις παίκτη παραπάνω στην επίθεση.

Για φινάλε θα σταθούμε σε ένα εύρημα που μπορεί να περνά απαρατήρητο, αλλά επί της ουσίας «μεταφράζεται» πως η ΑΕΚ μπορεί (και) χάρις στον Τσούμπερ να μένει ψηλά και να ασκεί συνεχή πίεση στον αντίπαλό της. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το γεγονός πως «κερδίζει» πολλές πρώτες ή και δεύτερες μπάλες στο «κιτρινόμαυρο» επιθετικό μισό και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Βελγίου. Τότε λοιπόν και με αντίπαλο την Αντβέρπ επιχείρησε 7 φορές να ανακτήσει άμεσα την κατοχή και σε όλες το πέτυχε!
..


Γιώργος Μασούρας
Αγώνες
: 7
Λεπτά: 471'
Ο 29χρονος ξεκίνησε και τη φετινή σεζόν με την «ταμπέλα» και την «ιδιότητα» ως μίας άκρως αξιόπιστης μεσοεπιθετικής λύσης για τα άκρα του Ολυμπιακό, κάτι που άλλωστε «μαρτυρά» η εν γένει παρουσία του στο club, από τον Ιανουάριο του 2019 οπότε και... έπιασε λιμάνι. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στα ποδοσφαιρικά μας δρώμενα τον ξέρουμε ως επί το πλείστων «παίκτη-γραμμής», αλλά πλέον υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ ξεδιπλώνει και μία άλλη πτυχή του ταλέντου του. Οπως φαίνεται και από το γράφημα με τα «πατήματά» του μέσα στο γήπεδο κινείται πλέον κατά κανόνα στον άξονα και αναλαμβάνει ρόλο επιτελικού ή και «δεύτερου φορ».
..

Τελικές: 16
Γκολ: 4
xG: 2.66
Το γεγονός πως αναλαμβάνει πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες αποτυπώνεται και στο γεγονός πως έχει ήδη βρει δίχτυα τέσσερις φορές σε πρωτάθλημα και Europa League (για την ιστορία σκόραρε πρόσφατα και με την Εθνική μας), κάτι που πιστοποιεί την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται. Μάλιστα όλα τα γκολ του (δύο με Ατρόμητο, από ένα κόντρα σε Τσουκαρίτσκι, Λαμία) είναι από τα 12 μέτρα και κάτω, δηλαδή όχι απλά μέσα από το «κουτί» αλλά από θέση κλασικού «φουνταριστού».

Από ανάλογο σημείο προήλθαν οι 14 από τις αθροιστικά 16 «ερυθρόλευκες» τελικές του στη σεζόν (έχει και δύο μακρινά σουτ), όπου στις λεπτομέρειες δεν σκόραρε στο Φάληρο κόντρα σε Γκενκ, Πανσερραϊκό όπου απώλεσε από μία μεγάλη ευκαιρία, όπως και με την Τσουκαρίτσκι στη Σερβία, σε έναν αγώνα που εκείνος «έκανε» το 0-1. Συν τις άλλοις το εύρημα πως τα xG του είναι 2,66 και ήδη μετρά 4 δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Μάλιστα είναι ουσιαστικά «μέσα» σε πέντε και όχι τέσσερα τέρματα της ομάδας του, αφού το 1-0 του Ελ Κααμπί κόντρα στην Τσουκαρίτσκι στο «Γ. Καραϊσκάκης» μετά από μόλις 156 δευτερόλεπτα «δράσης» έγινε όταν ο τελευταίος πήρε το «ριμπάουντ» σε εξ' επαφής δική του κεφαλιά (δηλαδή πάλι ως κλασικό «9άρι») που απέκρουσε ο πορτιέρε Σαμούροβιτς.

Προσέξτε μία λεπτομέρεια. Στο 4-0 επί του Ατρόμητου και σε 61' που αγωνίστηκε δέχθηκε 7 πάσες στο ύψος του πέναλτι της αντίπαλης περιοχής, σε έναν αγώνα όπου εκ νέου «λειτούργησε» μέσα στο γήπεδο ως περιφερειακός επιθετικός.
...

Πάσες: 80/119
Ποσοστό ευστοχίας: 67,2%
Ο Μασούρας βέβαια παραμένει και ένας δημιουργικός ποδοσφαιριστής που δεν παραμελεί τα σχετικά του «καθήκοντα». Πασάρει ως τώρα με ποσοστά που αγγίζουν το 70% και για παράδειγμα σε 67' στη Σερβία το... κοντέρ του «έγραψε» 13/17.
..

Το ότι πλέον είναι (και) παίκτης άξονα αποτυπώνεται στο εύρημα των πεπραγμένων του κόντρα στη Λαμία, όπου «έφτιαξε» τρεις φάσεις για συμπαίκτες του. Εξ' αυτών μία ήταν από την κλασική του θέση, τα άκρα, η άλλη από το «10» και η έτερη από το «9».

Για παράδειγμα σε εκείνη του Ελ Αραμπί στο 68' υποδέχθηκε την μπάλα ως επιτελικός, διέσχισε αρκετά μέτρα στο τρανζίσιον και από τον άξονα «έκοψε» την κατάλληλη στιγμή στον Αλγερινό στράικερ που πλάσαρε από πλεονεκτική θέση αλλά απέκρουσε ο Κοσέλεφ.
...
..

Μέχρι στιγμής μεταφέρει σωστά τη δράση στην επίθεση των Πειραιωτών σε επίπεδα κοντά στο 60%, ενώ το ότι βρίσκεται στην «εξίσωση» του κομματιού της ανάπτυξης τους φαίνεται και στο εύρημα πως κατά μέσο όρο υποδέχεται μία πάσα κάθε περίπου 6' (78/471'), κάτι που είναι σημαντικό για μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός που διαθέτει πολλούς και καλούς δημιουργικούς παίκτες.

Ομως ο διεθνής διακρίνεται επίσης για το πάθος και την «μαχητικότητά», κάτι που του... επιτρέπει να βοηθά και ανασταλτικά. Παρότι επί χάρτου μεσοεπιθετικός κατά μέσο όρο βγαίνει «νικητής» στις 6 από 10 αμυντικές «μονομαχίες» που εμπλέκεται, χωρίς μάλιστα να είναι αριθμητικά λίγες. Για παράδειγμα στο 1-0 επί της Γκενκ και σε 83' που έπαιξε η αντίστοιχη επίδοσή του ήταν 9/13 (69%), σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.
..

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα