Ποιότητα, προσωπικότητα και χαρακτήρας πρωταθλητή

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ποιότητα, προσωπικότητα και χαρακτήρας πρωταθλητή

bet365

Ο killer Ελ Αραμπί και ο χαρισματικός Αγκιμπού Καμαρά έδωσαν ένα σπουδαίο διπλό στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Όχι, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κορυφαία απόδοση του Ολυμπιακού σε ντέρμπι.

Όχι, δεν ήταν η τοπ... παράστασή του αγωνιστικά. Είχε όμως παίκτες από τη μέση και μπροστά που του έδωσαν αυτό το διπλό με το 2-3 επί της ΑΕΚ. Ένα σπουδαίο διπλό από κάθε άποψη. Με 10 τελικές οι παίκτες του Μαρτίνς έβγαλαν 3 γκολ απέναντι στις 11 τελικές της ΑΕΚ του Γιαννίκη η οποία σκόραρε δις. Ο Πορτογάλος είχε στο σχήμα του παίκτες που έβγαλαν ξανά προσωπικότητα, ποιότητα, αυτοπεποίθηση και χαρακτήρα και του έδωσαν τον αγώνα.

Εξετάζοντας το παιχνίδι από το ξεκίνημά του, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί βάσιμα ότι ο Ολυμπιακός το πήρε διότι αξιοποίησε καλύτερα τα σοβαρά λάθη των αντιπάλων του και την ατομική ποιότητα παικτών του όπως οι Ελ Αραμπί (δύο γκολ) και Αγκιμπού Καμαρά. Δεν ήταν δηλαδή πως το πλάνο που είχε του βγήκε όπως θα ήθελε.

Μπόρεσε να... σοκάρει την ΑΕΚ με δύο γκολ στο α' μέρος και μετά να βάλει και τρίτο για να πάρει τον αγώνα. Προφανώς ακόμα και σε βραδιές που δεν είσαι σε σούπερ κατάσταση, θέλεις τη νίκη και αυτός ο στόχος επετεύχθη. Για να δούμε λοιπόν τις φάσεις μία προς μία... Ο Ολυμπιακός πήρε μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα από τη γκολάρα του Αγκιμπού Καμαρά από κεφαλιά του Σωκράτη μετά το κόρνερ του Μασούρα. Το δεύτερο γκολ; Κλασικό γκολ Ολυμπιακού!

 

Μπαλιά στην πλάτη της άμυνας από τον Λαλά (Νο1 ασίστ του Γάλλου) και ο Ελ Αραμπί ντριμπλάρει εξαιρετικά τον Μισελέν αλλά και τον... Στάνκοβιτς για να σκοράρει. Σε μία στιγμή όπου ο Βράνιες καλύπτει τον Ελ Αραμπί (και προφανώς δεν υπάρχει οφσάιντ) και γενικά η αμυντική αντίδραση των γηπεδούχων είναι κακή. Και στο 70' σε ένα σημείο όπου ο Ολυμπιακός δεν έχει κατοχή της μπάλας νέα αμυντική γκέλα της ΑΕΚ. Ο Μοχαμάντι γυρίζει τη μπάλα προς τον Στάνκοβιτς με λάθος τρόπο αλλά ο Ελ Αραμπί είναι για να κλέψει και να σκοράρει.

Ο Αγκιμπού αποδεικνύεται το κορυφαίο ταλέντο της κατηγορίας

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στον φοβερό και τρομερό πιτσιρικά. Είναι σε φοβερή ηλικία και με τεράστια προοπτική. Μαρκάρει, πιέζει, κλέβει, πασάρει και σκοράρει. Αυτός είναι ο Αγκιμπού Καμαρά.

Τι να πει και να γράψει κανείς για αυτό το παιδί των 5 γκολ και 2 ασίστ σε 17 αγώνες. Ένας παίκτης που όντως δεν... μασάει από τίποτα. Από ντέρμπι, μεγάλα ματς ή οποιοδήποτε εμπόδιο. Ένα ταλέντο που εάν συνεχίσει έτσι δεν θα μείνει για πολύ στην Ελλάδα και μ' αυτά που δείχνει έως τώρα αποτελεί αναμφισβήτητα το κορυφαίο ταλέντο στην κατηγορία. Μία μεγάλη αγωνιστική αποκάλυψη της σεζόν και φυσικά μία μεγάλη αποκάλυψη των Πειραιωτών που τον πήραν από τη Λιλ ως ελεύθερο, πληρώνοντας μόνο τα «τροφεία» του!

Η εικόνα του Βατσλίκ προβλήματισε, του Ονιεκούρου όμως πολύ περισσότερο

Ανεξάρτητα από την έκβαση της αναμέτρησης πάντως ο Τσέχος γκολκίπερ, Τομάς Βατσλίκ, δεν προσέφερε στον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ μία εμφάνιση αντάξια των προσδοκιών που υπάρχουν για εκείνον. Στη φάση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ έχει την απόλυτη ευθύνη για το πόσο λάθος είναι η έξοδός του. Μετά είναι εμφανές πως έχει... χαλάσει το μυαλό του και η ψυχολογία του. Στο 2ο γκολ γίνεται σειρά από λάθη που έχουν ως συνέπεια το 2-3 του Αραούχο.

Ο Μασούρας που είχε χάσει μεγάλη φάση νωρίτερα βλέπει να του κλέβουν τη μπάλα και Σωκράτης - Βατσλίκ αντιδρούν λανθασμένα με τον Αραούχο να μειώνει. Η εικόνα πάντως του Βατσλίκ πρέπει να αποτελέσει εστία προβληματισμού σε τέτοιο ματς.

Κάκιστος σε αυτό το ματς ήταν ο Ονιεκούρου. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε σχεδόν τίποτα από την ακριβότερη μεταγραφή του και ήταν πιθανώς ο χειρότερος παίκτης του πρωταθλητή. Όσο για διακριθέντες; Αναμφίβολα ήταν οι δύο σκόρερ των Πειραιωτών που έχουν βάλει εξαιρετικά γκολ, όπως και ο Εμβιλά που είχε πιο καλή εικόνα από τον Μαντί Καμαρά. Ο Γάλλος έκανε και πολλή δουλειά πάνω στον ατομικό τομέα με φάσεις όπως το κομβικό κόψιμο πάνω στον Μάνταλο ενώ ήταν έτοιμος να σουτάρει ο παίκτης της ΑΕΚ και να σκοράρει. Εάν, πάντως, εξετάσουμε γενικά τον αγώνα κατά έναν παράδοξο αγωνιστικά τρόπο ο Ολυμπιακός περισσότερο παίρνει το ματς από την επίθεσή του παρά από την άμυνά του!

Αυτήν την έλλειψη αποτελεσματικότητας που είχε εντοπίσει ο Μαρτίνς το προηγούμενο διάστημα δεν την είχε σήμερα στο ΟΑΚΑ. κι ας πήγαν να του στοιχίσουν μεγάλες ευκαιρίες όπως η διπλή του Μαντί Καμαρά (με το ένα σουτ του στο δοκάρι) ή η φάση του Μασούρα από την εκπληκτική πάσα του Αγκιμπού προς το τέλος του αγώνα. Το... ταμείο προφανώς στο τέλος της ημέρας είναι στο «συν». Και είναι και στο «συν» και από βαθμολογικής πλευράς! Όλα αυτά σε ένα «χορταστικό» ντέρμπι και σε ένα ωραίο και δυνατό ματς και από αυτά που αρέσουν στον κόσμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.