Wyscout Analysis: Πέρεθ vs Γιόνσον, κάτι παραπάνω από απλά χαφ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Wyscout Analysis: Πέρεθ vs Γιόνσον, κάτι παραπάνω από απλά χαφ (vids)

bet365

Στο μεγάλο ντέρμπι της Λεωφόρου μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ πολλά θα κριθούν από την «μάχη» του άξονα όπου δεσπόζει η παρουσία των Ρούμπεν Πέρεθ και Γενς Γιόνσον.

Τα «καλά» του θα φορέσει απόψε (25/9) το «Απόστολος Νικολαϊδης» όπου σε λίγες ώρες θα φιλοξενήσει το ντέρμπι της αγωνιστικής. Παναθηναϊκός εναντίον ΑΕΚ λοιπόν, σε ένα ματς όπου θα συγκρουστούν οι θριαμβευτές του Europa League αφού μερικές ημέρες πριν οι «πράσινοι» επικράτησαν 2-0 της Βιγιαρεάλ και οι «κιτρινόμαυροι» 3-2 της Μπράιτον.

Πρόκειται για ένα τεράστιο παιχνίδι μεταξύ δύο μεγάλων clubs που διαθέτουν ομαδική και ατομική ποιότητα. Στην μπάλα διαχρονικά οι προβολείς πέφτουν σε όσους ως επί το πλείστων σκοράρουν ή δημιουργούν, αλλά στο γήπεδο θα παραταχθούν 22 ποδοσφαιριστές, από 11 εκατέρωθεν, όπου ανάμεσά τους βρίσκονται και εκείνοι που κάνουν την θεωρητικά αθόρυβη δουλειά, την οποία ίσως και να αντιλαμβάνονται περισσότερο από όλους οι προπονητές τους.

Ρούμπεν Πέρεθ και Γενς Γιόνσον θα συγκροτήσουν στον άξονα ένα άκρως αμφίρροπο ζευγάρι, αφού πρόκειται για τις αντίστοιχες «κολόνες» των συλλόγων τους στον νευραλγικό τομέα της «ραχοκοκαλιάς» και μέσω του Wyscout αποτυπώνεται, σε μεγάλο βαθμό, το μέγεθος της ποικίλης προσφοράς τους.

Δεν σκοράρουν, τουλάχιστον συχνά, δεν κάνουν τη φαντεζί ενέργεια αλλά είναι τόσο μα τόσο πολύτιμοι.

Ρούμπεν Πέρεθ
Αγώνες: 9
Λεπτά: 803'

Ηταν καλοκαίρι του 2021 όταν ο Ισπανός χαφ έφτασε στα μέρη μας και πλέον «τρέχει» την 3η του σεζόν στον Παναθηναϊκό. Από την πρώτη στιγμή αναγορεύτηκε σε βασικότατο «γρανάζι» του και υπάρχουν στιγμές που δείχνει να βρίσκεται... παντού στον χώρο ευθύνης του που είναι η μεσαία γραμμή. Κάτι ανάλογο άλλωστε αποτυπώνεται στα πατήματά του μέσα στο γήπεδο, τα οποία και καλύπτουν όλο τον ευρύτερο χώρο του άξονα.
..


Ανασταλτικές «μονομαχίες»: 25/46
Ποσοστό επιτυχίας: 54,3%
Ο 34χρονος είναι ένας από τους «εγγυητές» της ορθής αμυντικής λειτουργίας του «τριφυλλιού» και βγαίνει νικητής σε περισσότερες από τις μισές αντίστοιχες «μονομαχίες» που εμπλέκεται.

Η σχετική του επίδοση ξεπερνά το 50% και επειδή κινείται σε ελεύθερο ρόλο στη μεσαία γραμμή, τις βλέπουμε σε πολλά σημεία του γηπέδου. Μάλιστα στα λεγόμενα «μεγάλα» ματς παρουσιάζει ακόμη καλύτερο ποσοστό, κάτι που «εξηγεί» και την πολύ καλή εκτός των συνόρων παρουσία του Παναθηναϊκού.

Για παράδειγμα κόντρα στη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο «έχασε» μόνο δύο από τις επτά που «πρωταγωνίστησε» και παράλληλα υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που όμως είναι πάρα πολύ σημαντική.
..

Δείτε που βρίσκονται τα Χ που αντιστοιχούν σε όσες επί χάρτου «ηττήθηκε» και σε αμφότερες των περιπτώσεων ήταν στο κέντρο και σε τρανζίσιον των αντιπάλων του. Στη μία (την αριστερά) κάλυψε σωστά και ναι μεν δεν πήρε την κατοχή αλλά «ανάγκασε» τον αντίπαλό του να... κόψει και να κάνει στροφή 180 μοιρών γύρω από τον άξονά του ώστε να καλύψει την μπάλα, κάτι που έδωσε χρόνο στους συμπαίκτες του να επιστρέψουν, ενώ στην άλλη (τη δεξιά) υπέπεσε σε ένα έξυπνο φάουλ που σταμάτησε τη δράση. Ετσι μπορεί να τις «έχασε», αλλά στην ουσία έκανε ξανά τη δουλεία του πάρα πολύ σωστά!

Ο Πέρεθ ελέω ικανότητας/ποιότητας μπορεί να λειτουργήσει από τρίτος στόπερ αλλά και σαν πρώτη ζώνη της «πράσινης» άμυνας στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Δύναται να ανταποκριθεί και στους δύο ρόλους και να αποτελέσει τον «κυματοθραύστη» απέναντι στον οποιοδήποτε αντίπαλο θελήσει να παίξει κάθετα ή να «γεμίσει» στα καρέ του Μπρινιόλι.

Στην «γλυκεία» ήττα της Μασσαλίας όπου ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στα πέναλτι προχώρησε σε επτά αντίστοιχα «stop» εκ των οποίων τα πέντε ήταν εντός της περιοχής του και μόνο ένα αφορούσε στατικό.
..

Αντίθετα σε εκείνη της Πορτογαλίας από την Μπράγκα έκανε εννέα και τα πέντε ήταν τριγύρω από το ημικύκλιο. Η σχετική του ικανότητα του προσφέρει πολύτιμες λύσεις στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
..

Ακόμη ένα εύρημα πως μπορεί να «υπηρετήσει» και ενδεχόμενη πίεση ψηλά είναι τα σημεία όπου επιχείρησε στο Βελοντρόμ να ανακτήσει την κατοχή για το «τριφύλλι». Συνολικά το «έψαξε» 17 φορές που «απλώνονται» από τη μικρή του περιοχή ως το επιθετικό τρίτο των «πράσινων».
..

Προσέξτε μάλιστα και τα αντίστοιχα πατήματά του σε αυτόν τον αγώνα, όπου πολλάκις βρέθηκε αρκετά πάνω από τη σέντρα.
..


Μεταβιβάσεις: 412/459
Ποσοστό επιτυχίας: 89,8%
Ο 34χρονος είναι από τους πιο «σίγουρους» παίκτες σε επίπεδο ευστοχίας, κάτι που έχει διπλή ανάγνωση. Και πάει safe άρα ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο λάθους σε έναν άκρως κομβικό χώρο που είναι εκείνος της μεσαίας γραμμής (αν χαθεί εκεί η κατοχή αυξάνονται οι πιθανότητες να σε βρει ανοργάνωτο ο αντίπαλος) και παράλληλα βοηθά στο build up.

Κατά μέσο όρο «πουλάει» μία μπάλα κάθε 17' που αγωνίζεται, δηλαδή περίπου πέντε στα «γεμάτα» ματς που παίζει από την αρχή ως το τέλος. Πρόκειται για πάρα πολύ μικρό αριθμό.

Και επειδή όσο ποιοτικότερος είναι ο αντίπαλος και αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, τόσο περισσότερο αναδυκνείεται η συγκεκριμένη πτυχή της ποιότητάς που τον διακρίνει και στα δύο παιχνίδια με την Μαρσέιγ είχε ποσοστό ευστοχίας μεγαλύτερο του 90% (92% στην Ελλάδα, 91% στη Γαλλία!).

..
Οι πάσες του Πέρεθ με τη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο.
..

Οι πάσες του Πέρεθ με τη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ.

Από τα παραπάνω δύο γραφήματα φαίνεται πως μπορεί να παίξει και κοντά αλλά και μακρινά, απλώνοντας την «πράσινη» ανάπτυξη. «Πιστεύει» στα πόδια του και δικαίως, αφού σε πολλούς αγώνες ήταν κομβικός ώστε να «σπάει» την μπάλα στα άκρα.

Στο ΟΑΚΑ με την Μπράγκα για παράδειγμα το επιχείρησε επτά φορές και στις έξι βρήκε φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος, ενώ στη μία που δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός διατήρησε την κατοχή καθώς πήρε πλάγιο. Ξέρει (και) μπάλα, κάτι που είναι κοινά αποδεκτό.
..

Για την ιστορία μάλιστα στην Πορτογαλία με ένα «γλυκό» του γέμισμα ο Μάγκνουσον «φλέρταρε» με το γκολ, μόλις στο 2' της αναμέτρησης. Δεν είναι τυχαίο πως μεταφέρει σωστά τη δράση στο επιθετικό τρίτο σε ποσοστό 78,7%.


Γενς Γιόνσον
Αγώνες:8
Λεπτά: 578'
Ο Δανός συγκαταλέγεται και φέτος στις «κολόνες» του «κιτρινόμαυρου» άξονα και ξεκίνησε βασικός στα έξι από τα οκτώ μέχρι στιγμής επίσημα ματς του club. Τόσο ως μόνο «εξάρι» σε 4-1-4-1, αλλά και με «παρτενέρ» σε 4-2-3-1. Κινείται παντού μπροστά από τα στόπερ, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στα πατήματά του εντός των τεσσάρων γραμμών, αν και ο κύριος χρόνος ευθύνης του είναι προς τα δεξιά.
..


Ανασταλτικές «μονομαχίες»: 21/40
Ποσοστό επιτυχίας: 52,5%
Ελέω θέσης ο 30χρονος εμπλέκεται κατά μέσο όρο σε μία ατομική αμυντική διεκδίκηση κάθε 14', αφού υπήρχαν και ματς όπου η ΑΕΚ κρατούσε κατοχή σε υψηλότατα επίπεδα και έτσι δεν χρειάστηκε να «επέμβει» αρκετές φορές.

Στατιστικά κερδίζει περισσότερες από τις «μισές», όμως η αντίστοιχη σχετική του παρουσία και το πόσο καλός είναι σε αυτό το κομμάτι αποτυπώνεται από τις επιδόσεις του στα «μεγάλα» παιχνίδια. Για παράδειγμα στο 2-2 της Νέας Φιλαδέλφειας με την Ντιναμό είχε 3/3 και όλες οι σχετικές φάσεις ήταν στα όρια της μεγάλης περιοχής, ενώ κάτι ανάλογο έπραξε και στο Βέλγιο με την Αντβέρπ, όπου οι δύο ήταν περίπου στη σέντρα. Αυτόματα δείχνει ξεκάθαρα πως δεν είναι παίκτης που «εγκλωβίζεται».
..
Οι ανασταλτικές «μονομαχίες» του Γιόνσον με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
..
Οι ανασταλτικές «μονομαχίες» του Γιόνσον με την Ανβέρπ,


Εναέριες διεκδικήσεις: 14/24
Ποσοστό επιτυχίας: 58,3%
Με ύψος 1.82 ο Δανός προσφέρει λύσεις και σε δύο κομβικά σκέλη του παιχνιδιού της Ενωσης. Αρχικά στην πρώτη μπάλα, καθώς κερδίζει πολλές και ύστερα στα στατικά, όπου και «καθαρίζει» ανασταλτικά επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τα «κιτρινόμαυρα» καρέ, αλλά και απειλεί στα αντίστοιχα υπέρ της ομάδας.

Με ποσοστό επιτυχίας 58,3% για τις εναέριες διεκδικήσεις που εμπλέκεται, φαίνεται πως είναι κομβικός (και) σε αυτό το κομμάτι, ενώ από αέρος σημείωσε το μοναδικό μέχρι στιγμής γκολ του στη σεζόν, στο 3-2 του Πανθεσσαλικού όπου και σκόραρε στο 32'.

Σε αυτό το παιχνίδι μάλιστα κατέγραψε το απόλυτο (5χ5) στον συγκεκριμένο τομέα.
...

Την ίδια στιγμή λόγω της παρουσίας του ως «ζώνη» άμυνας μπροστά από την «κιτρινόμαυρη» τετράδα καλείται πολλάκις να παίξει ρόλο «κυματοθραύστη» σε ενδεχόμενη κάθετη αντίπαλη ανάπτυξη ή και να βοηθήσει, όπως σταθήκαμε παραπάνω, στις στημένες φάσεις.

Ηδη στη σεζόν «μετράει» 28 αντίστοιχες σωστές ανασταλτικές ενέργειες και για παράδειγμα στο Αμεξ έβγαλε τέσσερις, εκ των οποίων οι τρεις ήταν στα περίπου 25 μέτρα από την εστία του Στάνκοβιτς, όπου και ανέκοψε υποσχόμενες επιθέσεις της Μπράιτον.
..

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να «υπηρετήσει» με ανάλογη επιτυχία το πρέσινγκ ψηλά που πολλάκις «υιοθετεί» ο Ματίας Αλμέιδα, όπως και φαίνεται στο που έγιναν οι τρεις από τις αντίστοιχες πέντε πετυχημένες αντίστοιχες ενέργειές του στο Μάξιμιρ.
..

Το ότι μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως και ψηλά, να το πούμε έτσι απλά, φάνηκε και στο 1-1 της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό όπου η Ενωση ανέβασε τις γραμμές της και κυρίως στο δεύτερο μισό «εγκαταστάθηκε» στο μισό των αντιπάλων της. Εκεί από τα πατήματά του στο γήπεδο «φωνάζει» πως έβγαλε μεγάλο μέρος του αγώνα έξω από την αντίπαλη μεγάλη περιοχή.
..

Μάλιστα από το 60' και μετά βρήκε τέσσερις τελικές από θέση φορ (!) χωρίς να είναι σε στατικές φάσεις και μάλιστα τα xG του στο ματς ήταν 0,98, αλλά... έπεσε πάνω στον πορτιέρε Χόβαν που έβγαλε τις τρεις.
..

Μεταβιβάσεις: 249/292
Ποσοστό ευστοχίας: 85,6%
Δείχνει «κρύο αίμα», πηγαίνει ως επί το πλείστων στα σίγουρα και μάλιστα πασάρει με ποσοστό ευστοχίας που ξεπερνά το 85%. Σε απόλυτους αριθμούς «πουλά» μία μπάλα κάθε 13,5' λεπτά που παίζει, δηλαδή «σκάρτες» τέσσερις σε κάθε γεμάτο του ημίχρονο. Μάλιστα υπάρχουν αγώνες που οι μεταβιβάσεις του αποκτούν χειρουργική «ακρίβεια», όπως για παράδειγμα στο 2-2 με την Ντιναμό που φλέρταρε με το απόλυτο (43/46).
..

Μπορεί να πάει safe αλλά και να ψάξει την μακρινή μπαλιά όπως για παράδειγμα το έκανε στο 1-1 με τον Πανσερραϊκό όπου και το κοντέρ του «έγραψε» 8/11.
..

Επειδή ξέρει το τόπι βοηθά αρκετά και στο δημιουργικό σκέλος και δεν είναι τυχαίο πως μεταφέρει την δράση στην επίθεση με ποσοστό ευστοχίας κοντά στο 80% (78,9% για την ακρίβεια).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα