Ολυμπιακός: Η απογοήτευση των παικτών του που δεν τελείωσε το ντέρμπι και τι θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Η απογοήτευση των παικτών του που δεν τελείωσε το ντέρμπι και τι θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες

bet365

Το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο Δημήτρης Τομαράς στέκεται στο πώς το εισέπραξαν αυτό οι παίκτες του Ολυμπιακού αλλά και τι θα κρίνει την τύχη του ματς στα αθλητικά δικαστήρια.

Ξεκινώντας αυτό το κείμενο νομίζω πώς όλοι μας θέλουμε να βλέπουμε τα παιχνίδια και δη τα μεγάλα ντέρμπι, ντέρμπι όπως αυτό του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, να ξεκινούν ομαλά, να συνεχίζονται καλά και να τελειώσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Όλα ήρεμα δηλαδή και όλα καλά.

Φυσικά το θέλουμε για όλους τους αγώνες αλλά ματς με τέτοιο ειδικό βάρος έχουν και έναν λόγο παραπάνω. Κάτι που στο παιχνίδι της Κυριακής στο Φάληρο δεν συνέβη μετά το πρόβλημα τραυματισμού του Χουάνκαρ από κροτίδα που έσκασε κοντά του και την απόφαση του Παναθηναϊκού να μην ξαναβγεί στο γήπεδο μετά από διαβουλεύσεις, που ξεπέρασαν τις 2 ώρες. Πρώτα και πάνω απ' όλα φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις μετρά η σωματική ακεραιότητα του κάθε παίκτη.

Όμως όπως από τη μία υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας υπάρχει και από την άλλη το κανονιστικό πλαίσιο. Και επειδή πιστέψτε με πρόκεται να... φάμε ξανά αρκετές ώρες στις δικαστικές αίθουσες υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα ήδη (και μέχρι βέβαια την επιβεβαίωση των γραφομένων του ΦΑ από τον Μαρέσκα). Η λέξη - κλειδί που καλό είναι να την έχουμε στο μυαλό μας για τις δικαστικές αίθουσες και για την... τύχη του αγώνα είναι η υπαιτιότητα. Θα πρέπει λοιπόν από τα επίσημα έγγραφα ενός αγώνα να προκύπτει υπαιτιότητα μίας ομάδας για να προκύψει η όποια βάση συζήτησης μίας υπόθεσης σε μία δικαστική αίθουσα.

Ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή πώς ο Ιταλός διαιτητής Φάμπιο Μαρέσκα δεν αντιλήφθηκε κάτι σχετικά με τον Χουάνκαρ και ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να συνεχίσει τον αγώνα, αλλιώς θα ήταν δικό θέμα. Εφόσον ο Μαρέσκα όντως έχει καταγράψει κάτι τέτοιο στο ΦΑ κανονιστικά η ομάδα που τη... βαραίνει αυτό είναι ο Παναθηναϊκός. Όπως και ένα ακόμα στοιχείο που προέκυπτε από τη μεριά του Ολυμπιακού ήταν πώς ούτε ο παρατηρητής είδε κάτι.

Πάνω σε αυτό λοιπόν το άρθρο 21 του ΚΑΠ στην υποπαράγραφο δ αναφέρει σχετικά: «Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια».

Πάνω σε αυτό το σκέλος, σε αυτό το κομμάτι, το σημαντικό σε δικαστικό και κανονιστικό επίπεδο είναι το τι μπορείς να αποδείξεις. Καταλαβαίνω πώς για όσους το διαβάζουν αυτό μπορεί να φαίνεται... κάπως αλλά έτσι είναι. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός στεκόταν τόσο στη γνωμάτευση του γιατρού του αγώνα, που δεν υπέγραφε για τον τραυματισμό του Χουάνκαρ. Διότι επίσης η γνωμάτευση του γιατρού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η όποια επιβεβαίωση του προβλήματος του Ισπανού θα ήταν υπέρ των φιλοξενούμενων (πάντα σε νομικό πλαίσιο).

Γενικότερα βέβαια διότι πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά για το τι ισχύει αναλυτικά εφόσον υπάρχει υπαιτιότητα ομάδας (που περικλείει βέβαια και πιθανή υπαιτιότητα Ολυμπιακού εάν κάτι τέτοιο κριθεί πώς υφίσταται) μπορείτε να διαβάσετε - ξανά - και παρακάτω το τι ισχύει με βάσει τον ΚΑΠ και το άρθρο 21:

Άρθρο 21: Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα από ΚΑΠ

3 ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές: α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.

β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.

γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.

δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.

Για τις δε ρίψεις αντικειμένων υπάρχει και το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ. Σε ένα άρθρο που έχει την επισήμανση ότι οι όποιες ποινές προκύπτουν με βάση τις αναφορές και περιγραφές των αξιωματούχων του αγώνα που προβλέπονται στον Κ.Α.Π. (Φύλλο Αγώνα και εκθέσεις παρατηρητών του αγώνα). Λοιπά αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να ληφθούν υπ' όψιν, ιδίως οι εκθέσεις της αστυνομικής αρχής και το οπτικό υλικό του αγώνα, συμπληρωματικά ως προς τα αναφερόμενα στα κύρια αποδεικτικά μέσα. Άρα ξαναγυρνάμε στην αξία του ΦΑ και των γραφόμενων του Μαρέσκα.

Το άρθρο 15 του ΠΚ (Πειθαρχικού Κώδικα) σε ένα από τα εδάφιά του είναι σαφές και στη σημασία της ιατρικής γνωμάτευσης: «Η σωματική βλάβη προσώπου νομίμως ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο (όπως και η εκτίμηση της σοβαρότητας αυτής και της δυνατότητας ή της αδυναμίας του προσώπου να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του) διαπιστώνεται μόνο από τον γιατρό του αγώνα, που έχει την εξουσία να διατάξει οτιδήποτε απαιτείται σε σχέση με την αντιμετώπιση της σωματικής βλάβης του προσώπου (εισαγωγή σε νοσοκομείο, κ.λπ.). Εάν επέλθει τραυματισμός ποδοσφαιριστή, προπονητή ή διαιτητή (που έχει κριθεί από τον γιατρό του αγώνα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα καθήκοντά του) από ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων, η διακοπή του αγώνα είναι υποχρεωτική για τον διαιτητή».

Υπάρχει και τρίτο... σενάριο; Και όμως υπάρχει στο άρθρο 21, αν και κάπως... τραβηγμένο (έως και πολύ ίσως). Να μην προκύψει καμία υπαιτιότητα καμίας ομάδας και να έχουμε ξανά ορισμό αγώνα. Κάτι μάλλον πάρα πολύ δύσκολο να ισχύσει αλλά ιδού...

«Αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων επανορίζεται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τον χρόνο της διακοπής (π.χ. αριθμός τερμάτων, αριθμός ποδοσφαιριστών κ.λπ.), την επόμενη ημέρα στο ίδιο γήπεδο και την ίδια ώρα που αρχικά είχε ορισθεί. Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ο αγώνας επανορίζεται σύμφωνα με την εξαίρεση της παρ. 1β του παρόντος άρθρου και της παρ. 4 του άρθρου 10 του παρόντος και συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά το χρόνο της διακοπής (π.χ. αριθμός τερμάτων, αριθμός ποδοσφαιριστών κ.λπ.).

Στο δεύτερο τμήμα του διακοπέντα αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν συνολικά διαφορετικοί ποδοσφαιριστές από εκείνους που αγωνίστηκαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ακόμα και όσοι είχαν αντικατασταθεί αλλά δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ποδοσφαιριστές έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό, λόγω αποβολής ή συμπλήρωσης κίτρινων καρτών κατά τον ενδιάμεσο χρόνο. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους ποδοσφαιριστές στον διακοπέντα αγώνα εκτίονται κανονικά στους αγώνες που τον ακολουθούν, ακόμη και σε άλλη ομάδα, αν ένας τιμωρηθείς ποδοσφαιριστής πάρει στο μεταξύ μεταγραφή, ενώ στην περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποβλήθηκε στον διακοπέντα αγώνα, η συνέχιση του αγώνα αυτού δεν προσμετράται για την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε. Στην περίπτωση, όμως, που στο ενδιάμεσο των δύο αυτών αγώνων, ένας ποδοσφαιριστής αποβληθεί σε άλλον αγώνα, η συνέχιση του διακοπέντα αγώνα προσμετράται για την έκτιση της ποινής του».

Οι παίκτες του Ολυμπιακού σίγουρα δεν φταίξανε σε τίποτα

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού - που αναμφίβολα δεν έφταιξαν σε τίποτα σε όλα όσα έγιναν ή εάν θέλετε σε όσα ακολούθησαν μετά τη διακοπή του αγώνα - από την άλλη βίωσαν το βράδυ της Κυριακής την απογοήτευση του να μην μπορούν να παίξουν έως το τέλος αυτό το ντέρμπι. Την απογοήτευση της διακοπής ενός αγώνα όσο το παιχνίδι ήταν στο 1-1. Φαινόταν στα πρόσωπά τους και τις κινήσεις τους το πόσο πολύ ήθελαν να παίξουν αυτό το ματς και να τελειώσουν το συγκεκριμένο ντέρμπι.

Η θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός εξάλλου εκφράστηκε επισήμως με τις δηλώσεις των Βαγγέλη Μαρινάκη και Κώστα Καραπαπά. Στον Ολυμπιακό με βάση τα όσα δήλωσαν θεωρούν ότι και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γιατρός του ματς η κλινική εικόνα του Χουάνκαρ ήταν ικανοποιητική. Επίσης πώς μετά από μία τέτοια εξέλιξη κάθε φορά που θα υπάρχει τέτοιο συμβάν η κάθε ομάδα θα αποχωρεί από το γήπεδο, δημιουργώντας έτσι μία νέα συνθήκη.

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, από τη μεριά του διευκρίνισε πως ο Ιταλός ρέφερι θεωρεί (και βάσει του ΦΑ και των όσων έγραψε ή ήταν να γράψει) πώς ο Παναθηναϊκός αποχώρησε μόνος του. Για να μην μακρηγορούμε όλο το... παιχνίδι πλέον θα παιχθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Εκεί θα κριθούν τα πάντα. Πρώτα στο Πειθαρχικό της Λίγκας και μετά στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και αναλόγως ποια πλευρά θα παρουσιάσει τα πιο σωστά και καλά επιχειρήματα αλλά και το τι θα μπορεί να αποδείξει και πώς. Και είναι βέβαιο ότι μπαίνουμε σε μία εβδομάδα όπου θα έχουμε αρκετά πράγματα και σε επίπεδο διαρροών και από πλευράς ανακοινώσεων των εμπλεκόμενων ομάδων.

Υ.Γ. Για το αγωνιστικό σκέλος θαρρώ πώς δεν έχει καμία σημασία τούτη την ώρα να αναφέρουμε κάτι. Θα έχουμε χρόνο και να γράψουμε και να αναλύσουμε ότι χρειαστεί. Ένα πραγματάκι μόνο: ο Ολυμπιακός από αυτό το ντέρμπι έχει και τομείς να τον προβληματίσουν για τα καλά αλλά και ένα συγκεκριμένο πολύ καλό διάστημά του.

Υ.Γ. 2 Σιγά σιγά μαζεύτηκαν τα προβλήματα στον Ολυμπιακό και ενόψει Γουέστ Χαμ. Και Φρέιρε και Ιμπόρα και ο Εσε πλέον. Τα προβλήματα των Φρέιρε και Εσε είναι τα πιο σημαντικά.

Υ.Γ. 3 Επειδή οι κανονισμοί έχουν συγκεκριμένα δεδομένα αλλά έχουν και... παραθυράκια και ορισμένες ασάφειες για αυτό είχαμε το βράδυ της Κυριακής αναμονή άνω των 2 και πλέον ωρών στο φαληρικό γήπεδο. Και είναι και ένας λόγος που εδώ και αρκετά χρόνια οι νομικοί και οι δικηγόροι και όσοι ξέρουν καλά τους κανονισμούς έχουν σημαντική θέση στα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.