Θα είναι σοβαρό λάθος στρατηγικής αν ο Ολυμπιακός πάει για «τελικό» στο ντέρμπι με Παναθηναϊκό

Θα είναι σοβαρό λάθος στρατηγικής αν ο Ολυμπιακός πάει για «τελικό» στο ντέρμπι με Παναθηναϊκό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta μία πρώτη προσέγγιση στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

Έχει ακόμη 10 ημέρες το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, αλλά θα ήθελα από σήμερα να εκφράσω μία γνώμη.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα είναι μεγάλο λάθος στρατηγικής από πλευράς Ολυμπιακού, εάν δώσει σε αυτό το παιχνίδι χαρακτήρα τελικού. Πολύ απλά γιατί εκτιμάω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει κι ότι αν το πάει εκεί, τότε περισσότερες πιθανότητες έχει να χάσει πράγματα, παρά να κερδίσει.

Γιατί να είναι τελικός το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό; Γιατί να αγχωθεί ακόμη περισσότερο μία ήδη αγχωμένη ομάδα-γιατί αγχωμένος είναι πάντα ο Ολυμπιακός όταν έχει χάσει το πρωτάθλημα. Τι έχει να κερδίσει η ομάδα παίζοντας κάτω από ακόμη μεγαλύτερη πίεση από αυτήν που ήδη υπάρχει πάντα στον Ολυμπιακό;

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει εξτρά άγχος, όχι ο Ολυμπιακός. Γιατί ο Παναθηναϊκός αν χάσει, θα μείνει πίσω από την κορυφή έξι βαθμούς. Και θα έχει συμπληρώσει την τριάδα των ντέρμπι του α΄ γύρου της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με άσχημα αποτελέσματα στα ντέρμπι, καθώς ήδη έχει μέσα στη Λεωφόρο ήττα από την ΑΕΚ και ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ…

Ο Ολυμπιακός ασφαλώς και πρέπει να παίξει για τη νίκη κόντρα στους «πράσινους» την άλλη Κυριακή. Για πολλούς λόγους. Και για να τους αφήσει πίσω έξι πόντους, αλλά και για να ξαναφτιάξει τη δική του ψυχολογία, που υπέστη βαρύ πλήγμα από τη σοκαριστική ισοπαλία (2-2) με την Τόπολα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα καταστραφούν αν δεν κερδίσουν τον αιώνιο αντίπαλο τους. Τι θα συμβεί δηλαδή; Θα μείνει η διαφορά τους στους τρεις βαθμούς κι ο Ολυμπιακός θα είναι πάλι μόνος πρώτος. Κι ενδεχομένως να έχει μειώσει την απόσταση της από την κορυφή στους τρεις πόντους κι η ΑΕΚ, εφόσον κερδίσει στην Τρίπολη τον Αστέρα.

Έχει ακόμη 10 ημέρες το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, αλλά θα ήθελα από σήμερα να εκφράσω μία γνώμη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα είναι μεγάλο λάθος στρατηγικής από πλευράς Ολυμπιακού, εάν δώσει σε αυτό το παιχνίδι χαρακτήρα τελικού. Πολύ απλά γιατί εκτιμάω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει κι ότι αν το πάει εκεί, τότε περισσότερες πιθανότητες έχει να χάσει πράγματα, παρά να κερδίσει. Γιατί να είναι τελικός το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό; Γιατί να αγχωθεί ακόμη περισσότερο μία ήδη αγχωμένη ομάδα-γιατί αγχωμένος είναι πάντα ο Ολυμπιακός όταν έχει χάσει το πρωτάθλημα. Τι έχει να κερδίσει η ομάδα παίζοντας κάτω από ακόμη μεγαλύτερη πίεση από αυτήν που ήδη υπάρχει πάντα στον Ολυμπιακό; Ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει εξτρά άγχος, όχι ο Ολυμπιακός. Γιατί ο Παναθηναϊκός αν χάσει, θα μείνει πίσω από την κορυφή έξι βαθμούς. Και θα έχει συμπληρώσει την τριάδα των ντέρμπι του α΄ γύρου της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με άσχημα αποτελέσματα στα ντέρμπι, καθώς ήδη έχει μέσα στη Λεωφόρο ήττα από την ΑΕΚ και ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ… Ο Ολυμπιακός ασφαλώς και πρέπει να παίξει για τη νίκη κόντρα στους «πράσινους» την άλλη Κυριακή. Για πολλούς λόγους. Και για να τους αφήσει πίσω έξι πόντους, αλλά και για να ξαναφτιάξει τη δική του ψυχολογία, που υπέστη βαρύ πλήγμα από τη σοκαριστική ισοπαλία (2-2) με την Τόπολα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα καταστραφούν αν δεν κερδίσουν τον αιώνιο αντίπαλο τους. Τι θα συμβεί δηλαδή; Θα μείνει η διαφορά τους στους τρεις βαθμούς κι ο Ολυμπιακός θα είναι πάλι μόνος πρώτος. Κι ενδεχομένως να έχει μειώσει την απόσταση της από την κορυφή στους τρεις πόντους κι η ΑΕΚ, εφόσον κερδίσει στην Τρίπολη τον Αστέρα.

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό θα υπάρξει αν πάει να παίξει φουλ επίθεση με τον Παναθηναϊκό και βγει στην κόντρα η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, βάλει ένα γκολ σε αντεπίθεση και πάρει το διπλό. Εκεί, σε μία ήττα, θα υπάρξει όντως πρόβλημα για τον Ολυμπιακό, τόσο βαθμολογικό, αφού θα τον έχει φτάσει ο Παναθηναϊκός και πιθανόν να τον έχει πλησιάσει πολύ κι η ΑΕΚ, όσο και από πλευράς ηθικού.

Να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός με μία υπερπροσπάθεια είχε ισοφαρίσει τις προάλλες την Φράιμπουργκ μέσα στο Καραϊσκάκη σε 2-2, αλλά στο τέλος έχασε με ένα γκολ στο 86’. Αν κρατούσε την όχι…φανταχτερή, αλλά… ταπεινή ισοπαλία με τους Γερμανούς, τώρα η βαθμολογία στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ θα ήταν Γουέστ Χαμ 6, Ολυμπιακός 2, Φράιμπουργκ 1, Τόπολα 1…

Μία ισοπαλία σε τέτοιες συνθήκες που είναι τώρα το πρωτάθλημα, ποτέ δεν μπορεί να είναι καταστροφική. Οκ, δεν θα είναι ό,τι το καλύτερο να έχεις ως Ολυμπιακός σε δύο ντέρμπι δύο ισοπαλίες, με ΑΕΚ έξω και με ΠΑΟ μέσα, όμως θα πρόκειται για αποτελέσματα «εντός προγράμματος». Δεν θα είναι επιτυχία, ωστόσο δεν θα είναι και αποτυχία.

Προσέξτε, δεν λέω ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να στοχεύσει στην ισοπαλία στο ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο του. Εξυπακούεται ότι πρέπει να πάει για τη νίκη. Αυτό που λέω είναι ότι αν πάει με την στρατηγική «αυτός είναι τελικός» και «μονόδρομος» και «χωρίς αύριο» κι άλλα τέτοια, τότε μπορεί εύκολα να του βγει μπούμερανγκ. Εκτός των άλλων, διότι αν φορτίζεις την ατμόσφαιρα για «νίκη και μόνο νίκη» και «πάση θυσία νίκη» κλπ, κλπ, τότε αν δεν τα καταφέρεις, αυτόματα στην ομάδα σου θα έχεις δημιουργήσει πρόβλημα, αφού όταν έχεις ως μοναδικό κι αποκλειστικό στόχο τη νίκη και δεν την πάρεις, η συνέπεια θα είναι γκρίνια, μουρμούρα, εσωτερική φθορά.

juankar_biel

Αντιθέτως, ας πάει ο Ολυμπιακός με την προοπτική ενός αγώνα σημαντικού, τον οποίο βεβαίως και πρέπει να κερδίσει, αλλά τέλος πάντων δεν θα καταστραφεί κι αν δεν τον πάρει και φέρει ισοπαλία, τότε η ομάδα του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα στη συνέχεια της σεζόν, που είναι πολύ μεγάλη. Εγώ αυτό πιστεύω, αυτό καταγράφω.

Άσχετο: Η υπόθεση Μπόατενγκ, αν καταλαβαίνω σωστά, περνάει από μανατζερικό κύκλωμα που έχει να κάνει με την πρώην Γιουγκοσλαβία περισσότερο παρά με την Γερμανία. Ο δε έμπειρος Γερμανός άσος «κόπηκε» από την Μπάγερν, και δεν επέστρεψε στην ομάδα του Μονάχου, αν τουλάχιστον πιστέψουμε τα περισσότερα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου, κυρίως λόγω της αντίδρασης που υπήρξε από την γνωστή ιστορία της κατηγορίας του περί κακοποίησης της πρώην συντρόφου του.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Τελειώνουν, λέει, τον υπεύθυνο VAR της ΚΕΔ της ΕΠΟ, Πορτογάλο Καπέλα. Μοναδικό που είχε απομείνει τόσο καιρό στην ΚΕΔ.

Olymp

Και τι θυμήθηκα κι εγώ τώρα: Πορτογάλος ήταν στο VAR του ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 και ακύρωσε ουσιαστικά τις αποφάσεις του συμπατριώτη του διαιτητή, που είχε υποδείξει πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ (ενώ δεν υπήρχε), αλλά και είχε πάει στη σέντρα για γκολ της ΑΕΚ (που δεν υπήρχε, αφού είχε κάνει χέρι ο Πινέδα)…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.