Παναθηναϊκός: «Ανοιξε» το ρόστερ και τώρα είναι η ώρα του man management

Παναθηναϊκός: «Ανοιξε» το ρόστερ και τώρα είναι η ώρα του man management

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: «Ανοιξε» το ρόστερ και τώρα είναι η ώρα του man management

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη δεύτερη αλλαγή διάταξης του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο, το ερωτηματικό με τον Καρλίτος και την πρόκληση του Γιοβάνοβιτς με τη διαχείριση των παικτών.

Να, λοιπόν, που μέσα σε μια εβδομάδα άλλαξαν σχεδόν τα πάντα μεσοεπιθετικά στον Παναθηναϊκό! Ηταν το ματς με τον ΠΑΟΚ εκείνο από το οποίο άρχισαν όλα. Εκείνο το 1-3, με 15 (!) τελικές του Δικέφαλου στη Λεωφόρο. Ενα παιχνίδι που θα μπορούσε ενδεχομένως να λήξει υπέρ του Παναθηναϊκού αν δεν είχε αστοχήσει ο Μαουρίσιο στην κοντινή κεφαλιά από την υπέροχη σέντρα του Χατζηγιοβάνη μετά τη δική του ισοφάριση. Θα μπορούσε να λήξει ισόπαλο 1-1 αν δεν είχε υποπέσει στο επιπόλαιο πέναλτι επί του ΜΝιχαηλίδη ο Βιγιαφάνιες. Αλλά θα μπορούσε να είχε «τελειώσει» υπέρ του φιλοξενούμενου και από το πρώτο μέρος...

Ενα ματς από το οποίο – σε κάθε περίπτωση ο – Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του. Οχι τόσο λόγω του αποτελέσματος. Αλλά διότι σε ελάχιστα διαστήματα της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο του αγώνα. Δεν είχε ισορροπία ούτε όταν ισοφάρισε: γι' αυτό και ο Σέρβος τεχνικός στις δηλώσεις του είχε εστιάσει στον τρόπο διαχείρισης της ισοφάρισης. Διότι θέλει να έχει - ει δυνατόν σε όλα τα ματς - τον έλεγχο της αναμέτρησης!

Οι αλλαγές σε διάταξη και πρόσωπα

H ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στο ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν η εξής σε 4-4-2: Μπρινιόλι - Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σάρλια – Ρουμπέν Πέρεθ, Αλεξανδρόπουλος, Παλάσιος, Βιτάλ - Ιωαννίδης, Καρλίτος.


Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στο ματς με τον Παναιτωλικό ήταν η εξής σε 4-3-3: Μπρινιόλι - Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σάρλια – Αλεξανδρόπουλος, Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες – Βιτάλ, Αϊτόρ, Μακέντα.

 

Προφανώς, οι αλλαγές είναι πολλές και σε πρόσωπα. Η βασική όμως, είναι στη διάταξη του Τριφυλλιού. Μείον ένας επιθετικός – συν ένας μέσος. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Στα δυο παιχνίδια με τη Λαμία και τον Παναιτωλικό, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τίποτα με το καινούριο του «κοστούμι». Πέντε γκολ, άλλες έξι συνολικά ευκαιρίες για περισσότερα γκολ, μόλις δυο φάσεις του αντιπάλου: ο Αραμπούλι το' βαλε, ο Καρέλης το έστειλε πάνω στον σωστά τοποθετημένο Μπρινιόλι. Κι όλα αυτά, χωρίς τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος (Καρλίτος) και ειδικά στο ματς με τους Αγρινιώτες χωρίς τον πιο βασικό παίκτη και «κεντρικό υπολογιστή» της ομάδας, Ρουμπέν Πέρεθ.

Βασικός ο Μακέντα, βασικοί και οι Λούντκβιστ – Βιγιαφάνιες με τη Λαμία. Μέσα με τον Παναιτωλικό και ο Αϊτόρ που κέρδισε πόντους έναντι του Χατζηγιοβάνη. Ο Ιβάν «άνοιξε» το ρόστερ και δεν βγαίνει χαμένος προς το παρόν. Ο πήχης, όμως, εναντίον δύο ομάδων που μάχονται με μοναδικό στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού, ήταν πολύ χαμηλός. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι από αμφότερους τους αντιπάλους απουσίαζαν τρεις βασικοί παίκτες. Σε κάθε περίπτωση το εμπόδιο αρχικά του Βόλου και εν συνεχεία της ΑΕΚ είναι πολύ – πολύ πιο δύσκολα.

Η επιμονή και το μεγάλο ερωτηματικό: τι θα γίνει με τον Καρλίτος

Αν θα επιμείνει σ' αυτό το 4-3-3 ο Γιοβάνοβιτς! Ασφαλώς! Τουλάχιστον στα επόμενα παιχνίδια και μέχρι τη λήξη του 2021 θα είναι απίθανο να τροποποιήσει και πάλι το πλάνο του. Ξεκίνησε με 4-2-3-1 στις τρεις πρώτες αγωνιστικές (Απόλλων, ΠΑΣ Γιάννινα, Αρης), συνέχισε με 4-4-2 για οκτώ ματς (με Καρλίτος – Ιωαννίδη ή Καρλίτος – Παλάσιος και δίδυμο σταθερό Πέρεθ – Αλεξανδρόπουλου στον κεντρικό άξονα), όμως τώρα φαίνεται να καταλήγει προσώρας σε μια διάταξη που του «προσφέρει» μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής μπάλας, ίσως και καλύτερη κυκλοφορία. Σίγουρα περισσότερο «έλεγχο» του αγώνα κι ας μοιάζουν λιγότερες πια οι επιθέσεις από τις πτέρυγες διότι ο Βιγιαφάνιες θέλει τη μπάλα στα πόδια...

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «βολεύτηκε» μ' αυτή την επιλογή ο κόουτς, λόγω των τραυματισμών και των απουσιών. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η σκέψη για 4-3-3 τριγυρνούσε πολύ καιρό στο μυαλό του και στο 1-3 από τον ΠΑΟΚ το... πήρε απόφαση. Αν θα του είναι εύκολο στη συνέχεια; Καθόλου! Για σκεφτείτε: πού θα «χωρέσει» σ΄αυτή τη διάταξη ο Καρλίτος; Ο ρόλος του «μοναχικού» φορ έχει αποδειχθεί ότι δεν του ταιριάζει. Χρειάζεται συμπαραστάτη. Ιδανικά έναν αυθεντικό φορ (Μακέντα) που θα του... παρέχει τους χώρους που τόσο έχει ανάγκη. Από την άλλη, όμως, πώς θα κρατήσεις εκτός ενδεκάδας τον πρώτο σκόρερ σου (και του πρωταθλήματος συνολικά), όταν σε λίγες μέρες επιστρέψει υγιής και δηλώσει διαθέσιμος ενόψει ΑΕΚ επί παραδείγματι;

Οι ισορροπίες στα αποδυτήρια για μια ομάδα δίχως ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι δύσκολο πράγμα. Πολύ δύσκολο. Ειδικά όταν έχεις και «μεταγραφές» και «μεγάλα παιδιά» που θέλουν να παίζουν βασικοί και 2-3 αξιόλογους νεαρούς Ελληνες που θέλεις αν αναδείξεις. Κι αυτό θα είναι από εδώ και πέρα το δυσκολότερο πεδίο για τον κόουτς Γιοβάνοβιτς. Το man management. Διότι τώρα πια, έχει 16 για «βασικούς», όχι 12-13...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...