Ο 10λογος του Μανουέλ Φερνάντες (vids)
Προσθήκη στην έξτρα περίοδο των ελεύθερων «ετοιμάζει» ο Απόλλων Σμύρνης, καθώς έφερε στην Ελλάδα τον Μανουέλ Φερναντές. Βάσει βιογραφικού πρόκειται για «βαρύ» όνομα καθώς είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τίτλους με Μπενφίκα, Βαλένθια, Μπεσίκτας , Λοκομοτίβ Μόσχας, είναι διεθνής Πορτογάλος μεσοεπιθετικός (παίζει κυρίως πίσω από τον φορ) και το κόστος των μεταγραφών που έχει κάνει ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ας τον γνωρίσουμε, ώστε να μάθουμε τι τον «συνδέει» με τον Νάνι, τον Κλοντ Μακελελέ αλλά και τον Κλάους Αθανασιάδη.
1) Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1986 στη Λισαβόνα και η καταγωγή του είναι από το Πράσινο Ακρωτήρι. Μεγάλωσε στο προάστιο Αμαδόρα και ήταν γείτονας με τον Νάνι. Μαζί με τον διεθνή Πορτογάλο που για χρόνια αγωνίζονταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιζαν στις αλάνες και τη σάλα.
2) Ο λόγος που ασχολήθηκε «σοβαρά» με το ποδόσφαιρο είναι το γνωστό και παλιό παιχνίδι «Kick Off» του Commodore Amiga. Ηταν «κολλημένος» με αυτό και στα 7 του πέρασε την πόρτα των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ύστερα από προτροπή ενός προπονητή που είχε στη σάλα και ο οποίος ήταν οπαδός των «λιονταριών». Εκεί όμως έμεινε λίγο επειδή ακόμη δεν είχε πάρει την υπηκοότητα και οι «πράσινοι» δεν διέθεταν ελεύθερη θέση ξένου. Ετσι «χωρίστηκε» με τον φίλο του και βρέθηκε στο Ντα Λουζ και την Μπενφίκα.
3) Από τα 8 μέχρι τα 19 του χρόνια φορούσε τη φανέλα των «αετών», κατέκτησε τίτλους, έγινε διεθνής με όλες τις «μικρές» Εθνικές της Πορτογαλίας αφού πήρε διαβατήριο, το 2005 κλήθηκε στην ανδρών και του «κόλλησαν» το παρατσούκλι «Manuelele», λόγω της ομοιότητας που είχε σε εμφάνιση και στυλ παιχνιδιού με τον Κλοντ Μακελελέ (σ.σ. Claude Makelele) που ήταν τότε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν «έκπληξη» που το 2006 «έσκασε» πρόταση από την Πόρτσμουθ και την Πρέμιερ Λιγκ, ώστε να αποκτηθεί δανεικός με οψιόν αγοράς πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
4) Ωστόσο στο αγγλικό λιμάνι έμεινε λίγο καθώς αρχικά δεν πέρασε τα ιατρικά και όταν συνέβη αυτό υπήρξε μεγάλο μπέρδεμα με τα δικαιώματά του, αφού μεγάλο μέρος τους ανήκε τότε σε εταιρεία μάνατζερ και το αρχικό deal ήταν πολύπλοκο. Ετσι μερικούς μήνες μετά επέστρεψε στην Πορτογαλία, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Μπενφίκα και στα «καπάκια» παραχωρήθηκε δανεικός στην Εβερτον, όπου μάλιστα τα πήγε (πολύ) καλύτερα από την Πόρτσμουθ. Το καλοκαίρι του 2007 τα 2 clubs ξεκίνησαν επαφές για την παραχώρησή του, αλλά το ιδιοκτησιακό του στάτους θύμιζε «λαβύρινθο» και από το Γκούντισον Παρκ δεν ήθελαν να «μπλέξουν» σε διαπραγματεύσεις με ατζέντηδες. Μέχρι που… ένα πρωί εμφανίστηκε η Βαλένθια και με το «γεια σας» έδωσε 18 εκατομμύρια σε όλες τους εμπλεκόμενους και απέκτησε το 100% των δικαιωμάτων του. Παράλληλα εκείνος υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο με buy out 60 εκατομμύρια ευρώ!
5) Στο Μεστάγια όμως δεν «στέριωσε» ιδιαίτερα αφού μεταξύ όλων των άλλων… έπεσε πάνω σε μία πολύ καλή φουρνιά που είχαν οι «νυχτερίδες», όπου στο ρόστερ τους δέσποζαν παίκτες όπως οι Βίγια, Νταβίντ Σίλβα, Χοακίν, Μάτα, Μπαράχα και άλλοι. Σα να μην έφτανε αυτό μετά από λίγο είχε και πάλι τον Ρόναλντ Κούμαν για προπονητή, καθώς οι 2 τους συνεργάστηκαν στην Μπενφίκα και δεν διέθεταν καλές σχέσεις. Εύλογα ύστερα από ένα εξάμηνο παραχωρήθηκε δανεικός (ξανά στην Εβερτον), τη διετία 2008-2010 ναι μεν έγινε βασικός στην Ισπανία αλλά στη συνέχεια βρέθηκε εκ νέου στον πάγκο και προς στιγμήν τέθηκε ενδεχόμενο δανεισμού στην Ιντερ. Το deal όμως δεν υλοποιήθηκε επειδή δεν πέρασε τις εξετάσεις που υποβλήθηκε, ενώ ενδιάμεσα συνέβη κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Πιο συγκεκριμένα ένα βράδυ του 2008 διασκέδαζε με τον τότε συμπαίκτη του και συμπατριώτη του Μιγκέλ σε κάποιο μαγαζί της Βαλένθια, όπου και γιόρταζαν τα γενέθλια του παλαίμαχου διεθνή δεξιού μπακ. Τότε κάποιος θαμώνας τους κατηγόρησε πως του έκλεψαν το ρολόι του, προκλήθηκε ένταση και κλήθηκε η αστυνομία. Ο Φερνάντες πέρασε τη νύκτα στο κρατητήριο μαζί με τον αδερφό του Μιγκέλ και το θέμα πήρε πολύ μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ της εποχής και τρόπο τινά τον «κυνηγούσε».
6) Μέχρι που φτάσαμε τον Δεκέμβριο του 2010. Το «κλίμα» στο Μεστάγια φαίνονταν πως δεν τον… σήκωνε πια και έγινε κάτοικος Κωνσταντινούπολης για χάρη της Μπεσίκτας, με τη μορφή του δανεισμού. Εκεί ήταν που βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Αμέσως έγινε βασικός και το καλοκαίρι του 2011 η τουρκική ομάδα τον απέκτησε με μεταγραφή, έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Στους «μαύρους αετούς» έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2014, έκανε «γεμάτες» χρονιές και ύστερα υπέγραψε στη Λοκομοτίβ Μόσχας, όπου και συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία της.
7) «Κολώνα» της μέχρι το 2019 (μόνη εξαίρεση το 2015/16 που έμεινε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω τραυματισμού), πήρε πολλούς τίτλους και τον Σεπτέμβριο του 2017 σημείωσε κόντρα στην Ζλιν το γρηγορότερο «χατ-τρικ» στην ιστορία του Γιουρόπα Λιγκ, όταν και βρήκε 3 φορές δίχτυα σε διάστημα μόλις 17 ετών. Μάλιστα «έκλεψε» το σχετικό ρεκόρ από τον Κλάους Αθανασιάδη που το 2014 είχε καταφέρει με τον ΠΑΟΚ κάτι αντίστοιχο κόντρα στην Ντιναμό Μινσκ αλλά σε 28 λεπτά και το «κρατούσε» μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν του το «έσπασε» ο Πάτσον Ντάκα της Λέστερ. Το 2019, στα 33 του πια, έφυγε από τη Μόσχα με προορισμό την Κράσνονταρ όπου όμως έμεινε μόνο 1 σεζόν και τον Οκτώβριο του 2020 υπέγραψε στην Καϊσερισπόρ, από την οποία αποχώρησε στο τέλος του 2021.
8) Στο παλμαρέ του έχει 1 πρωτάθλημα Πορτογαλίας (2004/05), 1 Ρωσίας (2017/18), 1 Κύπελλο Πορτογαλίας (2003/04), 1 Κύπελλο Ισπανίας (2007/08), 1 Κύπελλο Τουρκίας (2010/11), 3 Κύπελλα Ρωσίας (2014/15, 2016/17, 2018/19) και 1 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας (2005). Με την Εθνική του ομάδα συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2018, ενώ ήταν ενεργό μέλος της U21 που ήρθε 5η στο αντίστοιχο EURO του 2007. Συνολικά με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα έχει αγωνιστεί 15 φορές (3 γκολ) και στις 7 ήταν μαζί στο γήπεδο με τον Μπρούνο Αλβες, τον οποίο θα «συναντήσει» πάλι στη Ριζούπολη και οι 2 τους διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Συνεργάστηκε μάλιστα με τον γνώριμό μας Φερνάντο Σάντος. Στην καριέρα του έχει αγωνιστεί συνολικά σε 114 ματς της ρωσικής λίγκα (27 γκολ/22 ασίστ), 102 της τουρκικής (15 γκολ/30 ασίστ), 68 της πατρίδας του (3 γκολ/3 ασίστ), 56 στην Πριμέρα (2 γκολ/4 ασίστ) και 32 στην Πρέμιερ (2 γκολ/4 ασίστ). Παράλληλα μετρά 78 παρουσίες σε Τσάμπιονς & Γιουρόπα Λιγκ (10 γκολ/12 ασίστ).
9) Είναι ξάδερφος του Εντίμιλσον Φερνάντες (25χρονος εν ενεργεία διεθνής Ελβετός μέσος της Αρμίνια που ανήκει στην Μάιντζ) και του παλαίμαχου διεθνή Ελβετού ανασταλτικού χαφ Ζέλσον Φερνάντες, που πριν από περίπου 1,5 χρόνο «κρέμασε» τα παπούτσια του και έχει κατακτήσει τίτλους με τη Σιόν και την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.
10) Στις ομάδες που αγωνίζεται παίρνει συνήθως το «37» (ήταν το πρώτο του νούμερο στην Μπενφίκα και το είχε και στην Εβερτον) ή το «4» παρότι είναι επιθετικογενής (το καθιέρωσε στην Μπεσίκτας όπου έκανε πολύ καλές χρονιές και του «έμεινε»).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.