Κουντέ ο Ολυμπιακός, μετά Τικίνιο, Σωκράτη, Εμβιλά…
Ο Πιέρ Κουντέ είναι ουσιαστικά από χθες το βράδυ ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού-οι τυπικές ανακοινώσεις μένουν για να γίνει και τυπικά μέλος της μεγαλύτερης οικογένειας της Ελλάδας.
Ο Ολυμπιακός έτσι μετά τον Τικίνιο κάνει άλλη μία μεταγραφή υπερβατική για την ελληνική πραγματικότητα-όπως ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ ήταν 3,5 χρόνια βασικός στην Πόρτο, έτσι κι ο Καμερουνέζος διεθνής κεντρικός χαφ ήταν 2,5 χρόνια βασικός σε μία ομάδα της Bundesliga (Μάιντζ).
Οι κινήσεις του πρωταθλητή Ελλάδας είναι ξεκάθαρα στοχευμένες. Ξέροντας ότι είναι δύσκολο να έρθουν (αλλά και να πληρωθούν, λόγω και πανδημίας) στην Ελλάδα παίκτες υψηλού επιπέδου, ψάχνει να βρει καλές ευκαιρίες. Κι όταν τις εντοπίσει, «κτυπάει», συνήθως με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Δεν του έκατσε η περίπτωση του Μπελχαντά (είχε σπάσει το συμβόλαιο του με τη Γαλατασαράι το Μάρτιο), του έκατσαν όμως ο Τικίνιο κι ο Κουντέ.
Ο Βραζιλιάνος είχε μείνει ελεύθερος από την ομάδα του στην Κίνα, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τον ήξερε κι ο Μαρτίνς, λόγω της συνύπαρξης τους στην Γκιμαράες. Του τα έσκασαν (6 εκ. Ευρώ συνολικά για τριετές συμβόλαιο) και τον πήραν!
Ο Καμερουνέζος ήταν ανενεργός στην ομάδα του στη Γερμανία πέντε μήνες, με την αλλαγή προπονητή. Έληγε και το συμβόλαιο του σε ένα χρόνο. Τον ήξεραν από την προ τριετίας προσπάθειας να τον πάρουν από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Έδωσαν τα δύο εκατομμύρια στη Μάιντζ (που τον είχε αγοράσει 7,5…), έδωσαν και στον ίδιο ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο και τον πήραν!
Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε τις συγκυρίες κι έτσι έφερε δύο παίκτες πολύ πάνω από το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Φαίνεται, άλλωστε, ότι μόνο έτσι μπορείς να κάνεις σπουδαίες μεταγραφές στην Ελλάδα, εκτός βεβαίως κι αν θέλεις να πέσεις έξω οικονομικά και να έχεις μετά άλλα προβλήματα.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και παίρνεις και τα ρίσκα σου, ακόμη και σε τέτοιες σοβαρού επιπέδου μεταγραφές.
Για παράδειγμα, και ο Τικίνιο και ο Κουντέ θα χρειαστούν τον χρόνο τους. Ο πρώτος έχει να παίξει σε επίσημο αγώνα από τις 12 Δεκέμβρη. Ο δεύτερος μετά το τελευταίο παιχνίδι του στην Μπουντεσλίγκα, στις 19 Δεκέμβρη, έχει μόνο τέσσερα παιχνίδια στα πόδια του, με την Εθνική του, δύο τον Μάρτη (επίσημα) και δύο τον Ιούνιο (φιλικά).
Και υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι: ο Τικίνιο κουβαλούσε τιμωρία τριών αγωνιστικών από την UEFA-τις δύο θα τις εκτίσει κόντρα στην Ντινάμο Τυφλίδας η, την Νέφτσι Μπακού…Ο Κουντέ λογικά θα κληθεί και θα παίξει τον Γενάρη, ίσως και μεγάλο κομμάτι του Φλεβάρη στο Copa Africa…
Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό, ότι κι αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τον Βραζιλιάνο και τον Καμερουνέζο ο Ολυμπιακός τους έκλεισε για τρία χρόνια, οπότε δεν ήταν δυνατόν να κωλώσει σε τρία παιχνίδια η, σε ενάμιση μήνα. Βεβαίως καλύτερο θα ήταν να μην είχε την τιμωρία ο Τικίνιο και να μην πάει στο Κόπα Άφρικα ο Κουντέ. Αλλά στις μεταγραφές δεν είναι εύκολο να πετύχεις τον τέλειο συνδυασμό, ειδικά όταν θέλεις, όπως θέλει ο Ολυμπιακός, να φέρνει παίκτες που να κάνουν τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και να μπορεί να τον βοηθήσουν σοβαρά και στην Ευρώπη.
Έτσι, προσπαθεί να κάνει έξυπνες κινήσεις και να αρπάζει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αγορά.
Κάπως έτσι είχε αδράξει την ευκαιρία και είχε πάρει το περασμένο καλοκαίρι τον Εμβιλά-δεν μπορούσε άλλο η Σεντ Ετιέν να πληρώνει το συμβόλαιο του κι ο Ολυμπιακός έσπευσε και τον «τσίμπησε» ως ελεύθερο…
Έτσι είχε φέρει τον επί σειρά ετών άσο της Μπάγερν, τον Ραφίνια, εκμεταλλευόμενος τον ειδικό όρο του συμβολαίου του, που του επέτρεπε να φύγει από την Φλαμένγκο ως ελεύθερος, αν είχε πρόταση από την Ευρώπη…
Έτσι έφερε πίσω στην Ελλάδα ως ελεύθερο τον Γενάρη τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, που είχε βρεθεί εκτός πλάνων του Αρτέτα στην Άρσεναλ…
Έτσι έκλεισε και πήρε τον Γενάρη ως ελεύθερο και τον Λαλά, του οποίου έληγε το συμβόλαιο τώρα, στις 30 του μήνα, με την Στρασμπούρ…
Κάπως έτσι είχε φέρει, ως ελεύθερους, πριν δύο καλοκαίρια τον Ελ Αραμπί από το Κατάρ και τον Βαλμπουενά από τη Φενέρμπαχτσε…
Για να του βγουν στο 100% οι μεταγραφές, ακόμη και τέτοιων παικτών, δυστυχώς μοιάζει αδύνατο. Αλλά οι πιθανότητες είναι ξεκάθαρα με το μέρος του.
Η πρακτική του Ολυμπιακού είναι να «ματώνει» πληρώνοντας συμβόλαια εκτός ελληνικής πραγματικότητας, αλλά τουλάχιστον να αποφεύγει να πληρώνει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων σε ομάδες. Το κάνει, ασφαλώς, κι αυτό, αφού δεν μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες του παίρνοντας μόνο ελεύθερους, αλλά το κάνει χωρίς συνήθως να ξεφεύγει από μία «γραμμή»: θα δώσει τώρα στη Μάιντζ λίγο πάνω από 2 εκ. Ευρώ, όπως έδωσε περίπου άλλα τόσα στην Πόρτο για τον Σα, στην Μπράγκα για τον Χασάν (αφού πρώτα μάλιστα τους «δοκίμασε» με τη διαδικασία του δανεισμού και τους δύο), στην Πάσος για τον Ρέαμπτσιουκ, στην Κορούνια για τον Γκιγιέρμε…
Ξέφυγε μόνο για τον Ποντένσε, τον οποίο χρυσοπλήρωσε με 7 εκ. Ευρώ αλλά με την προοπτική να πάρει τριπλάσια-όπως και πήρε-και για τον Σεμέδο, τον οποίο πλήρωσε 4,5 εκ. Ευρώ, με την προοπτική να πάρει τουλάχιστον διπλάσια.
Θα έλεγα ότι στο κομμάτι που ο Ολυμπιακός έχει υστερήσει είναι στις αγορές κάποιων παικτών-ερωτηματικών, για τις οποίες έχουν ξοδευτεί πραγματικά υπερβολικά πολλά εκατομμύρια: κάπου 10 πήγαν για τον Λοβέρα (4,2), για τον Πέπε (3) , για τον Μεριά (1,8) και για τον Σολδάνο (0,8). Αντίθετα, αποδεικνύονται πολύ πιο έξυπνες οι επιλογές παικτών από τη Β΄ Γαλλίας, όπου υπάρχει καλύτερη γνώση (Σισέ, Μαντί Καμαρά, Ουσεϊνού Μπα).
Όπως κι αν έχει, ετοιμαστείτε για ένα πολύ…μακρύ μεταγραφικό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, όπως σας έχω προϊδεάσει. Γιατί κάθε καλοκαίρι είναι καυτό για το μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο, κάποια όμως είναι ακόμη πιο καυτά από τα άλλα…
Άσχετο: ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει τις μεταγραφές σε τέτοιο υψηλό επίπεδο όπως τις ξεκίνησε…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.