Τα δουλεμένα στην προπόνηση γκολ του Ολυμπιακού και οι διαφορές στις τελικές ανάλογα της δυσκολίας
Τι έχω προσέξει και μου αρέσει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο;
Βλέπουμε δουλεμένες στην προπόνηση φάσεις στα κόρνερ και στα φάουλ! Θα μου πείτε είναι μία λεπτομέρεια, όμως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, σε τέτοιο επίπεδο, τη διαφορά την κάνουν ακριβώς οι λεπτομέρειες. Και πραγματικά με χαροποιεί που ο Ολυμπιακός βάζει γκολ και γενικά απειλεί με στοχευμένο τρόπο στη διαδικασία των στατικών φάσεων. Και, κάπως έτσι, έχει ήδη βάλει τρία γκολ από κόρνερ και φάουλ…
Ένα με κεφαλιά ο Ελ Καάμπι (στο 3-1 με την Τσουκάριτσκι στο Καραϊσκάκη) σε εκτέλεση κόρνερ με συνδυασμό Μπιέλ-Φορτούνη και σέντρα του Φορτούνη.
Ένα με κεφαλιά ο Ρέτσος (στο 3-0 με την Τσουκάριτσκι στη Σερβία) σε εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη.
Ένα με σουτ ο Μασούρας (στο 4-0 με τη Λαμία στο Καραϊσκάκη) σε εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη .
Κεντρικό πρόσωπο όπως βλέπουμε στις εκτελέσεις των «στημένων» είναι ο Φορτούνης, λογικά. Με τον Έλληνα άσο άλλοτε να εκτελεί γρήγορα ένα φάουλ πιάνοντας στον ύπνο την αντίπαλη άμυνα, άλλοτε να στοχεύει κάποιον συγκεκριμένο συμπαίκτη του (ιδίως τον Ρέτσο, που έχει το καλύτερο επιτόπιο άλμα) κι άλλοτε να κάνει κομπίνες, συνήθως με τον Μπιέλ η, με κάποιον άλλο «ερυθρόλευκο». Οι πιο παρατηρητικοί, θα έχουν προσέξει αυτές τις κομπίνες, που καταλήγουν είτε σε κάποιο σουτ του Μπιέλ (η, του Φορτούνη, όταν εκτελεί το κόρνερ ο Μπιέλ) από τις πίσω γραμμές, είτε σε κάποια σέντρα του Μπιέλ, παίρνοντας την πάσα του Φορτούνη, κυρίως προς το δεύτερο δοκάρι. Και κάποιες φορές για λίγο δεν μπήκαν κι άλλα γκολ από τέτοιες κομπίνες.
Τι θα πρέπει να βελτιώσει στο παιχνίδι του ο Ολυμπιακός; Το επίπεδο ευστοχίας του, κατά πρώτον με το να βρίσκουν εστία οι τελικές του και κατά δεύτερον και σπουδαιότερο να βρίσκουν δίκτυα. Διότι, ο αριθμός των τελικών του είναι πολύ υψηλός, όμως πολύ λίγες από αυτές φτάνουν στις αντίπαλες εστίες.
Στα πέντε τελευταία παιχνίδια του (δύο με Τσουκάριτσκι και τρία με Πανσερραϊκό, Ατρόμητο και Λαμία) ο Ολυμπιακός είχε 111 τελικές!!! Εντός εστίας, όμως, πήγαν μόνο οι 39. Αν θέλουμε να το δούμε από μέσους όρους, η ομάδα του Μαρτίνεθ κάνει 22 τελικές ανά ματς, αλλά εντός εστίας είναι μόνο οι 8. Υπό αυτήν την έννοια, πάντως, έχοντας βάλει 16 γκολ σε αυτά τα πέντε παιχνίδια, η αποτελεσματικότητα της δεν είναι κακή, καθώς από τις οκτώ τελικές που καταλήγουν εντός εστίας ανά ματς, γίνονται γκολ πάνω από τις πέντε. Άρα, κατ΄ επέκταση μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο δείκτης σκοραρίσματος του Ολυμπιακού μπορεί να αυξηθεί, όταν περισσότερες τελικές «βρίσκουν» εστία…
Σημαντικό και ότι σε αυτά τα πέντε παιχνίδια του ο Ολυμπιακός δέχθηκε, από την άλλη πλευρά, λιγοστές τελικές: μόλις 23, εκ των οποίων εντός εστίας του Πασχαλάκη μόνο εφτά. Κατά μέσο όρο, πέντε τελικές ανά ματς και μόλις 1,5 εντός εστίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, λογικό είναι να έχει φάει η ομάδα μόλις ένα γκολ.
Κι ενώ ο μέσος όρος των πέντε τελευταίων αγώνων του Ολυμπιακού είναι 22-8 τελικές υπέρ του (8 εντός εστίας) και 5-1,5 τελικές εις βάρος του (1,5 εντός εστίας), τα νούμερα ήταν πολύ διαφορετικά στα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν, που ήταν και τα πλέον δύσκολα μέχρι τώρα, εκείνα με την Γκενκ. Οι «ερυθρόλευκοι» στα δύο ματς κόντρα στους Βέλγους είχαν 20 τελικές υπέρ τους, εκ των οποίων οι 10 εντός εστίας και 18 τελικές εις βάρος τους, εκ των οποίων οι τέσσερις εντός εστίας. Άρα, ο μέσος όρος ήταν 10-5 τελικές υπέρ τους (5 εντός εστίας) και 9-4 τελικές εις βάρος τους (4 εντός εστίας). Υπό αυτές τις συνθήκες, λογικά πέτυχαν δύο γκολ και καλό ήταν που δεν έφαγαν πάνω από ένα.
Επισημαίνω τη μεγάλη διαφορά στις τελικές ανάμεσα στα δύο παιχνίδια με την Γκενκ (10-5 και 9-4) και στα πέντε, πιο εύκολα, που ακολούθησαν (22-8 και 5-1,5) ακριβώς γιατί πλέον μπροστά του ο Ολυμπιακός έχει πιο δύσκολες υποχρεώσεις, αρχής γενομένης από τους δύο αγώνες με την ΑΕΚ και την Φράιμπουργκ. Συνεπώς η ομάδα του Μαρτίνεθ πρέπει να βελτιώσει τα νούμερα που είχε κόντρα στην Γκενκ.
Η, τέλος πάντων να είναι το ίδιο αποτελεσματική επιθετικά κι αμυντικά…
Άσχετο: Δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς η καριέρα του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ στη Ρωσία, καθώς στα τέσσερα παιχνίδια (σερί αγωνιστικές) που έχει παίξει η Σπαρτάκ Μόσχας έχει τρεις ήττες και ένα 0-0, ο δε ο ίδιος ο Mολδαβός έχει μέτρια απόδοση.
Σε τέτοιο βαθμό, που ο Ρώσος παλιός διεθνής άσος, Ιγκόρ Τίτοφ, σχολίασε δημόσια ότι, «σήμερα να έπαιζε ο Ζιρκόφ, χειρότερος δεν θα ήταν…Αυτή είναι η εντύπωση μου…Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ρέαμπτσιουκ είναι καλύτερος από τον Κλάσεν, ένα συμβατικό αριστερό μπακ…Βέβαια, ο χρόνος θα δείξει. Ελπίζω ο τύπος να προχωρήσει, να διαψεύσει τους ισχυρισμούς μου και σύντομα να δούμε έναν εντελώς διαφορετικό παίκτη…».
Λεπτομέρεια. Ο Ζιρκόφ, πρώην διεθνής αριστερός μπακ, είναι πλέον 40 ετών και το καλοκαίρι του 2022 σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ο δε Κλάσεν είναι ένας Ρώσος, μέτριος αριστερός μπακ.
Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Ολυμπιακός μπορεί να εξάντλησε το δικαίωμα που έχει να δανείζεται παίκτες (εφτά), αλλά δεν εξάντλησε το δικαίωμα που έχει να δανείζει παίκτες. Όπερ σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να δώσει και με τη φόρμουλα του δανεισμού κάποιους από αυτούς στους οποίους ψάχνει να βρει ομάδα, καθώς είναι εκτός πλάνων-βλέπε Σισέ, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Φαντιγκά, Χασάν.
Παρεμπιπτόντως, ο Κούντε πήγε στον Ατρόμητο με ετήσιο δανεισμό χωρίς να επεκτείνει το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού λήγει το καλοκαίρι του 2024. Όπερ σημαίνει ότι σε 12 μήνες ο Καμερουνέζος θα είναι ελεύθερος. Εκτός κι αν μεσούσης της σεζόν βρεθεί μία ομάδα και τον αγοράσει το Γενάρη, κάτι που κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.
Και κάτι τελευταίο: Και να λύσει τώρα το συμβόλαιο του ο Λημνιός με την Κολωνία και να υπογράψει με τον Παναθηναϊκό, που λένε, δικαίωμα να παίξει θα έχει από 1η Γενάρη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.