Οι Γερμανοί φτιάχνουν “VAR app”, οι Ιταλοί παίζουν τις συνομιλίες, κι εμείς;

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι Γερμανοί φτιάχνουν “VAR app”, οι Ιταλοί παίζουν τις συνομιλίες, κι εμείς;

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα βήματα διαφάνειας που κάνει το ποδόσφαιρο, σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, στο γερμανικό, το ιταλικό και το αγγλικό πρωτάθλημα την ώρα που στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος της απόλυτης σιωπής.

Προ ημερών έγραφα σχετικά με την επιθυμία της Premier League για αλλαγή του κανονισμού του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού προκειμένου να της επιτραπεί να δίνει στην δημοσιότητα, ακόμη και live, τις συνομιλίες ανάμεσα στον φυσικό διαιτητή και τους ψηφιακούς βοηθούς του. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας ψηφιακής εφαρμογής που θα επιτρέπει στους ποδοσφαιρόφιλους που βρίσκονται στο γήπεδο να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο όσα βλέπει ο διαιτητής κατά το on field review για να πάρει μια κρίσιμη απόφαση με την υποστήριξη του VAR.

Προτού βάλουμε στην κουβέντα το τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί, ας σταθούμε λίγο στο γεγονός ότι για το θέμα αυτό μιλά δημόσια ο διευθυντής του τμήματος Καινοτομίας της γερμανικής ομοσπονδίας, που τυχαίνει να είναι πρώην διαιτητής, ο Jochen Drees. Ξανασκεφθείτε το: η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει διεύθυνση Καινοτομίας, της οποίας ο επικεφαλής είναι ένας πρώην διαιτητής. Στην Ελλάδα απλώς σήμερα είναι μια Τρίτη και αύριο θα ξημερώσει μια Τετάρτη.

Ας προχωρήσουμε: η ιδέα των Γερμανών είναι ότι ο φυσικός θεατής του παιχνιδιού δεν γίνεται να έχει μειωμένη εμπειρία σε σύγκριση με τον τηλεθεατή. Θέλουν δηλαδή, στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων, ο θεατής του γηπέδου να είναι όσο καλύτερα ενημερωμένος. Και εργάζονται για αυτό - δηλαδή προσπαθούν να φτάσουν να λανσάρουν την εφαρμογή στην διάρκεια του δεύτερου γύρου του γερμανικού πρωταθλήματος. Το όραμά τους είναι να προσφέρουν τόσο στον φυσικό θεατή όσο και στον τηλεθεατή την δυνατότητα να παρακολουθεί όλη την διαδικασία λήψης της απόφασης από τον διαιτητή.

Κάπου εδώ ας συνοψίσουμε το τι συμβαίνει στην Ευρώπη κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, και ειδικά μετά το λάθος του VAR στο Τότεναμ - Λίβερπουλ: η Premier League, η ιταλική ομοσπονδία και η γερμανική ομοσπονδία έχουν υποβάλει στην IFAB, την Ένωση που αποφασίζει για την αλλαγή των κανόνων του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού, την αλλαγή που θα τους επιτρέπει να παίζουν ζωντανά τις συνομιλίες μεταξύ διαιτητή - VAR. Στην Ιταλία, η DAZN, που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης του πρωταθλήματος προβάλει μια “VAR Open” ενότητα σε κάθε αγωνιστική, όπου ο αρχιδιαιτητής Gianluca Rocchi αναλύει τις πιο κρίσιμες φάσεις της αγωνιστικής, εξηγεί τις αποφάσεις των διαιτητών και μοιράζεται με τους τηλεθεατές ηχητικά αποσπάσματα των συνομιλιών των διαιτητών με τους ψηφιακούς βοηθούς τους. Πώς το έκανε ο Κλάτενμπεργκ όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα; Κάτι τέτοιο. Στην Αγγλία δημιουργείται κάθε μήνα η “Match Officials: Mic’d Up” εκπομπή, όπου ο Μάικλ Οουεν συζητά με τον διευθυντή της PGMOL (Professional Game Match Officials Limited), δηλαδή τον Αγγλο αρχιδιαιτητή Χάουαρντ Γουέμπ στο στούντιο του Sky για τις σημαντικές διαιτητικές αποφάσεις της Premier League και κατά την διάρκεια της εκπομπής ακούγονται οι ηχογραφημένες συνομιλίες των φυσικών διαιτητών με τους ψηφιακούς.

 

Είμαι σίγουρος ότι αν κάνουμε μια έρευνα σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, θα ανακαλύψουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων από τους διαιτητές.

Κι εδώ; Όλα πίσω από την κουρτίνα, πίσω από κλειστές πόρτες, με στόματα που τους επιβάλλεται να παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ζούμε ακόμη στην εποχή της απόλυτης απαγόρευσης δηλώσεων προς τους διαιτητές. Όχι απλώς δεν κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, αλλά μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι κάνουμε βήματα προς τα πίσω, διότι εγώ θυμάμαι πολύ καλά την εποχή κατά την οποία ο διαιτητής στηνόταν, μετά από τη λήξη του παιχνιδιού, μπροστά από τους δημοσιογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες για να κάνει, τουλάχιστον, το αυτονόητο: να διαβάσει το φύλλο αγώνα και να δώσει έτσι τις βασικές εξηγήσεις για τις αποφάσεις του. Εδώ και χρόνια έχουμε πάψει να λαμβάνουμε έστω και αυτές τις πληροφορίες από τους διαιτητές.

Στην Ευρώπη η τάση είναι “διαφάνεια”. Στην Ελλάδα ο νόμος εξακολουθεί να επιβάλει την σιωπή και την λειτουργία σε καθεστώς “απόκρυψης”. Άραγε όλοι εμείς, που παρακολουθούμε, μέχρι πότε θα μένουμε σιωπηλοί και δεν θα τολμάμε να ζητήσουμε αυτό που ζητούν επίμονα οι ποδοσφαιρόφιλοι όπου αλλού;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.