Σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες απόδοσης του Παναθηναϊκού μέσα στο 2024...

Σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες απόδοσης του Παναθηναϊκού μέσα στο 2024...

Νίκος Αθανασίου
Ο Φατίχ Τερίμ

bet365

Στο δεύτερο μισό της σεζόν και επί των ημερών του Φατίχ Τερίμ, ο Παναθηναϊκός είδε τους πιο σημαντικούς δείκτες της απόδοσής του να πέφτουν αισθητά, με τους αριθμούς του Wyscout να επιβεβαιώνουν τα όσα βλέπουμε πάνω στο χορτάρι και αφορούν τις ομαδικές λειτουργίες του συνόλου.

O Παναθηναϊκός έμεινε ζωντανός στη διεκδίκηση του τίτλου μέχρι και την 8η αγωνιστική των play off, καταστρέφοντας όσα έχτιζε μέσα σε λίγες ημέρες, έχοντας κάκιστη εικόνα στα παιχνίδια με την ΑΕΚ και τον Άρη. Δύο ήττες με κάτω τα χέρια, δύο ήττες με σούπερ προβληματική εικόνα.

Για πολλούς το «τριφύλλι» έφτασε εδώ που έφτασε περισσότερο χάρη στην δαιμονιώδη κατάσταση του Φώτη Ιωαννίδη και του Μπερνάρντ αλλά και την μεγάλη συνεισφορά του Μπακασέτα και του Αράο. Δηλαδή παρέμεινε στο κόλπο περισσότερο χάρη στο ατομικό ταλέντο και λιγότερο εξαιτίας των ομαδικών λειτουργιών του συνόλου επί των ημερών του Φατίχ Τερίμ.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, τα οποία αρκετές φορές στο ποδόσφαιρο μπορούν να λειτουργήσουν παραπλανητικά είτε θετικά είτε αρνητικά, αξίζει να δούμε τους δείκτες απόδοσης του Τριφυλλιού μέσα στο 2024 και να τους συγκρίνουμε με εκείνους που είχε μέχρι το φινάλε του 2023. Για ακόμη μία φορά να τονίσουμε το αυτονόητο: Άλλο η απόδοση, άλλο το αποτέλεσμα.

Κατά γενική ομολογία, λοιπόν, οι «πράσινοι» δεν έχουν δείξει την παραμικρή ομαδική βελτίωση τους τελευταίους μήνες. Ούτε στις οργανωμένες επιθέσεις, ούτε σε οργανωμένη άμυνα, ούτε στα τρανζίσιον αλλά ούτε και στις στατικές φάσεις.

Πέρα από τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κανείς το ποδόσφαιρο, υπάρχουν οι αριθμοί, τα metrics που μπορούν να μας δώσουν τις απαντήσεις, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις δίχως νόημα. Οι αριθμοί στο ποδόσφαιρο, οι εξιδεικευμένοι αριθμοί στο ποδόσφαιρο λένε πάντα την αλήθεια.

Οι βασικοί δείκτες της απόδοσης των «πράσινων», λοιπόν, σύμφωνα με το Wyscout βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Στις πρώτες 15 αγωνιστικές στη Super League, ο Παναθηναϊκός είχε:

xGoals: 2.22
xGA: 0.98
PPDA: 6.82

Στα επόμενα 19 παιχνίδια οι δείκτες του έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

xGoals: 1.68
xGA: 1.32
PPDA: 8.66

Στη δημιουργία, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει 0.54 xG λιγότερο ανά παιχνίδι. Πολύ σημαντική μείωση. Στην απειλή του αντιπάλου οι «πράσινοι» προσφέρουν 0,34xGoals παραπάνω ανά παιχνίδι. Ήταν ήδη πολύ «ψηλά», όχι μόνο δεν διορθώθηκαν αλλά έφτασαν σε επίπεδα που η ανασταλτική λειτουργία μπορεί να θεωρηθεί ξεκάθαρα ως μια μεγάλη «πληγή».

Όσον αφορά τον δείκτη PPDA που αφορά την πίεση ψηλά, ο Παναθηναϊκός από το σούπερ πιεστικό 6.82, έπεσε στο 8.66, έχασε δηλαδή σημαντικό κομμάτι από τα προβλήματα που έβαζε στον αντίπαλο κατά των «χτίσιμο» των επιθέσεών του.

Οι δείκτες λοιπόν της απόδοσης του συνόλου όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά έπεσαν αισθητά και σε μεγάλο βαθμό εξηγούν την κατάληξη της χρονιάς στο πρωτάθλημα για την ομάδα του Φατίχ Τερίμ.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα