Wyscout Analysis: Η «μαγεία» της απλότητας των Μπερνάρντ και Ζίβκοβιτς

Γιώργος Ντυμένος
..

bet365

Οι Μπερνάρντ και Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχουν ξεκινήσει «φουριόζοι» τη σεζόν και απόψε στη Λεωφόρο θα αποτελέσουν τα δημιουργικά αλλά και επιθετικά «ατού» των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το αποψινό (1/10) μεγάλο ντέρμπι της Λεωφόρου, όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ.

Το «Απόστολος Νικολαϊδης» θα φιλοξενήσει δύο μεγάλες ομάδες που αφήνουν φέτος το στίγμα τους και στις εκτός των συνόρων υποχρεώσεις τους, κάτι μάλλον... λογικό με γνώμονα την ποιότητα που διαθέτουν και η οποία είναι αρκετά υψηλή. Τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ενώ δύο ονόματα που σε λίγες ώρες αναμένεται να μας απασχολήσουν αρκετά είναι εκείνα των Μπερνάρντ και Αντρίγια Ζίβκοβιτς, του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού του «τριφυλλιού» και του Σέρβου ομόλογού του στον «Δικέφαλο».

Αμφότεροι διαθέτουν αυτό το... κάτι που μαγνητίζει και μέσω του Wyscout όπου θα βαδίσουμε στα χνάρια των φετινών τους πεπραγμένων φτάνουμε στο συμπέρασμα πως κάποιες φορές στην μπάλα οι αριθμοί όντως «λένε», έστω και αν όχι σε απόλυτο βαθμό, την αλήθεια.

Ανίσιο Μπερνάρντ
Αγώνες
: 11
Λεπτά: 788'
Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός φόρεσε πέρσι την πράσινη φανέλα έχοντας ως «προίκα» τη μεγάλη του καριέρα σε Σακχτάρ, Εβερτον αλλά και στη «Σελεσάο». Φέτος πάτησε «γκάζι» και μετά την... αναγνωριστική, όπως φάνηκε, πρώτη του σεζόν στο «τριφύλλι», ξεδιπλώνει το «πλούσιο» ταλέντο του. Στα περισσότερα φετινά ματς της ομάδας κινείται προς τα δεξιά όμως σε ορισμένα (π.χ. στο Αγρίνιο και με τον Βόλο στη Λεωφόρο), ήταν ουσιαστικά δεύτερος φορ.
..


Μεταβιβάσεις: 298/349
Ποσοστό επιτυχίας: 85,4%
Ασίστ: 1
Για έναν ποδοσφαιριστή που στα βασικά του «καθήκοντα» είναι η δημιουργία, το πρωταρχικό του μέλημα είναι να πηγαίνει στα «σίγουρα» τη δράση στην επίθεση. Ο 31χρονος λοιπόν το πράττει με... χειρουργική ακρίβεια, αφού πασάρει με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 85%.

Αν μάλιστα κάνουμε τις σχετικές διαιρέσεις θα δούμε πως κατά μέσο όρο επιχειρεί κάποια πάσα κάθε περίπου 130 δευτερόλεπτα (δείγμα του πόσο κομβικός είναι στο κομμάτι της ανάπτυξης) αλλά «πουλάει» μία μπάλα κάθε 15,5'. Δηλαδή «σκάρτες» τρεις στο ημίχρονο. Και όλα αυτά παρότι παίρνει αρκετά στατικά που επί χάρτου είναι πιο «εύκολο» να μην βρεις συμπαίκτη σου, ενώ με αυτόν τον τρόπο «έφτιαξε» το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη κόντρα στον Βόλο.

Αμεσα συμμετείχε και στο τέρμα του Ντανιέλ Μαντσίνι στις καθυστερήσεις του αγώνα της Πορτογαλίας, όπου έδωσε τη δεύτερη ασίστ και αμέσως με κίνηση χωρίς την μπάλα προσέφερε τον απαιτούμενο χώρο στον Ελληνα φορ να γυρίσει το κορμί του 180 μοίρες και να παίξει εξαιρετικά κάθετα για τον Αργεντινό που σκόραρε κόντρα στην Μπράγκα.

Την ίδια στιγμή έχει «φτιάξει» ακόμη 12 καλές στιγμές για τους «πράσινους» εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν σε στημένες φάσεις, όπως για παράδειγμα η κεφαλιά του σούπερ άτυχου Χόρντουρ Μάγκνουσον με τον Παναιτωλικό που έβγαλε δύσκολα ο γκολκίπερ Στέφανος Καπίνο. Ευρύτερα κάθε εκτέλεσή του κόρνερ (κυρίως) ή φάουλ προκαλεί «συναγερμό» στην αντίπαλη άμυνα.

Ομως την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικός και με την μπάλα «ζωντανή» και εδώ αξίζει να σημειωθεί η άριστη συνεργασία του με τον Σεμπαστιάν Παλάσιος. Ο Μπερνάρντ «βρίσκει» εύκολα τον Αργεντινό, φαίνεται πως οι δυο τους «βλέπονται» πολύ μέσα στο γήπεδο και ήδη του έχει «φτιάξει» τρεις «καθαρές» φάσεις που για εκατοστά δεν έγιναν γκολ. Πιο συγκεκριμένα στο 33' του Αγρινίου, στο 76' της Μασαλίας και στο 54' του αγώνα με την Μπράγκα στο ΟΑΚΑ. Ο ένας σα να «συμπληρώνει» τον άλλον.

Ως κορυφαίο του ματς στον τομέα της ανάπτυξης ήταν εκείνο της Γαλλίας όπου σε 73' «έχασε» μόνο μία πάσα (30/31) στην παράταση και όπως αποτυπώνεται έπαιξε την μπάλα σωστά με ποικίλους τρόπους.
..

Ιδιαίτερα οξυδερκής, επειδή ξέρει... πολλά κιλά ποδόσφαιρο μπορεί να διαγνώσει τη δυνατότητα να παίξει άμεσα με μακρινή μεταβίβαση, με σκοπό να ψάξει συμπαίκτη του στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας ή να αλλάξει παιχνίδι.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, στις «μεγάλες» μπάλες δηλαδή, μετρά 74,1% ποσοστό ευστοχίας και για παράδειγμα στους «Ζωσιμάδες» είχε το απόλυτο (5χ5), όπως και στα εκτός έδρας παιχνίδια με Μπράγκα, Ντνίπρο έστω και με λιγότερες σχετικές απόπειρες (3χ3 και 2χ2 αντίστοιχα).
..

Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για παίκτη που βρίσκει πράσινη φανέλα στο επιθετικό τρίτο του Παναθηναϊκού με ποσοστό ευστοχίας 83,9% (!) και για παράδειγμα στο Αγρίνιο είχε 11/11, επίδοση... διαστημική.
..

Μάλιστα ο Βραζιλιάνος χαρακτηρίζεται και από το ότι δεν κάνει κατάχρηση του 1vs1, παρότι διαθέτει σχετική ποιότητα. Υπάρχουν ματς που δεν το επιχείρησε όχι γιατί δεν ήθελε αλλά επειδή προφανώς μπορούσε να παίξει αλλιώς και άλλα που το έπραξε αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου το κοντέρ του «έγραψε» 4/5. Δεν μπαίνει σε καλούπια και ουδείς μπορεί να μαντέψει την επόμενη ενέργειά του.
..

Οσο για τον αν βοηθά στο πρέσινγκ ψηλά; Ουκ ολίγες φορές ήταν εκείνος που πήρε άμεσα πίσω την κατοχή για το «τριφύλλι» και αυτόματα του έδωσε δεύτερες αλλά και τρίτες επιθέσεις. Προσέξτε που έγιναν οι εννέα σχετικές του απόπειρες στον εν Ελλάδι αγώνα με την Μπράγκα, όπου οι επτά ήταν στο επιθετικό μισό του club.
..

Το ότι βοηθά σημαντικά και ανασταλτικά αποτυπώνεται και στο ότι «κερδίζει» σχεδόν τις μισές «αμυντικές μονομαχίες» που εμπλέκεται (23/50, 46%). Δεν φοβάται να... βάλει τα πόδια του στη «φωτιά» και για παράδειγμα κόντρα στη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο είχε 3/4. Σε ένα ματς υψηλότατης έντασης και απαιτήσεων.
..


Τελικές: 8
Γκολ: 4
xG: 0,84
..
Ο Μπερνάρντ δεν παίρνει πολλές τελικές, ίσα ίσα, αφού μετρά μόλις οκτώ στις 11 εμφανίσεις του εντός και εκτός συνόρων. Παρόλα αυτά έχει ήδη βρει τέσσερις φορές δίχτυα, εκ των οποίων οι τρεις ήταν στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό και η άλλη στο 1-0 επί της Μαρσέιγ στην Αθήνα.

Δεν παίρνει πολλές σχετικές πρωτοβουλίες – αρέσκεται στο κομμάτι της δημιουργίας – ωστόσο αν το κάνει μπορεί να σκοράρει και δεν είναι τυχαίο πως τα xG του είναι μόλις 0,84. Τα τέρματα που σημειώνει μόνο ως εύκολα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν!


Αντρίγια Ζίβκοβιτς
Αγώνες
: 13
Λεπτά: 1.089'
Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός «τρέχει» αισίως την τέταρτη σεζόν του στην Τούμπα και από την πρώτη στιγμή έδειξε τα δείγματα της μεγάλης του κλάσης. Φέτος όμως βάζει τις βάσεις ώστε να αναδειχθεί ο απόλυτος MVP του ΠΑΟΚ και μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του ως το καλοκαίρι του 2027. «Κολόνα» της δεξιάς πλευράς του club αν και ορισμένες φορές βρέθηκε και αριστερά (π.χ. στη Σκωτία ή στο ντέρμπι με τον Αρη), η ενδεκάδα του «Δικέφαλου»... ξεκινάει από εκείνον.
..

Μεταβιβάσεις: 356/461
Ποσοστό επιτυχίας: 77,2%
Ασίστ: 2
Ο 27χρονος ακραίος είναι από τους πλέον δημιουργικούς παίκτες της κατηγορίας και το γεγονός πως πασάρει με ποσοστά άνω του 77% αποτυπώνει του λόγου το αληθές. «Χάνει» μία μεταβίβαση κάθε περίπου 11' και ψάχνει παρά πολύ και με μεγάλη επιτυχία την παράλληλη.

Κάθε φορά που θα βρεθεί στα όρια της μεγάλης περιοχής ή και προς το κόρνερ σημαίνει... συναγερμός στην αντίπαλη άμυνα, αφού διαθέτει την απαιτούμενη ποιότητα ώστε να βρει συμπαίκτη του με ψηλό ή και χαμηλό «κόψιμο».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αντίστοιχες εύστοχες ενέργειές του ως τώρα ανέρχονται στο 43,9% και έτσι προήλθαν και οι δύο ασίστ που «μετρά», στον Μπράντον Τόμας στο Ισραήλ και στον Γιάννη Κωνσταντέλια κόντρα στη Χαρτς.

Παράλληλα με ανάλογες κινήσεις του οι Στέφαν Σβαμπ και Κωνσταντίνος Κουλιεράκης σημάδεψαν τα δοκάρια των Βόλου και Χάιντουκ αντίστοιχα, ενώ στον αγώνα με τους Κροάτες στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντέλιας απώλεσε μία τεράστια ευκαιρία ύστερα από σχετική πάσα του Σέρβου.

Επειδή και οι πέντε παραπάνω φάσεις έγιναν από διαφορετικά πλάγια σημεία, αποτυπώνεται ανάγλυφα πως με ευχέρεια μπορεί να στείλει την μπάλα... συστημένη σε «ασπρόμαυρη» φανέλα ανεξαρτήτως αν χρειάζεται πολύ ή λίγη δύναμη, αφού το ταλέντο... ξεχειλίζει. Είναι αυτό που λέμε το...έχει.
...
Στο δοκάρι του Σβαμπ.
..
Στο δοκάρι του Κουλιεράκη.
..
Στην ασίστ σε Κωνσταντέλια.


Ως κορυφαίο του, μέχρι στιγμής, παιχνίδι σε επίπεδο συνολικών μεταβιβάσεων είναι εκείνο με την Χαρτς στη Θεσσαλονίκη όπου σε 103', μαζί με τις καθυστερήσεις, είχε 28/33.
..

Εκτός των δύο ασίστ που έχει ήδη μοιράσει και τις τρεις προαναφερθέντες φάσεις, έχει «φτιάξει» επιπλέον 17 ευκαιρίες, μικρές ή μεγάλες, του ΠΑΟΚ, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει ακόμη ένα δοκάρι, του Ζοάν Σάστρε στο πρόσφατο 3-0 επί του Βόλου.

Ετσι «εξηγείται» γιατί οι xA του ανέρχονται σε 3,8, αφού για εκατοστά δεν είναι τέσσερις ή ακόμη και πέντε, αφού μεταξύ των υπόλοιπων 16 που δημιούργησε υπάρχουν ορισμένες «καθαρές».

Ελέω της ποιότητας που τον διακρίνει πάει συχνά στο 1vs1 και το «ψάχνει» ώστε να ξεμαρκαριστεί, με προφανή σκοπό να συγκλίνει ή να βρει ελεύθερη παράλληλη. Το πράττει με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 50% (51,2% για την ακρίβεια) και σε ορισμένα παιχνίδια «μέτρησε» το απόλυτο, όπως για παράδειγμα συνέβη σε εκείνο της Κροατίας όπου είχε 4χ4.
..

Ακόμη ένα εύρημα που προκύπτει για λογαριασμό του είναι η «αθόρυβη» δουλεία που κάνει στο ευρύτερο ανασταλτικό κομμάτι. Ελέω της ταχύτητάς του μπορεί να καλύψει τον χώρο και να διεκδικήσει την πρώτη μπάλα και για αυτό προχωρά σε αρκετές ανακτήσεις που προσφέρουν νέες επιθέσεις στον ΠΑΟΚ. Προσέξτε τα σημεία του γηπέδου που έγιναν οι εννέα που επιχείρησε στο 4-0 επί της Χαρτς. Ηταν από θέση στόπερ ως και φορ!
...

Ανεξαρτήτως πάντως το που κινείται, παραμένει ένας άκρως ποιοτικός και οξυδερκής παίκτης γραμμής, του ασβέστη που λέμε. Ο οποίος καλείται να βοηθά αμυντικά τον εκάστοτε μπακ του και ο Ζίβκοβιτς φαίνεται πως είναι η «χαρά» κάθε ακραίου οπισθοφύλακα. Γυρνά και για παράδειγμα στην Ιερουσαλήμ «μέτρησε» 4/6 κερδισμένες αντίστοιχες «μονομαχίες», επίδοση που παραπέμπει π.χ. σε «κόφτη» και όχι σε εξτρέμ.
..

Τελικές: 31
Γκολ: 6
xG: 3,8
..
Η πιο «παραγωγική» σεζόν του διεθνή άσου στον ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη του στην ομάδα, όταν και σημείωσε 14 γκολ σε 48 εμφανίσεις του. Πέρσι και πρόπερσι βρήκε από επτά φορές στόχο και φέτος σε μόλις 11 ματς μετρά έξι τέρματα. Αυτόματα υπάρχουν ξεκάθαρες «ενδείξεις» πως... πάει να «σπάσει» το αντίστοιχο προσωπικό του ρεκόρ και αν συνεχίσει ανάλογα είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το πετύχει.

Εάν μάλιστα δεν ήταν ο Εγκμουντουρ Κρίστινσον να του πει «όχι» από τα 11 βήματα στο παιχνίδι με την Κηφισιά θα είχε ήδη «ισοφαρίσει» τα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας, ενώ αυτό είναι το μόνο πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο ίδιος, αφού ο Σβαμπ πήρε τα άλλα δύο που καταλογίστηκαν υπέρ του (ευστόχησε στη Σκωτία αλλά όχι με την Μπεϊτάρ στην Τούμπα).

Παρατηρώντας τα σημεία από όπου έβγαλε τις 31 τελικές του αποτυπώνεται πως λειτουργεί με ευκολία και ως φορ, αφού για παράδειγμα από ανάλογη θέση σημείωσε τα μισά του φετινά γκολ.

Ευρύτερα αρέσκεται να πατά στα αντίπαλα καρέ και για παράδειγμα στο ντέρμπι με τον Αρη έκανε έξι επαφές γύρω από την εστία του Χούλιαν Κουέστα. Το αριστερό του μοιάζει «φαρμάκι» και αν βρει χώρο θα «εκτελέσει» με τη μία, όπως για παράδειγμα έπραξε στους «Ζωσιμάδες» όπου και βρήκε δίχτυα με πανέμορφο τελείωμα.
..

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα