Νίκος Γιούτσος: Όταν ο Ολυμπιακός τον «έκλεψε» από την ΑΕΚ και εκείνος έγραψε ιστορία με τα «ερυθρόλευκα»

Νίκος Γιούτσος: Όταν ο Ολυμπιακός τον «έκλεψε» από την ΑΕΚ και εκείνος έγραψε ιστορία με τα «ερυθρόλευκα»

ελλαδα

bet365

Το Gazzetta κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και σας θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Γιούτσος, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Κάποιοι ποδοσφαιριστές αποτελούν μορφές που καθρεφτίζουν μία ομάδα και κάτι τέτοιο ισχύει για την περίπτωση του Νίκου Γιούτσου και τον Ολυμπιακό. Μία κοινή πορεία δέκα χρόνων, γεμάτα γκολ, πανηγυρισμών, ιστορικών νικών και συνολικά οκτώ τίτλων (τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα).

Από το πρωί της Τρίτης (07/11) το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί. Ο παλαίμαχος επιθετικός δεν είναι πλέον ανάμεσα μας καθώς έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένεια των «ερυθρολεύκων».

Ωστόσο η ποδοσφαιριστή ιστορία του στον Ολυμπιακό ξεκίνησε πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που συνεχίστηκε. Η «νίκη» κόντρα στην ΑΕΚ, η στιγμή που προσπάθησε να φύγει και η καθιέρωση για να μπει στο βιβλίων των «θρύλων».

 

Μετανάστης από μικρό παιδί και η σπίθα του επαναπατρισμού

Αν και γεννήθηκε στην Καστοριά, από την ηλικία των έξι ετών ο Νίκος Γιούτσος μετακόμισε μόνιμα με τη μητέρα του στην Ουγγαρία όπου και μεγάλωσε. Από μικρό παιδί του άρεσε το ποδόσφαιρο και στα εφηβικά του χρόνια έπαιξε με επιτυχία σε διάφορες ομάδες μέχρι να ανδρωθεί με την Τσεπέλ και να φτάσει μέχρι και την... πόρτα της Εθνικής Ουγγαρίας.

Ο «Μίκλος Γιούτσωφ» όπως τον φώναζαν στην Ουγγαρία ήταν μία περίπτωση που ο ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας, Λάγιος Μπάροτι ήθελε πολύ στο σύνολο του. Προσπάθησε να τον πείσει να πάρει ουγγρική υπηκοότητα αλλά ο 23χρονος Γιούτσος αρνήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.

οσφπ

Κάπως έτσι άνοιξε το... παράθυρο για την επαναπατρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Μηχανής του Χρόνου», στην ελληνική πρεσβεία της Βουδαπέστης υπήρχε ένας γραμματέας που τον έλεγαν Παππά, ο οποίος έμαθε για την εξέλιξη της υπόθεσης του Γιούτσου και όταν ήρθε στην Αθήνα για μία επέμβαση, το μοιράστηκε με τον γιατρό του, τον Βασίλη Χατζηγιάννη.

Όχι τυχαία, καθώς ο συγκεκριμένος ήταν παράγοντας της ΑΕΚ και φαίνεται ότι ο λόγος που το συζήτησαν ήταν για να κινηθεί η Ένωση να τον αποκτήσει. Αυτή η είδηση όμως δεν έφτασε στα αυτιά μόνο του Χατζηγιάννη αλλά και του εκδότη της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θοδωρή Νικολαϊδη, ο οποίος με τη σειρά του, το μετέφερα σε παράγοντα του Ολυμπιακού.

οσφπ

Η «ληστεία» και το διαβατήριο που δεν του επέτρεψε να απαρνηθεί το πεπρωμένο του

Αμφότερες οι πλευρές έκαναν έναν αγώνα... δρόμου για να πείσουν τον σπουδαίο στράικερ να φορέσει τα χρώματά τους. Την κορδέλα την έκοψε τελικά ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε τη βοήθεια και του Μανώλη Γλέζου σε αυτή την προσπάθεια, με τον Γιούτσο να λέει το μεγάλο «ναι» στην πλευρά του Πειραιά.

Ωστόσο η ιστορία με τον Ολυμπιακό δεν σταματά εκεί. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν διαβατήριο μίας χρήσης στον Έλληνα επιθετικό (λεσέ πασέ) προκειμένου να ταξιδέψει άμεσα στην Ελλάδα. Όταν εκείνος έφτασε και οδηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ομάδας, αλλά με όσα αντίκρισε, μόνο ευχαριστημένος δεν έμεινε. Ήταν φθινόπωρο του 1964 όταν ο Γιούτσος αποφάσισε να βγάλει κρυφά εισιτήριο για να επιστρέψει στην Ουγγαρία.

οσφπ

Εκείνη τη στιγμή έμεινε σε ξενοδοχείο και αποφάσισε χωρίς κανείς να το γνωρίζει, να πάει πίσω στην Ουγγαρία. Ωστόσο στο αεροδρόμιο, το διαβατήριο που είχε βγάλει δεν ίσχυε, με αποτέλεσμα να... αποκλειστεί στην Ελλάδα και έτσι να συνεχίσει τη ζωή του στον Ολυμπιακό.

Βέβαια αυτή η εξέλιξη φαίνεται πως ήταν απλά το πεπρωμένο του. Η φράση «Εγώ θα φύγω, δεν πρόκειται να κάτσω εδώ» που είχε αναφέρει λίγες εβδομάδες μετά την προσπάθεια να αποχωρήσει μετατράπηκε σε μία τεράστια αγάπη που διατηρήθηκε και διατηρείται μέσα στις δεκαετίες.

οσφπ

Το «έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε» που είχε πάρει το στυλό και έγραφε ιστορία!

Η παραμονή του στον Πειραιά εξελίχθηκε σε μία μορφή που συνδυάστηκε στο μέγιστο με τον Ολυμπιακό. Ο Νίκος Γιούτσος έπαιξε για συνολικά δέκα χρόνια με τους Πειραιώτες και σε αυτό το διάστημα σημείωσε 128 γκολ σε 330 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας παράλληλα τέσσερα πρωταθλήματα αλλά και ισάριθμα κύπελλα με τα «ερυθρόλευκα».

οσφπ

Το «έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε» πέρασε στην ιστορία καθώς έγινε μόνιμο στις εξέδρες από τους φίλους τους συλλόγους και «ταξίδεψε» μέσα στις δεκαετίες με την πρώτη αφορμή που δινόταν στους φιλάθλους. Παράλληλα το όνομά του υπήρξε σε αρκετά τραγούδια που γράφτηκαν για τον Ολυμπιακό ενώ «ένωσε» την ομάδα του Μπούκοβι με αυτή του Γουλανδρή.

Φυσικά ουκ ολίγα γκολ του έμειναν ανεξίτηλα στα χρονικά του κλαμπ. Ανάμεσα σε αυτά είναι εκείνα κόντρα στην Κάλιαρι όταν ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που άφησε εκτός συνέχειας μία ιταλική στον πρώτο γύρο του UEFA Cup το 1972.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα