Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Ρούμπεν Πέρεθ!

Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Ρούμπεν Πέρεθ!

Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Ρούμπεν Πέρεθ!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout και του προπονητή της Λεγανιές, Ασιέρ Γκαριτάνο, παρουσιάζει τον νέο αμυντικό μέσο του Παναθηναϊκού.

Ο Ρούμπεν Πέρεθ είναι ο εκλεκτός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Ο 32χρονος Ισπανός αμυντικός μέσος που δήλωσε στο Gazzetta έτοιμος για την νέα πρόκληση στην καριέρα του, αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικά και να υπογράψει, κλείνοντας πίσω του ένα μεγάλο κεφάλαιο κατά βάση στην Primera Division ως αρχηγός της Λεγανιές.

Με την βοήθεια βίντεο και στατιστικών από την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, πάμε να δούμε τι μπορεί να περιμένει το «τριφύλλι» από τον Πέρεθ. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του, πως συμπεριφέρεται πάνω στο χορτάρι, ποιά είναι τα δυνατά του σημεία και ποια όχι;

Ένας κλασσικός αμυντικός μέσος με καλή πρώτη πάσα

Ο Πέρεθ από την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα βγάζει το ψωμί του ως ένας κλασσικός αμυντικός μέσος. Ένα «6άρι» αρκετά σκληρό, που παίζει σε χαμηλά μέτρα πάνω στο χορτάρι και διακρίνεται για την επιθετικότητα στα μαρκαρίσματά του και τα καλά του τρεξίματα.

Το heatmap του, δηλαδή το που πραγματικά πατάει μέσα στο γήπεδο, τα λέει όλα. Στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου, κυρίως έξω από την περιοχή της ομάδας του και κοντά στο ημικύκλιο. Δεν είναι γρήγορος αλλά η ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, τον βοηθά να βρίσκεται εκεί που πρέπει και να «καλύπτει» αυτή την αδυναμία του.

heatmap

Ο έμπειρος χαφ όταν η Λεγανιές βρισκόταν σε φάση build up, ήταν ο άνθρωπος που τις περισσότερες φορές έπαιρνε την μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς για να «σπάσει» την πρώτη γραμμή πίεσης του αντιπάλου «ψηλά», με μία σίγουρη πάσα είτε ανάμεσα στις γραμμές είτε στα πλάγια. Σε αυτό το κομμάτι είναι αξιόπιστος με 82% ευστοχία στις μεταβιβάσεις. Διαθέτει, δηλαδή, καλή πρώτη πάσα, κάτι που θέλουν οι περισσότεροι προπονητές από τους αμυντικούς τους μέσους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

mlk

Στο πιο πάνω γράφημα βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε παιχνίδι κόντρα στην Μάλαγα με 59/64 πάσες, οι περισσότερες «σίγουρες» για την διασφάλιση της καλής κυκλοφορίας.

leg

Ο Πέρεθ στο build up της Λεγανιές

«Δυνατός» σε επανακτήσεις, μονομαχίες, δεν συνεισφέρει στο επιθετικό τρίτο

Το δυνατό του σημείο, εκτός από την άριστη τακτική συμπεριφορά του, είναι το ανασταλτικό κομμάτι. Ο Πέρεθ έχει 57.7% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, 11.39 επανακτήσεις ανά παιχνίδι(40.8% στο μισό γήπεδο του αντιπάλου), 6.35 κοψίματα και βοηθά πάρα πολύ την ομάδα του στο να κρατά «σφιχτή» την δεύτερη γραμμή άμυνας, να κερδίζει μπάλες στην μεσαία γραμμή και να παρέχει ασφάλεια όταν η ομάδα του βρίσκεται στην επίθεση.

Ο έμπειρος χαφ πατά σπάνια στο επιθετικό τρίτο, οι μεταβιβάσεις του είναι από την μεσαία γραμμή προς τα τελευταία 35 μέτρα του γηπέδου (6 ανά παιχνίδι) ενώ επίσης σπάνιες είναι και οι πάσες του εντός περιοχής, λιγότερες από 0.5 ανά παιχνίδι. Βάσει ρόλου είναι λογικοί οι αριθμοί αυτοί, καθώς η θέση του είναι στο «6» και στην Λεγανιές, όταν το σύνολο βρισκόταν έξω από την περιοχή, εκείνος είχε υποστηρικτικό ρόλο στην κυκλοφορία, έχοντας ως κύριο μέλημα την αναχαίτιση μίας πιθανής αντεπίθεσης.

Ψάχνει τις μακρινές μεταβιβάσεις, κυρίως για να εκμεταλλευθεί άμεσα την αδύναμη πλευρά του αντιπάλου. Ανά παιχνίδι δοκιμάζει 7.31, όντας αξιόπιστος με 53% ευστοχία.

Στον Παναθηναϊκό που στην πλειοψηφία των παιχνιδιών θα χρειαστεί να διασπάσει άμυνες που περιμένουν «ταμπουρωμένες» στο αμυντικό τους τρίτο, σίγουρα ο Πέρεθ θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες.

xs

Ο Πέρεθ όταν η ομάδα του πατάει στο επιθετικό τρίτο

H ανάλυση των 128 κίτρινων!

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ο Πέρεθ αγωνίζεται ως... σκυλί του πολέμου στην μεσαία γραμμή. Είναι αρκετά aggressive, πολύ σκληρός σε κάποιες περιπτώσεις και οι 128 κίτρινες κάρτες στην καριέρα του(118 στο πρωτάθλημα και 10 Κύπελλο), αποτελούν ένα σημάδι για τον τρόπο που παίζει.

Με την βοήθεια του Wyscout αναλύσαμε την πλειοψηφία των περιπτώσεων που ο έμπειρος μέσος «κιτρινίστηκε».

Γιατί βλέπει τόσο συχνά κίτρινες, με ρεκόρ τις 17 στην Γρανάδα την σεζόν 2015-2016;

  • Στο μεγαλύτερο ποσοστό μιλάμε για φάουλ τακτικής, τα οποία αναχαιτίζουν τις αντεπιθέσεις της αντίπαλης ομάδας. Ενέργειες με 100% σκοπιμότητα. Κάποιος πρέπει να τα κάνει αυτά τα φάουλ και ο Πέρεθ είναι πάντα εκεί.
  • Στην συνέχεια παρατηρούμε πως υπάρχουν αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα, κάποια στα όρια της κόκκινης.
  • Ένα μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα παραπάνω αλλά αρκετά σημαντικό είναι οι κίτρινες για διαμαρτυρία. Μιλά συνέχεια στους διαιτητές, διαμαρτύρεται έπειτα σχεδόν από κάθε φάουλ και χρεώνεται χωρίς λόγο κάρτα.

Οι- για τον τρόπο που παίζει- μόλις 3 κόκκινες καριέρας, δείχνουν πως μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια το «κιτρίνισμα» και να μην αφήνει συχνά την ομάδα του παίκτη λιγότερο.

Η άποψη του ειδικού

Ο Ασιέρ Γκαριτάνο είναι ο προπονητής που γνωρίζει όσο κανείς άλλος, τον νέο αμυντικό μέσο του Παναθηναϊκού. Ο Βάσκος τεχνικός της Λεγανιές παρότι έχασε τον αρχηγό του, δεν αρνήθηκε να μιλήσει στο Gazzetta και να μας βοηθήσει στο «σκανάρισμα» του 32χρονου Ισπανού ποδοσφαιριστή.

gar

Ο 51χρονος τεχνικός δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Ρούμπεν είναι ένας αμυντικός μέσος με καλή ατομική τεχνική, τόσο σε κοντινές όσο και σε μακρινές μεταβιβάσεις. Καταλαβαίνει πολύ καλά το παιχνίδι όσον αφορά το τακτικό κομμάτι, αυτό είναι το δυνατό του σημείο ενώ είναι δυνατός επίσης σε τρεξίματα και φυσική κατάσταση.

Είναι ένας ηγέτης εντός και εκτός γηπέδου. Στις δύσκολες στιγμές είναι πάντα εκεί και αυτό είναι ένα κομμάτι που τον έκανε σημαντικό στην ομάδα μας. Ως άνθρωπος ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Είναι οικογενειάρχης, προσέχει πολύ τον εαυτό του και θέλει κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.