Wyscout Analysis: Ελίασον και Τάισον, οι «αθόρυβες δυνάμεις» των «Δικεφάλων» (vids)
Το πρώτο ντέρμπι των «Δικεφάλων» βρίσκεται προ των πυλών και απόψε (30/10) στην «OPAP Arena» η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ. Ματς με... άρωμα Ευρώπης αφού αμφότεροι πρωταγωνιστούν και στις εκτός των συνόρων υποχρεώσεις τους και σε παιχνίδια όπως αυτό δεν υπάρχουν προγνωστικά. Αρκεί μία στιγμή για να καθορίσει τον νικητή και επειδή συνήθως τα φώτα πέφτουν στον εκάστοτε σκόρερ, υπάρχουν και εκείνοι που «σερβίρουν».
Εκεί θα στραφούμε μέσω του Wyscout και θα... αναζητήσουμε τα πεπραγμένα των Νίκλας Ελίασον και Τάισον, που συγκαταλέγονται στις «αθόρυβες δυνάμεις» των clubs τους και πρόκειται για δύο παίκτες γραμμής με έντονο το... συναίσθημα της δημιουργίας. Βέβαια είναι σε θέση να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην «παραγωγική» διαδικασία και όποιος τους υποτιμήσει ενδέχεται να το «πληρώσει» ακριβά.
Νίκλας Ελίασον
Αγώνες: 15
Λεπτά: 845'
Ο Σουηδός έγινε πέρσι παίκτης της ΑΕΚ, προερχόμενος από τη Νιμ, όμως στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε σοβαρά τον Νοέμβριο σε ένα ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Επέστρεψε περίπου τρεις μήνες μετά, ωστόσο είχε μείνει πίσω και από τις 30 εμφανίσεις του στη σεζόν μόνο οι 16 ήταν ενδεκαδάτες.
Φέτος όμως δείχνει καλά από την αρχή και μετρά ήδη 15 εμφανίσεις ως επί το πλείστον στο δεξί άκρο, αν και σε ορισμένα παιχνίδια κυρίως τα ευρωπαϊκά όπως για παράδειγμα στην Αμβέρσα και το Μπράιτον τον είδαμε αριστερά. Παίκτης ομάδας, αποτελεί μία «αθόρυβη» και άκρως πολύτιμη λύση για τη μεσοεπιθετική γραμμή της Ενωσης.
Πάσες: 169/237
Ποσοστό ευστοχίας: 71,3%
Ασίστ: 6
xA: 3,12
Ο 28χρονος χαρακτηρίζεται από το safe παιχνίδι του και είναι από τους καλύτερους πασέρ των ελληνικών γηπέδων. Πάει στα «σίγουρα», δεν «πουλάει» μπάλες και το 71,3% που μετρά ως ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων είναι αρκετά υψηλό για παίκτη της θέσης του.
Μάλιστα στο κατά τεκμήριο καλύτερο αντίστοιχο παιχνίδι του, με τον Αστέρα στο «Θ. Κολοκοτρώνης», και «φλέρταρε» ακόμη και με το απόλυτο (31/37, 84%).
Ετσι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής του πιστώνονται έξι ασίστ, επίδοση που τον καθιστά ως έναν εκ των κορυφαίων «δημιουργών» των ελληνικών γηπέδων. Μάλιστα προκείπτει το εύρημα πως διαθέτει μεγάλο πλουραλισμό, αφού «φτιάχνει» φάσεις για γκολ μέσω 1vs1 και πλαγιοκόπησης, τρανζίσιον αλλά και στατικών!
Ξεκινάμε με το τελευταίο σκέλος, εκείνο των στημένων φάσεων, που είναι πολύ σημαντικές για μία ομάδα. Ηδη λοιπόν ο Ελιάσον έχει δώσει τρεις ασίστ με σχετικά του χτυπήματά του και πιο συγκεκριμένα στο 1-1 του Γιόνσον στον Βόλο, στο 1-0 του Βίντα με τον Παναιτωλικό στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο 0-2 του Μοχαμάντι στην Τρίπολη.
Συν τοις άλλοις έτσι «έφτιαξε» τις μεγάλες ευκαιρίες των Μάνταλου, Μοχαμάντι στα παιχνίδια με Παναιτωλικό και Ολυμπιακό στην «OPAP Arena» και εύλογα κάθε κόρνερ ή φάουλ που παίρνει γύρω από τα καρέ σημαίνει... συναγερμό στις αντίπαλες άμυνες.
Βέβαια ανάλογη ευχέρεια διαθέτει και σε open play, όπως και αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο επικό 3-2 του Μπράιτον όπου «έφτιαξε» το νικητήριο γκολ του Πόνσε. Την ίδια στιγμή με σέντρα από τα δεξιά δημιούργησε το 1-1 του Αραούχο με αντίπαλο την Αντβέρπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ με κάθετη κίνηση και παράλληλη το 2-0 του Ρότα επί του Παναιτωλικού στο ίδιο γήπεδο.
Συμπέρασμα; Μπορεί να κάνει... πολλά με την μπάλα στα πόδια και να «ταΐσει» με διάφορους τρόπους τους συμπαίκτες του, ενώ κατά μέσο όρο φτιάχνει 2,5 ευκαιρίες της Ενωσης σε κάθε 90λεπτό του.
Αλλωστε πρόκειται για ποδοσφαιριστή που βρίσκει «κιτρινόμαυρη» φανέλα στο ύψος του πέναλτι σχεδόν στις έξι από τις 10 φορές που θα το επιχειρήσει (57,1% για την ακρίβεια) και η σχετική «πλούσια γκάμα» του αποτυπώνεται στην αντίστοιχη παρουσία του στην Τρίπολη όπου και είχε 8/10.
«Κρύο αίμα» και «καθαρό μυαλό» στα 845 λεπτά που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής προχώρησε μόνο σε τρεις λάθος πίσω πάσες κάτι που σημαίνει πως δεν «πουλάει μπάλες» σε επικίνδυνο, για την άμυνά του, σημείο, ενώ ελέω τεχνικής κατάρτισης είναι από τους παίκτες που πάνε πολύ συχνά και με μεγάλη επιτυχία στο 1vs1.
Κατά μέσο όρο το «ψάχνει» σχεδόν επτά φορές σε κάθε «γεμάτο» του παιχνίδι και με ποσοστό επιτυχίας πάνω του 70% (72,6%), κάτι που του επιτρέπει να πραγματοποιεί αμαρκάριστη πάσα. Ετσι τα σχετικά υψηλά του ποσοστά επιτυχίας έχουν «εξήγηση», αφού πολλές μεταβιβάσεις του είναι ελεύθερες επειδή πιο πριν απέφυγε ο ίδιος τον προσωπικό του αντίπαλο.
Ως το πλείστων μάλιστα το επιχειρεί πάνω στη γραμμή και είναι χαρακτηριστικό πως με Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Αντβέρπ στην «OPAP Arena» κατέγραψε το απόλυτο (3χ3 και 4χ4 αντίστοιχα).
1vs1 με Ντιναμό Ζάγκρεμπ
1vs1 με Αντβέρπ
Ελέω θέσης και στυλ παιχνιδιού δεν πάει συχνά στην μακρινή πάσα, ενώ βγαίνει νικητής στο 53% των επιθετικών «μονομαχιών» που εμπλέκεται. Προσέξτε όμως μία σημαντική λεπτομέρεια. Σε αρκετές από όσες «έχασε» δεν απώλεσε την κατοχή αλλά «κλείστηκε» και δεν μπόρεσε να μεταφέρει μπροστά τη δράση, έτσι αναγκάστηκε να παίξει πίσω, άρα πήγε στα «σίγουρα» και δεν αναζήτησε κάποια «σκοτωμένη» μπαλιά.
Τελικές: 9
Γκολ: 1
xG: 0,97
O Σουηδός δεν παίρνει πολλές προσπάθειες για γκολ και κατά μέσο όρο στη σεζόν κάνει μία τελική κάθε 94'. Παρόλα αυτά έχει ήδη βρει μία φορά στη σεζόν, όταν και άνοιξε το σκορ στην Τρίπολη και στο 3-0 που επικράτησε η ΑΕΚ του Αστέρα. Plus ήταν «μέσα» και στο 1-1 του Τσούμπερ στη Λεωφόρο και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί κάποια άμυνα να τον... ξεχάσει στα καρέ της.
Τάισον
Αγώνες: 16
Λεπτά: 1.205'
Ο Βραζιλιάνος ακραίος έγινε τον περασμένο Γενάρη παίκτης του ΠΑΟΚ, όταν και αποκτήθηκε από την Ιντερνασιονάλ. Μάλιστα σκόραρε στο ντεμπούτο του όπου και έπαιξε τότε ως αλλαγή στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό για το Novibet Κύπελλο Ελλάδος, αλλά όπως ισχύει για όλους τους ποδοσφαιριστές έτσι και εκείνος «χρειάζονταν» τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής.
Πλέον φαίνεται πως έχει μπει στο 100% σε mood «Δικεφάλου» και φέτος παρουσιάζεται άκρως επιδραστικός στη μεσοεπιθετική του λειτουργία. Παίκτης γραμμής, παίζει στο αριστερό «φτερό» και σπάνια «μετατίθεται» κάπου αλλού.
Πάσες: 532/608
Ποσοστό ευστοχίας: 87,5%
Ασίστ: 4
xA: 2,52
Ο Τάισον συγκαταλέγεται στους πλέον δημιουργικούς παίκτες της χώρας μας, με γνώμονα τόσο την στατιστική του απεικόνιση όσο φυσικά και την παρουσία του μέσα στο γήπεδο. Πιο συγκεκριμένα πασάρει με ποσοστό που ξεπερνά το 87% και το οποίο είναι εξαιρετικό για παίκτη της θέσης του.
Σε ορισμένα ματς μάλιστα πέτυχε το απόλυτο, όπως π.χ. με την Χάιντουκ στη Θεσσαλονίκη όπου σε 34' το κοντέρ του «έγραψε» 19/19. Σε άλλα «φλέρταρε» με αυτό - στο Ελσίνκι είχε 21/22 σε 33' - και υπάρχουν στιγμές που θυμίζει «κομπιούτερ».
Οι μεταβιβάσεις του Τάισον κόντρα στη Χάιντουκ
Οι μεταβιβάσεις του Τάισον κόντρα στην Ελσίνκι
Αυτόματα ο Ράζβαν Λουτσέσκου διαθέτει έναν παίκτη που πάει «πολύ» safe και για αυτό άλλωστε έχει ήδη τέσσερις ασίστ. Εκείνη του Κουλιεράκη με τον Βόλο ήταν σε στατικό, όμως οι τελικές του πάσες σε Μουργκ (στο ίδιο ματς), Τόμας (με Ελσίνκι), Ζίβκοβιτς (στη Λεωφόρο) που είναι «κάπως» πανομοιότυπες, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το στυλ του παιχνιδιού που του αρέσει και μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα.
Σε όλες λοιπόν βρήκε κενό χώρο (σε άκρα αλλά και άξονα), κουβάλησε γρήγορα/άμεσα την μπάλα στα αντίπαλα καρέ και την κατάλληλη στιγμή έπαιξε για τον συμπαίκτη του που σκόραρε. Εάν βρει ελεύθερα μέτρα μπορεί να «διαλύσει» κάθε άμυνα και η άμεση μετάβαση προβάλει ως το μεγάλο του προσόν.
Επειδή μάλιστα αρέσκεται να συγκλίνει προκύπτει ακόμη ένα εύρημα. Με την ίδια ευκολία που πάει στη γραμμή και την κατάλληλη στιγμή θα «κόψει», όπως λέμε, από πλάγια για συμπαίκτη του, με ανάλογη είναι σε θέση να μπει με την κατοχή στον χώρο ευθύνης του «10» και από εκεί να «φτιάξει» παιχνίδι. Δείτε χαρακτηριστικά από που έβγαλε τέσσερις τελικές του ΠΑΟΚ στο φετινό ντέρμπι με τον Αρη.
Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν πως διαθέτει πόδι... ακριβείας και δεν είναι τυχαίο πως από τις 10 φορές που θα ψάξει «ασπρόμαυρη» φανέλα στο ύψος του αντίπαλου πέναλτι θα το πετύχει στις οκτώ (πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 77,1%) και σε αρκετές αναμετρήσεις «φλέρταρε» ή και πέτυχε το 100%, όπως το αντίστοιχο 7/8 που είχε στο 2-0 επί του Ατρόμητου στη Θεσσαλονίκη.
Ακρως κομβικός στο κομμάτι της ανάπτυξης κατά μέσο όρο υποδέχεται την μπάλα κάθε 2,5' και την ίδια στιγμή παρουσιάζεται αποτελεσματικός και εφόσον καταστεί ανάγκη να «σπάσει» την εκάστοτε αντίπαλη άμυνα με αλλαγές παιχνιδιού. Στους «Ζωσιμάδες» οι Θεσσαλονικείς κλήθηκαν να παίξουν και με μακρινές μεταβιβάσεις και ο Τάισον μέτρησε 5/6 «30άρες» μπαλιές.
Διαθέτει την ψυχραιμία να μην «πουλήσει» την κατοχή εάν δεν καταφέρει να πάει τη δράση μπροστά (π.χ. στο 0-0 την Μπεϊτάρ «μέτρησε» 17/17 πίσω πάσες), ενώ δεν πάει συχνά στο 1vs1 αφού προτιμά να κινείται γρήγορα στον κενό χώρο.
Τελικές: 18
Γκολ: 2
xG: 1,93
Ο 26χρονος δεν «εκβιάζει» το γκολ και αρέσκεται να κάνει (πολλές) άλλες δουλειές μέσα στο γήπεδο, απόδειξη ότι πρόκειται για παίκτη-συνόλου. Κατά μέσο όρο βγάζει μία τελική κάθε 67', αλλά «πιστεύει» τα πόδια του και αν του δοθεί η ευκαιρία θα σουτάρει γύρω από τα αντίπαλα καρέ. Μάλιστα μέχρι στιγμής μετρά δύο προσωπικά τέρματα, αμφότερα στο 4-0 επί της Χαρτς.
Εδώ μάλιστα υπάρχει μία παράμετρος που δεν περνά απαρατήρητη. Από δικά του πλασέ ευρισκόμενος σε θέση φορ οι Οζντόεφ και Ζίβκοβιτς πήραν το «ριμπάουντ» και ευστόχησαν σε ρυθμό προπόνησης στα ματς με τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης αντίστοιχα. Σε αμφότερες των περιπτώσεων μάλιστα δεν αστόχησε εκείνος αλλά τα έβγαλαν οι αντίπαλοι (στην πρώτη πάνω στη γραμμή) και σε κάθε αγώνα πραγματοποιεί δύο με τρεις επαφές φάτσα με την εστία. Αν κάποιος τον αφήσει αμαρκάριστο... μπορεί να το πληρώσει.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- ΑΕΚ: Τα συλλυπητήρια της Ένωσης για τον χαμό του δημοσιογράφου Κώστα Τέο
- Βίντα: «Έχουμε την καλύτερη ομάδα, να βρούμε χημεία και υπομονή για να κατακτήσουμε τον τίτλο»
- Μανωλάς: «Κάποια ανώτερη δύναμη έβγαλε την μπάλα στην κεφαλιά του Ντέταρι, σκεφτόμουν να σταματήσω αν δεν παίρναμε τον τίτλο το '89» (vid)