Άρης: Πόσο δόκιμη είναι η σύγκριση του Άλβαρο Ζαμόρα με τον Λούις Πάλμα;

Άρης: Πόσο δόκιμη είναι η σύγκριση του Άλβαρο Ζαμόρα με τον Λούις Πάλμα;

Ο Ζαμόρα

bet365

Πήχης τοποθέτησης προσδοκιών δεν υπάρχει, είναι αδιαμφισβήτητο όμως ότι στον Άρη ελπίζουν ότι ο Άλβαρο Ζαμόρα θα εξελιχθεί σε νέος Λούις Πάλμα ή τουλάχιστον, έχοντας αυτό κατά νου προχώρησαν στην αγορά του συντριπτικού μέρους των δικαιωμάτων του.

Πολλές φορές οι συγκρίσεις ποδοσφαιριστών μοιάζουν αδόκιμες και στην προκειμένη περίπτωση, αν κανείς επιχειρήσει να καταγράψει τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο παικτών, δεν θα βρει περισσότερα από τρία. Το πρώτο έχει να κάνει με το νεαρό της ηλικίας τους και τη φιλοδοξία καθιέρωσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το δεύτερο αφορά το Πρωτάθλημα προέλευσής τους καθώς αμφότεροι διακρίθηκαν σε μια ημιεπαγγελματική λίγκα. Τρίτο και τελευταίο είναι ότι και οι δύο έμαθαν να λειτουργούν σ’ ένα περιβάλλον δίχως αυστηρούς ποδοσφαιρικούς κανόνες, ως προς το κομμάτι της τακτικής, πράγμα το οποίο τους οδήγησε στην έκρηξη κάθε (ποδοσφαιρικής) φαντασίας. Το τελευταίο δεν είναι τόσο κακό υπό την έννοια ότι προσφέρει τη δυνατότητα σ’ έναν ποδοσφαιριστή να δοκιμάσει τα όριά του και κατ’ επέκταση τον εαυτό του. Στην Ευρώπη, οι περιορισμοί προφανώς είναι περισσότεροι και τα σχετικά όρια δεν είναι τόσο… αχαλίνωτα. Γι’ αυτόν τον λόγο, στις πρώτες ημέρες του στον Άρη, ο Λούις Πάλμα κινούταν άτακτα στον αγωνιστικό χώρο με αδυναμία αντίληψης των τακτικών ευθυνών του, το ίδιο ισχύει και για τον Άλβαρο Ζαμόρα.

Βέβαια, κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη του 23χρονου επιθετικού από την Ονδούρα ο οποίος ήδη μετρά δύο γκολ (σε πέντε αγώνες) με τη φανέλα της Σέλτικ κι έφτασε να χρησιμοποιηθεί στο βασικό σχήμα της σκοτσέζικης ομάδας σε αγώνα Champions League. Αλήθεια που επίσης δεν αμφισβητείται είναι ότι, όταν ο Άρης απέκτησε τον Λούις Πάλμα, έφτασε πιο κοντά στο σενάριο δανεισμού του σε ομάδα της Superleague 2 παρά σε αυτό της σταδιακής ένταξής του στην ομάδα. Κατά τον ατζέντη του ποδοσφαιριστή, Πάολο Χερνάντες, ο ποδοσφαιριστής στάθηκε τυχερός γιατί «έπεσε» στα χέρια του Χερμάν Μπούργος. «Ο Μπούργος πίστεψε στο ταλέντο του Λούις Πάλμα και θυμάμαι ότι φεύγοντας από τον Άρη του είπε ‘συνέχισε με τον ίδιο τρόπο και να είσαι σίγουρος ότι θα πραγματοποιήσεις κάθε όνειρό σου», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στη «La Pensa».

Ο Πάλμα

Οι συγκρίσεις των δύο περιπτώσεις άρχισαν νωρίτερα της ημέρας που ο Άλβαρο Ζαμόρα σκόραρε απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Από τότε έγιναν εντονότερες και μάλιστα σχετική ερώτηση κατατέθηκε στον Άκη Μάντζιο. Ο έμπειρος τεχνικός δεν είχε μπει σε διαδικασία σύγκρισης των δύο ποδοσφαιριστών, αναφέρθηκε όμως στα διαφορετικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά τους αλλά και στον κοινό παρονομαστή που σχετίζεται τόσο με τον χρόνο που χρειάστηκε ο Λούις Πάλμα αλλά και θα χρειαστεί ο Ζαμόρα για να προσαρμοστεί σε διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Η αλήθεια είναι ότι ο νυν προπονητής του Άρη δεν δούλεψε περισσότερο από έναν μήνα με τον Λούις Πάλμα κι αυτός ήταν στο διάστημα κατά το οποίο ο τελευταίος προσπαθούσε να διαβάσει το νέο περιβάλλον εργασίας του.

Ο Πάλμα μπήκε σε ομάδα με συνοχή και ο Ζαμόρα είναι σ’ έναν Άρη που ψάχνεται

Εστιάζοντας στο περιβάλλον εργασίας, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των συνθηκών. Ο Λούις Πάλμα είχε μπει σε μια ομάδα η οποία δεν απέδιδε βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων της παρότι είχε συνοχή και ομοιογένειά. Το πρόβλημά της ήταν στη μετουσίωση της προσπάθειάς της, δηλαδή στο γκολ. Ο νεαρός επιθετικός πήρε για πρώτη φορά λεπτά συμμετοχής έπειτα από περίπου έναν μήνα, χρειάστηκε να φτάσουμε στα Playoffs για να του δοθεί φανέλα βασικού και μάλιστα αυτό έγινε σχεδόν τρεις μήνες μετά την άφιξή του, τον Απρίλη του 2022. Τότε, μάλλον ένιωσε ευλογημένος σκοράροντας στην παρθενική εμφάνισή του στην 11αδα, απέναντι στην ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Την ίδια ευλογία πιθανόν να ένιωσε και ο Ζαμόρα (στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης). Ωστόσο, ο Κοσταρικανός είναι μέλος μιας ομάδας η οποία ψάχνει τα… ζύγια της. Η διαφορά σε σχέση με τον Πάλμα είναι ότι εφόσον αποδείξει την ετοιμότητά του θα μπει ευκολότερα στο rotation καθώς αυτή τη στιγμή ο Άρης δεν έχει πληθώρα λύσεων στην επίθεση και κυρίως τους παίκτες που έχουν ευχέρεια στο σκοράρισμα, πλην ασφαλώς του Λορέν Μορόν. Ενδεχομένως να κληθεί να αποδείξει την ανθεκτικότητά του αγωνιζόμενος σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Αυτό σίγουρα κατάφερε ο Λούις Πάλμα καθώς ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη έπαιζε ως δεύτερος επιθετικός αλλά στη διάρκεια προσαρμόστηκε και στη θέση του αριστερού winger.

Το «θράσος» του Πάλμα και το πλεονέκτημα του Ζαμόρα

Η εκτέλεση στην πρώτη επαφή με την μπάλα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Λούις Πάλμα και είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε αρκετές εργατοώρες ούτως ώστε να περιορίσει τη σπατάλη επιθέσεων. Όσοι ήταν παρόντες στις προπονήσεις του Άρη γνωρίζουν καλά ότι ο 23χρονος από την Ονδούρα είχε την τάση να εκτελεί μόλις η μπάλα ερχόταν στα πόδια του κατευθυνόμενος αποκλειστικά από το ένστικτο της στιγμής και όχι μέσα από τον τρόπο λειτουργίας που έχει κάθε ομάδα. Η διόρθωση αυτού του προβλήματος ήρθε μέσα από τα λόγια που άκουσε από πιο έμπειρους συμπαίκτες του σαν τον Χουάν Ιτούρμπε. Προϊόντος του χρόνου όντως σημείωσε βελτίωση, παρέμεινε όμως ένας παίκτης ο οποίος «έπαιρνε» την πρώτη σκέψη που… κατέβαζε ο νους του. Και η πορεία του άλλαξε από εκείνο το γκολ που σημείωσε απέναντι στην ΑΕΚ στα Playoffs (2021-22) καθώς εκεί γύρισε ο διακόπτης.

Ζαμόρα και Μορόν

Ο Άλβαρο Ζαμόρα δεν έχει την εκτέλεση (σε πρώτο χρόνο) που χαρακτήρισε τον Πάλμα. Δεν έχει φτάσει επίσης στο επίπεδο που κατάφερε ο τελευταίος, δηλαδή, να παίζει η ομάδα και γι’ αυτόν. Δείχνει πιο γρήγορος από τον άλλοτε συμπαίκτη του κι έχει πάρει περισσότερες ευκαιρίες στο διάστημα που βρίσκεται στον Άρη. Ήδη μετρά επτά συμμετοχές στο Πρωτάθλημα κι εδώ βρίσκεται το πλεονέκτημά του. Καθώς ο Άκης Μάντζιος θα πρέπει να σκαρφιστεί τρόπους μη επιβάρυνσης του Λορέν Μορόν –δεν υπάρχει άλλος στην κορυφή της επίθεσης – αν ο Κοσταρικανός αποδείξει την ανθεκτικότητά του και λειτουργήσει εντός συνόλου, αυτομάτως θα αναρριχηθεί στη βαθμίδα των επιλογών του προπονητή του. Τούτο απαιτεί καλύτερη τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού και ανταπόκριση στις σχετικές ευθύνες. Μέχρι στιγμής δεν το κάνει, γι’ αυτό ο 54χρονος τεχνικός τον έχει κατατάξει στις λύσεις που έρχονται από τον πάγκο. Για παράδειγμα, στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, χρειάστηκε να αγωνιστεί για περίπου 20 λεπτά στην αριστερή πλευρά της επίθεσης αντικαθιστώντας τον Τζόναταν Μενέντες. Και στους δύο αγώνες δεν πρόσφερε βοήθειες στον full back της πτέρυγας.

Καθώς η τακτική πειθαρχία είναι το κύριο ζητούμενο από τον προπονητή του, ο νεαρός Κοσταρικανός θα πρέπει πρωτίστως να ανταποκριθεί σε αυτές τις ευθύνες. Αν το καταφέρει και παράλληλα γίνει επιδραστικός στον επιθετικό τρόπο λειτουργίας του συνόλου προσφέροντας τη δημιουργία και την εκτέλεση του Λούις Πάλμα, τότε πράγματι θα βαδίσει στα χνάρια του τελευταίου και θα αποκτήσει νόημα η οποιαδήποτε σύγκριση.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα