Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού πρέπει να... καταπίνει σπαθιά;
Κατά γενική ομολογία για να ανέβει επίπεδο ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι θέλει τουλάχιστον πέντε-έξι μεταγραφές ενδεκαδάτων ποδοσφαιριστών. Ποδοσφαιριστών που θα είναι καλύτεροι από αυτούς που ήδη διαθέτει και θα τον βοηθήσουν να γίνει σαφώς πιο ανταγωνιστικός με παίκτες που θα ταιριάζουν στα «θέλω» του προπονητή και στην αγωνιστική ταυτότητα που θέλει να δώσει στην ομάδα του. Στόπερ, δεξί μπακ, κεντρικός μέσο, δύο εξτρέμ και ένας σέντερ φορ αν παραχωρηθεί ένας εκ των Καρλίτος ή Μακέντα. Αυτή είναι μια πρώτη «διάγνωση» που μπορεί να κάνει κάποιος με ψύχραιμη ματιά και με δεδομένο το 4-2-3-1 που σκέφτεται να εφαρμόσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί μετά την χειρότερη σεζόν της τελευταίας εικοσιπενταετίας να είναι πως το έμψυχο δυναμικό του «τριφυλλιού» είναι για πέταμα αλλά αυτά τα συμπεράσματα μόνο στην Ελλάδα του λαϊκισμού μπορούν να προκύψουν, ξεχνώντας πως ο σύλλογος αποφάσισε να προσλάβει δύο προπονητές, οι οποίοι αποδείχθηκαν ακατάλληλοι και ειδικά ο Λάζλο Μπόλονι «κακοποίησε» βάναυσα το σύνολο με αυτό το ποδόσφαιρο-έκτρωμα που αποφάσισε να παίξει και καταδίκασε τον Παναθηναϊκό στην αποτυχία.
Πράγματα που ήταν εμφανή ακόμη και στο μεγάλο σερί νικών στις αρχές του 2021, τότε που ο Ρουμάνος ήταν για την συντριπτική πλειοψηφία ο... Γκουαρδιόλα. Για όσους δεν μπορούσαν να καταλάβουν αυτό που έβλεπαν και κυρίως αυτό που ερχόταν. Σε τούτη την γωνιά και κόντρα στους πάντες και τα πάντα δεν ανεβήκαμε στο τρένο της χαράς και η προσγείωση για τον «πράσινο» οργανισμό ήταν ανώμαλη. Τελοσπάντων, περσινά ξινά σταφύλια.
Το «τριφύλλι», όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα κάνει τουλάχιστον έξι μεταγραφικές κινήσεις αυτό το καλοκαίρι. Αν υπάρχει μία θέση στην οποία δεν χρειάζεται ενίσχυση, είναι σε αυτή του τερματοφύλακα. Είναι τουλάχιστον αστεία η συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το φινάλε της σεζόν και έχει στο επίκεντρό της, το αν ο Σωκράτης Διούδης είναι κατάλληλος για βασικός στον Παναθηναϊκό! Μία κουβέντα που δεν μπορεί να υποστηριχθεί ποδοσφαιρικά μετά την κορυφαία σεζόν του Έλληνα πορτιέρε κάτω από τα δοκάρια της ομάδας.
«Έπρεπε» να δεχθεί 36, δέχθηκε 28!
Η ζωή προχωρά, το ποδόσφαιρο το ίδιο. Δεν φτάνει πλέον ή δεν θα έπρεπε να φτάνει το «ο Διούδης δεν είναι για βασικός στον Παναθηναϊκό», άρα θα πρέπει να βρει καλύτερο. Ποια επιχειρήματα υπάρχουν για αυτή την άποψη; Καταρχήν θα πρέπει να δούμε τι ζητά ο σύλλογος από τον τερματοφύλακά του. Να καταπίνει... σπαθιά; Να κάνει την νύχτα-μέρα; Γιατί μόνο αυτά δεν έκανε ο διεθνής άσος την περυσινή αγωνιστική περίοδο, όπου αποτέλεσε τον mvp της ομάδας. Το αν ο Διούδης έκανε ή όχι μια τρομερή σεζόν(όχι ένα καλό ή κακό ματς), μπορεί πολύ απλά να απαντηθεί με ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Είπαμε, το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει, όπως και η ανάλυσή του.
Με την βοήθεια της κορυφαίας ποδοσφαιρικής πλατφόρμας ποδοσφαίρου, Wyscout, πάμε να δούμε τον δείκτη XcGoals(xConcededGoals). Δηλαδή τα τέρματα που θα «έπρεπε» να έχει δεχθεί ο Διούδης με βάση τις τελικές των αντιπάλων που είχαν κατεύθυνση προς την εστία του. 36 είναι ο αριθμός των «προσδοκώμενων» τερμάτων. Ο Διούδης δέχθηκε 28! Δηλαδή με λίγα λόγια, απλά και κατανοητά, η προσωπική του απόδοση γλίτωσε τον Παναθηναϊκό από 8 ακόμα τέρματα!
Ακόμη και την περίοδο όπου το «τριφύλλι» κρατούσε το μηδέν στην άμυνα, δεχόμενος αρκετές ευκαιρίες, ο 28χρονος άσος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, όπως είχαμε αναφέρει εκείνη την εποχή, όταν υποτίθεται πως ο Μπόλονι είχε βελτιώσει την ανασταλτική συμπεριφορά της ομάδας!
Από κει και πέρα, η πρόοδος του Διούδη ήταν ξεκάθαρη και σε έναν τομέα που χρειαζόταν βελτίωση. Στο παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια, όπου είναι απαραίτητο προσόν για κάθε σύγχρονο τερματοφύλακα. Εδώ δεν έχει νόημα να κοιτάξουμε τις κοντινές εύκολες πάσες αλλά τις μακρινές μεταβιβάσεις. Φέτος τελείωσε την σεζόν με 77% ευστοχία, όταν πέρυσι είχε μόλις 70.8 και πρόπερσι 72.4!
Το θέμα στην μέση και οι εναλλακτικές επιλογές
Όπως προκύπτει, λοιπόν, από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν πολύ καλό βασικό τερματοφύλακα που προέρχεται από την καλύτερή του σεζόν, στην οποία υποχρεώθηκε να παίξει με ενέσεις στην μέση, με αφόρητους πόνους. Η μόνη συζήτηση που θα είχε ποδοσφαιρική βάση για το νούμερο «1» της ομάδας, θα μπορούσε να προέλθει από το θέμα του Διούδη στην μέση. Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να είναι κάτι που μπορεί να τον αφήσει για καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης.
Από κει και πέρα, οι «πράσινοι» διαθέτουν στο «2» και στο «3» των τερματοφυλάκων, δύο εξαιρετικά ταλαντούχους άσους, στους οποίους έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα. Τον Νικόλα Χριστογεώργο και τον Βασίλη Ξενόπουλο. Όσοι έχουν δουλέψει μαζί τους στέκονται στις μεγάλες προοπτικές που διαθέτουν αμφότεροι και στην ασφάλεια που μπορούν να δώσουν σε κάθε προπονητή, σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρουν φανέλα βασικού. Και είναι παιδιά, τα οποία με την αξία τους μπορούν να βάλουν τον ανταγωνισμό που έχει ανάγκη ο «Διού» για να γίνεται ολοένα και καλύτερος. Κι αυτό αποδείχθηκε φέτος...
Υ.Γ: Με τον Σωκράτη Διούδη, όσο καιρό βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, έχω μιλήσει μία φορά. Και αυτή για να «αρπαχτούμε». Δεν είναι φίλος μου, πιθανότατα δεν θα γίνει και ποτέ. Το αναφέρω για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Η ποδοσφαιρική λογική είναι πάνω απ΄όλα...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.