ΠΑΟΚ: Δείξε μου τους χαφ σου…

ΠΑΟΚ: Δείξε μου τους χαφ σου…

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Δείξε μου τους χαφ σου…

bet365

O Σταύρος Σουντουλίδης καταπιάνεται με την κουβέντα που άνοιξε πέριξ του ΠΑΟΚ για τους χαφ του, μετά και την ταυτόχρονη παρουσία για πρώτη φορά του διδύμου Μεϊτε - Οζντόεφ στο ισόπαλο 0-0 με τον Άρη.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο χώρος του κέντρου χαρακτηρίζεται, ενδεχομένως και να είναι, νευραλγικός η θέση του «6» ή του «8», πολλές φορές έρχεται για να λύσει τα χέρια κάθε φύσης (κανονικών ή και της εξέδρας) προπονητών.

«Δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω τι ομάδα έχεις». Κλισέ; Ίσως. γνωστή ποδοσφαιρική ρήση άγνωστού «πατρός». Αντικατοπτρίζεται, όμως, σε μεγάλο βαθμό στο χορτάρι. Ειδικά, όταν μιλάμε για ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, με παραστάσεις και προσωπικότητα, όπως επιμένει να λέει ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Όλο το καλοκαίρι ο προπονητής του ΠΑΟΚ μιλούσε για την έλλειψη προσωπικότητας και ήθελε να προσθέσει στον άξονα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έλειπαν από την περσινή ομάδα και στο τέλος αποδείχτηκε πως ήταν απαραίτητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλοκαίρι ο «Δικέφαλος» είδε να αποχωρεί από το ρόστερ του ο Ντάγκλας Αουγκούστο, ένας παίκτης εργάτης, με πολύ καλά τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αριστεροπόδαρος γαρ.

Εστω και με σημαντική καθυστέρηση οι «ασπρόμαυροι» δημιούργησαν ένα αξιόλογο παζλ ποδοσφαιριστών στη μεσαία γραμμή, σε μία σύμπραξη χαρακτηριστικών, που δίνει στον Ρουμάνο τεχνικό τη δυνατότητα να εμφανίσει στο τερέν διαφορετικά σχήματα και δίδυμα. Ένα από τα (νέα) σχήματα ήταν το δίδυμο Οζντόεφ – Μεϊτέ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τοπικό ντέρμπι με τον Άρη.

 

Ο ΠΑΟΚ που δούλεψε στο διάστημα της διακοπής και όλη την εβδομάδα πριν απ΄το ματς ο προπονητής «εμφανίστηκε» πάνω στο τερέν της Τούμπας στα πρώτα 20 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ήταν ο γνωστός ΠΑΟΚ. Μια ομάδα που πίεσε, έκλεψε, μπήκε μόνο από τα άκρα στη μεγάλη περιοχή και τελείωσε μια από τις φάσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Τι είδαμε μέχρι τώρα

Σβαμπ-Τσιγγάρας

Το δυνατό σημείο του ΠΑΟΚ, ειδικά στα προκριματικά του UEFA Conference League, ήταν η κατοχή μπάλας, με στόχο να απορροφήσει τους κραδασμούς της πίεσης κι ύστερα, άμα βρει (που συνήθως την έβρισκε…) την ευκαιρία, να κτυπήσει στην κόντρα, με την ικανότητα, μάλιστα, των χαφ, όχι μόνο να ανακόπτουν, αλλά να μεταφέρουν γρήγορα κι απλά το παιχνίδι προς τους επιθετικούς. Κάπως έτσι βάδισε στον ασφαλή δρόμο προς τους ομίλους, προς την ηρεμία, προς τα πάνω-κάτω επτά εκατομμύρια ευρώ. Ο άλλος ήταν ο δρόμος της περιπέτειας. Του θρίλερ. Τον απέφυγε…

Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα ακολούθησε τη μοναδική, στις συνθήκες, επιλογή. Να εντείνεις την πίεση, να προσεύχεσαι ότι δεν θα την πάθεις ανοικτός (δίχως ανασταλτικούς) στην κόντρα, να περιμένεις τις στιγμές. Τις βρήκε δείχνοντας μια τακτική ωριμότητα, έστω κι αν κάποια στιγμή χρειάστηκε να κάνει τον σταυρό του, μη τυχόν πάθουν τίποτα ο Τσιγγάρας με τον Σβαμπ. Οι δυο τους «κουβάλησαν» την ομάδα στα προκριματικά του καλοκαιριού κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν η κουβέντα πάει στους χαφ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τη μέρα που έγινε προπονητής παίζει «4-2-3-1» ή «4-3-3», που σε φάση άμυνας γίνεται «4-4-2». Όλοι το ξέρουν, το βλέπουν, δεν το αλλάζει με τίποτα, αυτό που καλείται να κάνει τώρα, είναι να πιστέψει στα χαρακτηριστικά των παικτών, που θα κουμπώσουν ο ένας δίπλα στον άλλον και θα αποτελούν τους εσωτερικούς μέσους. Είτε, αυτοί είναι με ένα αμυντικό χαφ (κόφτη), είτε με δύο «οκτάρια». Δόξα τω Θεό, επιλογές υπάρχουν, το ζητούμενο είναι να μπορέσει να βρει την κατάλληλη χημεία. Ο Ρουμάνος καλείται να «παντρέψει» πέντε (Τσιγγάρας, Σβαμπ, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Μάρκος Αντόνιο) χαφ συν ένα, που έχει περάσει περισσότερο χρόνο στους πάγκους των φυσιοθεραπευτών παρά στο γήπεδο (Φιλίπε Σοάρες) με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αφήστε, που οι τρεις από τους έξι έχουν συμβόλαια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ…

Οι «νέοι» που ήρθαν να κάνουν τη διαφορά

Ο Σουαλιχό Μεϊτέ

Ο Σουαλιχό Μεϊτέ είναι η πλέον στοχευμένη κίνηση του ΠΑΟΚ. Στην περίπτωση του όλοι έλεγαν: είναι ο χαφ του μέλλοντος, είναι το πρωτότυπο αυτού που θέλει να δει ο οπαδός στη μεσαία γραμμή, τον βλέπεις αθλητικά ανώτερο παντού, την προσωπικότητα ενός σπουδαίου παίκτη, επαρκή τεχνική, τρομερές φυσικές δυνατότητες. Πέρσι με την Κρεμονέζε κατέγραψε 35 συμμετοχές, ενώ συνολικά στη καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 322 αγώνες σκοράροντας 8 φορές και δίνοντας 14 ασίστ.

Τι περιμένει από εκείνον ο Λουτσέσκου; Να... πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο για να το κάνει, τα πρώτα δείγματα γραφής ασφαλώς και δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ποιότητάς του.

Στο ντεμπούτο του απέναντι στον ΟΦΗ είχε πολύ μικρή συμμετοχή στα 36 λεπτά που αγωνίστηκε, όμως στο ντέρμπι με τον Άρη ξεκίνησε βασικός μένοντας και στα 104 λεπτά πάνω στο χορτάρι. Κάποια στιγμή, λογικό, οι δυνάμεις τον εγκατέλειψαν, για να προκύψουν τα 3/9 λάθη στο δικό του μισό, με την πλατφόρμα του wyscout.com να καταγράφει για τον Γάλλο μέσο:

  • 54/68 επιτυχημένες ενέργειες - επαφές (79%)
  • 1/1 on target τελική προσπάθεια (100%)
  • 38/42 επιτυχημένες πάσες (90%)
  • 1/1 βαθιές μπαλιές (100%)
  • 3/3 ντρίμπλες (100%)
  • 13/21 προσωπικές μονομαχίες (62%)
  • 2/2 εναέριες μονομαχίες (100%)
  • 9/14 ανακτήσεις στο μισό του αντιπάλου

Ο Μαγκομέντ Οζντόεφ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέμενε πολύ αυτό το καλοκαίρι για τον Μάγκομεντ Οζντόεφ. Του θυμίζει σε πολλά χαρακτηριστικά τον Χοσέ Μαουρίσιο. Είναι το «οκταροδεκάρι». που πάντα αρέσκεται να έχει στο ρόστερ. Παίκτης, που απ' την πρώτη μέρα έδειξε πως του αρέσει να κατευθύνει και να οργανώνει τον άξονα.
Μετράει 4/4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και εναντίον του Άρη έμεινε για 75 λεπτά στο χορτάρι καταγράφοντας:

  • 35/41 επιτυχημένες ενέργειες - επαφές (85%)
  • 29/31 πάσες (94%)
  • 1/1 επιτυχημένες ντρίμπλες
  • 6/7 κερδισμένες μονομαχίες (85%)
  • 4/8 ανακτήσεις της μπάλας στο μισό του αντιπάλου

Ο Μάρκος Αντόνιο

Τέλος υπάρχει και ο Μάρκος Αντόνιο που ο ΠΑΟΚ έφερε στην Τούμπα, δανεικό από τη Λάτσιο. Ο Βραζιλιάνος ανεβάζει ρυθμούς, θέλοντας να αφήσει πίσω τον μυϊκό τραυματισμό με τον οποίο ήρθε στη Θεσσαλονίκη και ο Λουτσέσκου ξέρει ότι θα μπορεί να τον υπολογίζει για τα καλά, μετά το ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Ελσίνκι.

Σοβαρός, πειθαρχημένος, πλέι μέικερ που μπορεί να παίξει ως αμυντικός μέσος ή επιθετικός μέσος αν χρειαστεί, ένα τέλειο προφίλ ειδικά από την άποψη της εμπειρίας παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το μεγάλο προσόν είναι ο τρόπος που καταφέρνει στο δικό του μισό, να τραβάει την πίεση και να τη βγάζει από πάνω του.

Τι έχουν «γράψει» έως τώρα οι «παλιοί»

Ο Χάρης Τσιγγάρας

Ο Χάρης Τσιγγάρας, μετά από ένα «τετ α τετ» με τον Λουτσέσκου στην Ολλανδία, μοιάζει… άλλος παίκτης. Ο 23χρονος κέρδισε ξανά την εμπιστοσύνη του προπονητή του, έγινε ένα από τα μεγάλα στηρίγματά του στην πορεία μέχρι τους ομίλους και με την αυταπάρνηση που έδειξε, φτάνοντας στο σημείο να παίξει με σπασμένα πλευρά, επανατοποθέτησε το όνομά του στην εξίσωση των χαφ.

Έχουμε να τον δούμε στο χορτάρι από το δεύτερο παιχνίδι με τους Χαρτς και μέχρι τώρα τα νούμερα που έχει καταγράψει είναι τα εξής:

  • 74,9% επιτυχημένες ενέργειες – επαφές
  • 0,05 X-Goals
  • 89,8% ολοκληρωμένες πάσες
  • 55,7% μακρινές μεταβιβάσεις
  • 58,6% ντρίμπλες
  • 52,5% κερδισμένες μονομαχίες
  • 50,3% εναέριες μονομαχίες
  • 3,94 υποδοχές της μπάλας
  • 35.6% λάθη στο δικό του μισό
  • 45% ανακτήσεις της μπάλας στο μισό του αντιπάλου

Ο Στέφαν Σβαμπ

Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι ο Στέφαν Σβαμπ βρέθηκε πολύ κοντά στον ποδοσφαιρικό επαναπατρισμό του και στη Ραπίντ Βιέννης, ωστόσο όσα έγιναν εκείνο το διάστημα με τους χαφ στον ΠΑΟΚ δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο σκέψης παραχώρησής του. Ο Αυστριακός μαζί με τον Τσιγγάρα ήταν αυτοί που τράβηξαν το… κουπί στα προκριματικά της Ευρώπης, με τις προσθήκες που έγιναν αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στο ρόλο που έχει φτιάξει για εκείνον ο Λουτσέσκου.

Απόδειξη; Τα 29 λεπτά συμμετοχής στο ματς με τον Άρη, όπου αγωνίστηκε ως αλλαγή, προλαβαίνοντας να έχει 12/14 επιτυχημένες πάσες, 2/3 μακρινές μεταβιβάσεις, 2/7 μονομαχίες, 2/2 εναέριες μονομαχίες, 1/3 λάθη στο δικό του μισό, 1/3 ανακτήσεις της μπάλας στο μισό του αντιπάλου. Συνολικά μέχρι τώρα τα νούμερα του Αυστριακού μέσου είναι τα εξής:

  • 72,8% επιτυχημένες ενέργειες – επαφές
  • 0,33 X-Goals
  • 66,7% on target τελικές προσπάθειες
  • 85,1% ολοκληρωμένες πάσες
  • 62,5% μακρινές μεταβιβάσεις
  • 60% ντρίμπλες
  • 51,8% κερδισμένες μονομαχίες
  • 61,4% εναέριες μονομαχίες
  • 3,7 υποδοχές της μπάλας
  • 32.3% λάθη στο δικό του μισό
  • 40,8% ανακτήσεις της μπάλας στο μισό του αντιπάλου
@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.