Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Τα «κλειδιά» της οργισμένης αντίδρασης

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Τα «κλειδιά» της οργισμένης αντίδρασης

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την τεράστια νίκη του ΠΑΟΚ μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού, το «διάβασμα» του Ραζβάν Λουτσέσκου, τη λειτουργία στις πτέρυγες, τους πρωταγωνιστές και την ανταπόκριση των φιλοξενούμενων σε όσα δοκίμασε η ομάδα του Μαρτίνεθ.

Όταν ένα ντέρμπι ολοκληρώνεται με σκορ 2-4 δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να σχολιαστούν. Ούτε τα «αν» μιας πιθανής διαφορετικής έκβασης αν ο Ποντένσε στο 23' εξ επαφής νικούσε τον Κοτάρσκι ούτε εκείνα του αψυχολόγητου πέναλτι που έκανε ο Πορόσο, όταν το σκορ ήταν ακόμα «εύθραυστο» και ο Ολυμπιακός αναζητούσε την επιστροφή του στο ματς. Ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, φρόντισε μέσα στον αγωνιστικό χώρο να βάλει τα θεμέλια εξ αρχής. Τα λάθη είναι πάντα στο πρόγραμμα, όπως φυσικά και οι επεμβάσεις των τερματοφυλάκων.

Ο Λουτσέσκου, προερχόμενος από μια ήττα με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ, έδειχνε να έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση του Ολυμπιακού. Επέλεξε να ξεκινήσει τον Μουργκ για να κερδίσει σε ανασταλτική λειτουργία, τη στιγμή που ο Μαρτίνεθ προσπάθησε να επαναλάβει τη συνταγή με τη Γουέστ Χαμ και ξεκίνησε τον Αλεξανδρόπουλο μπροστά από Καμαρά και Έσε. Κέρδισε έτσι aggresiveness ψηλότερα στον αγωνιστικό χώρο και -θεωρητικά- περισσότερο έλεγχο, έχασε όμως σε δημιουργία και συνεργασίες στο επιθετικό τρίτο.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τα ατσάλινα φτερά

Με τους άξονες να αλληλοεξουδετερώνονται, μιας και ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κυριαρχήσει, και με τον υπ' αριθμόν έναν κίνδυνο του Ολυμπιακού, τον Φορτούνη, να ξεκινάει από τα άκρα, η λειτουργία στις πτέρυγες, σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, ήταν καθοριστική. Από τη μία το δίδυμο Ροντινέι-Φορτούνη, με τον Ποντένσε να αναζητά «απέναντι» τους χώρους στην περιοχή. Από την άλλη, ο καθοριστικός Ζίβκοβιτς. Οι συμπαίκτες του τον έψαχναν στην «αδύνατη» πλευρά με τον Κίνι, τον οποίο προσπαθούσε να απομονώσει και τα κατάφερε αρκετές φορές. Και «απέναντι» ο εκπληκτικός Μπαμπά με τον Τάισον. Η πλευρά αυτή κατάφερε να προσαρμοστεί στην επικινδυνότητα των αντιπάλων, να τους περιορίσει, να ανταποκριθεί κάθε φορά που ο αντίπαλος προσπαθούσε να ανεβάσει την πίεση και να αναζητήσει τους χώρους, χτυπώντας στη γρήγορη μετάβαση και δημιουργώντας επικίνδυνες προϋποθέσεις. O Κίνι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα αμυντικά transition, ενώ ήταν ακίνδυνος και επιθετικά. Διακυμάνσεις είχε και η απόδοση του Ροντινέι, που δεν κατάφερε να πάρει το πλάτος όταν ο Φορτούνης ερχόταν σε πιο κεντρικές θέσεις, λόγω της εξαιρετικής αντιμετώπισης από τον αντίπαλο.

Και φυσικά, ο ΠΑΟΚ χτύπησε στα διαγνωσμένα προβλήματα του κέντρου της άμυνας. Ο Κουλιεράκης κατέβασε ανενόχλητος στο πρώτο «καμπανάκι», ενώ μέχρι το 30' ο ΠΑΟΚ είχε 10 επαφές στην περιοχή. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός, με τον Μασούρα να μένει στον πάγκο, δεν είχε την ίδια ένταση στην πίεση, ούτε τις συνηθισμένες του συνεργασίες στην περιοχή. Η δημιουργικότητα του Φορτούνη δεν αρκούσε και από τη στιγμή που βρέθηκε για ένα ακόμα ματς πίσω στο σκορ, έπρεπε να προσαρμοστεί σε αυτή τη συνθήκη. Αυτή τη φορά, όμως, απέναντι στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, ο οποίος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποδοτικός στη διαχείριση αντίστοιχων καταστάσεων και κατάφερε να φέρει το ματς στα μέτρα του. Στο σημείο που οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούσαν την ανασυγκρότηση, ήρθε το πέναλτι του Πορόσο για να του βάλει επιπλέον βαρίδια και ουσιαστικά να τον κάνει να παρατήσει το ματς. Παντελής έλλειψη συγκέντρωσης, κανένα ουσιαστικό πλάνο.

Τα θεμέλια της νίκης του ΠΑΟΚ ήρθαν από τα «φτερά», τα οποία λειτούργησαν πολύ καλά τόσο σε φάση επίθεσης όσο και άμυνας. Το πρώτο γκολ ξεκίνησε από την κερδισμένη μπάλα του Σάστρε και «ξετυλίχθηκε» από την αριστερή πλευρά, με Τάισον-Μπαμπά και τον παίκτη του δεξιού «φτερού», τον Ζίβκοβιτς, να κάνει ανενόχλητος κίνηση στην περιοχή και να εκτελεί. Το πέναλτι που κέρδισε ο Μπράντον Τόμας ξεκίνησε από ένα ακόμα «άνοιγμα» του Σάστρε στον Μπαμπά και τη συρτή πάσα του δεύτερου προς τον Ισπανό. Και κάπου εκεί, το ματς «κλείδωσε». Για την ακρίβεια, σφραγίστηκε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όταν ο Ελ Καμπί σκόραρε από θέση οφσάιντ, το 0-2 παρέμεινε και ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ξαναμπεί στο ματς. Προφανώς έκανε και ο ΠΑΟΚ λάθη. Αλλά σε αντίθεση με τη δική του κυνικότητα, ο αντίπαλος δεν τα εκμεταλλεύτηκε.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Βούτυρο στο ψωμί του Λουτσέσκου

Ο Μαρτίνεθ, σε μια προσπάθεια να τα παίξει όλα για όλα, πέταξε στα σκουπίδια τις όποιες πιθανότητες των γηπεδούχων, διατηρώντας ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο Φορτούνη, Ποντένσε, Μασούρα, Ελ Καμπί και Σολμπάκεν. Ο Νορβηγός πέρασε αριστερός μπακ και ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Επί της ουσίας, οι κινήσεις αυτές ήταν βούτυρο στο ψωμί των παικτών του Λουτσέσκου, με τον Ολυμπιακό να χάνεται ακόμα περισσότερο. Ο Ζίβκοβιτς που είχε συγκλίνει ξανά «έκοψε» στα δύο την άμυνα για την πάσα στον Μουργκ πριν το 3-0 του Τόμας, ενώ από βαθιά μπαλιά στα αριστερά ξεκίνησε και το τέρμα του Οζντόεφ. Οι χώροι έγιναν περισσότεροι, ο Κωνσταντέλιας μπήκε... διψασμένος από τον πάγκο και μας χάρισε μια ακόμα παράσταση στο τέταρτο γκολ, ενώ στο 0-4 η εικόνα του αγώνα έδειχνε ότι οι φιλοξενούμενοι μπορούσαν να βρουν κι άλλο γκολ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι το γκολ του Φορτούνη, ήταν η πρώτη ουσιαστικά μεγάλη ευκαιρία μετά από εκείνη του Ποντένσε.

Ο Ολυμπιακός ήταν κακός, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την τεράστια εμφάνιση και νίκη του ΠΑΟΚ. Την προετοιμασία του, τακτικά και πνευματικά για την αναμέτρηση, την ανταπόκρισή του στις στιγμές που πιέστηκε, τη διαχείριση των χώρων και το καθαρό μυαλό στις μεταβάσεις. Κέρδισε εμπιστοσύνη από το σταθερό κέντρο της άμυνας και τον Κουλιεράκη, που έψαχνε τις βαθιές μεταβιβάσεις, είδε τον Μουργκ να κάνει πολλή αθόρυβη δουλειά και τον Μπράντον Τόμας να αποδεικνύεται κλειδί για τη συνθήκη του παιχνιδιού. Και μια ακόμα φορά, πιστοποίησε ότι διαθέτει έναν προπονητή που μπορεί να μετατρέψει την απογοήτευση σε οργισμένη αντίδραση από τη μια Κυριακή στην άλλη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.