ΑΠΟΕΛ - Πάφος 1-0: Το θρίλερ και ο «τίτλος του ΆλφαΜέγα» βάφθηκαν Γαλαζοκίτρινα

Γιάννης Γιαννικόπουλος
Σε ένα ματς για γερά νεύρα, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε της Πάφου με 1-0 με γκολ που επιτεύχθηκε στο πρώτο λεπτό από τον Σαρφό και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν (και 15ο στον θεσμό), αυτόν του Σούπερ Καπ Κύπρου!

Ιστορική η σημερινή διασταύρωση. ΑΠΟΕΛ εναντίον Πάφου, Πάφος εναντίον ΑΠΟΕΛ. Πρωταθλητής εναντίον Κυπελλούχου, Κυπελλούχος εναντίον Πρωταθλητή. Η Πάφος στην παρθενική της εμφάνιση σε αγώνα Σούπερ Καπ, αγωνιζόμενη για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Εμπειρία εναντίον ενθουσιασμού, ενθουσιασμός εναντίον εμπειρίας. Το μείγμα και η συνταγή της αναμέτρησης, αν μη τι άλλο, εκρηκτικό. Το σύνολο του Ντομίνγκες, κόντρα στην ομάδα του Καρσέδο, στο στάδιο «ΆλφαΜέγα» της Λεμεσού!

Πως στήθηκαν οι δυο ομάδες

Ο τυπικά γηπεδούχος ΑΠΟΕΛ, ξεκίνησε με τον Μπέλετς κάτω από τα δοκάρια, Πέτροβιτς, Λαΐφης, Τσεμπάκ, Κίντιγια η αμυντική τετράδα. Στον άξονα οι Κονσταντίνοφ, Τεχέρα και ο Σαρφό στην θέση «10». Η επιθετική τριπλέτα Ντονγκαλά, Μαρκίνιος στα εξτρέμ και στην αιχμή του δόρατος, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί! Ο Ζοσέ Ντομίνγκες παρέταξε την ομάδα του σε 4-2-3-1, αποσκοπώντας σαφώς στον έλεγχο του άξονα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Χουαν Κάρλος Καρσέδο, επέλεξε το 4-4-2, έχοντας στο μυαλό του το ίδιο πλάνο σε αυτόν τον νευραλγικό χώρο. Ο Ίβουσιτς στον «άσο», Γκολντάρ, Λούκασεν, Ποντέλο και Μπρούνο Φελίπε στην άμυνα. Δυάδα στα χαφ, Ντράγκομιρ-Σούνιτς, και Πεπέ, Τάνκοβιτς, Ζαζά και Ζάιρο.

Το σοκ με το «Καλημέρα» και οι δύσκολες συνθήκες του αγώνα

Η έναρξη του μεγάλου αγώνα ήταν η χειρότερη δυνατή για την «Σταχτοπούτα» του θεσμού. Πριν καν την συμπλήρωση ενός λεπτού, στα 58 δευτερόλεπτα για την ακρίβεια, ο Ελ Αραμπί υποδέχθηκε την μπάλα από τα αριστερά, την έφερε στο σημείο που ήθελε και έβγαλε την μπαλιά μέσα στη περιοχή. Εκεί ο Σαρφό, με εξ' επαφής τελείωμα και ιδανικό πλασέ έκανε το 1-0. Ο Ίβουσιτς δεν μπόρεσε να αντιδράσει και η Πάφος δέχθηκε «ψυχρολουσία» με το καλημέρα

.

Η ομάδα του Καρσέδο αναζήτησε αντίδραση και προσπάθησε να ανεβάσει τα μέτρα της στο γήπεδο, αναζητώντας ένα τέρμα που θα έφερνε στα ίσια το παιχνίδι. Η συνθήκη επρόκειτο να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, όταν στο 13ο λεπτό, ο Ντράγκομιρ μπήκε πολύ δυνατά σε μια φάση επάνω στον Σεμπάκ. Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ διαμαρτυρήθηκαν και ο Θεουλή μετά από εξέταση στο VAR, έδειξε στον Ρουμάνο απευθείας κόκκινη κάρτα, αντί για κίτρινη που αρχικά είχε υποδείξει.

Η Πάφος έτσι βρέθηκε με 10 παίκτες και με ένα γκολ στην πλάτη από πολύ νωρίς και χρειαζόταν πλέον μια υπερπροσπάθεια από όλους. Ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε να επεκτείνει την κυριαρχία του και να διπλασιάσει τα τέρματά του. Οι «Γαλάζιοι» ωστόσο δεν επρόκειτο να παραιτηθούν εύκολα και κυνήγησαν με ότι διέθεταν τουλάχιστον την ισοφάριση και κυρίως να μην δεχτούν άλλο γκολ.

Στο 27ο λεπτό, ο υπερδραστήριος πάντοτε Ζαζά, έβγαλε σέντρα στην καρδία της περιοχής του Μπέλετς, ο Ζάιρο πήρε την κεφαλιά, ο πορτιέρε του ΑΠΟΕΛ έδιωξε εντυπωσιακά και ο δημιουργός, στο ριμπάουντ τσίμπησε την μπάλα από τον Πέτροβιτς με τον Θεουλή να υποδεικνύει απευθείας την άσπρη βούλα! Η φάση εξετάστηκε ενδελεχώς από το VAR και έπειτα από on field review, η απόφαση αναιρέθηκε! Ωστόσο η Πάφος έδειξε τα... «δόντια της»!

diamartiries super cup

Σε μια φάση στο 34ο λεπτό, όπου ο Ζαζά έφυγε στην κόντρα και ανακόπηκε πιθανώς με φάουλ, ο πάγκος της Πάφου ξέσπασε σε πολύ έντονες διαμαρτυρίες, με άλλη μια κόκκινη κάρτα να επιδεικνύεται σε μέλος του τεχνικού τιμ του Καρσέδο, ενώ και για διαμαρτυρία «κιτρινίστηκε» και ο Μούαμερ Τάνκοβιτς! Συλλήβδην έντονες οι διαμαρτυρίες των Παφίτων για την διαιτησία, τουλάχιστον εντός αγωνιστικού χώρου!

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε δίχως άλλες συγκινήσεις σε καμία από τις δυο πλευρές των αντιπάλων, με διαμαρτυρίες εκατέρωθεν και με ένα δεύτερο ημίχρονο το οποίο θα ήταν για γερά νεύρα.

Παρόλα αυτά, με την απόσυρση των δυο ομάδων στα αποδυτήρια, ξανά υπήρξε ένταση μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ ο διαιτητής της αναμέτρησης συνοδεύτηκε από μέλη ασφαλείας του γηπέδου.

theoulis

Πίεση και ευκαιρίες δίχως αντίκτυπο

Με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο, οι Παφίτες πάτησαν δυνατά στο γήπεδο και αναζήτησαν την ισοφάριση. Μόλις στο 46' ο Τάνκοβιτς έβαλε κόσμο στη περιοχή με εκτέλεση φάουλ, ο Ποντέλο σηκώθηκε ψηλότερα από όλους, ωστόσο δε μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά, καταλήγοντας πάνω από την εστία του Μπέλετς!

Λιγότερες φάσεις στο δεύτερο 45λεπτο εμφανώς τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση της μιας ώρας. Έχοντας το προβάδισμα οι «Γαλαζοκίτρινοι», είχαν αρκεστεί σε μια διαχείριση η οποία θα τους επέτρεπε να χτυπήσουν στην αντεπίθεση αλλά και να μην απειληθούν στον μέγιστο βαθμό!

Με την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνας, η Πάφος έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία της. Ο Μπρούνο από δεξιά, έκανε το γύρισμα στην καρδιά της περιοχής, η μπάλα πέρασε από τον Ζάιρο, στρώθηκε στον Κορέια, ο οποίος με μονοκόμματο σουτ τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και δεν κατόρθωσε να βρει δίχτυα. Εν γένει ενθουσιασμός προέκυψε στην νότια κερκίδα η οποία απέκτησε ξανά ελπίδα, για ισοφάριση. Ο ΑΠΟΕΛ δυσκολευόταν να ανταποκριθεί, αλλά δεν θα επέτρεπε εύκολο έργο στην Κυπελλούχο Κύπρου.

Η απόλυτη διαχείριση συνεχίστηκε από την ομάδα που είχε το προβάδισμα, χωρίς να προβαίνει σε αχρείαστα ρίσκα. Στο 77' ο Μπα βρέθηκε στο κέντρο της περιοχής, με το σουτ του να καταλήγει στην αγκαλιά του Ίβουσιτς. Στο 80' ο Κόρμπου ξανά απείλησε, το σουτ του όμως πήγε πολύ ψηλά.

Η Πάφος άρχισε να εμφανίζει σημάδια κόπωσης αλλά δεν σταμάτησε να κυνηγάει την ισοφάριση. Στο 81ο λεπτό ο Μπρούνο κουβάλησε για πολλά μέτρα, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση για να βγάλει συμπαίκτη του μέσα στην περιοχή, με τον Κιντίγια να κόβει με τάκλιν το οποίο πανηγύρισε σαν να σκόραρε! Το φινάλε είχε αποκαθηλώσει όποιον βρισκόταν στο γήπεδο. Πολύ μεγάλη ένταση και σκληρά μαρκαρίσματα από όλους στο τερέν όσο πλησιάζαμε στην λήξη. Η ένταση ήταν εμφανής και ο πάγκος των «Γαλάζιων» διαμαρτυρήθηκε για κόκκινη κάρτα σε δυο περιστάσεις, σε Μαρκίνιος και Μπα, οι οποίοι προχώρησαν σε αρκετά δυνατά χτυπήματα!

markinios markarisma

Απάντηση ωστόσο δεν ήρθε από την Πάφο και ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το 15ο Σούπερ Καπ του και ο πρώτος τίτλος της χρονιάς, «βάφθηκε Γαλαζοκίτρινος». Απογοήτευση για τους Κυπελλούχους, οι οποίοι παρά την εξαιρετική εικόνα τους αγωνιζόμενοι με δέκα παίκτες, «έφθασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό».

coreia pafos itta

@Photo credits: SAVVIDES PRESS SPORTS PHOTOGRAPHERS LTD / SAKIS SAVVIDES

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPER CUP ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα