Βγαίνει η δουλειά του Ιβάν στον Παναθηναϊκό

Βγαίνει η δουλειά του Ιβάν στον Παναθηναϊκό

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Βγαίνει η δουλειά του Ιβάν στον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το νέο δείγμα του Παναθηναϊκού κόντρα στο ΑΠΟΕΛ, την ταυτότητα που δίνει ο Σέρβος τεχνικός στο σύνολο και εκείνα που πρέπει να βελτιώσει.

Στο πέμπτο του παιχνίδι προετοιμασίας και το πρώτο μπροστά στο κοινό του, ο Παναθηναϊκός με την εικόνα του πάνω στο χορτάρι κόντρα στο ΑΠΟΕΛ, επιβεβαίωσε κάτι πολύ πιο σημαντικό από μία νίκη σε φιλικό παιχνίδι καλοκαιριού, η οποία καμία απολύτως σημασία δεν θα είχε. Σε αυτή την περίοδο το μόνο που έχει σημασία είναι η εικόνα, το αγωνιστικό πρόσωπο, το αν οι ποδοσφαιριστές αφομοιώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα θέλω του προπονητή.

Το Τριφύλλι απέδειξε για ακόμη μία φορά πως με αργά αλλά σταθερά βήματα γίνεται η ομάδα του προπονητή της, καταφέρνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μέσα από την καθημερινή… πλύση εγκεφάλου και την σκληρή και επίμονη δουλειά, να μεταμορφώσει το περσινό συνονθύλευμα σε μία ομάδα που προσπαθεί να κυριαρχήσει μέσα στο γήπεδο, να ελέγχει την κυκλοφορία της μπάλας, να πρεσάρει ανά διαστήματα ψηλά, με συνδυαστικό ποδόσφαιρο επιχειρεί να δημιουργήσει και τελικά παράγει σημαντικό αριθμό ευκαιριών και αγώνα με τον αγώνα δείχνει βελτίωση στις βασικές αρχές της ταυτότητας που θέλει να δώσει ο έμπειρος τεχνικός.

Φυσικά, υπάρχουν τομείς τους οποίους θα πρέπει να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.

Παράγει σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς καμία μεταγραφή δημιουργικού ποδοσφαιριστή

Ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο, όπου οι Πράσινοι δεν είχαν δημιουργικά την εικόνα που θα ήθελε ο προπονητής παρά την μεγάλη κατοχή μπάλας(60% στο ημίωρο), κατάφεραν να βρουν δύο εκτελέσεις από το ύψος της μικρής περιοχής. Μία με τον Τάσο Χατζηγιοβάνη μετά την σέντρα του Ρούμπεν Πέρεθ από τα δεξιά και ακόμη μία με τον Γενί Νγκμπακοτό που κατέληξε στο δοκάρι, έπειτα από την υπέροχη πάσα του Λούκας Βιγιαφάνιες στην πλάτη της άμυνας.

sxs

Στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς καλύτερος. Η βελτίωση έγκειται στο γεγονός πως οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς κατάφεραν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους, σε φάσεις. Το γκολ του Καμπετσή μετά την υπέροχη συνεργασία του σκόρερ με τον Χατζηγιοβάνη(υπέροχη ντρίμπλα πάνω στην γραμμή), οι δύο ευκαιρίες του Αϊτόρ που απέκρουσε ο Οζούχο και η φάση του σκόρερ του Τριφυλλιού στο 84᾽ από το ύψος του πέναλτι.

Συνολικά έξι καθαρές ευκαιρίες, όσες και απέναντι στην Λοκομοτίβα, μία απόδοση που μπορεί να πιστωθεί στην δουλειά του προπονητή και μόνο σε αυτή, καθώς μέχρι και σήμερα το κλαμπ δεν έχει προχωρήσει στην απόκτηση κανενός ποδοσφαιριστή που θα είναι ικανός με την ποιότητα του στην δημιουργία να κάνει την διαφορά. Ούτε δημιουργικός μέσος έχει έρθει για την ώρα, ούτε ένας ακραίος μεσοεπιθετικός και ήδη ο Παναθηναϊκός είναι ανώτερος σε σχέση με πέρσι, καθώς διαθέτει στον πάγκο έναν κανονικό προπονητή. Υπενθυμίζουμε πως το Τριφύλλι έχει πάρει τον στόπερ, Σβόνιμιρ Σάρλια, τον αμυντικό μέσο, Ρούμπεν Πέρεθ και τον δεξιό μπακ, Γιάννη Κότσιρα. Αυτό δημιουργεί την ελπίδα πως ο συνδυασμός της δουλειάς του κόουτς με την έλευση σημαντικών παικτών για το έμψυχο δυναμικό θα κάνουν ανταγωνιστικό τον Παναθηναϊκό στις φετινές του υποχρεώσεις, θα τον κάνουν ακόμη καλύτερο, πιο παραγωγικό, πιο αποτελεσματικό.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Γιοβάνοβιτς χτίζει ήδη έναν βασικό κορμό ενόψει της έναρξης της σεζόν, ώστε το συγκρότημα που θα παρουσιάσει να έχει καλά επίπεδα συνοχής και χημείας. Διούδης στο τέρμα. Σιδεράς και Βέλεθ οι στόπερ. Χουάνκαρ αριστερός μπακ, Κότσιρας δεξιός. Πέρεθ και Μαουρίσιο οι δύο κεντρικοί μέσοι. Βιγιαφάνιες, Χατζηγιοβάνης, Νγκμπακοτό η μεσοεπιθετική τριπλέτα και στην κορυφή ο Καρλίτος. Ξεκάθαρα πράγματα.

Κακή εικόνα στο αμυντικό τρανζίσιον και τις στατικές φάσεις

Από κει και πέρα, το ενενηντάλεπτο κόντρα στους Κύπριους, ανέδειξε και κάποια από τα βασικά ελαττώματα που δείχνει ο Παναθηναϊκός σε αυτά τα φιλικά παιχνίδια και τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν. Ποιά είναι αυτά;

  1. Η αντίδραση της ομάδας όταν χάνει την μπάλα στο επιθετικό τρίτο και ο αντίπαλος προσπαθεί να χτυπήσει στο ανοιχτό γήπεδο. Οι μεταβάσεις του Τριφυλλιού ήταν κάκιστες, εμφάνισε μεγάλες αποσυνδέσεις ανάμεσα στις γραμμές και προσέφερε την ευκαιρία στο ΑΠΟΕΛ να απειλήσει. Στο 12᾽ με κερδισμένο φάουλ στα όρια της περιοχής και στο 21᾽με κόρνερ που έφερε και το άνοιγμα του σκορ.
  2. Η ανασταλτική συμπεριφορά στις στατικές φάσεις. Ένα γκολ, ένα δοκάρι και ακόμη ένα ακυρωμένο τέρμα(το αναφέρουμε γιατί ο επιτιθέμενος σκόραρε σαν σε προπόνηση) από στατικές φάσεις δέχθηκε ο Παναθηναϊκός. Σε ένα παιχνίδι. Ανεπίτρεπτη εικόνα και είναι δύο φορές... αμαρτία, να μην δέχεται ούτε φάση το Τριφύλλι σε κανονική ροή παιχνιδιού και να προσφέρει τόσο τσάμπα, μεγάλες ευκαιρίες στον αντίπαλο.

Το παλεύει ο Αγιούμπ

Μπήκε ξανά ως αλλαγή και είτε παίζει για να κερδίσει τον Γιοβάνοβιτς είτε για τον επόμενο εργοδότη του, ο Γιασίν Αγιούμπ βγάζει στον αγωνιστικό χώρο μια εικόνα που στα ελληνικά γήπεδα δεν την έχουμε δει στα επίσημα παιχνίδια. Ο Μαροκινός μέσος όποτε πατάει στο χορτάρι, είναι κάτι παραπάνω από τίμιος. Η εικόνα του μόνο κακή δεν είναι, βγάζει ποιότητα στις μεταβιβάσεις του, διάθεση ανασταλτικά και ας του λείπει η έκρηξη και η ταχύτητα και σε γενικές γραμμές το παλεύει ενώ ξέρει πως είναι για να... φεύγει.

aaa

Το συμβόλαιό του, περίπου 450.000 ευρώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί και στον ρόλο που φαίνεται πως θα έχει, αν δεν βρει ομάδα να αποχωρήσει. Δηλαδή ρεζέρβα πολυτελείας. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την δυνατότητα να δίνει αυτό το ποσό σε ποδοσφαιριστή που δεν είναι βασικός και δεν έχει τα φόντα να του κάνει την διαφορά στην μεσαία γραμμή, όταν το συνολικό μπάτζετ δεν θα ξεπερνά τα 10-12 εκατομμύρια. Η προσπάθειά του, όμως, είναι άξια αναφοράς και θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε σε αυτή.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους; Ο Χατζηγιοβάνης, τα έχουμε ξαναπεί, κάνει την καλύτερη προετοιμασία της καριέρας του, ο Σιδεράς οδεύει ολοταχώς για βασικός στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος με την πολύ καλή του εικόνα ενώ και ο Αϊτόρ συνεχίζει να δείχνει ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Σημαντικό για τον Καμπετσή που συνδέθηκε με το πλεκτό, περισσότερα πράγματα περιμένουν άπαντες από τον Βιγιαφάνιες, τον Ρούμπεν, τον Μαουρίσιο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.