Πού δούλεψε και πού δεν δούλεψε το πλάνο του Ολυμπιακού με την «ίδια» 11άδα

Πού δούλεψε και πού δεν δούλεψε το πλάνο του Ολυμπιακού με την «ίδια» 11άδα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο Gazzetta το σχέδιο του Πέδρο Μαρτίνς με τη «μόνιμη 11άδα» και εξηγεί πού λειτούργησε και πού όχι.

Έχω ήδη εξηγήσει-αναλύσει την επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς να «πάει» να παίξει με 12 παίκτες (και 13ο αρχικά τον Καρμπόβνικ και στη συνέχεια το Λαλά) όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού μετά τη λευκή ισοπαλία με τον Ατρόμητο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Η τακτική του Πορτογάλου τεχνικού σε γενικές γραμμές δούλεψε. Τα αποτελέσματα μετράνε πρωτίστως στο ποδόσφαιρο και με αυτή τη σχεδόν μόνιμη ενδεκάδα (να αποτελείται από Βατσλίκ, Σωκράτη, Σισέ, Όλεγκ, Εμβιλά, Μαντί, Μπούχα, Αγκιμπού, Μασούρα, Ονιεκουρού, Ελ Αραμπί, Τικίνιο κι από ένα δεξί μπακ) ο Ολυμπιακός κέρδισε Άντβερπ και Φενέρμπαχτσε στο Γιουρόπα Λιγκ, κέρδισε ΠΑΟΚ, Αστέρα, ΠΑΣ, Λαμία, Απόλλωνα στο πρωτάθλημα, έφερε ισοπαλία με τον ΠΑΟ κι έχασε από την Άιντραχτ.

Μιλάμε για οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια στα οποία ο Μαρτίνς σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας είχε 12 παίκτες και δεξί μπακ τον Καρμπόβνικ στα τρία πρώτα ματς και τον Λαλά στα επόμενα 4,5 (όπου μισό το β΄ημίχρονο σστην Τουρκία, αφού στο α΄ είχε επιλεγεί ο Μπα!). Από αυτά τα οκτώ παιχνίδια, ροτέισον έκρινε ότι πρέπει ναν κάνει μόνο στο ένα, το θεωρητικά πιο εύκολο, με τον Απόλλωνα στο Καραϊσκάκη, κι όχι εκτεταμένο-απλά έδωσε την ευκαιρία κι έπαιξαν βασικοί οι Ανδρούτσος, Μπα, Κούντε. Στο μοναδικό επί της ουσίας παιχνίδια που κάτι άλλαξε, ήταν το τελευταίο με τον ΠΑΟΚ, αφού είχε στη διάθεση του τον Ροντρίγκες και δεν δίστασε να τον ξεκινήσει κιόλας, αφού ο Ονιεκουρού κι ο Λόπες μάλλον δεν του έδωσαν κι άλλη επιλογή…

Εκεί που κατά την γνώμη μου δεν δούλεψε η στρατηγική του Πέδρο ήταν στο πώς έπαιξε τις δύο παρτίδες αγώνων Πέμπτη-Γιουρόπα και Κυριακή-ντέρμπι. Κι έτσι ακριβώς ήρθε το αποτέλεσμα: νίκη-ισοπαλία (με Φενέρμπαχτσε-ΠΑΟ) και ήττα-νίκη (με Άιντραχτ-ΠΑΟΚ).

 

Να υπενθυμίσω ότι ο Ολυμπιακός στο 0-0 με τον ΠΑΟ είχε μόλις δύο αλλαγές σε σχέση με το 3-0 επί της Φενέρ, κατά βάση αναγκαστικές και τις δύο: έξω ο τραυματίας Ονιεκουρού και μέσα ο Ελ Αραμπί, έξω ο Μπα και μέσα ο Λαλά. Στο δε 2-1 με τον ΠΑΟΚ είχε μία μόλις αλλαγή σε σχέση με το 1-3 από την Άιντραχτ, τον Ροντρίγκες αντί του Μπουχαλάκη.

Με το να μην κάνει ουσιαστικά ροτέισον ο Πέδρο σε αυτές τις δύο παρτίδες αγώνων, νομίζω ότι αυτό που συνέβη εν τέλει ήταν πρώτον να μην εμφανιστεί ο Ολυμπιακός με την ίδια φρεσκάδα Πέμπτη-Κυριακή και δεύτερον να του λείψει το εξτρά κίνητρο που θα μπορούσαν να είχαν κάποιοι παίκτες. Το κυριότερο, όμως, είναι άλλο, το ψυχολογικό κομμάτι: η ομάδα μετά τον ιστορικό θρίαμβο μέσα στην Πόλη εμφανίστηκε εν πολλοίς «άδεια» στο ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο, ενώ αντιθέτως δεν παρουσιάστηκε το ίδιο δυνατή στην Γερμανία όπως στην Τουρκία γιατί είχε το μυαλό της και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ περισσότερο ίσως απ΄ότι έπρεπε, αλλά όχι παράλογα γιατί είχε την ανησυχία, «με τον ΠΑΟ την πατήσαμε πιάνοντας ταβάνι απόδοσης στην Τουρκία, τώρα με τον ΠΑΟΚ δεν πρέπει να την ξαναπατήσουμε, δεν μας παίρνει να μην κερδίσουμε».

Νομίζω λοιπόν ότι θα ήταν καλύτερα να είχε κάνει κάποιες αλλαγές ο Μαρτίνς στην ενδεκάδα δύο αγώνων κάθε παρτίδας, με τον ΠΑΟ και με την Άιντραχτ. Με τον ΠΑΟ γιατί η ομάδα στη Φενέρ είχε δώσει το 110% και με την Άιντραχτ γιατί ακριβώς η ομάδα είχε στο μυαλό της και τον ΠΑΟΚ. Θα μπορούσαν λ.χ. στη Γερμανία να παίξουν από την αρχή κάποιοι εκ των Κούντε, Μπα (αντί του Σισέ που ήταν στο όριο καρτών και τώρα θα χάσει τη ρεβάνς με τους Γερμανούς), Ανδρούτσου, Τικίνιο κι ένας εκ των Ονιεκουρού, Λόπες, Βρουσάι. Και με τον ΠΑΟ επίσης να παίξουν κάποιοι από αυτούς, με τον Βαλμπουενά επίσης υποψήφιο. Θεωρώ ότι καλύτερα μπορεί να πήγαινε ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟ και την Άιντραχτ, χειρότερα όχι.

Μαρτίνς

Κι επειδή κάποιοι θα πουν ότι είναι κρίσεις κατόπιν εορτής. Πριν καν τα παιχνίδια με Φενέρ και ΠΑΟ είχα εκφράσει ξεκάθαρη άποψη στην εκπομπή στο ραδιόφωνο ότι καλύτερα θα ήταν ο Ολυμπιακός να μην πήγαινε με την ίδια ενδεκάδα Πέμπτη-Κυριακή. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι θέλουν ειδική διαχείριση τέτοια ζευγάρια αγώνων, να παίζεις δηλαδή Πέμπτη Ευρώπη μεγάλο ματς και Κυριακή Ελλάδα κι άλλο μεγάλο ματς-προσέξτε, λέω συγκεκριμένα Πέμπτη-Κυριακή, που είναι το πιο δύσκολο «ταίριασμα», το Γιουρόπα-πρωτάθλημα δηλαδή, καθώς το Τσάμπιονς Λιγκ σου δίνει μία ημέρα παραπάνω ξεκούρασης.

Να θυμίσω δε ότι όσες άλλες φορές ο Ολυμπιακός έπαιξε Πέμπτη-Κυριακή και το ματς του πρωταθλήματος ήταν ντέρμπι, ποτέ δεν κατάφερε να κάνει δύο νίκες.

Βλέπε…

Μίλαν-Ολυμπιακός 3-1 και ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1

Ολυμπιακός-Ντουντελάνζ 5-1 κι Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1

Ολυμπιακός-Ντινάμο Κιέβου 2-2 και Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1

Ολυμπιακός-Άρσεναλ 0-1 και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1

Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 0-3 και Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0

Άιντραχτ-Ολυμπιακός 3-1 και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1

Έξι φορές συνέβη κι είχε δύο τέτοια ζευγάρια αγώνων Πέμπτη Γιουρόπα-Κυριακή-ντέρμπι και ποτέ δεν ήρθαν δύο νίκες. Υπό τις καλύτερες συνθήκες, στις τρεις από τις έξι φορές, υπήρχαν μία νίκη και μία ισοπαλία.

Θεωρώ ότι μπορεί η συγκεκριμένη διαπίστωση να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού στο Ρέντη για τη συνέχεια, που μαθηματικά θα φέρει κι άλλα τέτοια ζευγάρια.

Άσχετο: αν ακούω καλά, ο ΠΑΟΚ σκάει 1,3 εκ. Ευρώ ετησίως κι ανανεώνει άμεσα το συμβόλαιο του Αντρέγια Ζίφκοβιτς. Τα ίδια λεφτά είχε προσφέρει το Σεπτέμβρη και στον Γκάρι Ροντρίγκες, αλλά αυτός είχε πάρει την απόφαση του, να πάει στον Ολυμπιακό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.