Ρίσκα και υπέρβαση ο Λουτσέσκου, «κόλλημα» και φτωχή προσφορά από τις μεταγραφές για τον Γιοβάνοβιτς
Πώς τα είχε πει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την παραμονή του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Cosmote TV; «Πρέπει να έχουμε εξαιρετική απόδοση αν θέλουμε να νικήσουμε σε αυτό το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που παίζει αρκετό καιρό μαζί, έχει μια πολύ καλή μεσαία γραμμή. Έχει παίξει ήδη πολύ δύσκολα παιχνίδια, είτε αυτά αφορούσαν το ελληνικό πρωτάθλημα είτε την Ευρώπη. Έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία από αυτά τα παιχνίδια. Πιστεύω πως ανεξάρτητα από την ποιότητα του αντιπάλου, για να το κερδίσουμε θα πρέπει να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι».
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, δεν είχε εξαιρετική απόδοση στο 1-3 από τον ΠΑΟΚ. Απείχε πολύ η εμφάνισή του από τη φράση «τέλειο παιχνίδι». Ο Λουτσέσκου πήρε τα ρίσκα του. Και δικαιώθηκε από την απόδοση της ομάδας του, η οποία ασφαλώς και διαθέτει ισχυρότερο χαρακτήρα, περισσότερες προσωπικότητες και πολλαπλάσια χιλιόμετρα δύσκολων αγώνων συγκριτικά με τους παίκτες του Τριφυλλιού.
Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να τεκμηριώσει βάσιμα ότι ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που έκανε χθες «υπερβάσεις» και όχι ο προβληματικός Παναθηναϊκός που έβρασε στο ζουμί του για ακόμα μια φορά, υπό την έννοια του ότι κατέθεσε τις ίδιες παθογένειες που παρουσιάζει στα περισσότερα από τα προηγούμενα ματς, με μία διαφορά: ότι αυτή τη φορά δεν άντεξε αμυντικά όπως στα ματς με τον Ατρόμητο και τον ΟΦΗ, στους οποίους είχε «δώσει» ελάχιστες φάσεις.
Οι υπερβάσεις του ατσάλινου ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν…
- Eπαιζε χωρίς τον Σβαμπ, τον Σφιντέρσκι και τον Καντουρί επειδή ο προπονητής του προτίμησε την αντοχή από την ποιότητα στη μεσαία γραμμή.
- Εχασε τον Βιεϊρίνια στο ημίωρο λόγω τραυματισμού.
- Προερχόταν από τρομερά επώδυνη εντός έδρας ήττα από την Κοπεγχάγη χάνοντας τέσσερα γκολ σε ματς όπου μπήκε για να καθαρίσει και ίσως τελικά έχασε την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Conference League.
- Παρέταξε μια ενδεκάδα με δεξιό μπακ τον Τέιλορ, στόπερ τους Βαρέλα – Μιχαηλίδη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμυντική αποτελεσματικότητα, χαφ τους Κούρτιτς – Εσίτι και όχι τους Σβαμπ – Καντουρί, δεκάρι τον Μπίσεσβαρ στα 33 του.
- Εχασε δυο τρομερές ευκαιρίες με Μπίσεσβαρ (διπλή εκπληκτική απόκρουση Βέλεθ) και Ακπομ (καθυστέρηση στην τελική προσπάθεια, παρέμβαση Χουάνκαρ) για να γράψει το 0-2 και να «τελειώσει» το ματς από το πρώτο ημίχρονο.
- Επαιζε σε έδρα φοβερή, με ατμόσφαιρα φανατική και ποδοσφαιρική από τα «παλιά», που ώθησε τον Κούρτιτς να πανηγυρίσει με «ανοιχτά αυτιά» ως αντίδραση στην εκκωφαντική υποστήριξη του γηπεδούχου.
- Μπήκε στο β΄ ημίχρονο πνευματικά έτοιμος να καθαρίσει και πάλι το παιχνίδι χτυπώντας τον Παναθηναϊκό από τον κεντρικό του άξονα, χάνει δυο φάσεις με ισάριθμα σουτ του αμαρκάριστου Μουργκ (54’-55΄).
- Όταν ισοφαρίστηκε, χρειάστηκε 15 λεπτά για να συνέλθει (χαμένη ευκαιρία το momentum για τον Παναθηναϊκό) και απάντησε με δυο μεγάλες φάσεις σε τετ α τετ του Ακπομ και Ζίφκοβιτς, όπου ο Παναθηναϊκός απάντησε χάρη στην ετοιμότητα του πορτιέρε Μπρινιόλι (78’ – 79’).
- Τελείωσε το ματς με 15 τελικές, τρία γκολ, 4-5 μεγάλες ευκαιρίες: σταθερά αναποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια, καθώς τελικά αν το καλοσκεφτούμε επικράτησε χάρη σ’ ένα αληθινό αλλά τελείως «κουφό» πέναλτι του Βιγιαφάνιες στον Μιχαηλίδη.
Βάσει απόδοσης ο ΠΑΟΚ άξιζε 100% την επικράτηση στην υπέροχη ποδοσφαιρικά ατμόσφαιρα της γεμάτης Λεωφόρου. Βρήκε δυο γκολ από πέναλτι και φάουλ τα οποία θα μπορούσε να είχε βρει στη ροή του αγώνα πολύ πιο εύκολα. Ναι, το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες, διότι στο ποδόσφαιρο δεν παίρνει πάντα ο ανώτερος το τρίποντο. Ναι, θα μπορούσε να νικήσει ο Παναθηναϊκός αν δεν είχε βγάλει εκτός τροχιάς τον Μαουρίσιο με τον ώμο του ο πανέξυπνος Τέιλορ από την «πάρε - βάλε» σέντρα - ασίστ του Χατζηγιοβάνη για το 2-1. Όμως το πλάνο των δύο προπονητών και η αντίδραση των δύο ομάδων μετά τα γκολ που δέχθηκαν απείχαν έτη φωτός σε αποτελεσματικότητα παρότι ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν σχεδόν πλήρης και ο φιλοξενούμενος έκανε rotation για να βρει καύσιμα και ενέργεια.
Ο Παναθηναϊκός δεν παρουσίασε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τα γνωστά προβλήματά του τα οποία παρουσιάζονται σχεδόν σε κάθε ματς ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
- Ατομικά λάθη στην άμυνα, μεγάλο πρόβλημα με τα (μη) ανεβάσματα των στόπερ, οι οποίοι «καθηλώνουν» χαμηλά τον Ρουμπέν Πέρεθ και αφήνουν γυμνό τον κεντρικό άξονα διότι δεν είναι δυνατή η κλωνοποίηση του Αλεξανδρόπουλου.
- Μεγάλο χρονικό διάστημα με «εξαφανισμένους» από το ματς τους Ιωαννίδη – Καρλίτος διότι απλούστατα η μπάλα δεν έφτανε στα δικά τους μέτρα με τη μπάλα στο χορτάρι, δεδομένου ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν θέλει γιόμες και βαθιές πάσες (δυο του Βέλεθ στον Ιωαννίδη, πάντως, ήταν μια χαρά…).
- Αφαντος ο Βιτάλ, ελάχιστα πράγματα από τον Παλάσιος (τεράστιο λάθος να μείνει στον πάγκο ο Χατζηγιοβάνης).
- Δυσλειτουργία του 4-4-2 απέναντι στο 4-2-3-1 του αντιπάλου, στο οποίο εν προκειμένω σε αρκετές περιπτώσεις ο Μπίσεσβαρ κατέβαινε και χαμηλά προς τη σέντρα για να στηρίξει Κούρτιτς – Εσίτι.
Παρ’ όλα αυτά, χάρη στη θετική ενέργεια της κερκίδας, το εντυπωσιακό για ακραίο μπακ πάρτι του Χουάνκαρ (που περνούσε τον Μουργκ στην ευθεία της γραμμής τρέχοντας με τη μπάλα ενώ ο αντίπαλός του χωρίς αυτή, σπάνιο... φαινόμενο στο επίπεδο της Superleague Interwetten!) και τις σωστές αλλαγές του Γιοβάνοβιτς (Μαουρίσιο – Βιγιαφάνιες – Χατζηγιοβάνης) οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να φύγουν τουλάχιστον με έναν βαθμό: κυρίως λόγω της αστοχίας του ΠΑΟΚ στην τελική φάση.
Τι «πληρώνει» ο Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός πληρώνει τη μικρή προσφορά των μεταγραφών του πλην Ρουμπέν Πέρεθ, τα προβλήματα των στόπερ του και το «κόλλημα» στο 4-4-2 με δύο σέντερ φορ μόνο και μόνο επειδή ο Καρλίτος βρήκε επτά γκολ σε τρία σερί εντός έδρας ματς. Ο Γιοβάνοβιτς έχει «παρασυρθεί» σ ’αυτή τη διάταξη όπως παρασύρθηκε χθες η ομάδα του από την αύρα της κερκίδας και δεν έπαιξε με υπομονή μετά το 1-1. Παρότι σε δυο σερί παιχνίδια διαπίστωσε στο β΄ημίχρονο (με ΟΦΗ και ΠΑΟΚ) ότι η ομάδα του ήταν πιο ισορροπημένη με Μαουρίσιο – Βιγιαφάνιες (πάλι σε 4-4-2, αλλά με περισσότερες βοήθειες στη μεσαία γραμμή του), εμμένει σ' αυτό το σχήμα. Καλείται να δοκιμάσει και το 4-3-3 και να επιλέγει ανάλογα με το παιχνίδι και τον αντίπαλο, όχι να προχωρά με «τυφλοσούρτη» το 4-4-2, διότι αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί σωστά από τα «υλικά» που διαθέτει από τη μέση και πίσω! Ελπίζει στον Σένκεφελντ, σε 1-2 μεταγραφές (χαφ), στα καλά του αποδυτήρια και στην πίστη των παικτών στον προπονητή.
Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει αναμφισβήτητα προβλήματα στην άμυνά του και στην ευστοχία. Δεν διορθώνονται εύκολα. Είναι θέμα ποιότητας παικτών. Πρέπει να ενισχυθεί στοχευμένα τον Ιανουάριο (επιστροφή Ινγκασον ή στόπερ κλάσης, δεξιός μπακ και Ολιβέιρα) για να μπορέσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα υπό προϋποθέσεις. Εχει τρομερό μέταλλο, προσωπικότητα, δημιουργία, πνευματική ισχύ: αρχίζει πάλι να φτιάχνει κάτι όμορφο ο Λουτσέσκου, θα χρειαστεί τολμηρές αλλαγές το επόμενο καλοκαίρι με «απόσυρση» ορισμένων παικτών, αλλά καλείται να επενδύσει σ’ αυτό το «διπλό» και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχει βγάλει πολύ δύσκολο πρόγραμμα με τρία ντέρμπι.
ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα μόνο αν...
Εχει καλλιεργήσει την υπομονή στο συνειδητοποιημένο για εφέτος ευρύ κοινό του κι αν καταφέρει να πάρει δυο νίκες σε Περιστέρι – Νίκαια και να επικρατήσει στην Τούμπα επί του Αρη, μπορεί να κλείσει με ένα μεγάλο θετικό πρόσημο τον πρώτο γύρο και να κοιτάξει τα μεταγραφικά του τον Ιανουάριο. Δύσκολα όλα αυτά, αλλά εκτός έδρας σκοράρει παντού, έχει πάρει επτά νίκες, ζητάει μια ισοπαλία στην Μπρατισλάβα, έχει σε διαβολεμένο κέφι τον Ζίφκοβιτς και έχει κατορθώσει να βάλει όλους τους παίκτες στο «παιχνίδι». Με τον Λουτσέσκου στον πάγκο έχει πετύχει πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το καλοκαίρι δεν ενισχύθηκε στον επιθυμητό βαθμό πλην Κούρτιτς και τραυματία Ολιβέιρα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.