Ίσως ήταν πιο…έξυπνο να μην τα έγραφα τώρα αυτά για τον Ολυμπιακό, αλλά δεν πειράζει…

Ίσως ήταν πιο…έξυπνο να μην τα έγραφα τώρα αυτά για τον Ολυμπιακό, αλλά δεν πειράζει…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta την φετινή εικόνα του Ολυμπιακού, κάνοντας διαπιστώσεις.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να τα γράψω αυτά τώρα.

Με τα συναισθήματα που υπάρχουν τρεις ημέρες μετά από μία ιστορική συντριβή του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ μέσα στο Καραϊσκάκη.

Αλλά και παραμονή του δυσκολότερου φετινού ευρωπαϊκού αγώνα του, μέσα στο Λονδίνο με την νικήτρια του Κόνφερενς Λιγκ 2023 (και σέμιφιναλιστ του Γιουρόπα Λιγκ 2022) Γουέστ Χαμ.

Πιο έξυπνο θα ήταν να τα άφηνα για μετά, τη διακοπή του πρωταθλήματος. Δεν πειράζει! Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα και τη μία εβδομάδα και την άλλη.

 

Να δούμε λοιπόν τι κάνει μέχρι τώρα αυτή η ομάδα που χτίζει ο Ολυμπιακός από τον περασμένο Ιούλιο, με την υποσημείωση ότι από τις 15 μεταγραφές οι 12 δεν έπαιξαν καν στα φιλικά προετοιμασίας. Κι έχοντας αλλάξει πραγματικά τη μισή του ομάδα σε σχέση με πέρυσι, με την αποχώρηση των Χουάνγκ, Μπακαμπού, Εμβιλά, Ρέαμπτσιουκ, Παπασταθόπουλου, Βαλμπουενά, Μπουχαλάκη, Σισέ, Μπα, Ροντρίγκες, Κανός, Σαμασέκου κι ενώ τον Απρίλιο είχε φύγει κι ο Χάμες.

Στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός πέρασε από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείοντας την Γκενκ (την στιγμή που η ισάξια της Άντβερπ απέκλεισε την ΑΕΚ από το Τσάμπιονς Λιγκ) και παίζοντας στα ίσα στη φάση των ομίλων την Φράιμπουργκ και την Γουέστ Χαμ στο Καραϊσκάκη. Η ομάδα κέρδισε την Γκενκ 1-0 και την Γουέστ Χαμ 2-1 εντός έδρας, όπου εδώ και ακριβώς μία διετία στην Ευρώπη (από το Νοέμβριο 2021 και το 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε με γκολ στο 90’) είχε τα εξής αποτελέσματα: 0-3 από Αταλάντα, 0-4 από Μακάμπι, 0-3 από Φράιμπουργκ, 0-3 από Γκαραμπάγκ, 0-2 από Ναντ, 1-1 με Απόλλωνα κι 1-1 με Σλόβαν...

Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός με βάση τα αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο είναι πρώτος στη βαθμολογία με 22 βαθμούς, μαζί με τον Παναθηναϊκό (με τον οποίο έχουν έναν αγώνα λιγότερο, το μεταξύ τους ματς που ήταν στο 1-1 όταν διακόπηκε στο 49ο λεπτό), ενώ η ΑΕΚ έχει 21 κι ο ΠΑΟΚ 20. Πέρυσι, τέτοια εποχή ο Ολυμπιακός ήταν στο -10 από τον ΠΑΟ και στο -4 από την ΑΕΚ. Και φυσικά δεν είναι ευθύνη των παικτών και του προπονητή η διακοπή του ντέρμπι με τον ΠΑΟ από την κροτίδα.

Αυτά από πλευράς αποτελεσμάτων. Από πλευράς εικόνας, βλέπουμε μία πολύ επιθετική ομάδα, που σκοράρει συνεχώς σε Ελλάδα κι Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να ισορροπήσει το ίδιο καλά στο αμυντικό κομμάτι κι εκεί είναι που δεν παίρνει καλό βαθμό ο Μαρτίνεθ, με το δικαιολογητικό ότι η ισορροπία χρειάζεται χημεία κι η χημεία χρειάζεται χρόνο.

Η βελτίωση του Ολυμπιακού είναι θεαματική, στην παρουσία του τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Μπορούμε να είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι; Όχι. Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα, όπως έδειξε η μεγάλη διαφορά από το 2-2 στην Τόπολα στο 2-1 επί της Γουέστ Χαμ, αλλά και από το 2-0 στον ΟΦΗ έως το 2-4 από τον ΠΑΟΚ. Έτσι, ενώ η ομάδα κάνει πολλά βήματα μπροστά, κάποιες φορές κάνει μεγάλα βήματα και προς τα πίσω. Είναι παράλογο; Δεν είναι για μία ομάδα που χτίζεται ουσιαστικά από τις 10 Αυγούστου (πρώτο επίσημο παιχνίδι της), δηλαδή μέσα σε ακριβώς τρεις μήνες.

Απογοήτευση παικτών του Ολυμπιακού

Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει το εξής: η ΑΕΚ πώς πέρυσι έφτιαξε νέα ομάδα, με καινούργιο προπονητή και 10 καινούργιους παίκτες, κάνοντας ντάμπλ; Ας απαντήσω. Πρώτον, πέρυσι τέτοια εποχή η ΑΕΚ ήταν στο -6 από τον ΠΑΟ, έχοντας χάσει από το Βόλο στη Ριζούπολη. Δεύτερον, ο Αλμέιδα είχε μία μεγάλη τύχη-δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Δούλευε, κάθε εβδομάδα μόνο για τον αγώνα της Κυριακής.

Τώρα, ο Μαρτίνεθ δουλεύει εδώ και τρεις μήνες παίζοντας παράλληλα σε πρωτάθλημα και Γιουρόπα Λιγκ, με ήδη εφτά παιχνίδια κι έχοντας άλλα τρία. Έχει να ξεπεράσει το φθοροποιό Πέμπτη-Κυριακή, που ο Αλμέιδα το έμαθε φέτος. Παρεμπιπτόντως, βλέπουμε την ΑΕΚ που φέτος παίζει κι Ευρώπη, να μην μπορεί να κερδίσει τους νεοφώτιστους Πανσερραϊκό, Κηφισιά και να χάνει από τον ΟΦΗ. Κι αν δεν υπήρχαν τα πέναλτι στο 93’ δεν θα κέρδιζε ούτε Βόλο κι Ατρόμητο. Κι αμφιβάλλω πολύ, αν θα κέρδιζε και τον Αστέρα, αν η Τρίπολη με 10 παίκτες σε όλο το β΄ ημίχρονο.

Να υπενθυμίσω ότι κι ο Γιοβάνοβιτς όταν ξεκίνησε μαζί του ο Παναθηναϊκός ένα νέο πρότζεκτ πρόπερσι ήταν χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αλλά και πέρυσι, τη δεύτερη του σεζόν, Ευρώπη έπαιξε δύο φορές τον Αύγουστο, πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα. Άρα, επί δύο συνεχόμενες σεζόν ο προπονητής του Παναθηναϊκού είχε τη δυνατότητα να προετοιμάζει κι αυτός τους παίκτες του κάθε εβδομάδα μόνο για το παιχνίδι της Κυριακής, χωρίς καμία υποχρέωση μεσοβδόμαδα, όπως συνέβη πέρυσι με τον Αλμέιδα. Να θυμίσω δε ότι φέτος που ο ΠΑΟ έχει κι Ευρώπη, δεν έχει μπορέσει να σταυρώσει νίκη σε ντέρμπι. Και το πώς κέρδισε στα Γιάννινα και στη Λαμία με τέτοια κακή απόδοση, αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό μυστήριο!

Προσέξτε, όπως θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι ο φετινός Ολυμπιακός δεν προχωράει, θα ήταν και λάθος να ισχυριστούμε ότι όλα είναι καλά στον φετινό Ολυμπιακό. Ότι δεν γίνονται λάθη, ενίοτε και σοβαρά, από τους παίκτες και τον προπονητή, που εκτός των άλλων δεν είναι καθόλου διπλωμάτης, σε αντίθεση π.χ. με τον πολύ πιο «ευέλικτο» Μαρτίνς. Όμως, σε μία διαδικασία που εξελίσσεται, ασφαλώς θα προκύψουν και κακές αποφάσεις από τον προπονητή κι από τους παίκτες. Όπως θα προκύψουν και μεταγραφικές επιλογές-ερωτηματικά στην στελέχωση του ρόστερ, όταν αυτό αλλάζει κατά 50%.

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Θα πρέπει δε να παραδεχθούμε ότι κι οι άλλες μεγάλες ομάδες έχουν δυναμώσει. Η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ δεν είναι αυτές οι ομάδες που ήταν. Έκαναν ως κλαμπ πολλές λάθος κινήσεις επί χρόνια (η ΑΕΚ ακόμη κι όταν πήρε πρωτάθλημα το 2018), έφαγαν τις κατραπακιές τους και κατάλαβαν. Έτσι, τώρα, έχουν δύο και τρία χρόνια τον ίδιο προπονητή και δεν κάνουν τις ομάδες τους άνω κάτω. Ο ΠΑΟΚ είναι σταθερά μία δύναμη εδώ και πάνω από μία πενταετία, με τον Λουτσέσκου 2+3 χρόνια στον πάγκο του. Για δε την παράμετρο διαιτησία διαβάστε στο τέλος του άρθρου.

Η απάντηση του Ολυμπιακού κατά την γνώμη μου είναι η δημιουργία ενός σταθερού πρότζεκτ όπως είχε κάνει ο Μαρινάκης με τον Μαρτίνς. Με ίσως αργά, αλλά σταθερά βήματα και στήριξη στις στραβές-τότε η ομάδα αρχές Δεκέμβρη είχε φτάσει στο -10 από τον ΠΑΟΚ, αλλά ήρθε το 3-1 επί της Μίλαν και «γύρισε»…

Παρεμπιπτόντως, στην πρώτη σεζόν του Πέδρο, τέτοια εποχή ο Ολυμπιακός ήταν στο -8 από τον (εν τέλει πρωταθλητή) ΠΑΟΚ, έχοντας χάσει από τον ΟΦΗ, φέρνοντας ισοπαλίες με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και κερδίζοντας στο 90΄ τρία ματς πρωταθλήματος. Και στην Ευρώπη είχε αποκλείσει την Μπέρνλι στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και είχε επίσης τέσσερις βαθμούς στον α΄ γύρο των ομίλων (0-0 με Μπέτις μέσα, 1-3 από Μίλαν έξω, 2-0 Ντούντελανζ έξω).

Άσχετο: Η Φενέρμπαχτσε είχε στείλει όντως κατάσκοπο το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Τη μία ημέρα πήγε και είδε τον Ιωαννίδη στο Λαμία-ΠΑΟ και την άλλη τον Μαντί και τον Κουλιεράκη στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Τον Μαντί τον έχουν στη λίστα τους κατά βάση για το ερχόμενο καλοκαίρι, που μένει ελεύθερος, χωρίς να είναι, αν κατανοώ σωστά, και πρώτη επιλογή τους. Δεν θέλουν, δηλαδή, να έρθουν τον Γενάρη και να τον αγοράσουν. Για τους Ιωαννίδη, Κουλιεράκη έμαθαν ότι ΠΑΟ και ΠΑΟΚ τους κοστολογούν πάνω από 10-12 εκ. Ευρώ και τέτοια λεφτά οι Τούρκοι δεν τα δίνουν σε ομάδες.

Μαντί Καμαρά

Η φωτογραφία της ημέρας:

Για να συμπληρώσω τα του βασικού κομματιού του άρθρου-εκτός των άλλων, νομίζω ότι τόσο η ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός, αλλά κι ο ΠΑΟΚ παίζουν κάτω από καλύτερες διαιτητικές συνθήκες από αυτές που παίζει ο Ολυμπιακός-κι όχι μόνο πλέον στην Ελλάδα, εδώ και κάποια χρόνια, αλλά και στην Ευρώπη, τουλάχιστον φέτος.

O Παναθηναϊκός έχει στην Ευρώπη υπέρ του τρία πέναλτι και δύο αποβολές-και εις βάρος του μία αποβολή στο 90. Και στο πρωτάθλημα υπέρ του έξι πέναλτι και δύο αποβολές (πριν καν λήξει το ημίχρονο!)-και εις βάρος του μία αποβολή στο 83’. Τέτοια νούμερα δεν «παίζουν» πουθενά!!!

Η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα έχει τέσσερα πέναλτι υπέρ κι ένα κατά, με τις αποβολές να είναι μία υπέρ και μία κατά. Στην δε Ευρώπη έχει μεν έξι πέναλτι εις βάρος της στους ομίλους, αλλά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχε πέναλτι υπέρ με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ κι αποβολή υπέρ στην Άντβερπ από το 50ο λεπτό.

Ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη έχει τέσσερα πέναλτι υπέρ και τρία κατά. Με αποβολές μία υπέρ και μία κατά. Και στο πρωτάθλημα δύο πέναλτι υπέρ κι ένα κατά.

Ο δε Ολυμπιακός στην Ευρώπη έχει δύο πέναλτι εις βάρος του (με Γκενκ, Φράιμπουργκ, και τα ματς να είναι ισόπαλα) κι άλλες δύο αποβολές εις βάρος του, με μία αποβολή υπέρ του. Και στο πρωτάθλημα τέσσερα πέναλτι και δύο αποβολές υπέρ (όλα αυτά σε ματσάκια που έληξαν με συνολικό σκορ 14-1…), αλλά και δύο πέναλτι εις βάρος του και δη με το αποτέλεσμα 0-0 με τον Πανσερραϊκό και 0-1 με τον ΠΑΟΚ. Διότι έχει σημασία η κρισιμότητα των πέναλτι και των κόκκινων καρτών, όπως π.χ. του Ντόη στο 70ο λεπτό με το σκορ 2-1.

Φορτούνης και Ντόι

Για να μην το πολυλογούμε: στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός πέρασε την Μαρσέιγ με ένα πέναλτι στο 99’. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στην Αμπερντίν με ένα πέναλτι στο 96’. Κι η ΑΕΚ κέρδισε τον Ατρόμητο και τον Βόλο με δύο πέναλτι στο 95’ και στο 93’...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.