Παναθηναϊκός: Η ανάληψη ευθύνης που «χρωστά» ο Αλαφούζος και ο μόνος τρόπος που «καταλαβαίνουν» οι παίκτες
Η πρωινή επίσκεψη του Γιάννη Αλαφούζου στο Κορωπί και η ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στο φινάλε του πρώτου γύρου και με την ομάδα στο -15 από την κορυφή, ήταν μια θετική επικοινωνιακή κίνηση για το προφίλ του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, ώστε να δείξει πως βρίσκεται κοντά στην ομάδα και ενδιαφέρεται αλλά επί της ουσίας δεν έχει να οφελήσει σε κάτι τους ποδοσφαιριστές, ούτε να τους «τρομάξει», ούτε να τους «στριμώξει» αν αυτός ήταν ο στόχος πέρα από την επικοινωνία.
Μετά από δέκα χρόνια στη διοίκηση ενός τόσο σημαντικού ποδοσφαιρικού οργανισμού θα έπρεπε να γνωρίζει, θα έπρεπε να έχει μάθει πως καμία ομιλία, σε κανένα τόνο δεν άλλαξε τις ισορροπίες στα αποδυτήρια. Γιατί πολύ απλά οι ποδοσφαιριστές σε τριάντα λεπτά(το πολύ) θα έχουν ξεχάσει και τα λόγια και την επίσκεψη και τα πάντα, όταν όλα αυτά δεν συνοδεύονται από πράξεις, από πιθανές επιπτώσεις και κίνητρα. Για την οικονομία της συζήτησης να συμφωνήσουμε πως για αυτή την βαθμολογική εικόνα, η νούμερο ένα ευθύνη ανήκει στους ποδοσφαιριστές και στην κακή τους νοοτροπία.
Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να «ξυπνήσουν» και να αλλάξουν ρότα στα επόμενα παιχνίδια. Ωραία. Φτάνει μια ομιλία του πάντα ήρεμου και ευγενικού μεγαλομετόχου για να συμβεί αυτό ή έστω να ταρακουνήσει τα νερά; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Τον ποδοσφαιριστή δεν τον «πονάνε» τα λόγια. Ούτε οι «απειλές». Από όποιον και αν προέρχονται. Για να σφίξουν τα «γάλατα», για να φτάσουν σε ένα σημείο να ζοριστούν πραγματικά, θα πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις.
Για παράδειγμα: Δεν κάνει ο Παναθηναϊκός το 3Χ3 στο πρωτάθλημα μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν παίρνει και την πρόκριση για τους 8 του Κυπέλλου; Δύο ημέρες άδεια τα Χριστούγεννα και όχι πέντε ή έξι ημέρες που είναι το σύνηθες. Δεν κάνει το 4Χ4 ο Παναθηναϊκός; Ένα χιλιάρικο πρόστιμο για κάθε πεταμένο βαθμό. Ο ποδοσφαιριστής, ξαναλέμε αν θεωρήσουμε πως εδώ έχουμε μια περίπτωση κακής νοοτροπίας, «πονάει» μόνο αν του βάλεις το χέρι στη τσέπη ή αν του χαλάσεις τις διακοπές, την βόλεψη και τον «κόσμο» του. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έκανε γνωστά ο Αλαφούζος σήμερα το πρωί στο Κορωπί και η... ζωή τραβά την ανηφόρα.
Αν σε κάτι αξίζει να σταθούμε από τα λεγόμενά του, αυτό είναι τα όσα είπε για τον προπονητή και το επιτελείο. «Έχετε ένα πολύ καλό προπονητή και μια εξίσου καλή τεχνική ομάδα κι όμως βρίσκεστε σε αυτή τη θέση» ήταν τα σχόλιό του. Είναι ξεκάθαρο πως ο Αλαφούζος στηρίζει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πράγμα που συμβαδίζει με την ποδοσφαιρική λογική και την δουλειά που κάνει μέχρι στιγμής ο Σέρβος προπονητής. Μία δουλειά που δυστυχώς για τον σύλλογο, δεν έχει αποτυπωθεί στα αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια εικόνα που παράγει ελπίδα για καλύτερες ημέρες, για κάτι «καλό» που μπορεί να δημιουργηθεί. Η στήριξη, βέβαια, στα λόγια θα πρέπει να συνεχιστεί και στις πράξεις. Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουάριου πλησιάζει.
Από κει και πέρα, ο Αλαφούζος συνεχίζει να παραμένει... εξαφανισμένος προς το κοινό της ομάδας. Στη Σούπερ Λιγκ είναι ενεργός, στην ΕΠΟ το ίδιο, στο εσωτερικό του οργανισμού επίσης. Σήμερα πήγε στο Κορωπί για αν επιρρίψει ευθύνες στους ποδοσφαιριστές αλλά την δική του ανάληψη ευθύνης για όσα βιώνει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να την «ξεχνά», να την αμελεί, να κάνει πως δεν υπάρχει. Πέρσι ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός Ευρώπης για καθαρά αγωνιστικούς λόγους μετά από 25 χρόνια και δεν ακούστηκε... κιχ.
Την τριετία 2017-2020 ο σύλλογος τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ για χρέη και κανείς δεν άκουσε την φωνή του. Θα πει κανείς «και τι σημασία έχει να μιλήσει, τι θα αλλάξει»; Δεν θα έχει και πολύ άδικο αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει ο κόσμος του Παναθηναϊκού να μάθει τα σχέδια, το πλάνο του για την ομάδα, αν πουλάει ή όχι και αν ναι ποιο είναι το τίμημα, την άποψη του για τις καθυστερήσεις στο γηπεδικό και πάνω από όλα, θα πρέπει να ακούσει μια «συγγνώμη» για την ντροπή του 2017-2018 και την χαριστική παραμονή στην κατηγορία. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι, διάολε, όχι κάποιος... περαστικός. Δεν μπορεί να παραμένει εξαφανισμένος απέναντι σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Και αν για το φετινό -15 από την πρώτη θέση πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος φταίνε οι ποδοσφαιριστές για τα παρακάτω ρεκόρ απόστασης από την πρώτη θέση ποιος φταίει, άραγε; Σε ποιόν ανήκει η ευθύνη;
2012-2013: 34 βαθμοί
2013-2014: 20 βαθμοί
2014-2015: 12 βαθμοί
2015-2016: 30 βαθμοί
2016-2017: 10 βαθμοί
2017-2018: 38 βαθμοί
2018-2019: 44 βαθμοί
2019-2020: 30 βαθμοί
2020-2021: 37 βαθμοί
Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι. Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, ναι, φταίει κι ο Χατζηπετρής. Μάλλον, ο Χατζηπετρής.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.