Tα «κλειδιά» του Φορτούνη στον Ολυμπιακό του Μαρτίνεθ

Tα «κλειδιά» του Φορτούνη στον Ολυμπιακό του Μαρτίνεθ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Tα «κλειδιά» του Φορτούνη στον Ολυμπιακό του Μαρτίνεθ

bet365

Ο Κώστας Φορτούνης είναι ο πρώτος παίκτης σε πάσες-κλειδιά στη Stoiximan Super League και ο Θάνος Σαρρής, με τη βοήθεια του wyscout, τις αναλύει μία προς μία, καταγράφοντας την επιρροή του «μαέστρου» στην απόδοση της ομάδας του Μαρτίνεθ.

Ένα από τα στοιχεία που είχε εντοπίσει ο Κώστας Νικολακόπουλος σχετικά με τον φετινό Ολυμπιακό, είναι η πολύ σημαντική επιρροή του Κώστα Φορτούνη στο παιχνίδι του. Μετά το ματς με την Φράιμπουργκ, σημείωνε ότι με τον Έλληνα μαέστρο στη σύνθεσή του έχει σημειώσει 20 γκολ, ενώ στα διαστήματα που δεν βρίσκεται στην 11άδα μόνο ένα. Ο Κώστας Φορτούνης έχει ξανά καθοριστικός για τους «ερυθρόλευκους», όντας πρώτος, μαζί με Ματέους Σάντος της Κηφισιάς, σε ασίστ στο πρωτάθλημα με τρεις. Πέραν όμως των πασών του που κατέληξαν σε γκολ, ο 30χρονος μεσοεπιθετικός είναι ψηλά σε δύο στατιστικές κατηγορίες που δείχνουν πολλά σχετικά με την ανάπτυξη του Ολυμπιακού και τη δημιουργία στο επιθετικό τρίτο.

Ο Φορτούνης είναι δεύτερος σε Deep Completions στη Stoiximan Super League, δηλαδή σε πάσες, εξαιρουμένων των σεντρών, στη ζώνη εντός 20 μέτρων από την αντίπαλη εστία. Έχει δημιουργήσει 20 τέτοιες καταστάσεις στους αντιπάλους, όντας πίσω μόνο από τον Τάισον του ΠΑΟΚ. Εκεί ωστόσο που δεν έχει αντίπαλο είναι στις πάσες-κλειδιά, δηλαδή στις μεταβιβάσεις εκείνες που δημιουργούν μια ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ για έναν συμπαίκτη. Στο πρωτάθλημα έχει εννιά, ενώ οι δεύτεροι Ζίβκοβιτς και Μπάμπα από έξι.


Ας δούμε μία-μία τις φάσεις αυτές, κρατώντας ως δεδομένο ότι μιλάμε μόνο για το πρωτάθλημα, καθώς έχει δημιουργήσει ακόμα οκτώ στην Ευρώπη! Kι έπειτα από τη νίκη στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα, στην οποία βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο. Όχι, δηλαδή, έπειτα από ένα ματς που όλα τα φώτα είναι πάνω του.

Φορτούνης - Ολυμπιακός: Οι πάσες-κλειδιά

Στο 7' του αγώνα με τον Άρη, ο δεξιός μπακ των φιλοξενούμενων πιέζεται και γυρίζει την μπάλα στον στόπερ, προκειμένου να απελευθερωθεί από το press των τριών παικτών που βρίσκονται κοντά του και έχουν κλείσει τους κοντινότερους διαδρόμους πάσας. Ο Φορτούνης αντιλαμβάνεται το γύρισμα, ξεκινάει από αρκετά πίσω, φτάνει πρώτος στην μπάλα και μια επαφή βρίσκει σε θέση τετ-α-τετ τον Ελ Καμπί, ο οποίος στέλνει την μπάλα πάνω από τα δοκάρια.

Ο Φορτούνης με τον Άρη

Στο 31' του ματς με την ΑΕΚ, το δεκάρι του Ολυμπιακού αλλάζει πάσα με τον Μασούρα έξω από τη μεγάλη περιοχή και «βλέπει» τις κινήσεις των συμπαικτών του. Ο Ελ Καμπί έχει πάνω του το ένα στόπερ, ο Ποντένσε κινείται προς την περιοχή τραβώντας πάνω του τον άλλο αμυντικό και έτσι διαμορφώνεται ο χώρος μπροστά στον Μασούρα, καθώς έστω και για λίγο ο παίκτης που ήταν πάνω του κινείται για να καλύψει. Ο Φορτούνης του ξαναδίνει την μπάλα κι εκείνος με μια ατομική ενέργεια κάνει ένα σουτ που αποκρούει δύσκολα ο Στάνκοβιτς.

Φορτούνης και Μασούρας

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Φορτούνης έχει πάρει θέση εκτελεστή για ένα αριστερό κόρνερ. Ο Μασούρας κινείται ωραία με οριζόντια κίνηση, ξεφεύγοντας από τον προσωπικό του φρουρό και αλλάζει την μπάλα με τον «Φορτού», ο οποίος στη συνέχεια μοιράζει την μπάλα ωραία για τον Ποντένσε. Εκείνος κάνει προσποίηση για να φέρει την μπάλα στο αριστερό, ωστόσο στο σημείο που του στρώθηκε, πιθανόν με απευθείας σουτ να απειλούσε περισσότερο.

Ο Φορτούνης βρίσκει τον Φρέιρε

Η τρίτη πάσα-κλειδί του Φορτούνη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήρθε στο 41'. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός άλλαξε ωραία με τον Ποντένσε, βρήκε τον διάδρομο από αριστερά και τη στιγμή που σέντραρε, βρίσκονταν τέσσερις συμπαίκτες του στην περιοχή. Η κίνηση στο πρώτο δοκάρι άφησε τον Φρέιρε μόνο του στο ύψος του πέναλτι, αλλά η κεφαλιά που έπιασε δεν ήταν καλή.

Φορτούνης -ΑΕΚ

Στο ματς με τη Λαμία ο Φορτούνης ήταν σε μεγάλα κέφια. Στο 6' ξεκίνησε με ατομική ενέργεια μια εκπληκτική συνεργασία με τον Μπιέλ, η οποία εξελίχθηκε μέσα στην περιοχή και ο Ισπανός βρέθηκε σε θέση βολής από εξαιρετικό σημείο, χωρίς να καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Όλη η ενέργεια, οφείλεται από την αρχή μέχρι το τέλος στον Κώστα Φορτούνη.

Φορτούνης και Μπιέλ με Λαμία

Ξανά στο ίδιο ματς, ο «Φορτού», αυτή τη φορά από τα δεξιά, «διάβασε» την κίνηση των συμπαικτών του, είδε το νόημα του Μπιέλ και επέλεξε με ένα «γλυκό» φάλτσο να παίξει την μπάλα προς εκείνον. Με εκπληκτική ακρίβεια τον βρήκε ανάμεσα στους δύο αμυντικούς, όμως εκείνος επέλεξε να τελειώσει τη φάση με μία επαφή και χωρίς ισορροπία.

Φορτούνης και Μπιέλ ξανά

Η τρίτη key pass του Φορτούνη έγινε ξανά από τα δεξιά, προϊόν της καλής του συνεργασίας με τον Ρόντινεϊ, ο οποίος είχε κάνει το underlap, και ο έμπειρος διεθνής πήρε το πλάτος στην πλάτη του δεξιού μπακ. Ξανά ο σέντερ φορ κράτησε τους στόπερ κοντά στην εστία, ξανά υπήρξε κενό στο πέναλτι, αλλά ο Καμαρά με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του τερματοφύλακα.

Ο Φορτούνης δημιουργεί

Περνάμε στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στο πέμπτο λεπτό, ο Ολυμπιακός είχε κόρνερ από τα δεξιά και έφερε στην εκτέλεση τόσο τον Φορτούνη όσο και τον Σκάρπα, για να μπερδέψει την άμυνα, αφού οι δύο παίκτες έχουν αντίθετα πόδια. Τελικά, ο Φορτούνης χτύπησε την μπάλα στη γωνία της μικρής περιοχής, όπου ο Ελ Κααμπί έκανε κίνηση από το σημείο του πέναλτι, αφήνοντας τον προσωπικό του αντίπαλο αδρανή στη βούλα. Η κεφαλιά πέρασε άουτ.

Φορτούνης

Στο 15' του ματς, είδαμε μια ακόμα εξαιρετική συνεργασία του Φορτούνη με τον Ροντινέι. Ξεκίνησε από το «φτερό», έδωσε στον Φορτούνη και εκείνος με ένα «μαγικό» άγγιγμα τον βρήκε στην καρδιά της περιοχής, σμπαραλιάζοντας τις γραμμές του Ατρόμητου. Με ένα και μοναδικό άγγιγμα. Ο Βραζιλιάνος έκανε ένα εναέριο χτύπημα της μπάλας, το οποίο κατέληξε στην αγκαλιά του τερματοφύλακα.

Φορτούνης και Ροντινέι, συνεργασία

Φορτούνης: Δημιουργός στην πιο δημιουργική ομάδα

Δεν χρειαζόταν, φυσικά, η φετινή χρονιά για να διαπιστώσει ο παρατηρητής ότι ο Φορτούνης «μιλάει» στην μπάλα. Φέτος, ωστόσο, είναι απελευθερωμένος ακόμα κι όταν ξεκινάει από τα άκρα. Ο χάρτης θερμότητας για τα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα δείχνει ότι βρίσκεται συχνά στα δεξιά της επίθεσης, αλλά κινείται πάντα και κεντρικά. Παράλληλα, τόσο η δουλειά στην τακτική όσο και η δική του πνευματική προετοιμασία τον καθιστούν απόλυτα συγκεντρωμένο στις αναμετρήσεις και «συνδεδεμένο» με τους συμπαίκτες του.

O χάρτης θερμότητας του Φορτούνη

Ο τρόπος που τρέχει για να διεκδικήσει την μπάλα, «διαβάζοντας» τις φάσεις, οι εναρμονισμένες κινήσεις των επιθετικών όταν βρίσκεται με την μπάγκέτα στα χέρια, η επικοινωνία του με τον Ροντινέι (σε εξαιρετική κατάσταση φέτος), ο τρόπος που παίζει με μία επαφή κόβοντας στα δύο τις γραμμές του αντιπάλου, η δυνατότητα δημιουργίας από όλο το πλάτος του τερέν με υψηλή ακρίβεια και φυσικά η επάρκειά του στις στημένες φάσεις τον καθιστούν παίκτη-κλειδί μιας ομάδας που εκτός από την κορυφή της βαθμολογίας, σκοράρει μέχρι στιγμής περισσότερο από κάθε άλλη (22 γκολ) και δημιουργεί τις ποιοτικότερες ευκαιρίες από κάθε άλλη (15.87 xGoals). Της ομάδας που είναι πρώτη σε πάσες (3679), πάσες-κλειδιά (39), κάθετες (54), καθώς και μεταβιβάσεις στο αντίπαλο 1/3 (428).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.