Οποιος «διαβάσει» καλύτερα τις ανάγκες του και ενισχυθεί σωστά τον Ιανουάριο...
Δειλά – δειλά άρχισαν να... ψιλογράφονται τα μεταγραφικά ρεπορτάζ ενόψει Ιανουαρίου. Λογικό, διότι μπαίνουμε πια στο δεύτερο ημικύκλιο της πρώτης περιόδου της σεζόν. Μάνι – μάνι... τελειώνουμε με τα ντέρμπι του 2023. Ενα μας απέμεινε, το κυριακάτικο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Η΄ και... ενάμιση, αν η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφασίσει τη συνέχεια του Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Συνεπώς, οι αναζητήσεις έχουν αρχίσει και αυτό είναι το πρέπον για κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της.
Κι επειδή το εφετινό πρωτάθλημα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο ανταγωνιστικό από το περυσινό, αυτή η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου θα παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο συγκριτικά με πέρυσι! Πολλώ δε, μάλλον, από τη στιγμή που πιθανότατα οι δυο από τους τέσσερις ανταγωνιστές οι οποίοι πέρυσι κάθονταν στον καναπέ τους μεσοβδόμαδα, θα συνεχίσουν και το 2024 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: δύσκολο να τερματίσει τελευταία η ΑΕΚ στον όμιλό της, δύσκολο να τερματίσει τέταρτος ο Παναθηναϊκός, δεδομένης και της πολύ δύσκολης συνθήκης που αντιμετωπίζει λόγω της εμπόλεμης κατάστασης η «εξορισμένη» Μακάμπι Χάιφα που έχει μεγάλη δύναμη στην έδρα της...
Ναι, τέσσερις είναι για μένα οι ανταγωνιστές, παρά την τεράστια διαφορά ΑΕΚ - ΠΑΟΚ την προηγούμενη Κυριακή. Ακόμα κι αν ηττηθεί ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό, τέσσερις θα παραμείνουν. Η εφετινή ιστορία του πρωταθλήματος έχει αποδείξει ότι όλοι έχουν τις πολύ κακές βραδιές τους. Η ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ με την Ενωση. Και ο καθένας πρέπει να κοιτάζει τα του οίκου του! Ειδικά ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, να κοιτάξει κάθε λεπτομέρεια! Τις απουσίες λόγω Asian Cup (12/1-10/2) και Κόπα Αφρικα (13/1-11/2), τους τραυματισμούς, τις ευπάθειες ορισμένων παικτών, τα πάντα. Αν οι τέσσερις θεωρούν ότι ο τίτλος θα κριθεί στις λεπτομέρειες, σε κάθε μα κάθε ματς των play offs, καλούνται να κάνουν στοχευμένες και εύστοχες κινήσεις για έναν και μοναδικό προφανή λόγο: ό,τι θα «γράψει» στο ρόστερ την 31η Ιανουαρίου, δεν ξεγράφεται. Μ' αυτό θα προχωρήσουν και θα ολοκληρώσουν τη σεζόν.
Ναι, υπάρχουν οι εμφανείς ανάγκες. Της ΑΕΚ για αριστερό μπακ, του Παναθηναϊκού για στόπερ, του Ολυμπιακού για στόπερ βασικό και ένα επιπλέον έτοιμο 6-8άρι διότι στο τέλος ο Εσε θα... λιποθυμήσει, στον ΠΑΟΚ... ανάλογα με αυτό που βλέπει ο καθένας. Δύσκολο για τον ΠΑΟΚ, διότι χρειάζεται πολλούς αν θέλει να ξεπεράσει και τους τρεις και να σηκώσει κούπα: Βασικό φορ, βασικό στόπερ, βασικό δεξιό μπακ και να του «βγουν» και οι τρεις! Ολα αυτά, όμως, είναι η επιφάνεια. Αυτά που βλέπουμε εμείς οι απέξω. Ο κάθε προπονητής βλέπει κάθε μέρα πολύ περισσότερα και όχι 1-2 φορές την εβδομάδα τους αγώνες του πρωταθλήματος και της Ευρώπης. Συνεπώς, ας μην αποκλείσουμε και τις εκπλήξεις.
Δυο υποσημειώσεις αντί επιλόγου...
- α) ειδικά στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, τεράστια σημασία έχει η ευστοχία. Xαρακτηριστικό παράδειγμα: ο Παναθηναϊκός πέρυσι πήρε Μαντσίνι, Κλεϊνχέισλερ (με τετραετές συμβόλαιο (!), μάλλον δεν θα «βγάλει» ούτε δεύτερη σεζόν), Πούχατς. Και του βγήκε ο... μισός από τους τρεις, αν συγκρίνουμε – ίσως λανθασμένα – τον Αργεντινό με τον περυσινό Αϊτόρ. «Χαρακτηριστικό» παράδειγμα είπαμε, όχι απόλυτο.
- β) έχουν γίνει αμέτρητες «πατάτες» τον Γενάρη, αλλά έχουν αποκτηθεί και παικταράδες που έκαναν σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα. Πολύ πρόσφατα παραδείγματα για μην πάμε σε εποχές... Βαζέχα και Σαβέβσκι οι οποίοι όντως είχαν αποκτηθεί Γενάρη. Πέρυσι ο Ολυμπιακός πήρε τον Ιανουάριο τον καλύτερο δεξιό μπακ του πρωταθλήματος (Ροντινέι) και έναν εξαιρετικό εξτρέμ (Κανός). Και πρόπερσι ο Παναθηναϊκός πήρε τον Γκατσίνοβιτς που του «έδεσε» όλο το σύνολο, έκανε εν συνεχεία εκπληκτικά play offs και σήκωσε κούπα. Το 2019 ο ΠΑΟΚ Γενάρη είχε πάρει τον επί τριετία κορυφαίο στόπερ της Λίγκας (Ινγκασον) και τον Γενάρη του 2017 τον πιο γκολτζή φορ του, με τον οποίο πήρε και πρωτάθλημα (Πρίγιοβιτς). Γι' αυτό ας μην υποτιμούμε ποτέ τα χειμερινά ψώνια. Ειδικά τώρα πια που η σεζόν κρίνεται στα play offs...
Υ.Γ. Εχει απόλυτο δίκιο ο Βασίλης Σαμπράκος ως προς την υποχρέωση της ΕΠΟ να παρουσιάσει το νέο επικεφαλής της ΚΕΔ, Πίτερ Φρόιντφελντ και εκείνος με τη σειρά του να καταθέσει δημοσίως το σχέδιο και τις σκέψεις του για την ελληνική διαιτησία. Οχι μόνο για τους ορισμούς κάθε αγωνιστικής τους επόμενους επτά μήνες. Δεν πρέπει να είναι αυτό το κύριο μέλημα κάθε επικεφαλής της ΚΕΔ. Ομως το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό επιβάλλει με τον τρόπο του στον κάθε Κλάτενμπεργκ και Μπένετ. Αξιολογούνται μόνο από το αν θα βρουν ικανό ξένο διαιτητή για τα ντέρμπι. Κατάντια δεκαετιών 50's – 60's. Οταν προκύψει... κάπως- κάποτε ένας επικεφαλής της διαιτησίας που θα υπογράψει τουλάχιστον τριετούς διάρκειας συμβόλαιο και θα έχει ως πρώτο στόχο την αναδόμηση της ελληνικής διαιτησίας συνολικά, τα ξαναλέμε. Με τη σημερινή κατάσταση στην ΕΠΟ, πάντως, όπου οι περισσότεροι ασχολούνται με το τι θα κάνουν με τη διοίκηση του επόμενου προέδρου (που πιθανότατα έχει ήδη «κλειδώσει») από το καλοκαίρι και έπειτα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.