Ολυμπιακός: Η δική μου αλήθεια για τον ιστορικό διασυρμό

Ολυμπιακός: Η δική μου αλήθεια για τον ιστορικό διασυρμό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο Gazzetta με τον δικό του τρόπο την χθεσινή πιο τραγική βραδιά του Ολυμπιακού.

Τώρα, κατόπιν εορτής, κι έχοντας δει το παιχνίδι, ας αποδεχθώ, κατ΄ αρχάς, κι εγώ, με τον Ολυμπιακό να έχει υποστεί έναν ιστορικό διασυρμό, ότι ο προπονητής τα έκανε όλα λάθος. Και ότι κακώς…

Πρώτον, δεν επέλεξε για 5ο ξένο τον Ορτέγκα, βάζοντας έτσι κάπως αναγκαστικά αριστερό μπακ τον Κίνι, που στο άλλο ντέρμπι, με την ΑΕΚ, είχε ένα πρώτο 20λεπτο εφιάλτη κόντρα στον επίσης αριστεροπόδαρο (όπως κι ο Ζίφκοβιτς) Ελίασον.. Θα μπορούσε να θυσιαστεί ο Ελ Κααμπί η, ο Πορόζο και να έπαιζε βασικός ο Γιόβετιτς η, ο Ντόη.

Δεύτερον, προτίμησε να παίξει πιο συγκρατημένα, με τον Αλεξανδρόπουλο στην ενδεκάδα κι όχι με τον Μασούρα, κάτι που δεν το είχε ξανακάνει στο πρωτάθλημα, αλλά το είχε ξανακάνει με πρωτοφανή επιτυχία στο καλύτερο φετινό παιχνίδι της ομάδας, κόντρα στη Γουέστ Χαμ. Βέβαια, κι η παρουσία του Μασούρα σε όλο το β΄ ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο.

Τρίτον, πέρασε ως αλλαγή σε θέση αριστερού μπακ τον Σολμπάκεν, η παρουσία του οποίου συνέπεσε με τη διαμόρφωση του σκορ από 0-2 σε 0-4. Θα μπορούσε, αν ήθελε οπωσδήποτε να αλλάξει τον Κίνι, να περάσει τον Βρουσάι, που έχει παίξει μπακ, με τη διαφορά ότι το παιδί αυτό έχει να παίξει από τις 31 Αυγούστου.

Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πραγματικά σοβαρό λάθος του Μαρτίνεθ που ξεκίνησε με φορ τον Ελ Κααμπί κι όχι τον Γιόβετιτς-χωρίς όμως και πάλι να είμαι σίγουρος ότι ο Μαυροβούνιος αν έπαιζε βασικός θα έκανε τη διαφορά, όπως δεν την έκανε στο 25λεπτο που εν τέλει έπαιξε, συναγωνιζόμενος τον Μαροκινό στο πόσες φορές θα βγει οφσάιντ ο καθένας. Όμως, ο Γιόβετιτς στο τελευταίο παιχνίδι, με τον ΟΦΗ ήταν καλός, ο δε Ελ Κααμπί είναι φανερά ντεφορμέ, έχει χάσει την αυτοπεποίθηση του με έξι παιχνίδια χωρίς γκολ και θα μου επιτρέψετε να γράψω ότι ο Ολυμπιακός χθες έπαιζε χωρίς σέντερ φορ!

Νομίζω ότι ο Ελ Κααμπί ήταν ο χειρότερος παίκτης του χειρότερου Ολυμπιακού! Τουλάχιστον τρεις φορές του έβγαλαν καλές πάσες μπροστά κι αυτός το μόνο που έκανε ήταν να γυρίζει την μπάλα πίσω!!! Ούτε σούταρε, ούτε πάσαρε σωστά, έκανε απλά τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ…ευτυχείς, με τις φοβισμένες, να τις πω έτσι, κινήσεις του. Σε μία άλλη περίπτωση χάλασε επίθεση με κακή μπαλιά προς τον Ποντένσε, ενώ είχε την επιλογή πολύ πιο εύκολης πάσας στον Φορτούνη. Και όταν μία φορά επέλεξε να σουτάρει, ήταν άλλη μία απογοήτευση.

Κουλιεράκης

Με αυτή την απαράδεκτη εικόνα του Ελ Κααμπί, που δεν μπορούσε καν να πάρει μία κεφαλιά (!), θα ήταν αποδεκτό ακόμη και να ξεκινούσε φορ ο…Μασούρας, εάν κρίνονταν ότι ο Γιόβετιτς δεν είναι ακόμη για βασικός σε αγώνα τέτοιου επιπέδου. Δεν είμαι βέβαιος αν ο Ορτέγκα, που είχε και κάποιες ενοχλήσεις μέσα στην εβδομάδα, έδινε τις λύσεις που θα έπρεπε από θέση αριστερού μπακ, όμως μας έβγαζε εσχάτως μία εικόνα ότι άρχιζε, έστω όντως σιγά σιγά, να βρίσκει λίγο καλύτερα τα πατήματα του. Ο Κίνι αποδείχθηκε αργός για τον όχι και σπρίντερ Ζίφκοβιτς και μπορεί να μην είχε ευθύνη στα δύο γκολ, όσο δηλαδή έπαιξε, όμως γενικά ήταν λίγος μπρος και πίσω.

Για να πω, όμως, την αλήθεια μου, αρνούμαι να αποδεχθώ ότι το παιχνίδι το έχασε ο προπονητής. Στραβώνω πολύ γιατί σε δεύτερο στη σειρά ντέρμπι μέσα στο Καραϊσκάκη, μετά το…49λεπτο με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός δεν ανταποκρίνεται. Από την άλλη, ξέρω ότι άλλο είναι μία ομάδα τριών μηνών κι άλλο μία ομάδα τριών ετών (βλέπε Γιοβάνοβιτς, Λουτσέσκου). Κι ότι όσο κι αν μας ξινίζει, ο υπό δημιουργία Ολυμπιακός χρειάζεται υπομονή, χρόνο. Άρα, θα έχει και τα πολύ καλά του παιχνίδια, θα έχει και τα παιχνίδια στα οποία θα κάνει βήματα πίσω.

Χθες παραέκανε βήματα πίσω, ωστόσο θεωρώ αρκετά επιφανειακό και ρηχό να ρίξω όλη την ευθύνη στον προπονητή και να πω «καθάρισα». Ξεκινάει ο αγώνας και μόλις στο πρώτο πεντάλεπτο έχουμε δει τον Έσε σε πρες του ΠΑΟΚ να κάνει πάσα σε αντίπαλο έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη και τον ίδιο τον Πασχαλάκη να είναι κοντά στην γκάφα της χρονιάς διώχνοντας από τη μικρή περιοχή του την μπάλα πάνω στον φορ του ΠΑΟΚ. Όταν μπαίνεις έτσι, δίνεις ψυχολογία στην άλλη ομάδα.

Δεν ξέρω μήπως την είδαν και…κάπως οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά τις πράγματι πολύ πειστικές νίκες με την Γουέστ Χαμ και με τον ΟΦΗ. Μήπως ψήλωσαν παραπάνω απ΄ ό,τι έπρεπε. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Φορτούνης σούταρε πάνω στον Κοτάρσκι, ενώ ο Κίνι έφευγε από αριστερά του μόνος του στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Ότι ο Ποντένσε έκανε ακριβώς το ίδιο αργότερα. Όπως κι ο Ελ Κααμπί. Ο δε Φορτούνης σε ευκαιρία ισοφάρισης στο 48’ επέλεξε ένα πολύ κακό σουτ, ενώ ο Μασούρας είχε πλασαριστεί στο πέναλτι και περίμενε μία πάσα για να βγει τετ α τετ.

Φορτούνης

Όταν βλέπεις τον μακράν καλύτερο σου (και χθες μακράν) παίκτη, τον Φορτούνη, να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, κάτι δεν πάει καλά σε όλη την ομάδα. Καθαρό μυαλό, πάντως, δεν έβλεπες. Ο Αλεξανδρόπουλος σε μία στιγμή παίρνει την μπάλα από ωραία ενέργεια του Φορτούνη και έχει μόνο του δεξιά του τον Ποντένσε-αντί να του δώσει την μπάλα, πάει να την γυρίσει στον Φορτούνη με…τακουνάκι. Θέλω να πω ότι έβλεπες πράγματα στην ομάδα και δεν τα καταλάβαινες, απορούσες. Ακόμη και με το γκολ που έχασε ο Ποντένσε στο 23’ και πιθανότατα θα άλλαζε όλο το παιχνίδι: αντί να πλασάρει ψηλά ευρισκόμενος ουσιαστικά φάτσα με τον γκολκίπερ, πήγε και πλάσαρε πάνω στο σώμα του Κοτάρσκι.

Η φάση του 0-1 με το οποίο ο ΠΑΟΚ πήρε την ψυχολογία του αγώνα, βάζοντας παράλληλα σε δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό, είναι πραγματικά απερίγραπτη. Ο Αλεξανδρόπουλος έχει την μπάλα και παρότι ο διαιτητής δεν σφυρίζει υπέρ του φάουλ, μένει στο χόρτο αντί να σηκωθεί να παίξει-έτσι, όταν ο Μαντί του επιστρέφει την μπάλα με σκοτωμένη πάσα, χάνει εύκολα τη διεκδίκηση έχοντας αργήσει να σηκωθεί. Ο Ρόντινεϊ, στη συνέχεια, αδυνατεί να εμποδίσει έστω να βγάλει ο Μπάμπα τη σέντρα. Οι Πορόζο και Ρέτσος έχουν πάρει τη χειρότερη θέση αφήνοντας εντελώς αμαρκάριστο τον Ζίφκοβιτς. Κι ο Πασχαλάκης κάνει μία κακή απόκρουση. Αν μετρήσατε, έξι παίκτες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους…

Πορόζο

Η φάση του 0-2 δεν χρειάζεται καν ανάλυση. Ο Πορόζο πέφτει και κάνει τάκλιν σε εντελώς ακίνδυνη στιγμή με τον Ρέτσο πίσω του να ελέγχει πλήρως την κατάσταση σε επίθεση άλλωστε του ΠΑΟΚ που δεν είχε καν οσμή απειλής. Τα έγραφα μετά το ματς με τον ΟΦΗ για τον επιβλητικό, αλλά άτσαλο στόπερ: είχε κάνει το ίδιο, με φάουλ στο ημικύκλιο της περιοχής του Πασχαλάκη, δεχόμενης και κίτρινη κάρτα. Χωρίς λόγο και τότε, χωρίς λόγο και τώρα. Μακάρι να μάθει και απλά να μην είναι Ουσεϊνού Μπα κι αυτός, δηλαδή με πολύ καλά αθλητικά προσόντα, αλλά με κακές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι.

Εν κατακλείδι: Από την επομένη του ΑΕΚ-ΠΑΟΚ είχα προβλέψει ότι ο Λουτσέσκου θα άλλαζε σχεδόν όλη του την ομάδα κι ότι γενικά στο Καραϊσκάκη θα βλέπαμε έναν εντελώς διαφορετικό ΠΑΟΚ. Ατυχώς, στο Ρέντη δεν είδαν όλη την εβδομάδα τι έρχονταν και δεν προετοιμάστηκαν σωστά. Ο ΠΑΟΚ αν έχανε θα έμενε εφτά πόντους πίσω από τώρα. Ήταν δεδομένο ότι θα έπαιζε με πάνω από 100% τις στροφές του. Γιατί με δεύτερη στη σειρά αποτυχία σε ντέρμπι δεν θα μπορούσε κανείς τους να κυκλοφορήσει στη Θεσσαλονίκη. Έπρεπε να το περιμένουν στον Ολυμπιακό ότι θα έβγαζε αντίδραση ο ΠΑΟΚ.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Η γνώμη μου είναι ίδια. Αφενός μεν στήριξη της ομάδας, του προπονητή και των παικτών, μέχρι εκεί που δεν παίρνει, όπως αυτό μπορεί να εξελιχθεί στην πορεία . Αφετέρου σωστή ανάλυση από τον Μαρτίνεθ των λαθών του ίδιου και των παικτών, ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιο πράγμα. Προσωπικά δεν βλέπω άλλη λύση. Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός έχει πολύ δύσκολο παιχνίδι στο Λονδίνο και την Κυριακή κρίσιμο βαθμολογικά ματς στην Τρίπολη.

Άσχετο: Μίλησα για έλλειψη καθαρού μυαλού-μη νομίζετε ότι έχει κάνει καλό στην ομάδα η ιστορία του αγώνα με τον Παναθηναϊκό που διακόπηκε. Υπάρχει, απ΄ όποια πλευρά κι αν το δούμε, αποσυντονισμός. Οι προπονητές και οι παίκτες ρωτάνε, πόσους βαθμούς έχουμε, κι απάντηση δεν παίρνουν. Ούτε καταλαβαίνουν γιατί χωρίς καμία δική τους ευθύνη χάνουν πρώτον 0-3 ένα παιχνίδι που ήταν 1-1 και δεύτερον το βαθμό που είχαν πάρει στη Φιλαδέλφεια.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Η πιο σοβαρή κριτική που πρέπει να γίνει στον Μαρτίνεθ και τους παίκτες του είναι για την εμφάνιση στα 30 λεπτά, από το 56’ (το πέναλτι για το 2-0) έως το 86’ (τη μείωση του σκορ σε 4-1). Μισή ώρα ενεξέλεγκτης κακοποίησης ποδοσφαίρου. Με εύλογο αποτέλεσμα το 0-2 να γίνει 0-4 και μία ήττα να μετατραπεί σε ένα άνευ προηγουμένου ρεζιλίκι-ξεφτιλίκι μέσα στο Καραϊσκάκη. Ευτυχώς δε που έδειξε ωριμότητα ο κόσμος του Ολυμπιακού…

Εάν έστω έμενε το 0-2, θα υπήρχε μία περίπτωση στο τέλος κάτι να γίνει, αφού το ποδόσφαιρο «έτσι είναι»: όπως αποδείχθηκε ήταν θέμα απλά ενός γκολ του Ολυμπιακού για να ξαναγίνει ουσιαστικά παιχνίδι-μετά το γκολ του Φορτούνη (πρώτο στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ!) έγιναν πλάκα πλάκα άλλες τρεις καθαρές ευκαιρίες για γκολ: τις δύο τις έχασαν ο Σολμπάκεν κι ο Φορτούνης, την τέταρτη την έκανε γκολ ο Μασούρας, που συνέχισε την παράδοση να σκοράρει κατά του ΠΑΟΚ, έστω μπαίνοντας αλλαγή, όπως είχε κάνει και πέρυσι.

Καμαρά

Αλλά στο 0-3 υπήρξε αρχικά πλήρης αδράνεια των Πορόζο και Ρόντινεϊ και στη συνέχεια κακή θέση του Σολμπάκεν. Και στο 0-4 όλοι (Σολμπάκεν, Μαντί, Πορόζο) κοιτούσαν. Και στα δύο γκολ ο Ρέτσος είχε μείνει πίσω απ΄ όλους ακυρώνοντας κάθε περίπτωση οφσάιντ, λες και του είχαν βάλει κόλλα στα πόδια και δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από τη θέση του. Δύο απλές κινήσεις να έκανε, έχοντας τραβηχτεί μπροστά, θα υπήρχαν δύο γκολ οφσάιντ. Να έκανε ό,τι έκανε η άμυνα του ΠΑΟΚ, που συνολικά έβγαλε εφτά (!!!) φορές οφσάιντ τους κυνηγούς του Ολυμπιακού.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.