Η λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας δεν θα κριθεί τώρα, αλλά καλύπτει ένα σημαντικό κενό

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Η λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας δεν θα κριθεί τώρα, αλλά καλύπτει ένα σημαντικό κενό

bet365

Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) αποτελεί μία σημαντική ιδέα ενιαίου συντονισμού για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, καλύπτει ένα κενό που υπήρχε αλλά θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Μία από τις βασικές παρατηρήσεις ήταν πως η Ημερίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού είχε μεγάλη διάρκεια καθώς ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 12.00 και ολοκληρώθηκε μετά τις 18.00. Παρόλα αυτά είχε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στα οποία θα μπορούσε να σταθεί κάποιος, αλλά και σαφή συμπεράσματα.

Κατά πρώτον, η συγκεκριμένη Επιτροπή αποτελείται από ανθρώπους από διάφορους φορείς αλλά και υπηρεσίες. Έχει εκπροσώπηση από το Υφυπουργείο Αθλητισμού με τον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με τον Άγγελο Μπίνη, από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με τον Δημήτρη Ντζανάτο, από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα και τον Κώστα Σπυρόπουλο, τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, αθλητικό εισαγγελέα και εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Πιάνει δηλαδή όλο το φάσμα των εμπλεκόμενων με το ζήτημα της χειραγώγησης των αγώνων Αρχών. Φυσικά έχει και τη σύνδεση με την οικονομική αστυνομία καθώς έχουμε να κάνουμε με οικονομικά εγκλήματα.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την κάλυψη ενός κενού που υπήρχε μέχρι πρότινος. Ποιο είναι αυτό; Μα η δυνατότητα ο όποιος καταγγέλων και η όποια καταγγέλουσα για τέτοια συμβάντα να έχει έναν φορέα στον οποίο να απευθύνεται. Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα μπορεί να λαμβάνει και ανώνυμες καταγγελίες / αναφορές, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει άλλα δεδομένα.

Ένα τρίτο σκέλος έχει να κάνει με την έμφαση που δίνεται και στις κατώτερες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε τόσο η Σούπερ Λιγκ 2 όσο και η Α2 κατηγορία του μπάσκετ. Μάλιστα για τη Σούπερ Λιγκ 2 και τον... κόφτη που μπαίνει στον στοιχηματισμό, ο Δημήτρης Ντζανάτος εξήγησε πως προφανώς κάτι βρέθηκε και... εντοπίστηκε για να προκύψει αυτή η ενέργεια.

 

ΕΠΑΘΛΑ

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ανέδειξε τα τρωτά σημεία

Σε μία τέτοια διαδικασία / έρευνα πάντα έχει τη σημασία του να βρεθούν πραγματικές και ουσιαστικές αποδείξεις. Να υπάρχουν πειστήρια, κάτι που τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές. Ο Παπακώστας εκ μέρους της αστυνομίας ξεκαθάρισε πως το πλέον σημαντικό είναι η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών και επιπροσθέτως ότι πολύς κόσμος πολλές φορές δεν ξέρει πού να κάνει τις σχετικές καταγγελίες και ότι τώρα αυτό με τη συγκεκριμένη Επιτροπή αλλάζει. Τώρα δηλαδή θα μπορεί να αποταθεί κάπου, έστω και ανώνυμα.

Ο Σπυρόπουλος ως ποδοσφαιρικός εισαγγελέας είχε ίσως την πιο ενδιαφέρουσα ομιλία. Στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μία απτή και ουσιαστική απόδειξη για έναν χειραγωγημένο αγώνα αλλιώς δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία. Ο εισαγγελέας αφότου πάρει την καταγγελία πρέπει κάνει τον συντονισμό, να πάρει το αποδεικτικό υλικό και αφού υπάρχουν αποδείξεις να αποδώσει κατηγορίες και ποινές. Ακόμα επισήμανε πως τις περισσότερες αναφορές τις έχει για το ποδόσφαιρο.

Η δυσκολία εντοπίζεται κυρίως στο ότι τέτοιες παραβάσεις δεν αφήνουν ίχνη ενώ υπήρχαν και θέματα με όσους και όσες μπορεί να ήθελαν να καταγγείλουν πρόσωπα και πράγματα, αλλά δίσταζαν να το κάνουν επώνυμα. Τώρα με τις ανώνυμες καταγγελίες αυτό μπορεί να αλλάξει.

Τονίστηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει ειδική ανακριτική μονάδα και εξειδικευμένα στελέχη στην αστυνομία για τέτοια θέματα και με τη σχετική εμπειρία. Όλες οι τελευταίες αναφορές έχουν μπει στο αρχείο διότι όπως θεωρεί ο ίδιος ο κ. Σπυρόπουλος, δεν υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης αναφέρθηκε πως και στην άρση απορρήτου δεν είναι εύκολο να βρεθούν στοιχεία διότι οι δράστες χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «κινητά - μαϊμού» ή καρτοκινητά ή ψευδώνυμα μεταξύ τους.

Η ιδέα λοιπόν είναι και σημαντική και ωφέλιμη. Το θέμα είναι τι θα γίνει στην πράξη και προφανώς πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα κριθεί σε βάθος χρόνου αλλά και από την αποτελεσματικότητα στη συλλογή των αναφορών και στην κατάλληλη αξιοποίησή τους. Υπάρχει πάντως και μία ακόμα παράμετρος. Σε μία Ημερίδα όπου εκπροσωπήθηκαν FIFA, FifPro, UEFA και ΔΟΕ, η ΕΠΟ δεν έστειλε κανέναn εκπρόσωπό της (απλά αναφέρθηκε μία γραπτή της τοποθέτηση).

Τι λέει όμως ο κόσμος;

Ένα ακόμα στοιχείο έχει να κάνει με τις απαντήσεις που έδωσαν οι μετέχοντες σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τα χειραγωγημένα ματς. Ερωτήσεις που απαντώνται ανώνυμα. Για να τις δούμε:

  • Σε ποσοστό 100% οι ερωτώμενοι θεωρούν πως η χειραγώγηση είναι από τις σημαντικότερες απειλές για τον αθλητισμό

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

  • Σε ποσοστό 41% το ποδόσφαιρο δέχεται τις πιο πολλές απειλές από τη χειραγώγηση σύμφωνα με τους ερωτώμενους και στη 2η θέση είναι το μπάσκετ με 21%. Στην τρίτη τα μαχητικά αθλήματα με 13%.

ΦΩΤΟ 2

  • Όσο για την ενημέρωση; Το 54% θεωρεί πως είναι αρκετά ενημερωμένο για ζητήματα χειραγώγησης αγώνων.

ΦΩΤΟ3

  • Το 37% απάντησε πως έχει υποπέσει στην αντίληψή του περιστατικό που να συνδέεται με χειραγώγηση αγώνα.

ΦΩΤΟ4

  • Το 95% εφόσον μπορούσε με ασφάλεια να κάνει ανώνυμη καταγγελία για μία ύποπτη ενέργεια / προσέγγιση θα το έκανε.

ΦΩΤΟ6

  • Τέλος το 63% αποδίδει στον φόβο και την ανασφάλεια τη μη αναφορά ύποπτων περιστατικών χειραγώγησης.

ΦΩΤΟ7

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.