Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ: Ο πρωταγωνιστής της κερκίδας
Ήταν περίπου 01:00 το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς όταν ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ πάτησε ελληνικό έδαφος. Ταξίδευε την τελευταία νύχτα του 2020 προκειμένου να ανοίξει το νέο κεφάλαιο της καριέρας του σε ερυθρόλευκο φόντο.
Αργότερα εκείνη τη μέρα, την πρώτη του 2021, πέρασε τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και έκανε τις πρώτες του δηλώσεις. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί. «Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και όλα όσα μπορώ» είπε συγκεκριμένα. Και ίσως είναι από τις λίγες φορές που οι πρώτες δηλώσεις ενός παίκτη με τη φανέλα της νέας του ομάδας δεν ήταν κενές νοήματος. Αλλά μια ουσιαστική δέσμευση.
Ο νεαρός αριστερός μπακ γεννήθηκε στις 16/1/1998 στην πόλη Ιαλοβένι,περίπου 10 χιλιόμετρα από το Κισινάου. Τη γενέτειρά του δεν τη γνώρισε κατ' ουσίαν ποτέ. Όταν ήταν 4 ετών οι γονείς του μετανάστευσαν στην Πορτογαλία θέλοντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια που δεδομένα θα όριζε το μέλλον του παιδιού τους.
Η Μολδαβία, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Ρωσία το 1992, θεωρείται από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης με κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τα 2.280 δολάρια. (Το ΑΕΠ της Ελλάδας σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ το 2017 είναι 18.637). Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η γειτονική Ρουμανία το 2020, κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (41,5%). Τα πράγματα το 2002 δεν διέφεραν πολύ...
Τον πρώτο χρόνο, ο Όλεγκ ζούσε στην Ουκρανία και μόλις οι γονείς του εξασφάλισαν τα απαιτούμενα έγγραφα ο ξανθομάλλης μπόμπιρας τους βρήκε ξανά στη νέα του πόλη το Ρίο Μαγιόρ. Ήταν λίγο παραπάνω από 10 ετών όταν ήρθε σε επαφή με τη μπάλα ποδοσφαίρου για πρώτη φορά, παίζοντας με τα μεγαλύτερα παιδιά της νέας του γειτονιάς αλλά και στα τμήματα υποδομής της τοπικής ομάδας.
Σε ένα από τα ταξίδια της αναζήτησης νέων ταλέντων οι υπεύθυνοι των ακαδημιών της Σπόρτιγνκ Λισαβόνας τον ξεχώρισαν και ξεκίνησε να μαθαίνει τον τρόπο που θα εκμεταλλευτεί καλύτερα το αριστερό του πόδι κυριαρχώντας στην αριστερή πτέρυγα του γηπέδου.
Βέβαια η απόσταση ανάμεσα στο Ρίο Μαγιόρ και τη Λισαβόνα είναι περίπου 71 χιλιόμετρα. Χρειάζεσαι 1 ώρα οδήγηση ή 1 ώρα και 15 λεπτά με το λεωφορείο. Καθημερινά. Επί δύο. Για μια προπόνηση.
Η πρώτη του επαφή με το οργανωμένο οικοδόμημα του ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας διεκόπη έτσι γρήγορα, ένα μόλις χρόνο αργότερα. Επέστρεψε στην τοπική ομάδα του Μαγιόρ. Κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα της ηλικιακής του κατηγορίας. Και τον Ιούνιο του 2015 η Μπελενένσες τον ενέταξε στο δυναμικό της.
Μόλις ένα χρόνο αργότερα ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι, μετακομίζοντας στο Πόρτο για χάρη των «δράκων». Αγωνίστηκε για δύο σεζόν (2017-2019) με την δεύτερη ομάδα του συλλόγου καταγράφοντας 47 συμμετοχές, 4 γκολ και 3 ασίστ χωρίς ποτέ να πάρει την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα.
Πήρε μεταγραφή στην Πάσος Φερέιρα. Μετά από 44 συμμετοχές, 2 τέρματα και 2 ασίστ μπήκε στο αεροπλάνο για το ταξίδι της ποδοσφαιρικής ενηλικίωσης. Ταξίδεψε το τελευταίο βράδυ του χρόνου. Άλλαξε χρονιά στο αεροπλάνο. Έφυγε από την Πορτογαλία το 2020, πάτησε το πόδι του στη χώρα μας το 2021. Και το έκανε έχοντας αγωνιστεί και στα 11 ματς της Πάσος Φερέιρα ως βασικός και χωρίς να γίνει αλλαγή.
27/12/20 έπαιξε 90 λεπτά κοντά στην Φαρένσε και 6/1/21 έπαιξε τα πρώτα του λεπτά στην Τρίπολη με τη νέα του ομάδα. 9/1/21 ήταν ήδη ενδεκαδάτος. Ακολούθησαν ακόμα 25 ματς. Συν 8 με την Εθνική Μολδαβίας.
Φέτος μετράει αισίως 21 συμμετοχές και 1.897 λεπτά με τους Πειραιώτες. Έχει αγωνιστεί και τα πέντε 90λεπτα στα ματς των ομίλων. Συνολικά στα 10 από τα 11 ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας του Πειραιά. Βασικός και στα 11 παιχνίδια πρωταθλήματος. Έχοντας βγει αλλαγή μόνο στο 67' του ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης.
Μετράει 1 γκολ αυτό της νίκης στο 87' κόντρα στην Αντβέρπ. Με τη Φενέρ ήταν ο παίκτης που έδωσε την ασίστ στον Τικίνιο για το γκολ - λύτρωση στο 90'. Με τον Βόλο ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Ελ Αραμπί καθώς και το φάουλ σε μια από τις γνωστές προσπάθειες αυτοθυσίας, που «γέννησε» το γκολ - ζωγραφιά του Ματιέ Βαλμπουενά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίγκας, μόλις πέντε παίκτες (δεν συνυπολογίζονται οι τερματοφύλακες) έχουν περισσότερα λεπτά συμμετοχής φέτος στο πρωτάθλημα: Βράνιες, Μπράμπετς, Βαλεριάνος, Ντομίνγκεθ, Πέερσμαν. Εξ' αυτών, μόνο ο Βόσνιος στόπερ της ΑΕΚ είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με την ομάδα του (έπαιξε στο δεύτερο παιχνίδι με τη Βελέζ Μόσταρ).
Αυτά αποτυπώνει η στατιστική. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί τρόπος να μετρήσει κανείς τη θέληση, την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση. Τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται εκείνοι οι παίκτες που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αυτή των παικτών - κερκίδας. Εκείνων που αποκαλούμε «παίκτες - εργάτες».
Βλέπεις όταν ένας φίλαθλος παρακολουθεί ένα παιχνίδι στην κερκίδα δημιουργεί αδιόρατους δεσμούς με αυτόν που κάνει κατάθεση ψυχής στο χορτάρι. Τους πρωταγωνιστές της ψυχής. Εκείνους που τιμούν τα λόγια τους και λειτουργούν με όρους old school ποδοσφαίρου. Βάζουν τα πόδια και το κεφάλι στην φωτιά. Δεν βρίσκουν ποτέ δικαιολογία στην κούραση, καλύπτουν το έλλειμα τεχνικής κατάρτισης με υπερπροσπάθεια και παίζουν με πάθος. Από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό του αγώνα. Ασταμάτητα. Ενίοτε με πρησμένους αστραγάλους. Έχοντας πάντα να δώσουν λίγη ψυχή ακόμα...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.