Ο Ολυμπιακός, οι αλλαγές της ΑΕΚ, τα παράσημα του Γιαννίκη και το ερώτημα
Σκέφθηκα να γράψω δέκα πράγματα με αφορμή την πρόσληψη του Γιαννίκη στην ΑΕΚ. Και θα εξηγήσω και τους λόγους, γιατί δηλαδή βλέπω και…Ολυμπιακό σε αυτό το θέμα, γενικά, όχι υποχρεωτικά σε αυτή την επιλογή.
Κατ΄ αρχάς, δεν θα ήμουν σωστός εάν ξεχνούσα όσα έλεγα πέρυσι για τον νεαρό προπονητή-η δουλειά του στον ΠΑΣ με είχε εντυπωσιάσει. Έπαιξε τέσσερα παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό, στα δύο εντός έδρας τον υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1, στο ένα στο Καραϊσκάκη έχασε 0-1 στο 90’ και στο δεύτερο στο Καραϊσκάκη έχασε 1-3 (κι αποκλείστηκε στο Κύπελλο).
Όχι δεν υπονοώ ότι η ΑΕΚ τον πήρε επειδή ο Γιαννίκης με τον ΠΑΣ ζόρισε τόσο πολύ τον Ολυμπιακό και τον Μαρτίνς. Άλλωστε, τα ίδια έκανε και σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια με τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος. Κι αυτό ήταν ίσως το μεγαλύτερο παράσημο του: την ΑΕΚ την κέρδισε 2-0 μέσα στο ΟΑΚΑ (κι έχασε 0-1 στα Γιάννινα με πέναλτι από το πουθενά του Χουτεσιώτη), τον Παναθηναϊκό τον απέκλεισε από το Κύπελλο και τον κέρδισε στα Γιάννινα για το πρωτάθλημα, με τον Άρη έφερε ισοπαλίες μέσα έξω, από τον ΠΑΟΚ έχασε σκανδαλωδώς 1-2 στην Τούμπα με άκυρο γκολ στο 90’ κι ενώ ο ΠΑΣ έπαιζε με 10 παίκτες από το 50’…Τα μόνα παιχνίδια τα οποία έχασε με δύο γκολ διαφορά (εκτός του 1-3 του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό), ήταν δύο 0-2, από τον ΠΑΟΚ εντός έδρας κι από τον ΠΑΟ εκτός έδρας-και στα τρία αυτά είχε εις βάρος του πέναλτι ο ΠΑΣ.
Οπότε είναι σαφές ότι στην επιλογή του Γιαννίκη από πλευράς ΑΕΚ, έπαιξε ρόλο η γενικότερη παρουσία του ΠΑΣ απέναντι στις μεγάλες ομάδες-αλλά νομίζω ακόμη περισσότερο με τον Ολυμπιακό. Άλλωστε, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στις επιλογές των προπονητών της ΑΕΚ υπάρχουν ενδείξεις ότι παίζει ρόλο σε αυτές η εικόνα τους απέναντι στον Ολυμπιακό.
Ο Δέλλας π.χ. έμεινε στην ΑΕΚ όταν αυτή επέστρεψε στην Α΄Εθνική, με καλύτερο διαπιστευτήριο ότι η ΑΕΚ παίζοντας στη Β΄Εθνική είχε φέρει στο Κύπελλο 1-1 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη κι είχε χάσει 0-1 στο ΟΑΚΑ στο 90’…Και απολύθηκε μετά από μία βαριά ήττα 0-4 στο Καραϊσκάκη…
Κι ο Κετσπάγια απολύθηκε μετά από ένα 0-3 στο Καραϊσκάκη…
Ο Ουζουνίδης πηγαίνοντας στην ΑΕΚ είχε πάρει τα εύσημα γιατί σε τρία ντέρμπι στον πάγκο του παναθηναϊκού είχε δύο νίκες (1-0) στη Λεωφόρο επί του Ολυμπιακού και μία ισοπαλία (1-1) στο Καραϊσκάκη…
Ο Κωστένογλου γύρισε στην ΑΕΚ έχοντας μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του το 4-0 επί του Ολυμπιακού με τον Ριβάλντο και ένα 1-1 με τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε…
Ακόμη κι ο Μιλόγεβιτς «έχτισε» όνομα στην ΑΕΚ και χάρη στο 3-1 επί του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα και στο 1-0 του Πανιώνιου μέσα στο Καραϊσκάκη…
Παρεμπιπτόντως, ακόμη και παίκτες που έχουν παρελθόν στον Ολυμπιακό παίρνει συχνά η ΑΕΚ: Ανσαριφάρντ, Χατζησαφί, Γιαννιώτας, Λαμπρόπουλος, Σοϊλέδης, Κονέ, ακόμη κι οι επιστροφές των Τζιμπούρ και Ντακόλ, αφού πρώτα πήγαν στο Ρέντη…
Τέλος πάντων, αυτό που θα ήθελα εγώ να επισημάνω ως δεύτερο σχόλιο για τον Γιαννίκη-το πρώτο ξεκάθαρα ότι πέρυσι έβγαλε το λάδι και δυσκόλεψε αφάνταστα σε 11 (!) παιχνίδια τις πέντε κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος-είναι μία αδυναμία που έδειξε ο ΠΑΣ με τον ίδιο στον πάγκο να εκμεταλλευθεί τον παράγοντα έδρα απέναντι στις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος: ήττες από Λάρισα 1-2, Απόλλωνα 1-3 και 0-2, Βόλο 0-1, Ατρόμητο 0-1, Παναιτωλικό 0-1 (πλέι άουτ), Λαμία 1-2 (πλέι άουτ), ισοπαλίες με Παναιτωλικό 0-0, Αστέρα Τρίπολης 2-2. Οι μόνες νίκες του ΠΑΣ μέσα στα Γιάννινα απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους ήταν επί της Λαμίας 2-0, του ΟΦΗ 1-0 και του Ατρόμητου 1-0 (πλέι άουτ), με χαρακτηριστικό ότι κι οι τρεις νίκες ήταν με τις ομάδες αυτές να βρίσκονταν εκείνο το χρονικό σημείο στη χειρότερη φόρμα τους στο πρωτάθλημα.
Θέλω να πω ότι ίσως αυτά τα αποτελέσματα, δείχνουν μία αδυναμία ομάδας όταν χρειάζεται να επιτεθεί μέσα στο γήπεδο της-και η ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα συνήθως πρέπει να επιτεθεί στο γήπεδο της. Αντίθετα, εκτός έδρας, που ο ΠΑΣ δεν χρειάζονταν να κάνει κυρίως αυτός παιχνίδι, είχε καλύτερα αποτελέσματα: διπλά με Απόλλωνα 2-1, Ατρόμητο 2-0, Παναιτωλικό 2-1, Αστέρα 1-0 κι ισοπαλίες με Λάρισα 0-0, Λαμία 0-0, Βόλο 1-1. Οι δε ήττες του μακριά από τα Γιάννινα ήταν από Βόλο 1-2, ΟΦΗ 1-2 (και στο πρωτάθλημα και στα πλέι άουτ), Λάρισα 0-2. Μοιάζει δηλαδή να ήταν ο ΠΑΣ του Γιαννίκη μία ομάδα που βολεύονταν να παίζει με μεγάλους αντιπάλους η, με μικρομεσαίες αλλά εκτός έδρας, ώστε να έβρισκε έτσι χώρους στο παιχνίδι του. Αυτό νομίζω είναι ένα ερώτημα, με την υποσημείωση βέβαια ότι η ΑΕΚ έχει πιο ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες από τον ΠΑΣ, που θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα το συγκεκριμένο κομμάτι.
Από εκεί και πέρα, μία εξτρά παρατήρηση που μπορεί κάποιος να κάνει για τον Γιαννίκη είναι ότι δεν θα έχει φέτος ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με την ΑΕΚ, κάτι που θα ήταν για τον ίδιο πρωτόγνωρο και θα του πρόσθετε και ζόρια μεσοβδόμαδα, αλλά και ότι έχει αρκετή εμπειρία διαχείρισης τριών αγώνων επιπέδου ελληνικού πρωταθλήματος και Κυπέλλου από τον ΠΑΣ, καθότι είχε δώσει πέρυσι έξι παιχνίδια Κυπέλλου μεσοβδόμαδα και δη με αντιπάλους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό κι Ατρόμητο (τον οποίο επίσης κι απέκλεισε)-με τα αποτελέσματα όμως να μην ήταν συχνά και τα καλύτερα σε αυτές τις τριάδες αγώνων ανά βδομάδα, με ένα ρόστερ μικρό πάντως όπως του ΠΑΣ. Και, επιπλέον, φαντάζομαι ότι στην ΑΕΚ δεν θα έχει εις βάρος του τόσα…πέναλτι όσα είχε πέρυσι με τον ΠΑΣ (11)…
Όπως μου έκανε κι εντύπωση ότι ο ΠΑΣ δεν έβγαζε πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς, άρα προφανώς ήταν μία ομάδα καλοπροπονημένη, ενώ είχε και λιγοστές αποβολές παικτών της, άρα προφανώς ήταν μία ομάδα πειθαρχημένη.
Άσχετο: Με ρωτάνε γιατί ο Ολυμπιακός δεν είχε διαφήμιση του χορηγού στη φανέλα του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Καλά, θέλει κι ερώτημα; Προφανές δεν είναι;…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.