To ιστορικό 3X2 του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ και οι στιγμές στο 45+3 και στο 91’…

To ιστορικό 3X2 του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ και οι στιγμές στο 45+3 και στο 91’…

To ιστορικό 3X2 του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ και οι στιγμές στο 45+3 και στο 91’…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για πολλά και διάφορα περί Ολυμπιακού, ευρωπαϊκού αλλά και πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός, ο προπονητής κι οι παίκτες του, μπορούν να μάθουν πάρα πολλά από κάτι τέτοια παιχνίδια, όπως με την Γουέστ Χαμ και την Φράιμπουργκ, αλλά ακόμη και την Τόπολα, που έως το 59’ κρατούσε το 1-1 με τους Γερμανούς, όπως τις προάλλες κρατούσε έως το 66’ το υπέρ της 1-0 στο Λονδίνο κόντρα στους Άγγλους, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ομάδα της πλάκας.

Πάνω απ΄ όλα μαθαίνουν ότι σε τέτοιο επίπεδο παίζει ρόλο η παραμικρή λεπτομέρεια, κατ΄ επέκταση καθοριστική παράμετρος είναι η διατήρηση του focus. Οι «ερυθρόλευκοι» για παράδειγμα έχασαν κάθε ίχνος συγκέντρωσης τους πανηγυρίζοντας σαν τρελοί το 2-0 στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Έτσι, με το που έκανε σέντρα η Γουέστ Χαμ, στην κυριολεξία όμως με τη σέντρα, βρέθηκε σε θέση βολής στη μικρή περιοχή του Πασχαλάκη, που αν δεν έβγαινε έγκαιρα με το τεράστιο κορμί του για να αποτρέψει το 1-2 στο 45+3 του α΄ μέρους, θα άλλαζε ίσως όλο το παιχνίδι στην επανάληψη.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι όπως έπρεπε να μπει, κι αυτό ήταν το μικρό μυστικό του. Όπως με την Γκενκ είχε ανοίξει το σκορ στα 22 δευτερόλεπτα με τον Φορτούνη από σέντρα του Ρόντινεϊ, έτσι τώρα στα 35 δευτερόλεπτα βρέθηκε πάλι ο Ρόντινεϊ να κάνει την πρώτη σέντρα του αγώνα από την αγαπημένη του θέση, μετά από ωραία συνεργασία των Έσε, Ποντένσε, Έσε, Φορτούνη. Οι Άγγλοι ήταν πιο διαβασμένοι από τους Βέλγους, αλλά ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο κόρνερ του παιχνιδιού πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό.

Έτσι, με τέτοια επιθετικότητα, δείχνεις τις διαθέσεις σου απέναντι στον αντίπαλο σου. Άλλοτε σε ομαδικό επίπεδο κι άλλοτε σε προσωπικό. Το ωραιότατο γκολ του Φορτούνη ήταν ασφαλώς προϊόν μίας υπέροχης ατομικής ενέργειας, που κατέληξε σε ένα άπιαστο σουτ, αλλά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όλα ξεκίνησαν από ένα πλάγιο άουτ του Ορτέγκα κι ότι για να φτάσει η μπάλα στον σκόρερ, η μπάλα κυκλοφόρησε για πάνω από 20 δευτερόλεπτα με μεγάλη ασφάλεια μέσα από τα πόδια των Ποντένσε, Πορόζο, Έσε, Ορτέγκα και πάλι Έσε.

oly_westham

Στο δε δεύτερο γκολ στεκόμαστε όλοι στην «πονηρή» σέντρα σουτ του Ρόντινεϊ, που και το προηγούμενο γκολ του με τον Ολυμπιακό, στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ, το είχε βάλει με το αριστερό (!), όμως «πολλά λεφτά» ήταν κι ο ωραίος ελιγμός του Μαντί και η έξοχη αλλαγή του παιχνιδιού από αριστερά προς τα δεξιά, όπου αρχικά συνεργάστηκαν ο Ρόντινεϊ με τον Αλεξανδρόπουλο, ο τελευταίος κόπηκε, αλλά ο Βραζιλιάνος πήρε ξανά την μπάλα και σκόραρε-σε αυτόν χρεώθηκε το γκολ από την ΟΥΕΦΑ, αφού όταν σούταρε η μπάλα ξεκάθαρα είχε τροχιά προς την εστία του Γάλλου γκολκίπερ.

Πραγματικά ο Ολυμπιακός έφτασε ίσως στο 100% για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά έχει σημασία να κάνουμε κάποιες ακόμη επισημάνσεις, που δείχνουν ότι στα παιχνίδια που κρίνονται οριακά χρειάζεται όχι μόνο προσπάθεια στο μάξιμουμ, αλλά και συγκέντρωση και σωστές αποφάσεις στο μάξιμουμ. Ειδάλλως, μπορεί να φτάνει η προσπάθεια στο μάξιμουμ σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά όταν παίζεις στο σπίτι σου, με 32.000 κόσμο να μετατρέπουν ένα γήπεδο σε καζάνι, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φτάνει όταν παίξεις εκτός έδρας.

Για παράδειγμα, υπάρχει η φάση στο 91’, με τον Φορτούνη να κάνει άλλη μία καλή προσωπική ενέργεια και να σουτάρει (λίγο) άουτ. Μόνος του δεξιά ήταν ο Ελ Κααμπί-η μπάλα εκεί έπρεπε να πάει, στον σέντερ φορ, για να τελειώσει αυτός τη φάση. Τώρα, δεν ασχολείται κανείς, γιατί το 2-1 δεν άλλαξε, αλλά μπορώ να σας θυμίσω ότι οι Άγγλοι απείλησαν στο 92’ και στο 97’…Μάλιστα, νωρίτερα, ήταν ο Αλεξανδρόπουλος που είχε κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα σουτάροντας άστοχα έξω από την περιοχή και δεν είχε πασάρει σε επίσης αμαρκάριστο συμπαίκτη του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο…Φορτούνης.

alexandropoulos_

Οι δύο Έλληνες άσοι έπρεπε να είχαν πιο καθαρό μυαλό και να ήταν περισσότερο ομαδικοί, βγάζοντας πάσες σε άλλους παίκτες του Ολυμπιακού, που ήταν και σε καλύτερη θέση, μέσα στην περιοχή, αλλά και αφύλακτοι. Στο σημείο αυτό, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο σέντερ φορ της ομάδας, ο Ελ Κααμπί, τέλειωσε το 90λεπτο με μηδέν τελικές. Πολύ απλά γιατί δεν πήρε καμιά πάσα για να τελειώσει ο ίδιος μία φάση-άντε να πούμε ότι πήρε μία, αλλά ήταν δύσκολο από πλάγια να γυρίσει και να σουτάρει. Κάπως έτσι εξελίχθηκε σε άχαρος ο ρόλος του Μαροκινού, που πάντως έδωσε βοήθειες, έστω κι αν είχε και «ήττες» μέσα στο παιχνίδι.

Ήταν μαχητής, δεν έχανε μπάλες, πήρε φάουλ, και είχε καλές ενέργειες, ενώ σε δύο περιπτώσεις έσπασε την μπάλα όπως έπρεπε στον Ποντένσε και στον Αλεξανδρόπουλο για να σουτάρουν υπό καλές προϋποθέσεις.

Άσχετο:

Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω πώς ο ΟΦΗ είχε τόσο υπέρ του διαιτησία το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κηφισιά, δηλαδή ένα αγώνα πριν παίξει με τον Ολυμπιακό. Για όποιον δεν ξέρει, ο διαιτητής Βεργέτης απέβαλλε εντελώς άδικα παίκτη της Κηφισιάς από το 36ο λεπτό και εξίσου άδικα έδωσε πέναλτι υπέρ του ΟΦΗ στο 85ο λεπτό. Ο ΟΦΗ παρά τις τραγικές αποφάσεις του διαιτητή, που σημειωτέον αγνόησε τις συστάσεις του VAR Τσακαλίδη (!), δεν κέρδισε, φέρνοντας 0-0, όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία του θέματος.

mitoglou_bakic

Παρακάτω: ο Βεργέτης όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε για την τραγική διαιτησία του από την ΚΕΔ της ΕΠΟ, αλλά ορίστηκε 4ος του Μπριχ στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ!!! Ενώ ο Τσακαλίδης, που είχε επιχειρήσει να τον «επαναφέρει στην τάξη», ήταν αυτός που τιμωρήθηκε και δεν πήρε ορισμό! Παρεμπιπτόντως, ο διαιτητής Βεργέτης είναι από την Αρκαδία. Όπως είναι από την Αρκαδία κι ο Διαμαντόπουλος, που θα σφυρίξει αύριο το ΟΦΗ-Ολυμπιακός, ο ίδιος που σφύριξε το ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 1-0 και το ΟΦΗ-ΑΕΚ 2-0…Ο Διαμαντόπουλος που ναι, ήταν και VAR στο ΟΦΗ-Άρης 3-2! Δηλαδή, ο διεθνής ρέφερι από την Αρκαδία είναι μέσα, είτε ως διαιτητής, είτε ως VAR, και στις τρεις μεγάλες νίκες φέτος του ΟΦΗ!!!

Προσέξτε τώρα: VAR αύριο είναι ο Περράκης, που είχε σφυρίξει το Ολυμπιακός-Ατρόμητος (4-0) και η ΚΕΔ τον είχε τιμωρήσει με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών από τους ορισμούς, για ένα δήθεν πέναλτι υπέρ του Ατρόμητου, με το σκορ στο…3-0!!! Τι μήνυμα εσείς λέτε ότι περνάει στον VAR ο ορισμός του στο παιχνίδι ΟΦΗ-Ολυμπιακός, σε συνδυασμό με την τιμωρία του για το παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρόμητος;

Η φωτογραφία της ημέρας:

Εκπληκτικός είναι ο επιθετικός απολογισμός του Ολυμπιακού μέχρι τώρα στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς έχει βάλει δύο γκολ στην Φράιμπουργκ, δύο στην Τόπολα και δύο και στην Γουέστ Χαμ! Είναι κάτι που ιστορικά δεν το έχει ξανακάνει ποτέ ο σύλλογος, να σκοράρει από δύο γκολ στο καθένα από τα τρία πρώτα παιχνίδια της φάσης ομίλων οποιασδήποτε διοργάνωσης!

fortounis

Εντυπωσιακά παραγωγική η ομάδα του Μαρτίνεθ, κάτι που οφείλεται εν πρώτοις στον οίστρο του Φορτούνη (ένα γκολ και δύο ασίστ), κατά δεύτερον στις επιδόσεις των Ελ Κααμπί (δύο γκολ), του Ποντένσε (ένα γκολ και μία ασίστ) και του Ρόντινεϊ (επίσης ένα γκολ και μία ασίστ) και κατά τρίτον στη βοήθεια των Μασούρα (ένα γκολ) και Έσε (μία ασίστ).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.