Η… πριμαντόνα της Τούμπας

Η… πριμαντόνα της Τούμπας

Η… πριμαντόνα της Τούμπας

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τον… εξαφανισμένο, επί δύο χρόνια, Σουριναμέζο επιτελικό μέσο, ο οποίος χάρη στην επιμονή του Ραζβάν Λουτσέσκου ξανά συστήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κοινό του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ ευρίσκεται σε λεπτή φάση μετάβασης. Άλλος ΠΑΟΚ ήταν μέχρι να μπουν στην εξίσωση Κούρτιτς και Ολιβέιρα, άλλος θα είναι ως το τέλος των καλοκαιρινών μεταγραφών, μετά ειδικά και τον σοβαρό τραυματισμό του Πορτογάλου φορ, φαντάζομαι άλλος θα είναι και μετά τον Δεκέμβριο. Άλλος ΠΑΟΚ είναι με τον γνωστό παλιό ωραίο «καλλιτέχνη», τον Ντιέγκο «The Artist» Μπίσεσβαρ.

Η αυτογνωσία, ύστερα από δεκαετίες στην πρώτη γραμμή, είναι πολύ πιο δύσκολο σπορ…. Αυτογνωσία και αυτοσεβασμός. Η συλλογική μνήμη κρατάει, όχι τα νάζια της ύστατης στιγμής, μονάχα τη διαδρομή. Την ουσία του ταξιδιού. Ο Σουριναμέζος θύμισε τον προ διετίας ποδοσφαιριστή, που παραλίγο να αποκλείσει μόνος τον Άγιαξ και έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται, που στο καλό ήταν «εξαφανισμένος» αυτά τα δύο χρόνια.

Ο Ντιέγκο δεν είναι, φυσικά, βαρίδι λόγω ηλικίας. Γιατί πολλοί στέκονται (και) στην ηλικία. Μόνο, λόγω αγωνιστικής κατάστασης από (προφανώς μη διαχειρίσιμες, πλέον) σωματικές επιβαρύνσεις. Ο ίδιος μπορεί έξοχα να το αποδείξει. Στον τελευταίο χρόνο (συμβολαίου) του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Τι πιο απλό; Να του δοθεί η δυνατότητα να μπει σε μια σειρά αγώνων ώστε να συνέλθει από τα όσα πέρασε την τελευταία διετία, να παίξει και να πετάει. Κι εδώ είμαστε μετά, να διαπιστώσουμε ότι η υπόθεση εν τέλει ήταν, ακόμη, διαχειρίσιμη.

Δύο χρόνια πίσω, το καλοκαίρι του 2019, ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ βρισκόταν σε φάση μετάβασης από την εποχή του Ραζβάν Λουτσέσκου σε κάτι καινούργιο και φρέσκο, όπως έμοιαζε στην αρχή του να είναι η συνεργασία του με τον Αμπέλ Φερέιρα. Στα δύο παιχνίδια κόντρα στον «Αίαντα» ο Μπίσεσβαρ οργίασε σα να ήθελε κάτι να (από)δείξει σ’ ένα γνωστό κοινό, που τον είχε μάθει απ’ τα χρόνια του στην «αιώνια» αντίπαλο, Φέγενορντ. Στο 2-2 της Τούμπας είχε και τις δύο ασίστ, στο 3-2 του Άμστερνταμ είχε σκοράρει και τα δύο «ασπρόμαυρα» γκολ, αν μάλιστα ο αλησμόνητος Άγγλος ρέφερι Κρεγκ Πόουσον σφύριζε το πεντακάθαρο φάουλ στο 93’, είμαστε σίγουροι ότι θα είχε βάλει και τρίτο γκολ…

Ένας «άλλος» Ντιέγκο με Φερέιρα

bise-abel

Μετά από εκείνα τα παιχνίδια με τον Άγιαξ, ο Φερέιρα επιχείρησε να αλλάξει τα πάντα στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας, λες και τον καταδίωκε το… φάντασμα του Λουτσέσκου. Ο Πορτογάλος τεχνικός έπαψε να χρησιμοποιεί τον «Ντιέγκο της Τούμπας» ως επιτελικό μέσο και συνήθως τον είχε ως δεύτερο επιθετικό, κάτι που δεν του ταίριαζε. Ο ίδιος έχει μάθει να παίζει πιο πίσω και αυτό το δείχνει όλη η καριέρα του. Ο Αμπέλ επέμενε πως «είναι ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής, που μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις στην αντίπαλη εστία», απλά απέδιδε το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα «στο φόβο του να σουτάρει».

Κάπου στο Νοέμβριο οι δύο άνδρες βρέθηκαν και τα είπαν, σε μια προσπάθεια να βρουν λύση, με τον Σουριναμέζο να έχει καλή άποψη για τον Φερέιρα. «Μου αρέσει ο προπονητής, είναι Ευρωπαίος, είναι φιλόδοξος και αυτό είναι πολύ καλό. Μας ζητά να παίξουμε ένα διαφορετικό σύστημα σε σύγκριση με αυτό που είχαμε συνηθίσει να παίζουμε και αυτό είναι πολύ καλό. Μιλάμε με τον προπονητή, μου δείχνει πως με πιστεύει, μου είπε απελευθερώσου, έχεις την δυνατότητα να πετύχεις οκτώ με δέκα γκολ», είχε πει ο «Μπίσε» σε μια συνέντευξη του.

Στο διάστημα της συνεργασίας του με τον Πορτογάλο προπονητή έφτασε να παίξει ως δεξί μπακ, σ’ έναν αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΛ, όπου μάλιστα κατέγραψε και την ασίστ για το μοναδικό γκολ από τον Τζόλη, συνολικά μέτρησε 5 γκολ και 8 ασίστ σε 45 παιχνίδια με τον Φερέιρα.

O Γκαρσία δεν τον πίστεψε ποτέ...

biseswar_zivkovic

Εκείνος που δεν πίστεψε ποτέ στον Μπίσεσβαρ, ούτε έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να τον κερδίσει, ήταν ο Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός πήρε το «ασπρόμαυρο» τιμόνι στα χέρια του, τον Νοέμβριο του 2020 και από την αρχή είχαν εμφανιστεί «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο Μπίσεσβαρ ίσα-ίσα πρόλαβε να μετρήσει 134’ λεπτά στο γήπεδο πριν δει τον προπονητή του να τον αφήνει εκτός αποστολής για ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, δίχως να υπάρχει κάποιος προφανής (τραυματισμός, «ροτέισον») λόγος.

Ο Γκαρσία, έλεγε τότε, πως στα μάτια του βλέπει έναν ποδοσφαιριστή χωρίς κίνητρο, που δεν βοηθά καθόλου ερχόμενος από τον πάγκο, δεν τον υπολόγιζε γι’ αυτό και του έδειξε την πόρτα της εξόδου ζητώντας την αποδέσμευσή του. Ο Ντιέγκο μάζεψε τα μπογαλάκια του και πήγε να παίξει στην παραλία της Λεμεσού. Βρέθηκε να αγωνίζεται στο κυπριακό πρωτάθλημα, με τη φανέλα του Απόλλωνα, όπου σε 15 συμμετοχές κατέγραψε 3 γκολ και 4 ασίστ.

Όλοι λογάριαζαν χωρίς τον Λουτσέσκου

bise_goal

Οι μεταβάσεις έχουν την ιδιότητα να καταπίνουν. Παίκτες, προπονητές, στελέχη. Για την ώρα, ο «Δικέφαλος» βρίσκεται και πάλι σε φάση μετάβασης. Στον χειρισμό του πηδαλίου, σε τούτη τη μεταβατική περίοδο, είναι ξανά ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος, βγάζει και στέλνει μία αίσθηση σοβαρότητας, ψυχραιμίας, κυρίως πλάνου απ’ το οποίο μοιάζει δύσκολο να τον κουνήσεις για να παρεκκλίνει. Κομμάτι αυτού του πλάνου ήταν απ’ την αρχή του κι ο Μπίσεσβαρ.

Όλοι μας είχαμε θεωρήσει πως, μετά το τέλος του εξάμηνου δανεισμού, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας θα έψαχναν τρόπο για να ξεφορτωθούν τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Ο μόνος που είχε διαφορετική άποψη και την επέβαλε με τον τρόπο του ήταν ο Λουτσέσκου. Την ώρα που ο Σουριναμέζος αγωνιζόταν στο «Gold Cup»με την εθνική ομάδα της χώρας του, ο 52χρονος προπονητής επέμενε στη χρησιμότητα της παρουσίας του ακόμη κι αν δεν είχε βρεθεί ούτε ένα λεπτό στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία.

«Για τον Ντιέγκο (σ.σ. Μπίσεσβαρ) μπορούμε να μιλάμε για ώρες! Είναι ένας φανταστικός παίκτης, απλά χρειάζεται ειδική διαχείριση. Προσωπικά τον εμπιστεύομαι. Είναι μια προσωπικότητα που του αρέσει να νιώθει σημαντικός και να του συμπεριφέρεσαι ως σημαντικό μέλος της ομάδας, πιέζοντάς τον ταυτόχρονα. Όταν νιώθει πως έχει υποστήριξη, δίνει τα πάντα. Επιμένω, είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα, που όταν η ομάδα δεν πάει καλά, μπορεί να μας ξεμπλοκάρει», είχε υποστηρίξει ο Ρουμάνος στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Gazzetta κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Η αυτοεπιβεβαίωση του «Μπίσε»

biseswar_lucescu

Ο Λουτσέσκου στα μάτια μου είναι… μανούλα στο κομμάτι της ψυχολογίας. Ο κορυφαίος «man manager». Προπονητής που ξέρει να διαχειρίζεται εξαιρετικά τους ανθρώπους-ποδοσφαιριστές. Γνωρίζει, λοιπόν, καλύτερα απ’ όλους πως θα πρέπει να διαχειριστεί τον Ντιέγκο, τον οποίο δεν δίστασε με μόλις τέσσερις προπονήσεις να βάλει για ένα μισάωρο στο Δουβλίνο και δέκα ημέρες αργότερα να τον έχει βασικό στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης.

Ο Μπίσεσβαρ μπήκε στο χορτάρι για να παίξει μπροστά στο κοινό του ΠΑΟΚ, που επέστρεφε μετά από ενάμιση χρόνο στις κερκίδες και παρέμενε δύσπιστο απέναντι του. Με μια ασίστ, ένα γκολ και ένα μαεστρικό πλασέ, που για λίγο δεν έγινε κι αυτό γκολ, όσο τον κρατούσαν τα πόδια του, ο 33χρονος επιτελικός μέσος έμοιαζε αναγεννημένος παίζοντας για τον αγαπημένο του προπονητή. «Δεν έχω να πω κάτι, για τον Ντιέγκο, πέρα του ότι είναι καθοριστικός παίκτης για μας. Το έδειξε με την εμφάνισή του. Είναι ένας ποιοτικός, ένας φανταστικός παίκτης. Παίζει με αυτοπεποίθηση και κίνητρο. Όλοι τον υποστηρίζουμε», είπε ο Λουτσέσκου μετά το τέλος του αγώνα έχοντας πετύχει τον στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa Conference League.

Όχι, η χτεσινή εμφάνιση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να «σβήσει» την κουβέντα για ενίσχυση του ΠΑΟΚ στη θέση του. Δεν ξέρω αν θα είναι, τελικά, ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο αυτός που θα έρθει, το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι η εμπιστοσύνη που κέρδισε ξανά ο «Ντιέγκο της Τούμπας» από το κοινό της.

Το ματς της Πέμπτης ήταν η αυτοεπιβεβαίωση, για τον Μπίσεσβαρ. Ήρθε μέσα από το παιχνίδι, όμως. Όχι με τα όποια νάζια, τις όποιες θεωρητικές απόψεις και τα λόγια. Με πράξεις…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.