Νοέμβριος, ο μήνας που ο Λουτσέσκου αναθεωρεί

Νοέμβριος, ο μήνας που ο Λουτσέσκου αναθεωρεί

Νοέμβριος, ο μήνας που ο Λουτσέσκου αναθεωρεί

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου συνεχίζει να γράφει για τον ΠΑΟΚ που (δεν) εμφανίστηκε στο ματς με την ΑΕΚ, στα αγωνιστικά προβλήματα που προϋπήρχαν και στις αποφάσεις του προπονητή που πάντα αλλάζει πράγματα σε αυτή την εποχή. Μία αναφορά και στα εξωαγωνιστικά του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.

Όχι! Δεν ήταν όλα τέλεια στον ΠΑΟΚ πριν το ματς της Δευτέρας επειδή η ομάδα κέρδιζε. Εννοείται ότι δεν είναι και όλα στραβά τώρα! Αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει δώσει 18 ματς μέχρι τώρα και μετράει δύο ήττες, αλλά… αυτό το έκτρωμα της Δευτέρας δεν θα περάσει έτσι και δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

Ο ΠΑΟΚ κέρδιζε τον περασμένο μήνα αλλά και μέσα από εδώ στο Gazzetta σχολιάζαμε συχνά πυκνά τις εμφανείς αδυναμίες του συνόλου, το οποίο έπρεπε να φτιαχτεί μετά τις μεταγραφές που έγιναν τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπήρχε εξέλιξη και μία καλή αποτελεσματικότητα σε κάθε προσπάθεια.

Κι εδώ πάντως αναφερθήκαμε στην προβληματική εμφάνιση της Σκωτίας κι εδώ στην αμυντική λειτουργία που έσωζε ο Κοτάρσκι κι εδώ Με 25 λεπτά εξαιρετικού ποδοσφαίρου, προσπάθησε να κερδίσει και τον διαιτητή… για την εικόνα στη Λεωφόρο, όπως και η αρχική αναφορά για το πόσο δύσκολο είναι να ετοιμάσεις γρήγορα ομάδα, όταν παίρνεις 3-4-5 βασικούς από τον Αύγουστο και μετά.

Ο ΠΑΟΚ με βάση τη δουλειά του Λουτσέσκου σε πνευματικό και αγωνιστικό επίπεδο έχει καταφέρει ήδη πολλά. Για τους αγνώμονες να θυμίσουμε ότι κυρίαρχη επιτυχία αποτελούσε το ότι στήριξε την ΠΑΕ στα δύσκολα και της έδωσε χρόνο για να κάνει μεταγραφές που είχαν στόχο να αναβαθμίσουν ποιοτικά το ρόστερ. Παρά την εντυπωσιακή πορεία στην Ευρώπη, οι ασπρόμαυροι έχουν μείνει πίσω στο πρωτάθλημα, αφού είχαν κακές εμφανίσεις με τον Άρη και τον ΟΦΗ που δεν δημιούργησαν φάση και αφήνουμε όλα τα κόντρα σφυρίγματα. Το ένα πρόβλημα μέχρι τώρα είναι ότι σε πολλά παιχνίδια η δημιουργία απέναντι σε οργανωμένη άμυνα υστερεί, ενώ θυμίζουμε ότι φέτος ο Λουτσέσκου έβαλε στο παιχνίδι και την γρήγορη μετάβαση που έχει δώσει αρκετές λύσεις. Είναι το κάτι νέο που προστέθηκε. Έγινε ό τι έγινε με τον Παναθηναϊκό σε μέτρια εμφάνιση, ακολούθησε σερί αγώνων με τον ΠΑΟΚ να δέχεται αρκετές φάσεις αλλά να κερδίζει και φθάσαμε στη ντροπή της Δευτέρας. Εγώ έτσι νιώθω και αν κάποιος πιστεύει ότι άλλη μία τέτοια μηδενική εμφάνιση απέναντι στην ΑΕΚ πρέπει να περάσει… χαλαρά, ας διαβάσει κάτι άλλο. Το ίδιο και για όσους ψάχνουν άλλες περίεργες ανοησίες. Ξέρετε που θα πάτε για… πλύση εγκεφάλου.

 

Για όσους ξαφνιάστηκαν από τα γραφόμενά, δεν γράφω για να το παίξω αρεστός, αλλά… αυτός είμαι. Δεν μπορώ να δεχθώ με τίποτα ότι ο Λουτσέσκου χάνει και ξαναχάνει με… κάτω τα χέρια από τον Αλμέιδα. Τη Δευτέρα που όλα μα όλα πήγαν στραβά, η ευθύνη είναι 100% δική του. Και στην προετοιμασία (πνευματική και αγωνιστική) και στο σχέδιο που εκπόνησε και δεν κατάφερε να περάσει στην ομάδα, αλλά και στην υλοποίηση εντός γηπέδου όπου εκτέθηκε σε απίστευτο βαθμό.

Οι αποφάσεις και το μπέρδεμα με την ΑΕΚ

Για να συμπληρώσω το ρεπορτάζ μετά και από όσα είπα την Κυριακή ή όσα έγραψα τη Δευτέρα για το πώς ματσάρει το ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ με αυτό της ΑΕΚ του Αλμέιδα (αυτή είναι η δουλειά μου που βοηθάει και τις κρίσεις μου) ο προπονητής του ΠΑΟΚ αποδέχθηκε πριν το ματς την ανωτερότητα του αντιπάλου. Όχι ως φιλοσοφία με αυτό το ποδόσφαιρο «μαν το μαν» άλλης εποχής, από ομάδα που δεν θέλει να αλλάξει 3-4 συνεχόμενες πάσες και επιδιώκει τη δεύτερη μπάλα και τη μονομαχία. Τους υπερτίμησε ως ρόστερ και ετοιμότητα συνόλου που είναι μαζί 18 μήνες. Και όμως, ο Λουτσέσκου επεδίωξε να μην πάει και πάλι να κάνει το σετ παιχνίδι του με την ορθολογική-συνδυαστική ανάπτυξη, επιδιώκοντας την κυριαρχία. Δούλεψε πριν το ματς με στόχο να τους βρει εκτεθειμένους στην πλάτη τους. Απόδειξη; Είχε αποφασίσει από την Πέμπτη να βάλει στην Σκωτία τον Τάισον και τη Δευτέρα τον Ντεσπόντοφ. Και κάπως έτσι, όπως τους κέρδισε με μεγάλες μπάλες στο περσινό 2-0 της Τούμπας με Ολιβέιρα να παίρνει πλάτη και τον Νάρεϊ να φεύγει στο χώρο, έτσι να κάνει και φέτος με Σαμάτα και Ντεσπόντοφ. Και όμως αυτό ήταν το σχέδιο, αλλά και το σκεπτικό. Δεν βγήκε τίποτα και ίσα-ίσα κλόνισε την ομάδα σε φάση που ήθελε να πείσει ότι παντού θέλουμε να κυριαρχούμε. Επιπροσθέτως (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) το σχέδιο δεν βγήκε σε καμία περίπτωση μέσα στο γήπεδο και ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν δημιούργησε, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει και τα λάθη που θα έφερναν τις άμεσες μεταβάσεις της ΑΕΚ. Όλα στραβά! Στην πράξη και μέσα στις τέσσερις γραμμές, το μπέρδεμα του συνόλου ήταν πρωτοφανές. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, σε αυτά τα μεμονωμένα ματς, όποιος δεν καταλαβαίνει ότι… δεν φταίει ο κάθε Σαμάτα, ο κάθε Εκόνγκ και ο Βιεϊρίνια με τον Νάσμπεργκ, αλλά ΜΟΝΟ ο προπονητής, νιώθω ότι… δεν νιώθει.

Κάπως έτσι φθάνουμε στην προετοιμασία του αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, μίας πολύ δύσκολης αναμέτρησης με φορμαρισμένο αντίπαλο και έναν Δικέφαλο του Βορρά που… ποιος μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα αντιδράσει; Θα αντιδράσει παίζοντας ένα ντέρμπι όπως πρέπει σε απόλυτο βαθμό συγκέντρωσης; Ή θα παρουσιαστεί καταρρακωμένος και μπερδεμένος-επηρεασμένος από το περασμένο σοκ;

Αλλαγές και κρίσεις Νοεμβρίου

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, έχουμε φθάσει στο Νοέμβριο όπου συνήθως ο Λουτσέσκου αναθεωρεί μερικές απόψεις του, προβαίνει σε σημαντικές αλλαγές και αφού διορθώσει τα κακώς κείμενα, αρχίζει σερί καλών εμφανίσεων και θετικών αποτελεσμάτων. Έτσι έγινε την πρώτη χρονιά, όχι τη δεύτερη που είχε έτοιμη ομάδα, έτσι έκανε και στις επόμενες σεζόν, φυσικά και πέρσι μετά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

Είναι βέβαιο ότι αναλύει τα πάντα. Βλέπει, κρίνει, κάνει αυτοκριτική, σκέφτεται πάντα τη νίκη αλλά και την εξέλιξη και κάπως έτσι περιμένουμε τις αποφάσεις του:

- Πώς και πότε θα βελτιωθεί η δημιουργία απέναντι σε οργανωμένη άμυνα που πολλές φορές γίνεται και πιο επιθετική;

- Πώς θα διορθωθεί η αμυντική λειτουργία ομάδας που δέχεται πολλές φάσεις;

- Τι θα κάνει με τον φορ της ομάδα που για ακόμη μία χρονιά δεν μπορεί να κάνει τη βρωμοδουλειά εκτός περιοχής και ταυτόχρονα να πατάει εντός για να τελειώνει φάσεις; Τα ίδια με τον Ολιβέιρα, τα ίδια και με τον Σαμάτα. Όταν κάτι επαναλαμβάνεται, μήπως δεν φταίει ο παίκτης, αλλά η ομάδα; Γιατί δεν είναι δυνατόν ο Σαμάτα σε 15 συμμετοχές να έχει εφτά τελικές!

- Τι θα κάνει με τα στόπερ όπου δείχνει να μην έχει βρει κατάλληλη χημεία, ενώ ο Εκόνγκ έχει κάθε βράδυ απίστευτα προσωπικά λάθη; Αρκεί η προσωπικότητά του και όσα βγάζει στα αποδυτήρια, ενώ εντός γηπέδου δημιουργεί ανασφάλεια και στους άλλους;

Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι πολύ ξεχωριστός, έρχεται σε κρίσιμο διάστημα και όλα τα παραπάνω τα περιμένουμε σε αυτή την ίδια περίοδο.

* Ο Ολυμπιακός με τη γνωστή του φιλοσοφία ότι… δεν έχει σημασία τι έγινε, αλλά πώς παρουσιάζεται μία κατάσταση, έβγαλε εισιτήρια για τον αγώνα της Κυριακής. Καλές πωλήσεις και με το καλό το sold out. Αφού θυμίσω ότι προσωπικά ευχόμουν και εύχομαι το ματς να γίνει με κόσμο, να ξεκαθαρίσουμε ότι: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει «βάλει» απίστευτο αυτογκόλ μετά την ημέρα του ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν δεν κατέθεσε ένσταση για αντικανονική διακοπή, γεγονός που αναφέρει και η Πρωτόδικη απόφαση! Τα πώς και τα γιατί, είναι δικό τους θέμα. Αν η ΠΑΕ Ολυμπιακός «καταφέρει» και χάσει το παιχνίδι στα χαρτιά με όσα γράφτηκαν αλλά και δεν γράφτηκαν έπειτα από αυτό, από όσους είχαν την ευθύνη καταγραφής των γεγονότων και δεν ήταν συγκεκριμένοι, τότε θα πρόκειται για κάτι πολύ-πολύ περίεργο. Κατά τα άλλα απόφαση θα βγει το Σάββατο σε ένα ακόμη θέμα όπου ο πειθαρχικός κώδικας ίσως και να δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα από αυτά που πρέπει να λύσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.