Παναθηναϊκός: Ο τραυματισμός του Μάγκνουσον «πλήγωσε» την ανάπτυξη του «τριφυλλιού»

Ο τραυματισμός του Μάγκνουσον «πλήγωσε» την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού

bet365

Η σημασία της απώλειας του Χόρντουρ Μάγκνουσον στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και τα προβλήματα που προκάλεσε στο πλάνο ανάπτυξης του Παναθηναϊκού.

Ο Χόρντουρ Μάγκνουσον ήταν ο μεγάλος άτυχος του χθεσινού αθηναϊκού ντέρμπι, αφού ο Ισλανδός στόπερ όχι μόνο τραυματίστηκε στα πρώτα λεπτά του αγώνα κι έχασε το παιχνίδι αυτό, αλλά με την ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη, θα χρειαστεί να μείνει παροπλισμένος για ακόμη έξι μήνες.

Οποιοσδήποτε τραυματισμός ποδοσφαιριστή τόσο νωρίς στο παιχνίδι θα ήταν ένα θέμα. Οι λόγοι είναι προφανείς και αφορούν την υγεία του ιδίου, την αλλαγή στα σχέδια του προπονητή και την «σπατάλη» μίας αλλαγής, αλλά και την ψυχολογία των συμπαικτών του, που βλέπουν έναν... δικό τους να τραυματίζεται σε μία ανύποπτη φάση και να αποχωρεί απαρηγόρητος από το παιχνίδι. Είναι πιθανό φυσικά εκείνοι να ήξεραν ότι τα πράγματα δεν ήταν και ιδιαίτερα καλά.

Η απώλεια του Μάγκνουσον όμως ήταν από κείνες που δεν μπορούσαν να καλυφθούν, απλά και μόνο γιατί πρόκειται για τον ικανότερο στόπερ που διαθέτει η ομάδα στο build-up των επιθέσεών της και έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο, στο πρωτάθλημα.

Ο 30χρονος Ισλανδός κεντρικός αμυντικός αποτελούσε το μεγάλο «όπλο» του Παναθηναϊκού στο «μανιασμένο» πρέσινγκ της ΑΕΚ τόσο για την επιδεξιότητα που έχει στο χειρισμό της μπάλας όσο για την ικανότητα που έχει στις μεταβιβάσεις, κοντινές και μακρινές.

 

Μην ξεχνάμε πως στα περσινά παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν λίγες οι φορές, που όταν υπήρχαν διαστήματα στο παιχνίδι που οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να σπάσουν το πρέσινγκ της «Ένωσης» για να ανεβάσουν ορθολογικά την μπάλα και χρησιμοποιούσαν έτσι τις μεγάλες μπαλιές του Ισλανδού για να βρουν τα κενά που δημιουργούνταν στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ από την πίεση που έκαναν ψηλά οι παίκτες της.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περσινό ντέρμπι μεταξύ των δύο στην Λεωφόρο για τα Play-offs με την ΑΕΚ να είναι καλύτερη σε κείνο το παιχνίδι και τον Παναθηναϊκο να δυσκολεύεται να ανεβάσει την μπάλα ορθολογικά και να διατηρήσει την κατοχή.

Ο Μάγκνουσον στο ματς αυτό είχε 29/38 πάσες με ποσοστό επιτυχίας 76%, που ναι μεν δεν είναι μεγάλο για στόπερ, αλλά είναι ματς ειδικών συνθηκών λόγω του τρόπου που αγωνίζεται η «Ένωση». Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτό, αφού ο Ισλανδός είχε 8/9 μακρινές μεταβιβάσεις, αγγίζοντας ποσοστό επιτυχίας 89% (!!).

Ως τέτοιες το WyScout, η κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, υπολογίζει τις συρτές πάσες που η μπάλα διανύει απόσταση που ξεπερνά τα 45 μέτρα ή τις ψηλές κατά τις οποίες εκείνη διανύει απόσταση μεγαλύτερο από 25 μέτρα. Οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα πόσο δύσκολο μοιάζει να φτάσει κάποιος σε τέτοια νούμερα επιτυχημένων μακρινών μεταβιβάσεων, και ειδικά σ' ένα τέτοιο παιχνίδι, κι όμως ο Ισλανδός το κατάφερε.

Αλλά και την μεγαλύτερη εικόνα αν κοιτάξει κανείς φέτος μπορεί να παρατηρήσει τα έξης. Από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς του Παναθηναϊκού, γιατί για τον Πάλμερ-Μπράουν των 99 λεπτών δεν μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη άποψη, ο Μάγκνουσον είναι εκείνος που έχει τα καλύτερα νούμερα στις μεταβιβάσεις, ειδικά στον τομέα των μακρινών.

Αναλυτικά τα νούμερα των κεντρικών αμυντικών του Παναθηναϊκού στις μεταβιβάσεις:

ΟνοματεπώνυμοΠάσεςΠοσοστό επιτυχίαςΜακρινές μεταβιβάσειςΠοσοστό ΕπιτυχίαςΣυμμετοχέςΑγωνιστικός χρόνος
Μάγκνουσον53,9688%9,455,2%10919'
Σένκεφελντ50,9692%2,3560%7574'
Γεντβάι43,7786,6%643,2%7660'
Πάλμερ-Μπράουν38,0788%3,6350,7%--

*Στον Πάλμερ-Μπράουν έχουμε βάλει απλώς ενδεικτικά τους μέσους όρους της καριέρας του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάγκνουσον έχοντας παίξει τα περισσότερα λεπτά απ' όλους, και με σημαντική διαφορά, αφού έχει 259 περισσότερα από τον Γεντβάι και 345 από τον Σένκεφελντ, έχει τις περισσότερες πάσες ανά αγώνα. Ο Ισλανδός δίνει 53,96 πάσες σε κάθε ματς, δηλαδή τρεις περισσότερες από τον Σένκεφελντ και 6,19 από τον Γεντβάι. Το ποσοστό επιτυχίας αυτών είναι 88% δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από του Γεντβάι (86,6%) και μικρότερο από τον Σένκεφελντ (92%). Αυτό όμως έχει εξήγηση. Οφείλεται τόσο στον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής του Μάγκνουσον όσο και στο γεγονός πως συνήθως είναι αυτός που προσπαθεί με τις πάσες τους να πάει την μπάλα μπροστά, κάτι που σημαίνει πως επιχειρεί πάσες με μεγαλύτερο ρίσκο και άρα λογικό ως ένα βαθμό το ποσοστό του να είναι επηρεασμένο.

Στον τομέα των μακρινών μεταβιβάσεων τώρα, η διαφορά είναι χαοτική. Κανένας από τους άλλους στόπερ δεν μπορεί να πλησιάσει τις 9,4 μακρινές πάσες που δοκιμάζει εκείνος σε κάθε παιχνίδι, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 55,2%. Ο Σένκεφελντ έχει μόλις 2,35 με ποσοστό 60% και ο Γεντβάι 6, αλλά ποσοστό μόλις 43,2%. Σε περίπτωση που θεωρεί κανείς μικρό το δείγμα αγώνων για τον Μάγκονυσον, πέρυσι τελείωσε τη σεζόν στο πρωτάθλημα με 7,82 μακρινές μεταβιβάσεις ανά ματς και ποσοστό επιτυχίας 56%.

Κάπως έτσι μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει γιατί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει βασίσει σε κείνον ένα κομμάτι της τακτικής του όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά και γιατί ήταν τόσο μεγάλη η απώλειά του στο χθεσινό παιχνίδι και θα είναι και ενόψει της συνέχειας της σεζόν για το «τριφύλλι».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα